Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளனித்³தே³ஸபாளி • Cūḷaniddesapāḷi

    சதுத்த²வக்³கோ³

    Catutthavaggo

    151.

    151.

    ரஸேஸு கே³த⁴ங் அகரங் அலோலோ, அனஞ்ஞபோஸீ ஸபதா³னசாரீ;

    Rasesu gedhaṃ akaraṃ alolo,anaññaposī sapadānacārī;

    குலே குலே அப்படிப³த்³த⁴சித்தோ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Kule kule appaṭibaddhacitto, eko care khaggavisāṇakappo.

    ரஸேஸு கே³த⁴ங் அகரங் அலோலோதி. ரஸோதி மூலரஸோ க²ந்த⁴ரஸோ தசரஸோ பத்தரஸோ புப்ப²ரஸோ ப²லரஸோ, அம்பி³லங் மது⁴ரங் தித்தகங் கடுகங் லோணிகங் கா²ரிகங் லம்பி³கங் 1 கஸாவோ ஸாது³ அஸாது³ ஸீதங் உண்ஹங். ஸந்தேகே ஸமணப்³ராஹ்மணா ரஸகி³த்³தா⁴. தே ஜிவ்ஹக்³கே³ன ரஸக்³கா³னி பரியேஸந்தா ஆஹிண்ட³ந்தி. தே அம்பி³லங் லபி⁴த்வா அனம்பி³லங் பரியேஸந்தி, அனம்பி³லங் லபி⁴த்வா அம்பி³லங் பரியேஸந்தி; மது⁴ரங் லபி⁴த்வா அமது⁴ரங் பரியேஸந்தி, அமது⁴ரங் லபி⁴த்வா மது⁴ரங் பரியேஸந்தி; தித்தகங் லபி⁴த்வா அதித்தகங் பரியேஸந்தி, அதித்தகங் லபி⁴த்வா தித்தகங் பரியேஸந்தி; கடுகங் லபி⁴த்வா அகுடகங் பரியேஸந்தி, அகுடகங் லபி⁴த்வா கடுகங் பரியேஸந்தி; லோணிகங் லபி⁴த்வா அலோணிகங் பரியேஸந்தி, அலோணிகங் லபி⁴த்வா லோணிகங் பரியேஸந்தி; கா²ரிகங் லபி⁴த்வா அகா²ரிகங் பரியேஸந்தி, அகா²ரிகங் லபி⁴த்வா கா²ரிகங் பரியேஸந்தி; கஸாவங் லபி⁴த்வா அகஸாவங் பரியேஸந்தி, அகஸாவங் லபி⁴த்வா கஸாவங் பரியேஸந்தி; லம்பி³கங் லபி⁴த்வா அலம்பி³கங் பரியேஸந்தி, அலம்பி³கங் லபி⁴த்வா லம்பி³கங் பரியேஸந்தி; ஸாது³ங் லபி⁴த்வா அஸாது³ங் பரியேஸந்தி, அஸாது³ங் லபி⁴த்வா ஸாது³ங் பரியேஸந்தி; ஸீதங் லபி⁴த்வா உண்ஹங் பரியேஸந்தி, உண்ஹங் லபி⁴த்வா ஸீதங் பரியேஸந்தி . தே யங் யங் லப⁴ந்தி தேன தேன ந துஸ்ஸந்தி, அபராபரங் பரியேஸந்தி. மனாபிகேஸு ரஸேஸு ரத்தா கி³த்³தா⁴ க³தி²தா முச்சி²தா அஜ்ஜோ²ஸன்னா லக்³கா³ லக்³கி³தா பலிபு³த்³தா⁴. ஸா ரஸதண்ஹா தஸ்ஸ பச்சேகஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ பஹீனா உச்சி²ன்னமூலா தாலாவத்து²கதா அனபா⁴வங்கதா ஆயதிங் அனுப்பாத³த⁴ம்மா. தஸ்மா ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ படிஸங்கா² யோனிஸோ ஆஹாரங் ஆஹாரேதி – ‘‘நேவ த³வாய ந மதா³ய ந மண்ட³னாய ந விபூ⁴ஸனாய; யாவதே³வ இமஸ்ஸ காயஸ்ஸ டி²தியா யாபனாய விஹிங்ஸூபரதியா ப்³ரஹ்மசரியானுக்³க³ஹாய. இதி புராணஞ்ச வேத³னங் படிஹங்கா²மி, நவஞ்ச வேத³னங் ந உப்பாதெ³ஸ்ஸாமி, யாத்ரா ச மே ப⁴விஸ்ஸதி அனவஜ்ஜதா ச பா²ஸுவிஹாரோ சா’’தி.

    Rasesu gedhaṃ akaraṃ aloloti. Rasoti mūlaraso khandharaso tacaraso pattaraso puppharaso phalaraso, ambilaṃ madhuraṃ tittakaṃ kaṭukaṃ loṇikaṃ khārikaṃ lambikaṃ 2 kasāvo sādu asādu sītaṃ uṇhaṃ. Santeke samaṇabrāhmaṇā rasagiddhā. Te jivhaggena rasaggāni pariyesantā āhiṇḍanti. Te ambilaṃ labhitvā anambilaṃ pariyesanti, anambilaṃ labhitvā ambilaṃ pariyesanti; madhuraṃ labhitvā amadhuraṃ pariyesanti, amadhuraṃ labhitvā madhuraṃ pariyesanti; tittakaṃ labhitvā atittakaṃ pariyesanti, atittakaṃ labhitvā tittakaṃ pariyesanti; kaṭukaṃ labhitvā akuṭakaṃ pariyesanti, akuṭakaṃ labhitvā kaṭukaṃ pariyesanti; loṇikaṃ labhitvā aloṇikaṃ pariyesanti, aloṇikaṃ labhitvā loṇikaṃ pariyesanti; khārikaṃ labhitvā akhārikaṃ pariyesanti, akhārikaṃ labhitvā khārikaṃ pariyesanti; kasāvaṃ labhitvā akasāvaṃ pariyesanti, akasāvaṃ labhitvā kasāvaṃ pariyesanti; lambikaṃ labhitvā alambikaṃ pariyesanti, alambikaṃ labhitvā lambikaṃ pariyesanti; sāduṃ labhitvā asāduṃ pariyesanti, asāduṃ labhitvā sāduṃ pariyesanti; sītaṃ labhitvā uṇhaṃ pariyesanti, uṇhaṃ labhitvā sītaṃ pariyesanti . Te yaṃ yaṃ labhanti tena tena na tussanti, aparāparaṃ pariyesanti. Manāpikesu rasesu rattā giddhā gathitā mucchitā ajjhosannā laggā laggitā palibuddhā. Sā rasataṇhā tassa paccekasambuddhassa pahīnā ucchinnamūlā tālāvatthukatā anabhāvaṃkatā āyatiṃ anuppādadhammā. Tasmā so paccekasambuddho paṭisaṅkhā yoniso āhāraṃ āhāreti – ‘‘neva davāya na madāya na maṇḍanāya na vibhūsanāya; yāvadeva imassa kāyassa ṭhitiyā yāpanāya vihiṃsūparatiyā brahmacariyānuggahāya. Iti purāṇañca vedanaṃ paṭihaṅkhāmi, navañca vedanaṃ na uppādessāmi, yātrā ca me bhavissati anavajjatā ca phāsuvihāro cā’’ti.

