Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā |
4. சதுத்த²ஸிக்கா²பத³வண்ணனா
4. Catutthasikkhāpadavaṇṇanā
806. சதுத்தே² – புராணராஜோரோதா⁴தி புராணே கி³ஹிபா⁴வே ரஞ்ஞோ ஓரோதா⁴. சிராசிரங் க³ச்ச²தீதி சிரேன சிரேன க³ச்ச²தி. தா⁴ரேதா²தி ஸக்கோத². கஸ்ஸித³ங் கம்மந்தி வுத்தே அனாரோசிதேபி ஏதா மயி ஆஸங்கங் கரிஸ்ஸந்தீதி மஞ்ஞமானா ஏவமாஹ – ‘‘மய்ஹித³ங் கம்ம’’ந்தி.
806. Catutthe – purāṇarājorodhāti purāṇe gihibhāve rañño orodhā. Cirāciraṃ gacchatīti cirena cirena gacchati. Dhārethāti sakkotha. Kassidaṃ kammanti vutte anārocitepi etā mayi āsaṅkaṃ karissantīti maññamānā evamāha – ‘‘mayhidaṃ kamma’’nti.
807. ஜதுமட்ட²கேதி ஜதுனா கதே மட்ட²த³ண்ட³கே. வத்து²வஸேனேவேதங் வுத்தங், யங்கிஞ்சி பன த³ண்ட³கங் பவேஸெந்தியா ஆபத்தியேவ. தேனாஹ – ‘‘அந்தமஸோ உப்பலபத்தம்பி முத்தகரணங் பவேஸேதீ’’தி. ஏதம்பி ச அதிமஹந்தங், கேஸரமத்தம்பி பன பவேஸெந்தியா ஆபத்தி ஏவ. ஸேஸங் உத்தானமேவ. ஸமுட்டா²னாதீ³னி தலகா⁴தகே வுத்தஸதி³ஸானேவாதி.
807.Jatumaṭṭhaketi jatunā kate maṭṭhadaṇḍake. Vatthuvasenevetaṃ vuttaṃ, yaṃkiñci pana daṇḍakaṃ pavesentiyā āpattiyeva. Tenāha – ‘‘antamaso uppalapattampi muttakaraṇaṃ pavesetī’’ti. Etampi ca atimahantaṃ, kesaramattampi pana pavesentiyā āpatti eva. Sesaṃ uttānameva. Samuṭṭhānādīni talaghātake vuttasadisānevāti.
சதுத்த²ஸிக்கா²பத³ங்.
Catutthasikkhāpadaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்க³ • Bhikkhunīvibhaṅga / 4. சதுத்த²ஸிக்கா²பத³ங் • 4. Catutthasikkhāpadaṃ
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 2. து³தியஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 2. Dutiyasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 1. பட²மலஸுணாதி³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Paṭhamalasuṇādisikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 4. சதுத்த²ஸிக்கா²பத³ங் • 4. Catutthasikkhāpadaṃ