Știință |
Cea mai mare extincţie din istorie, cauzată de un meteorit
Se ştie că una dintre teoriile care explică dispariţia dinozaurilor, acum 66 milioane de ani, se bazează pe căderea unui meteorit în sudul Mexicului. Dar apar dovezi că cea mai mare extincţie din toate timpurile, care a avut loc acum 252,3 milioane de ani, la sfârşitul perioadei Permian, a fost declanşată de un impact care a schimbat clima.
Ceea ce a lipsit acestei idei, a fost un crater potrivit pentru a dovedi impactul. Cercetătorii de la University of Western Australia's School of Earth and Environment cred că l-au găsit într-o structură de impact la frontiera statelor Mato Grosso şi Goiás din Brazilia, numită craterul Araguainha, cu o vechime de 254,7 milioane de ani, cu o marjă de eroare de plus, minus, 2,5 milioane de ani.
La vremea impactului, regiunea era o mare puţin adâncă, iar America de Sud era unită cu Africa şi formau supercontinentul Pangeea.
Craterul Araguainha are 40 de kilometri în diametru şi 2,4 km în adâncime, şi este cel mai mare şi mai vechi din America de Sud. El a prezentat interes de la început, prin situarea la limita dintre Permian şi Triasic. Pentru datare au fost folosite tehnici noi de geocronologie care au indicat vârsta exactă, iniţial fiind estimat cu 10 milioane de ani mai tânăr.
Rezultatele unui studiu geologic extins al craterului Araguainha au revelat faptul că o cantitate considerabilă de roci sunt şisturi bituminoase. Cercetătorii au calculat că impactul a eliberat o energie de 106 megatone de TNT şi a generat mii de cutremure cu magnitudinea de pâna la 9,9, pe suprafeţe de sute de kilometri în jur, eliberând cantităţi uriaşe de petrol şi gaze naturale din rocile sparte.
Explozia de metan eliberat în atmosferă a dus la o încălzire globală instantanee, facând mediul mult prea fierbinte pentru mare parte a vieţii de pe planetă.
Părerile specialiştilor referitoare la efecte sunt împărţite, dar cu siguranţă, impactul Araguainha rămâne unul dintre cele mai catrastofale din istorie.
Se estimează că mai mult de 90 la sută din speciile marine şi aproximativ 70 la sută din speciile de uscat au dispărut în extincţia din Permian.
GH. MANOIU | 8 AUGUST 2013