    யதா² வணங் ஆலிம்பெய்ய யாவதே³வ ஆருஹணத்தா²ய 3, யதா² வா அக்க²ங் அப்³ப⁴ஞ்ஜெய்ய யாவதே³வ பா⁴ரஸ்ஸ நித்த²ரணத்தா²ய, யதா² புத்தமங்ஸங் ஆஹாரங் ஆஹரெய்ய யாவதே³வ கந்தாரஸ்ஸ நித்த²ரணத்தா²ய; ஏவமேவ ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ படிஸங்கா² யோனிஸோ ஆஹாரங் ஆஹாரேதி – ‘‘நேவ த³வாய ந மதா³ய ந மண்ட³னாய ந விபூ⁴ஸனாய; யாவதே³வ இமஸ்ஸ காயஸ்ஸ டி²தியா யாபனாய விஹிங்ஸூபரதியா ப்³ரஹ்மசரியானுக்³க³ஹாய. இதி புராணஞ்ச வேத³னங் படிஹங்கா²மி, நவஞ்ச வேத³னங் ந உப்பாதெ³ஸ்ஸாமி, யாத்ரா ச மே ப⁴விஸ்ஸதி அனவஜ்ஜதா ச பா²ஸுவிஹாரோ சா’’தி. ரஸதண்ஹாய ஆரதோ விரதோ படிவிரதோ நிக்க²ந்தோ நிஸ்ஸடோ விப்பமுத்தோ விஸஞ்ஞுத்தோ விமரியாதி³கதேன சேதஸா விஹரதீதி – ரஸேஸு கே³த⁴ங் அகரங்.

    Yathā vaṇaṃ ālimpeyya yāvadeva āruhaṇatthāya 4, yathā vā akkhaṃ abbhañjeyya yāvadeva bhārassa nittharaṇatthāya, yathā puttamaṃsaṃ āhāraṃ āhareyya yāvadeva kantārassa nittharaṇatthāya; evameva so paccekasambuddho paṭisaṅkhā yoniso āhāraṃ āhāreti – ‘‘neva davāya na madāya na maṇḍanāya na vibhūsanāya; yāvadeva imassa kāyassa ṭhitiyā yāpanāya vihiṃsūparatiyā brahmacariyānuggahāya. Iti purāṇañca vedanaṃ paṭihaṅkhāmi, navañca vedanaṃ na uppādessāmi, yātrā ca me bhavissati anavajjatā ca phāsuvihāro cā’’ti. Rasataṇhāya ārato virato paṭivirato nikkhanto nissaṭo vippamutto visaññutto vimariyādikatena cetasā viharatīti – rasesu gedhaṃ akaraṃ.

    அலோலோதி லோலுப்பங் வுச்சதி தண்ஹா. யோ ராகோ³ ஸாராகோ³…பே॰… அபி⁴ஜ்ஜா² லோபோ⁴ அகுஸலமூலங். ஸா லோலுப்பா தண்ஹா தஸ்ஸ பச்சேகஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ பஹீனா உச்சி²ன்னமூலா தாலாவத்து²கதா அனபா⁴வங்கதா ஆயதிங் அனுப்பாத³த⁴ம்மா. தஸ்மா பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ அலோலோதி – ரஸேஸு கே³த⁴ங் அகரங் அலோலோ.

    Aloloti loluppaṃ vuccati taṇhā. Yo rāgo sārāgo…pe… abhijjhā lobho akusalamūlaṃ. Sā loluppā taṇhā tassa paccekasambuddhassa pahīnā ucchinnamūlā tālāvatthukatā anabhāvaṃkatā āyatiṃ anuppādadhammā. Tasmā paccekasambuddho aloloti – rasesu gedhaṃ akaraṃ alolo.

    அனஞ்ஞபோஸீ ஸபதா³னசாரீதி அனஞ்ஞபோஸீதி ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ அத்தானஞ்ஞேவ போஸேதி, ந பரந்தி.

    Anaññaposī sapadānacārīti anaññaposīti so paccekasambuddho attānaññeva poseti, na paranti.

    அனஞ்ஞபோஸிமஞ்ஞாதங் , த³ந்தங் ஸாரே பதிட்டி²தங் 5;

    Anaññaposimaññātaṃ , dantaṃ sāre patiṭṭhitaṃ 6;

    கீ²ணாஸவங் வந்ததோ³ஸங், தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணந்தி.

    Khīṇāsavaṃ vantadosaṃ, tamahaṃ brūmi brāhmaṇanti.

    அனஞ்ஞபோஸீ ஸபதா³னசாரீதி ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ புப்³ப³ண்ஹஸமயங் 7 நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய கா³மங் வா நிக³மங் வா பிண்டா³ய பவிஸதி ரக்கி²தேனேவ காயேன ரக்கி²தாய வாசாய ரக்கி²தேன சித்தேன உபட்டி²தாய ஸதியா ஸங்வுதேஹி இந்த்³ரியேஹி. ஒக்கி²த்தசக்கு² இரியாபத²ஸம்பன்னோ குலா குலங் அனதிக்கமந்தோ பிண்டா³ய சரதீதி – அனஞ்ஞபோஸீ ஸபதா³னசாரீ.

    Anaññaposīsapadānacārīti so paccekasambuddho pubbaṇhasamayaṃ 8 nivāsetvā pattacīvaramādāya gāmaṃ vā nigamaṃ vā piṇḍāya pavisati rakkhiteneva kāyena rakkhitāya vācāya rakkhitena cittena upaṭṭhitāya satiyā saṃvutehi indriyehi. Okkhittacakkhu iriyāpathasampanno kulā kulaṃ anatikkamanto piṇḍāya caratīti – anaññaposī sapadānacārī.

    குலே குலே அப்படிப³த்³த⁴சித்தோதி த்³வீஹி காரணேஹி படிப³த்³த⁴சித்தோ ஹோதி – அத்தானங் வா நீசங் ட²பெந்தோ பரங் உச்சங் ட²பெந்தோ படிப³த்³த⁴சித்தோ ஹோதி, அத்தானங் வா உச்சங் ட²பெந்தோ பரங் நீசங் ட²பெந்தோ படிப³த்³த⁴சித்தோ ஹோதி. கத²ங் அத்தானங் நீசங் ட²பெந்தோ பரங் உச்சங் ட²பெந்தோ படிப³த்³த⁴சித்தோ ஹோதி? ‘‘தும்ஹே மே ப³ஹூபகாரா, அஹங் தும்ஹே நிஸ்ஸாய லபா⁴மி சீவரபிண்ட³பாதஸேனாஸனகி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரங். யம்பி மே அஞ்ஞே தா³துங் வா காதுங் வா மஞ்ஞந்தி தும்ஹே நிஸ்ஸாய தும்ஹே பஸ்ஸந்தா. யம்பி மே போராணங் மாதாபெத்திகங் நாமகொ³த்தங் தம்பி மே அந்தரஹிதங் தும்ஹேஹி அஹங் ஞாயாமி – ‘அஸுகஸ்ஸ குலுபகோ, அஸுகாய குலுபகோ’’’தி. ஏவங் அத்தானங் நீசங் ட²பெந்தோ பரங் உச்சங் ட²பெந்தோ படிப³த்³த⁴சித்தோ ஹோதி.

