Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā

    4. சதுத்த²பீட²விமானவண்ணனா

    4. Catutthapīṭhavimānavaṇṇanā

    பீட²ங் தே வேளுரியமயந்தி சதுத்த²பீட²விமானங். இமஸ்ஸாபி வத்து² ராஜக³ஹே ஸமுட்டி²தங், தங் து³தியவிமானே வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். நீலவத்தே²ன ஹி அத்த²ரித்வா பீட²ஸ்ஸ தி³ன்னத்தா இமிஸ்ஸாபி விமானங் வேளுரியமயங் நிப்³ப³த்தங். ஸேஸங் பட²மவிமானே வுத்தஸதி³ஸங். தேன வுத்தங் –

    Pīṭhaṃ te veḷuriyamayanti catutthapīṭhavimānaṃ. Imassāpi vatthu rājagahe samuṭṭhitaṃ, taṃ dutiyavimāne vuttanayeneva veditabbaṃ. Nīlavatthena hi attharitvā pīṭhassa dinnattā imissāpi vimānaṃ veḷuriyamayaṃ nibbattaṃ. Sesaṃ paṭhamavimāne vuttasadisaṃ. Tena vuttaṃ –

    23.

    23.

    ‘‘பீட²ங் தே வேளுரியமயங் உளாரங், மனோஜவங் க³ச்ச²தி யேனகாமங்;

    ‘‘Pīṭhaṃ te veḷuriyamayaṃ uḷāraṃ, manojavaṃ gacchati yenakāmaṃ;

    அலங்கதே மல்யத⁴ரே ஸுவத்தே², ஓபா⁴ஸஸி விஜ்ஜுரிவப்³ப⁴கூடங்.

    Alaṅkate malyadhare suvatthe, obhāsasi vijjurivabbhakūṭaṃ.

    24.

    24.

    ‘‘கேன தேதாதி³ஸோ வண்ணோ, கேன தே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo, kena te idha mijjhati;

    உப்பஜ்ஜந்தி ச தே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.

    Uppajjanti ca te bhogā, ye keci manaso piyā.

    25.

    25.

    ‘‘புச்சா²மி தங் தே³வி மஹானுபா⁴வே, மனுஸ்ஸபூ⁴தா கிமகாஸி புஞ்ஞங்;

    ‘‘Pucchāmi taṃ devi mahānubhāve, manussabhūtā kimakāsi puññaṃ;

    கேனாஸி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    Kenāsi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    26.

    26.

    ‘‘ஸா தே³வதா அத்தமனா, மொக்³க³ல்லானேன புச்சி²தா;

    ‘‘Sā devatā attamanā, moggallānena pucchitā;

    பஞ்ஹங் புட்டா² வியாகாஸி, யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்’’.

    Pañhaṃ puṭṭhā viyākāsi, yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.

    27.

    27.

    ‘‘அப்பஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ ப²லங் மமேத³ங், யேனம்ஹி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா;

    ‘‘Appassa kammassa phalaṃ mamedaṃ, yenamhi evaṃ jalitānubhāvā;

    அஹங் மனுஸ்ஸேஸு மனுஸ்ஸபூ⁴தா, புரிமாய ஜாதியா மனுஸ்ஸலோகே.

    Ahaṃ manussesu manussabhūtā, purimāya jātiyā manussaloke.

    28.

    28.

    ‘‘அத்³த³ஸங் விரஜங் பி⁴க்கு²ங், விப்பஸன்னமனாவிலங்;

    ‘‘Addasaṃ virajaṃ bhikkhuṃ, vippasannamanāvilaṃ;

    தஸ்ஸ அதா³ஸஹங் பீட²ங், பஸன்னா ஸேஹி பாணிபி⁴.

    Tassa adāsahaṃ pīṭhaṃ, pasannā sehi pāṇibhi.

    29.

    29.

    ‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ, தேன மே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo, tena me idha mijjhati;

    உப்பஜ்ஜந்தி ச மே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.

    Uppajjanti ca me bhogā, ye keci manaso piyā.

    30.

    30.

    ‘‘அக்கா²மி தே பி⁴க்கு² மஹானுபா⁴வ, மனுஸ்ஸபூ⁴தா யமகாஸி புஞ்ஞங்;

    ‘‘Akkhāmi te bhikkhu mahānubhāva, manussabhūtā yamakāsi puññaṃ;

    தேனம்ஹி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    Tenamhi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    எத்தா²பி ஹி நீலவத்தே²ன அத்த²ரித்வா பீட²ஸ்ஸ தி³ன்னத்தா இமிஸ்ஸாபி விமானங் வேளுரியமயங் நிப்³ப³த்தங். தேனேவெத்த² ‘‘பீட²ங் தே வேளுரியமய’’ந்தி ஆதி³தோ ஆக³தங். ஸேஸங் ததியஸதி³ஸமேவாதி தத்த² வுத்தனயேனேவ அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.

    Etthāpi hi nīlavatthena attharitvā pīṭhassa dinnattā imissāpi vimānaṃ veḷuriyamayaṃ nibbattaṃ. Tenevettha ‘‘pīṭhaṃ te veḷuriyamaya’’nti ādito āgataṃ. Sesaṃ tatiyasadisamevāti tattha vuttanayeneva attho veditabbo.

    சதுத்த²பீட²விமானவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Catutthapīṭhavimānavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 4. சதுத்த²பீட²விமானவத்து² • 4. Catutthapīṭhavimānavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact