Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Cel mai vechi copac din lume are 9500 de ani

    Cel mai vechi copac din lume, un molid norvegian în vârstă de peste 9500 de ani, pe nume Old Tjikko, se află în Suedia, pe Muntele Fulufjället din provincia Dalarna.



    Old Tjikko.


    Descoperit încă din 2004 de către profesorul de geografie fizică Leif Kullman de la Universitatea Umeå, vârsta sa a fost determinată folosind datarea cu carbon a materialului vegetal colectat de sub copac.

    Datarea sistemului radicular a găsit rădăcini datând de acum 375, 5660, 9000 şi 9550 ani.

    Din cauza vânturilor şi temperaturilor scăzute, Old Tikka nu este deosebit de mare, dar încă trăieşte.

    Trunchiul în sine este estimat a avea doar câteva sute de ani, dar planta a supravieţuit mult mai mult timp din cauza unui proces cunoscut sub numele de stratificare, sau clonare vegetativă.

    În cazul în care trunchiul moare, dar sistemul de rădăcină este încă în viaţă, acesta poate germina un nou trunchi.

    Cercetătorii au descoperit un grup de aproximativ 20 de molizi în aceeaşi zonă, toţi având peste 8000 de ani.

    31 IANUARIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Arheologii sunt nedumeriţi privind rămăşiţele antice ale unei femei, descoperite pe un sit arheologic în apropiere de Chelyabinsk, un oraş rusesc la est de Munţii Ural.
    Un supervulcan italian dă semne de trezire, erupţia sa putând afecta o jumătate de milion de oameni.
    Caşmirul obţinut din lână de capră braziliană este cel mai bun din lume, potrivit unui studiu realizat la Institutul de Zootehnie al Universităţii Federale Rurale din Rio de Janeiro.
    Viitorul unuia dintre simbolurile Elveţiei este în pericol după ce un studiu a constatat că sunetul clopotelor purtate de vacile alpine le poate afecta auzul şi obiceiurile de hrănire.
    O creştere a nivelului mării la nivel mondial cu mai mult de un metru este inevitabilă, spun oamenii de ştiinţă, dar ei nu ştiu exact când se va petrece acest lucru.
    NASA a detectat o cantitate inexplicabilă de tetraclorură de carbon (CCl4) în atmosferă, un produs chimic care distruge stratul de ozon şi care este scos în afara legii în toată lumea de aproape 30 de ani.