    Kule kule appaṭibaddhacittoti dvīhi kāraṇehi paṭibaddhacitto hoti – attānaṃ vā nīcaṃ ṭhapento paraṃ uccaṃ ṭhapento paṭibaddhacitto hoti, attānaṃ vā uccaṃ ṭhapento paraṃ nīcaṃ ṭhapento paṭibaddhacitto hoti. Kathaṃ attānaṃ nīcaṃ ṭhapento paraṃ uccaṃ ṭhapento paṭibaddhacitto hoti? ‘‘Tumhe me bahūpakārā, ahaṃ tumhe nissāya labhāmi cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhāraṃ. Yampi me aññe dātuṃ vā kātuṃ vā maññanti tumhe nissāya tumhe passantā. Yampi me porāṇaṃ mātāpettikaṃ nāmagottaṃ tampi me antarahitaṃ tumhehi ahaṃ ñāyāmi – ‘asukassa kulupako, asukāya kulupako’’’ti. Evaṃ attānaṃ nīcaṃ ṭhapento paraṃ uccaṃ ṭhapento paṭibaddhacitto hoti.

    கத²ங் அத்தானங் உச்சங் ட²பெந்தோ பரங் நீசங் ட²பெந்தோ படிப³த்³த⁴சித்தோ ஹோதி? ‘‘அஹங் தும்ஹாகங் ப³ஹூபகாரோ, தும்ஹே மங் ஆக³ம்ம பு³த்³த⁴ங் ஸரணங் க³தா த⁴ம்மங் ஸரணங் க³தா ஸங்க⁴ங் ஸரணங் க³தா, பாணாதிபாதா படிவிரதா, அதி³ன்னாதா³னா படிவிரதா, காமேஸுமிச்சா²சாரா படிவிரதா, முஸாவாதா³ படிவிரதா, ஸுராமேரயமஜ்ஜபமாத³ட்டா²னா படிவிரதா, தும்ஹாகங் அஹங் உத்³தே³ஸங் தே³மி பரிபுச்ச²ங் தே³மி உபோஸத²ங் ஆசிக்கா²மி நவகம்மங் அதி⁴ட்டா²மி; அத² ச பன தும்ஹே மங் உஜ்ஜி²த்வா அஞ்ஞே ஸக்கரோத² க³ருங் கரோத² மானேத² பூஜேதா²’’தி. ஏவங் அத்தானங் உச்சங் ட²பெந்தோ பரங் நீசங் ட²பெந்தோ படிப³த்³த⁴சித்தோ ஹோதி.

    Kathaṃ attānaṃ uccaṃ ṭhapento paraṃ nīcaṃ ṭhapento paṭibaddhacitto hoti? ‘‘Ahaṃ tumhākaṃ bahūpakāro, tumhe maṃ āgamma buddhaṃ saraṇaṃ gatā dhammaṃ saraṇaṃ gatā saṅghaṃ saraṇaṃ gatā, pāṇātipātā paṭiviratā, adinnādānā paṭiviratā, kāmesumicchācārā paṭiviratā, musāvādā paṭiviratā, surāmerayamajjapamādaṭṭhānā paṭiviratā, tumhākaṃ ahaṃ uddesaṃ demi paripucchaṃ demi uposathaṃ ācikkhāmi navakammaṃ adhiṭṭhāmi; atha ca pana tumhe maṃ ujjhitvā aññe sakkarotha garuṃ karotha mānetha pūjethā’’ti. Evaṃ attānaṃ uccaṃ ṭhapento paraṃ nīcaṃ ṭhapento paṭibaddhacitto hoti.

    குலே குலே அப்படிப³த்³த⁴சித்தோதி ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ குலபலிபோ³தே⁴ன அப்படிப³த்³த⁴சித்தோ ஹோதி, க³ணபலிபோ³தே⁴ன அப்படிப³த்³த⁴சித்தோ ஹோதி, ஆவாஸபலிபோ³தே⁴ன அப்படிப³த்³த⁴சித்தோ ஹோதி, சீவரபலிபோ³தே⁴ன அப்படிப³த்³த⁴சித்தோ ஹோதி, பிண்ட³பாதபலிபோ³தே⁴ன அப்படிப³த்³த⁴சித்தோ ஹோதி, ஸேனாஸனபலிபோ³தே⁴ன அப்படிப³த்³த⁴சித்தோ ஹோதி, கி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரபலிபோ³தே⁴ன அப்படிப³த்³த⁴சித்தோ ஹோதீதி – குலே குலே அப்படிப³த்³த⁴சித்தோ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ. தேனாஹ ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ –

    Kule kule appaṭibaddhacittoti so paccekasambuddho kulapalibodhena appaṭibaddhacitto hoti, gaṇapalibodhena appaṭibaddhacitto hoti, āvāsapalibodhena appaṭibaddhacitto hoti, cīvarapalibodhena appaṭibaddhacitto hoti, piṇḍapātapalibodhena appaṭibaddhacitto hoti, senāsanapalibodhena appaṭibaddhacitto hoti, gilānapaccayabhesajjaparikkhārapalibodhena appaṭibaddhacitto hotīti – kule kule appaṭibaddhacitto, eko care khaggavisāṇakappo. Tenāha so paccekasambuddho –

    ‘‘ரஸேஸு கே³த⁴ங் அகரங் அலோலோ, அனஞ்ஞபோஸீ ஸபதா³னசாரீ;

    ‘‘Rasesu gedhaṃ akaraṃ alolo, anaññaposī sapadānacārī;

    குலே குலே அப்படிப³த்³த⁴சித்தோ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ’’தி.

    Kule kule appaṭibaddhacitto, eko care khaggavisāṇakappo’’ti.

    152.

    152.

    பஹாய பஞ்சாவரணானி சேதஸோ, உபக்கிலேஸே ப்³யபனுஜ்ஜ ஸப்³பே³;

    Pahāya pañcāvaraṇāni cetaso,upakkilese byapanujja sabbe;

    அனிஸ்ஸிதோ செ²த்வ 9 ஸினேஹதோ³ஸங் 10, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Anissito chetva11sinehadosaṃ12, eko care khaggavisāṇakappo.

    பஹாய பஞ்சாவரணானி சேதஸோதி ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ காமச்ச²ந்த³னீவரணங் பஹாய பஜஹித்வா வினோதெ³த்வா ப்³யந்தீகரித்வா அனபா⁴வங் க³மெத்வா, ப்³யாபாத³னீவரணங்… தி²னமித்³த⁴னீவரணங்… உத்³த⁴ச்சகுக்குச்சனீவரணங்… விசிகிச்சா²னீவரணங் பஹாய பஜஹித்வா வினோதெ³த்வா ப்³யந்தீகரித்வா அனபா⁴வங் க³மெத்வா விவிச்சேவ காமேஹி விவிச்ச அகுஸலேஹி த⁴ம்மேஹி ஸவிதக்கங் ஸவிசாரங் விவேகஜங் பீதிஸுக²ங் பட²மங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதீதி – பஹாய பஞ்சாவரணானி சேதஸோ.

    Pahāya pañcāvaraṇāni cetasoti so paccekasambuddho kāmacchandanīvaraṇaṃ pahāya pajahitvā vinodetvā byantīkaritvā anabhāvaṃ gametvā, byāpādanīvaraṇaṃ… thinamiddhanīvaraṇaṃ… uddhaccakukkuccanīvaraṇaṃ… vicikicchānīvaraṇaṃ pahāya pajahitvā vinodetvā byantīkaritvā anabhāvaṃ gametvā vivicceva kāmehi vivicca akusalehi dhammehi savitakkaṃ savicāraṃ vivekajaṃ pītisukhaṃ paṭhamaṃ jhānaṃ upasampajja viharatīti – pahāya pañcāvaraṇāni cetaso.

