Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi

    2. சதுவிபத்திங்

    2. Catuvipattiṃ

    336.

    336.

    யங் தங் 1 புச்சி²ம்ஹ அகித்தயி நோ;

    Yaṃ taṃ 2 pucchimha akittayi no;

    தங் தங் ப்³யாகதங் அனஞ்ஞதா²;

    Taṃ taṃ byākataṃ anaññathā;

    அஞ்ஞங் தங் புச்சா²மி ததி³ங்க⁴ ப்³ரூஹி;

    Aññaṃ taṃ pucchāmi tadiṅgha brūhi;

    க³ருக லஹுகஞ்சாபி ஸாவஸேஸங்;

    Garuka lahukañcāpi sāvasesaṃ;

    அனவஸேஸங் து³ட்டு²ல்லஞ்ச அது³ட்டு²ல்லங்;

    Anavasesaṃ duṭṭhullañca aduṭṭhullaṃ;

    யே ச யாவததியகா.

    Ye ca yāvatatiyakā.

    ஸாதா⁴ரணங் அஸாதா⁴ரணங்;

    Sādhāraṇaṃ asādhāraṇaṃ;

    விப⁴த்தியோ ச 3 யேஹி ஸமதே²ஹி ஸம்மந்தி;

    Vibhattiyo ca 4 yehi samathehi sammanti;

    ஸப்³பா³னிபேதானி வியாகரோஹி;

    Sabbānipetāni viyākarohi;

    ஹந்த³ வாக்யங் ஸுணோம தே.

    Handa vākyaṃ suṇoma te.

    ஏகதிங்ஸா யே க³ருகா, அட்டெ²த்த² அனவஸேஸா;

    Ekatiṃsā ye garukā, aṭṭhettha anavasesā;

    யே க³ருகா தே து³ட்டு²ல்லா, யே து³ட்டு²ல்லா ஸா ஸீலவிபத்தி;

    Ye garukā te duṭṭhullā, ye duṭṭhullā sā sīlavipatti;

    பாராஜிகங் ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ, ‘‘ஸீலவிபத்தீ’’தி வுச்சதி.

    Pārājikaṃ saṅghādiseso, ‘‘sīlavipattī’’ti vuccati.

    து²ல்லச்சயங் பாசித்தியா, பாடிதே³ஸனீயங் து³க்கடங்;

    Thullaccayaṃ pācittiyā, pāṭidesanīyaṃ dukkaṭaṃ;

    து³ப்³பா⁴ஸிதங் யோ சாயங், அக்கோஸதி ஹஸாதி⁴ப்பாயோ;

    Dubbhāsitaṃ yo cāyaṃ, akkosati hasādhippāyo;

    அயங் ஸா ஆசாரவிபத்திஸம்மதா.

    Ayaṃ sā ācāravipattisammatā.

    விபரீததி³ட்டி²ங் க³ண்ஹந்தி, அஸத்³த⁴ம்மேஹி புரக்க²தா;

    Viparītadiṭṭhiṃ gaṇhanti, asaddhammehi purakkhatā;

    அப்³பா⁴சிக்க²ந்தி ஸம்பு³த்³த⁴ங், து³ப்பஞ்ஞா மோஹபாருதா;

    Abbhācikkhanti sambuddhaṃ, duppaññā mohapārutā;

    அயங் ஸா தி³ட்டி²விபத்திஸம்மதா.

    Ayaṃ sā diṭṭhivipattisammatā.

    ஆஜீவஹேது ஆஜீவகாரணா பாபிச்சோ² இச்சா²பகதோ அஸந்தங் அபூ⁴தங் உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மங் உல்லபதி, ஆஜீவஹேது ஆஜீவகாரணா ஸஞ்சரித்தங் ஸமாபஜ்ஜதி, ஆஜீவஹேது ஆஜீவகாரணா – ‘‘யோ தே விஹாரே வஸதி, ஸோ பி⁴க்கு² அரஹா’’தி ப⁴ணதி, ஆஜீவஹேது ஆஜீவகாரணா பி⁴க்கு² பணீதபோ⁴ஜனானி அத்தனோ அத்தா²ய விஞ்ஞாபெத்வா பு⁴ஞ்ஜதி, ஆஜீவஹேது ஆஜீவகாரணா பி⁴க்கு²னீ பணீதபோ⁴ஜனானி அத்தனோ அத்தா²ய விஞ்ஞாபெத்வா பு⁴ஞ்ஜதி, ஆஜீவஹேது ஆஜீவகாரணா ஸூபங் வா ஓத³னங் வா அகி³லானோ அத்தனோ அத்தா²ய விஞ்ஞாபெத்வா பு⁴ஞ்ஜதி. அயங் ஸா ஆஜீவவிபத்தி ஸம்மதா.

    Ājīvahetu ājīvakāraṇā pāpiccho icchāpakato asantaṃ abhūtaṃ uttarimanussadhammaṃ ullapati, ājīvahetu ājīvakāraṇā sañcarittaṃ samāpajjati, ājīvahetu ājīvakāraṇā – ‘‘yo te vihāre vasati, so bhikkhu arahā’’ti bhaṇati, ājīvahetu ājīvakāraṇā bhikkhu paṇītabhojanāni attano atthāya viññāpetvā bhuñjati, ājīvahetu ājīvakāraṇā bhikkhunī paṇītabhojanāni attano atthāya viññāpetvā bhuñjati, ājīvahetu ājīvakāraṇā sūpaṃ vā odanaṃ vā agilāno attano atthāya viññāpetvā bhuñjati. Ayaṃ sā ājīvavipatti sammatā.

    ஏகாத³ஸ யாவததியகா, தே ஸுணோஹி யதா²தத²ங்;

    Ekādasa yāvatatiyakā, te suṇohi yathātathaṃ;

    உக்கி²த்தானுவத்திகா, அட்ட² யாவததியகா;

    Ukkhittānuvattikā, aṭṭha yāvatatiyakā;

    அரிட்டோ² சண்ட³காளீ ச, இமே தே யாவததியகா.

    Ariṭṭho caṇḍakāḷī ca, ime te yāvatatiyakā.







    Footnotes:
    1. யங் யங் (க॰)
    2. yaṃ yaṃ (ka.)
    3. விபத்தியோ ச (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    4. vipattiyo ca (sī. syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā / சதுவிபத்திவண்ணனா • Catuvipattivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / சதுவிபத்திவண்ணனா • Catuvipattivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / சதுவிபத்திவண்ணனா • Catuvipattivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / சதுவிபத்திவண்ணனா • Catuvipattivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact