Sănătate |
Cele mai multe tipuri de cancer se datorează unor mutaţii ce nu pot fi prevenite
Cercetători de la Johns Hopkins University School of Medicine şi Bloomberg School of Public Health au încercat să găsească răspunsul la întrebarea de ce unele ţesuturi sunt mai vulnerabile la cancer decât altele.
Toxinele din fumul de ţigară ar putea explica frecvenţa mare a cancerul pulmonar. Dar sistemul digestiv este mai expus toxinelor decât creierul şi cu toate acestea, tumorile cerebrale sunt de trei ori mai frecvente ca cele din intestinul subţire.
Celulele vechi, obosite, din organism, sunt în mod constant înlocuite cu altele noi fabricate prin divizarea celulelor stem. Cu fiecare diviziune vine riscul unei mutaţii periculoase care duc celulele stem un pas mai aproape de a deveni canceroase.
Ritmul de înlocuire variază în corp, de la înlocuirea rapidă din intestine, la cea lentă din creier. Comparând modul în care se divid celulele în 31 de ţesuturi în organism pe durata vieţii, cu cotele de cancer în aceste ţesuturi, cercetătorii au concluzionat că două treimi dintre felurile de cancer s-au datorat faptului că celulele stem au căpătat mutaţii ce nu au putut fi prevenite. Cancerele generate de acestea sunt glioblastomul (cancer cerebral), cancerul intestinului subţire şi cancerul pancreatic.
Alte tipuri de cancer sunt însă clar asociate cu stilul de viaţă, sau cu moştenirea genetică a familiei: carcinomul bazocelular - un fel de cancer de piele frecvent cauzat de expunerea la ultraviolete, cancerul pulmonar - strâns legat de fumat şi cancerul de colon - legat de dieta proastă şi de gene familiale de risc.