    உபக்கிலேஸே ப்³யபனுஜ்ஜ ஸப்³பே³தி ராகோ³ சித்தஸ்ஸ உபக்கிலேஸோ, தோ³ஸோ சித்தஸ்ஸ உபக்கிலேஸோ, மோஹோ சித்தஸ்ஸ உபக்கிலேஸோ, கோதோ⁴… உபனாஹோ…பே॰… ஸப்³பா³குஸலாபி⁴ஸங்கா²ரா சித்தஸ்ஸ உபக்கிலேஸா. உபக்கிலேஸே ப்³யபனுஜ்ஜ ஸப்³பே³தி ஸப்³பே³ சித்தஸ்ஸ உபக்கிலேஸே ப்³யபனுஜ்ஜ பனுதி³த்வா பஜஹித்வா வினோதெ³த்வா ப்³யந்தீகரித்வா அனபா⁴வங் க³மெத்வாதி – உபக்கிலேஸே ப்³யபனுஜ்ஜ ஸப்³பே³.

    Upakkilese byapanujja sabbeti rāgo cittassa upakkileso, doso cittassa upakkileso, moho cittassa upakkileso, kodho… upanāho…pe… sabbākusalābhisaṅkhārā cittassa upakkilesā. Upakkilese byapanujja sabbeti sabbe cittassa upakkilese byapanujja panuditvā pajahitvā vinodetvā byantīkaritvā anabhāvaṃ gametvāti – upakkilese byapanujja sabbe.

    அனிஸ்ஸிதோ செ²த்வ ஸினேஹதோ³ஸந்தி. அனிஸ்ஸிதோதி த்³வே நிஸ்ஸயா – தண்ஹானிஸ்ஸயோ ச தி³ட்டி²னிஸ்ஸயோ ச…பே॰… அயங் தண்ஹானிஸ்ஸயோ…பே॰… அயங் தி³ட்டி²னிஸ்ஸயோ. ஸினேஹோதி த்³வே ஸ்னேஹா – தண்ஹாஸ்னேஹோ ச தி³ட்டி²ஸ்னேஹோ ச…பே॰… அயங் தண்ஹாஸ்னேஹோ…பே॰… அயங் தி³ட்டி²ஸ்னேஹோ. தோ³ஸோதி யோ சித்தஸ்ஸ ஆகா⁴தோ படிகா⁴தோ படிக⁴ங் படிவிரோதோ⁴ கோபோ பகோபோ ஸம்பகோபோ தோ³ஸோ பதோ³ஸோ ஸம்பதோ³ஸோ சித்தஸ்ஸ ப்³யாபத்தி மனோபதோ³ஸோ கோதோ⁴ குஜ்ஜ²னா குஜ்ஜி²தத்தங் தோ³ஸோ து³ஸ்ஸனா து³ஸ்ஸிதத்தங் ப்³யாபத்தி ப்³யாபஜ்ஜனா ப்³யாபஜ்ஜிதத்தங் சண்டி³க்கங் அஸுரோபோ அனத்தமனதா சித்தஸ்ஸ . அனிஸ்ஸிதோ செ²த்வ ஸினேஹதோ³ஸந்தி ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ தண்ஹாஸ்னேஹஞ்ச தி³ட்டி²ஸ்னேஹஞ்ச தோ³ஸஞ்ச செ²த்வா உச்சி²ந்தி³த்வா ஸமுச்சி²ந்தி³த்வா பஜஹித்வா வினோதெ³த்வா ப்³யந்தீகரித்வா அனபா⁴வங் க³மெத்வா சக்கு²ங் அனிஸ்ஸிதோ, ஸோதங் அனிஸ்ஸிதோ…பே॰… தி³ட்ட²ஸுதமுதவிஞ்ஞாதப்³பே³ த⁴ம்மே அனிஸ்ஸிதோ அனல்லீனோ அனுபக³தோ அனஜ்ஜோ²ஸிதோ அனதி⁴முத்தோ நிக்க²ந்தோ நிஸ்ஸடோ விப்பமுத்தோ விஸஞ்ஞுத்தோ விமரியாதி³கதேன சேதஸா விஹரதீதி – அனிஸ்ஸிதோ செ²த்வ ஸினேஹதோ³ஸங், ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ. தேனாஹ ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ –

    Anissitochetva sinehadosanti. Anissitoti dve nissayā – taṇhānissayo ca diṭṭhinissayo ca…pe… ayaṃ taṇhānissayo…pe… ayaṃ diṭṭhinissayo. Sinehoti dve snehā – taṇhāsneho ca diṭṭhisneho ca…pe… ayaṃ taṇhāsneho…pe… ayaṃ diṭṭhisneho. Dosoti yo cittassa āghāto paṭighāto paṭighaṃ paṭivirodho kopo pakopo sampakopo doso padoso sampadoso cittassa byāpatti manopadoso kodho kujjhanā kujjhitattaṃ doso dussanā dussitattaṃ byāpatti byāpajjanā byāpajjitattaṃ caṇḍikkaṃ asuropo anattamanatā cittassa . Anissito chetva sinehadosanti so paccekasambuddho taṇhāsnehañca diṭṭhisnehañca dosañca chetvā ucchinditvā samucchinditvā pajahitvā vinodetvā byantīkaritvā anabhāvaṃ gametvā cakkhuṃ anissito, sotaṃ anissito…pe… diṭṭhasutamutaviññātabbe dhamme anissito anallīno anupagato anajjhosito anadhimutto nikkhanto nissaṭo vippamutto visaññutto vimariyādikatena cetasā viharatīti – anissito chetva sinehadosaṃ, eko care khaggavisāṇakappo. Tenāha so paccekasambuddho –

    ‘‘பஹாய பஞ்சாவரணானி சேதஸோ, உபக்கிலேஸே ப்³யபனுஜ்ஜ ஸப்³பே³;

    ‘‘Pahāya pañcāvaraṇāni cetaso, upakkilese byapanujja sabbe;

    அனிஸ்ஸிதோ செ²த்வ ஸினேஹதோ³ஸங், ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ’’தி.

    Anissito chetva sinehadosaṃ, eko care khaggavisāṇakappo’’ti.

    153.

    153.

    விபிட்டி²கத்வான ஸுக²ங் து³க²ஞ்ச, புப்³பே³வ ச ஸோமனஸ்ஸதோ³மனஸ்ஸங்;

    Vipiṭṭhikatvāna sukhaṃ dukhañca,pubbeva ca somanassadomanassaṃ;

    லத்³தா⁴னுபெக்க²ங் ஸமத²ங் விஸுத்³த⁴ங், ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Laddhānupekkhaṃ samathaṃ visuddhaṃ, eko care khaggavisāṇakappo.

    விபிட்டி²கத்வான ஸுக²ங் து³க²ஞ்ச, புப்³பே³வ ச ஸோமனஸ்ஸதோ³மனஸ்ஸந்தி ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ ஸுக²ஸ்ஸ ச பஹானா து³க்க²ஸ்ஸ ச பஹானா புப்³பே³வ ஸோமனஸ்ஸதோ³மனஸ்ஸானங் அத்த²ங்க³மா அது³க்க²மஸுக²ங் உபெக்கா²ஸதிபாரிஸுத்³தி⁴ங் சதுத்த²ங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதீதி – விபிட்டி²கத்வான ஸுக²ங் து³க²ஞ்ச, புப்³பே³வ ச ஸோமனஸ்ஸதோ³மனஸ்ஸங்.

    Vipiṭṭhikatvāna sukhaṃ dukhañca, pubbeva ca somanassadomanassanti so paccekasambuddho sukhassa ca pahānā dukkhassa ca pahānā pubbeva somanassadomanassānaṃ atthaṅgamā adukkhamasukhaṃ upekkhāsatipārisuddhiṃ catutthaṃ jhānaṃ upasampajja viharatīti – vipiṭṭhikatvāna sukhaṃ dukhañca, pubbeva ca somanassadomanassaṃ.

    லத்³தா⁴னுபெக்க²ங் ஸமத²ங் விஸுத்³த⁴ந்தி. உபெக்கா²தி யா சதுத்த²ஜ்ஜா²னே உபெக்கா² உபெக்க²னா அஜ்ஜு²பெக்க²னா சித்தஸமதா சித்தப்பஸ்ஸத்³த⁴தா 13 மஜ்ஜ²த்ததா சித்தஸ்ஸ. ஸமதோ²தி யா சித்தஸ்ஸ டி²தி ஸண்டி²தி அவட்டி²தி அவிஸாஹாரோ 14 அவிக்கே²போ அவிஸாஹடமானஸதா 15 ஸமதோ² ஸமாதி⁴ந்த்³ரியங் ஸமாதி⁴ப³லங் ஸம்மாஸமாதி⁴; சதுத்த²ஜ்ஜா²னே உபெக்கா² ச ஸமதோ² ச ஸுத்³தா⁴ ஹொந்தி விஸுத்³தா⁴ பரியோதா³தா அனங்க³ணா விக³தூபக்கிலேஸா முது³பூ⁴தா கம்மனியா டி²தா ஆனேஞ்ஜப்பத்தா. லத்³தா⁴னுபெக்க²ங் ஸமத²ங் விஸுத்³த⁴ந்தி சதுத்த²ஜ்ஜா²னங் உபெக்க²ஞ்ச ஸமத²ஞ்ச லத்³தா⁴ லபி⁴த்வா விந்தி³த்வா படிலபி⁴த்வாதி – லத்³தா⁴னுபெக்க²ங் ஸமத²ங் விஸுத்³த⁴ங், ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ. தேனாஹ ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ –

    Laddhānupekkhaṃsamathaṃ visuddhanti. Upekkhāti yā catutthajjhāne upekkhā upekkhanā ajjhupekkhanā cittasamatā cittappassaddhatā 16 majjhattatā cittassa. Samathoti yā cittassa ṭhiti saṇṭhiti avaṭṭhiti avisāhāro 17 avikkhepo avisāhaṭamānasatā 18 samatho samādhindriyaṃ samādhibalaṃ sammāsamādhi; catutthajjhāne upekkhā ca samatho ca suddhā honti visuddhā pariyodātā anaṅgaṇā vigatūpakkilesā mudubhūtā kammaniyā ṭhitā āneñjappattā. Laddhānupekkhaṃ samathaṃ visuddhanti catutthajjhānaṃ upekkhañca samathañca laddhā labhitvā vinditvā paṭilabhitvāti – laddhānupekkhaṃ samathaṃ visuddhaṃ, eko care khaggavisāṇakappo. Tenāha so paccekasambuddho –

    ‘‘விபிட்டி²கத்வான ஸுக²ங் து³க²ஞ்ச, புப்³பே³வ ச ஸோமனஸ்ஸதோ³மனஸ்ஸங்;

    ‘‘Vipiṭṭhikatvāna sukhaṃ dukhañca, pubbeva ca somanassadomanassaṃ;

    லத்³தா⁴னுபெக்க²ங் ஸமத²ங் விஸுத்³த⁴ங், ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ’’தி.

    Laddhānupekkhaṃ samathaṃ visuddhaṃ, eko care khaggavisāṇakappo’’ti.

    154.

    154.

    ஆரத்³த⁴வீரியோ பரமத்த²பத்தியா, அலீனசித்தோ அகுஸீதவுத்தி;

    Āraddhavīriyo paramatthapattiyā,alīnacitto akusītavutti;

    த³ள்ஹனிக்கமோ தா²மப³லூபபன்னோ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Daḷhanikkamo thāmabalūpapanno, eko care khaggavisāṇakappo.

    ஆரத்³த⁴வீரியோ பரமத்த²பத்தியாதி பரமத்த²ங் வுச்சதி அமதங் நிப்³பா³னங். யோ ஸோ ஸப்³ப³ஸங்கா²ரஸமதோ² ஸப்³பூ³பதி⁴படினிஸ்ஸக்³கோ³ தண்ஹக்க²யோ விராகோ³ நிரோதோ⁴ நிப்³பா³னங். பரமத்த²ஸ்ஸ பத்தியா லாபா⁴ய படிலாபா⁴ய அதி⁴க³மாய ப²ஸ்ஸனாய ஸச்சி²கிரியாய ஆரத்³த⁴வீரியோ விஹரதி அகுஸலானங் த⁴ம்மானங் பஹானாய குஸலானங் த⁴ம்மானங் ஸம்பதா³ய தா²மவா 19 த³ள்ஹபரக்கமோ அனிக்கி²த்தது⁴ரோ குஸலேஸு த⁴ம்மேஸூதி – ஆரத்³த⁴வீரியோ பரமத்த²பத்தியா.

    Āraddhavīriyo paramatthapattiyāti paramatthaṃ vuccati amataṃ nibbānaṃ. Yo so sabbasaṅkhārasamatho sabbūpadhipaṭinissaggo taṇhakkhayo virāgo nirodho nibbānaṃ. Paramatthassa pattiyā lābhāya paṭilābhāya adhigamāya phassanāya sacchikiriyāya āraddhavīriyo viharati akusalānaṃ dhammānaṃ pahānāya kusalānaṃ dhammānaṃ sampadāya thāmavā 20 daḷhaparakkamo anikkhittadhuro kusalesu dhammesūti – āraddhavīriyo paramatthapattiyā.

    அலீனசித்தோ அகுஸீதவுத்தீதி ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ அனுப்பன்னானங் பாபகானங் அகுஸலானங் த⁴ம்மானங் அனுப்பாதா³ய ச²ந்த³ங் ஜனேதி வாயமதி வீரியங் ஆரப⁴தி சித்தங் பக்³க³ண்ஹாதி பத³ஹதி, உப்பன்னானங் பாபகானங் அகுஸலானங் த⁴ம்மானங் பஹானாய…பே॰… அனுப்பன்னானங் குஸலானங் த⁴ம்மானங் உப்பாதா³ய…பே॰… உப்பன்னானங் குஸலானங் த⁴ம்மானங் டி²தியா அஸம்மோஸாய பி⁴ய்யோபா⁴வாய வேபுல்லாய பா⁴வனாய பாரிபூரியா 21 ச²ந்த³ங் ஜனேதி வாயமதி வீரியங் ஆரப⁴தி சித்தங் பக்³க³ண்ஹாதி பத³ஹதீதி – ஏவங் அலீனசித்தோ அகுஸீதவுத்தி.

    Alīnacitto akusītavuttīti so paccekasambuddho anuppannānaṃ pāpakānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ anuppādāya chandaṃ janeti vāyamati vīriyaṃ ārabhati cittaṃ paggaṇhāti padahati, uppannānaṃ pāpakānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ pahānāya…pe… anuppannānaṃ kusalānaṃ dhammānaṃ uppādāya…pe… uppannānaṃ kusalānaṃ dhammānaṃ ṭhitiyā asammosāya bhiyyobhāvāya vepullāya bhāvanāya pāripūriyā 22 chandaṃ janeti vāyamati vīriyaṃ ārabhati cittaṃ paggaṇhāti padahatīti – evaṃ alīnacitto akusītavutti.

    அத² வா, ‘‘காமங் தசோ ச ந்ஹாரு ச அட்டி² ச அவஸிஸ்ஸது 23, ஸரீரே உபஸுஸ்ஸது மங்ஸலோஹிதங், யங் தங் புரிஸதா²மேன புரிஸப³லேன புரிஸவீரியேன புரிஸபரக்கமேன பத்தப்³ப³ங் ந தங் அபாபுணித்வா வீரியஸ்ஸ ஸண்டா²னங் 24 ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி சித்தங் பக்³க³ண்ஹாதி பத³ஹதி. ஏவம்பி அலீனசித்தோ அகுஸீதவுத்தி.

    Atha vā, ‘‘kāmaṃ taco ca nhāru ca aṭṭhi ca avasissatu 25, sarīre upasussatu maṃsalohitaṃ, yaṃ taṃ purisathāmena purisabalena purisavīriyena purisaparakkamena pattabbaṃ na taṃ apāpuṇitvā vīriyassa saṇṭhānaṃ 26 bhavissatī’’ti cittaṃ paggaṇhāti padahati. Evampi alīnacitto akusītavutti.

    நாஸிஸ்ஸங் ந பிவிஸ்ஸாமி, விஹாரதோ ந நிக்க²மே;

    Nāsissaṃ na pivissāmi, vihārato na nikkhame;

    நபி பஸ்ஸங் நிபாதெஸ்ஸங், தண்ஹாஸல்லே அனூஹதேதி.

    Napi passaṃ nipātessaṃ, taṇhāsalle anūhateti.

    சித்தங் பக்³க³ண்ஹாதி பத³ஹதி. ஏவம்பி அலீனசித்தோ அகுஸீதவுத்தி.

    Cittaṃ paggaṇhāti padahati. Evampi alīnacitto akusītavutti.

    ‘‘ந தாவாஹங் இமங் பல்லங்கங் பி⁴ந்தி³ஸ்ஸாமி யாவ மே ந அனுபாதா³ய ஆஸவேஹி சித்தங் விமுச்சிஸ்ஸதீ’’தி சித்தங் பக்³க³ண்ஹாதி பத³ஹதி. ஏவம்பி அலீனசித்தோ அகுஸீதவுத்தி.

    ‘‘Na tāvāhaṃ imaṃ pallaṅkaṃ bhindissāmi yāva me na anupādāya āsavehi cittaṃ vimuccissatī’’ti cittaṃ paggaṇhāti padahati. Evampi alīnacitto akusītavutti.

    ‘‘ந தாவாஹங் இமம்ஹா ஆஸனா வுட்ட²ஹிஸ்ஸாமி யாவ மே ந அனுபாதா³ய ஆஸவேஹி சித்தங் விமுச்சிஸ்ஸதீ’’தி சித்தங் பக்³க³ண்ஹாதி பத³ஹதி. ஏவம்பி அலீனசித்தோ அகுஸீதவுத்தி.

    ‘‘Na tāvāhaṃ imamhā āsanā vuṭṭhahissāmi yāva me na anupādāya āsavehi cittaṃ vimuccissatī’’ti cittaṃ paggaṇhāti padahati. Evampi alīnacitto akusītavutti.

    ‘‘ந தாவாஹங் இமம்ஹா சங்கமா ஓரோஹிஸ்ஸாமி…பே॰… விஹாரா நிக்க²மிஸ்ஸாமி… அட்³ட⁴யோகா³ நிக்க²மிஸ்ஸாமி… பாஸாதா³ நிக்க²மிஸ்ஸாமி… ஹம்மியா நிக்க²மிஸ்ஸாமி… கு³ஹாய நிக்க²மிஸ்ஸாமி… லேணா நிக்க²மிஸ்ஸாமி… குடியா நிக்க²மிஸ்ஸாமி… கூடாகா³ரா நிக்க²மிஸ்ஸாமி… அட்டா நிக்க²மிஸ்ஸாமி… மாளா நிக்க²மிஸ்ஸாமி… உத்³த³ண்டா³ நிக்க²மிஸ்ஸாமி … உபட்டா²னஸாலாய நிக்க²மிஸ்ஸாமி… மண்ட³பா நிக்க²மிஸ்ஸாமி… ருக்க²மூலா நிக்க²மிஸ்ஸாமி யாவ மே ந அனுபாதா³ய ஆஸவேஹி சித்தங் விமுச்சிஸ்ஸதீ’’தி சித்தங் பக்³க³ண்ஹாதி பத³ஹதி. ஏவம்பி அலீனசித்தோ அகுஸீதவுத்தி.

    ‘‘Na tāvāhaṃ imamhā caṅkamā orohissāmi…pe… vihārā nikkhamissāmi… aḍḍhayogā nikkhamissāmi… pāsādā nikkhamissāmi… hammiyā nikkhamissāmi… guhāya nikkhamissāmi… leṇā nikkhamissāmi… kuṭiyā nikkhamissāmi… kūṭāgārā nikkhamissāmi… aṭṭā nikkhamissāmi… māḷā nikkhamissāmi… uddaṇḍā nikkhamissāmi … upaṭṭhānasālāya nikkhamissāmi… maṇḍapā nikkhamissāmi… rukkhamūlā nikkhamissāmi yāva me na anupādāya āsavehi cittaṃ vimuccissatī’’ti cittaṃ paggaṇhāti padahati. Evampi alīnacitto akusītavutti.

    ‘‘இமஸ்மிங்யேவ புப்³ப³ண்ஹஸமயே 27 அரியத⁴ம்மங் ஆஹரிஸ்ஸாமி ஸமாஹரிஸ்ஸாமி அதி⁴க³ச்சி²ஸ்ஸாமி ப²ஸ்ஸயிஸ்ஸாமி ஸச்சி²கரிஸ்ஸாமீ’’தி சித்தங் பக்³க³ண்ஹாதி பத³ஹதி. ஏவம்பி அலீனசித்தோ அகுஸீதவுத்தி. இமஸ்மிங்யேவ மஜ்ஜ²ன்ஹிகஸமயே…பே॰… ஸாயன்ஹஸமயே …பே॰… புரேப⁴த்தங்… பச்சா²ப⁴த்தங்… புரிமயாமங்… மஜ்ஜி²மயாமங்… பச்சி²மயாமங்… காளே… ஜுண்ஹே… வஸ்ஸே… ஹேமந்தே … கி³ம்ஹே… புரிமே வயோக²ந்தே⁴… மஜ்ஜி²மே வயோக²ந்தே⁴… பச்சி²மே வயோக²ந்தே⁴ அரியத⁴ம்மங் ஆஹரிஸ்ஸாமி ஸமாஹரிஸ்ஸாமி அதி⁴க³ச்சி²ஸ்ஸாமி ப²ஸ்ஸயிஸ்ஸாமி ஸச்சி²கரிஸ்ஸாமீதி சித்தங் பக்³க³ண்ஹாதி பத³ஹதி. ஏவம்பி அலீனசித்தோ அகுஸீதவுத்தி.

    ‘‘Imasmiṃyeva pubbaṇhasamaye 28 ariyadhammaṃ āharissāmi samāharissāmi adhigacchissāmi phassayissāmi sacchikarissāmī’’ti cittaṃ paggaṇhāti padahati. Evampi alīnacitto akusītavutti. Imasmiṃyeva majjhanhikasamaye…pe… sāyanhasamaye …pe… purebhattaṃ… pacchābhattaṃ… purimayāmaṃ… majjhimayāmaṃ… pacchimayāmaṃ… kāḷe… juṇhe… vasse… hemante … gimhe… purime vayokhandhe… majjhime vayokhandhe… pacchime vayokhandhe ariyadhammaṃ āharissāmi samāharissāmi adhigacchissāmi phassayissāmi sacchikarissāmīti cittaṃ paggaṇhāti padahati. Evampi alīnacitto akusītavutti.

    த³ள்ஹனிக்கமோ தா²மப³லூபபன்னோதி ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ த³ள்ஹஸமாதா³னோ அஹோஸி குஸலேஸு த⁴ம்மேஸு அவட்டி²தஸமாதா³னோ காயஸுசரிதே வசீஸுசரிதே மனோஸுசரிதே தா³னஸங்விபா⁴கே³ ஸீலஸமாதா³னே உபோஸது²பவாஸே மத்தெய்யதாய 29 பெத்தெய்யதாய ஸாமஞ்ஞதாய ப்³ரஹ்மஞ்ஞதாய குலேஜெட்டா²பசாயிதாய அஞ்ஞதரஞ்ஞதரேஸு அதி⁴குஸலேஸு த⁴ம்மேஸூதி – த³ள்ஹனிக்கமோ. தா²மப³லூபபன்னோதி ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ தா²மேன ச ப³லேன ச வீரியேன ச பரக்கமேன ச பஞ்ஞாய ச உபேதோ ஹோதி ஸமுபேதோ உபாக³தோ ஸமுபாக³தோ உபபன்னோ ஸமுபபன்னோ ஸமன்னாக³தோதி – த³ள்ஹனிக்கமோ தா²மப³லூபபன்னோ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ. தேனாஹ ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ –

    Daḷhanikkamo thāmabalūpapannoti so paccekasambuddho daḷhasamādāno ahosi kusalesu dhammesu avaṭṭhitasamādāno kāyasucarite vacīsucarite manosucarite dānasaṃvibhāge sīlasamādāne uposathupavāse matteyyatāya 30 petteyyatāya sāmaññatāya brahmaññatāya kulejeṭṭhāpacāyitāya aññataraññataresu adhikusalesu dhammesūti – daḷhanikkamo. Thāmabalūpapannoti so paccekasambuddho thāmena ca balena ca vīriyena ca parakkamena ca paññāya ca upeto hoti samupeto upāgato samupāgato upapanno samupapanno samannāgatoti – daḷhanikkamo thāmabalūpapanno, eko care khaggavisāṇakappo. Tenāha so paccekasambuddho –

    ‘‘ஆரத்³த⁴வீரியோ பரமத்த²பத்தியா, அலீனசித்தோ அகுஸீதவுத்தி;

    ‘‘Āraddhavīriyo paramatthapattiyā, alīnacitto akusītavutti;

    த³ள்ஹனிக்கமோ தா²மப³லூபபன்னோ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ’’தி.

    Daḷhanikkamo thāmabalūpapanno, eko care khaggavisāṇakappo’’ti.

    155.

    155.

    படிஸல்லானங் ஜா²னமரிஞ்சமானோ, த⁴ம்மேஸு நிச்சங் அனுத⁴ம்மசாரீ;

    Paṭisallānaṃ jhānamariñcamāno,dhammesu niccaṃ anudhammacārī;

    ஆதீ³னவங் ஸம்மஸிதா ப⁴வேஸு, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Ādīnavaṃsammasitā bhavesu, eko care khaggavisāṇakappo.

    படிஸல்லானங் ஜா²னமரிஞ்சமானோதி ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ படிஸல்லானாராமோ ஹோதி படிஸல்லானரதோ அஜ்ஜ²த்தங் சேதோஸமத²மனுயுத்தோ அனிராகதஜ்ஜா²னோ விபஸ்ஸனாய ஸமன்னாக³தோ ப்³ரூஹேதா ஸுஞ்ஞாகா³ரங் ஜா²யீ ஜா²னரதோ ஏகத்தமனுயுத்தோ ஸத³த்த²க³ருகோதி படிஸல்லானங். ஜா²னமரிஞ்சமானோதி ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ த்³வீஹி காரணேஹி ஜா²னங் ந ரிஞ்சதி – அனுப்பன்னஸ்ஸ வா பட²மஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ உப்பாதா³ய யுத்தோ பயுத்தோ ஸங்யுத்தோ ஆயுத்தோ ஸமாயுத்தோ, அனுப்பன்னஸ்ஸ வா து³தியஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ…பே॰… அனுப்பன்னஸ்ஸ வா ததியஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ… அனுப்பன்னஸ்ஸ வா சதுத்த²ஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ உப்பாதா³ய யுத்தோ பயுத்தோ ஸங்யுத்தோ ஆயுத்தோ ஸமாயுத்தோதி – ஏவம்பி ஜா²னங் ந ரிஞ்சதி.

    Paṭisallānaṃ jhānamariñcamānoti so paccekasambuddho paṭisallānārāmo hoti paṭisallānarato ajjhattaṃ cetosamathamanuyutto anirākatajjhāno vipassanāya samannāgato brūhetā suññāgāraṃ jhāyī jhānarato ekattamanuyutto sadatthagarukoti paṭisallānaṃ. Jhānamariñcamānoti so paccekasambuddho dvīhi kāraṇehi jhānaṃ na riñcati – anuppannassa vā paṭhamassa jhānassa uppādāya yutto payutto saṃyutto āyutto samāyutto, anuppannassa vā dutiyassa jhānassa…pe… anuppannassa vā tatiyassa jhānassa… anuppannassa vā catutthassa jhānassa uppādāya yutto payutto saṃyutto āyutto samāyuttoti – evampi jhānaṃ na riñcati.

    அத² வா, உப்பன்னங் வா பட²மங் ஜா²னங் ஆஸேவதி பா⁴வேதி ப³ஹுலீகரோதி, உப்பன்னங் வா து³தியங் ஜா²னங்…பே॰… உப்பன்னங் வா ததியங் ஜா²னங்… உப்பன்னங் வா சதுத்த²ங் ஜா²னங் ஆஸேவதி பா⁴வேதி ப³ஹுலீகரோதி. ஏவம்பி ஜா²னங் ந ரிஞ்சதீதி – படிஸல்லானங் ஜா²னமரிஞ்சமானோ.

    Atha vā, uppannaṃ vā paṭhamaṃ jhānaṃ āsevati bhāveti bahulīkaroti, uppannaṃ vā dutiyaṃ jhānaṃ…pe… uppannaṃ vā tatiyaṃ jhānaṃ… uppannaṃ vā catutthaṃ jhānaṃ āsevati bhāveti bahulīkaroti. Evampi jhānaṃ na riñcatīti – paṭisallānaṃ jhānamariñcamāno.

    த⁴ம்மேஸு நிச்சங் அனுத⁴ம்மசாரீதி த⁴ம்மா வுச்சந்தி சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா…பே॰… அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³. கதமே அனுத⁴ம்மா? ஸம்மாபடிபதா³ அபச்சனீகபடிபதா³ அன்வத்த²படிபதா³ த⁴ம்மானுத⁴ம்மபடிபதா³ ஸீலேஸு பரிபூரகாரிதா இந்த்³ரியேஸு கு³த்தத்³வாரதா போ⁴ஜனே மத்தஞ்ஞுதா ஜாக³ரியானுயோகோ³ ஸதிஸம்பஜஞ்ஞங் – இமே வுச்சந்தி அனுத⁴ம்மா. த⁴ம்மேஸு நிச்சங் அனுத⁴ம்மசாரீதி த⁴ம்மேஸு நிச்சகாலங் து⁴வகாலங் ஸததங் ஸமிதங் அவோகிண்ணங் பொங்கா²னுபொங்க²ங் உத³கூமிகஜாதங் 31

    Dhammesu niccaṃ anudhammacārīti dhammā vuccanti cattāro satipaṭṭhānā…pe… ariyo aṭṭhaṅgiko maggo. Katame anudhammā? Sammāpaṭipadā apaccanīkapaṭipadā anvatthapaṭipadā dhammānudhammapaṭipadā sīlesu paripūrakāritā indriyesu guttadvāratā bhojane mattaññutā jāgariyānuyogo satisampajaññaṃ – ime vuccanti anudhammā. Dhammesu niccaṃ anudhammacārīti dhammesu niccakālaṃ dhuvakālaṃ satataṃ samitaṃ avokiṇṇaṃ poṅkhānupoṅkhaṃ udakūmikajātaṃ 32

    அவீசிஸந்ததிஸஹிதங் ப²ஸ்ஸிதங் புரேப⁴த்தங் பச்சா²ப⁴த்தங் புரிமயாமங் மஜ்ஜி²மயாமங் பச்சி²மயாமங் காளே ஜுண்ஹே வஸ்ஸே ஹேமந்தே கி³ம்ஹே புரிமே வயோக²ந்தே⁴ மஜ்ஜி²மே வயோக²ந்தே⁴ பச்சி²மே வயோக²ந்தே⁴ சரதி விஹரதி இரியதி வத்தேதி பாலேதி யபேதி யாபேதீதி – த⁴ம்மேஸு நிச்சங் அனுத⁴ம்மசாரீ.

    Avīcisantatisahitaṃ phassitaṃ purebhattaṃ pacchābhattaṃ purimayāmaṃ majjhimayāmaṃ pacchimayāmaṃ kāḷe juṇhe vasse hemante gimhe purime vayokhandhe majjhime vayokhandhe pacchime vayokhandhe carati viharati iriyati vatteti pāleti yapeti yāpetīti – dhammesu niccaṃ anudhammacārī.

    ஆதீ³னவங் ஸம்மஸிதா ப⁴வேஸூதி ‘‘ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா அனிச்சா’’தி ஆதீ³னவங் ஸம்மஸிதா ப⁴வேஸு, ‘‘ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா து³க்கா²’’தி…பே॰… ‘‘ஸப்³பே³ த⁴ம்மா அனத்தா’’தி…பே॰… ‘‘யங் கிஞ்சி ஸமுத³யத⁴ம்மங், ஸப்³ப³ங் தங் நிரோத⁴த⁴ம்ம’’ந்தி ஆதீ³னவங் ஸம்மஸிதா ப⁴வேஸூதி – ஆதீ³னவங் ஸம்மஸிதா ப⁴வேஸு, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ. தேனாஹ ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ –

    Ādīnavaṃ sammasitā bhavesūti ‘‘sabbe saṅkhārā aniccā’’ti ādīnavaṃ sammasitā bhavesu, ‘‘sabbe saṅkhārā dukkhā’’ti…pe… ‘‘sabbe dhammā anattā’’ti…pe… ‘‘yaṃ kiñci samudayadhammaṃ, sabbaṃ taṃ nirodhadhamma’’nti ādīnavaṃ sammasitā bhavesūti – ādīnavaṃ sammasitā bhavesu, eko care khaggavisāṇakappo. Tenāha so paccekasambuddho –

    ‘‘படிஸல்லானங் ஜா²னமரிஞ்சமானோ, த⁴ம்மேஸு நிச்சங் அனுத⁴ம்மசாரீ;

    ‘‘Paṭisallānaṃ jhānamariñcamāno, dhammesu niccaṃ anudhammacārī;

    ஆதீ³னவங் ஸம்மஸிதா ப⁴வேஸு, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ’’தி.

    Ādīnavaṃ sammasitā bhavesu, eko care khaggavisāṇakappo’’ti.

    156.

    156.

    தண்ஹக்க²யங் பத்த²யமப்பமத்தோ, அனேளமூகோ³ 33 ஸுதவா ஸதீமா;

    Taṇhakkhayaṃpatthayamappamatto,aneḷamūgo34sutavā satīmā;

    ஸங்கா²தத⁴ம்மோ நியதோ பதா⁴னவா, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Saṅkhātadhammo niyato padhānavā, eko care khaggavisāṇakappo.

    தண்ஹக்க²யங் பத்த²யமப்பமத்தோதி. தண்ஹாதி ரூபதண்ஹா…பே॰… த⁴ம்மதண்ஹா. தண்ஹக்க²யந்தி ராக³க்க²யங் தோ³ஸக்க²யங் மோஹக்க²யங் க³திக்க²யங் உபபத்திக்க²யங் படிஸந்தி⁴க்க²யங் ப⁴வக்க²யங் ஸங்ஸாரக்க²யங் வட்டக்க²யங் பத்த²யந்தோ இச்ச²ந்தோ ஸாதி³யந்தோ பிஹயந்தோ அபி⁴ஜப்பந்தோதி – தண்ஹக்க²யங் பத்த²யங். அப்பமத்தோதி ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ ஸக்கச்சகாரீ ஸாதச்சகாரீ…பே॰… அப்பமாதோ³ குஸலேஸு த⁴ம்மேஸூதி – தண்ஹக்க²யங் பத்த²யமப்பமத்தோ.

    Taṇhakkhayaṃ patthayamappamattoti. Taṇhāti rūpataṇhā…pe… dhammataṇhā. Taṇhakkhayanti rāgakkhayaṃ dosakkhayaṃ mohakkhayaṃ gatikkhayaṃ upapattikkhayaṃ paṭisandhikkhayaṃ bhavakkhayaṃ saṃsārakkhayaṃ vaṭṭakkhayaṃ patthayanto icchanto sādiyanto pihayanto abhijappantoti – taṇhakkhayaṃ patthayaṃ. Appamattoti so paccekasambuddho sakkaccakārī sātaccakārī…pe… appamādo kusalesu dhammesūti – taṇhakkhayaṃ patthayamappamatto.

    அனேளமூகோ³ ஸுதவா ஸதீமாதி. அனேளமூகோ³தி ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ பண்டி³தோ பஞ்ஞவா பு³த்³தி⁴மா ஞாணீ விபா⁴வீ மேதா⁴வீ. ஸுதவாதி ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ ப³ஹுஸ்ஸுதோ ஹோதி ஸுதத⁴ரோ ஸுதஸன்னிச்சயோ. யே தே த⁴ம்மா ஆதி³கல்யாணா மஜ்ஜே²கல்யாணா பரியோஸானகல்யாணா ஸாத்த²ங் ஸப்³யஞ்ஜனங் கேவலபரிபுண்ணங் பரிஸுத்³த⁴ங் ப்³ரஹ்மசரியங் அபி⁴வத³ந்தி, ததா²ரூபாஸ்ஸ த⁴ம்மா ப³ஹுஸ்ஸுதா ஹொந்தி தா⁴தா வசஸா பரிசிதா மனஸானுபெக்கி²தா தி³ட்டி²யா ஸுப்படிவித்³தா⁴. ஸதீமாதி ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ ஸதிமா ஹோதி பரமேன ஸதினேபக்கேன ஸமன்னாக³தத்தா சிரகதம்பி சிரபா⁴ஸிதம்பி ஸரிதா அனுஸ்ஸரிதாதி – அனேளமூகோ³ ஸுதவா ஸதீமா.
