Tehnologie |
Cele mai subțiri spaghete din lume
O echipă de chimiști britanici de la University College London a creat cele mai subțiri spaghete din lume, despre care se crede că sunt de 200 de ori mai subțiri decât o șuviță de păr uman și mai înguste decât unele lungimi de undă ale luminii.
Studiul arată că noua marcă de paste a doborât de aproximativ o mie de ori recordul anterior pentru cele mai subțiri paste lungi.
Deoarece fiecare panglică individuală era prea îngustă pentru a fi surprinsă în mod clar de orice cameră foto sau microscop cu lumină vizibilă, cercetătorii au folosit un microscop electronic, scanând panglica cu un fascicul focalizat de electroni și creând o imagine bazată pe modelul de electroni care sunt deturnați.
Aluatul „aproape invizibil” nu este destinat să fie un aliment nou, deoarece se gătește prea mult în mai puțin de o secundă. A fost creat pentru că fire extrem de subțiri, numite nanofibre, ar putea avea utilizări medicale semnificative.
Echipa a obținut rezultatul dorit folosind o tehnică numită „electrosfilare” pentru a crea nanofibrele cu diametre de 372 de nanometri (miliardime de metru), dintr-un amestec de făină.
Au folosit făină și acid formic în loc de apă, deoarece acidul formic descompune elice (stive gigantice de spirale) care alcătuiesc amidonul.
În plus, au trebuit să încălzească amestecul timp de câteva ore înainte de a-l răci încet pentru a se asigura că are consistența potrivită.
Nanofibrele formate sunt hidrofile și pot fi folosite ca un înlocuitor mai ieftin și mai ecologic pentru amidon în aplicații biodegradabile și pe bază de nanofibre, cum ar fi bandaje de generație nouă sau electrozi de supercondensator carbonizat.
Nanofibrele, cum ar fi cele făcute din amidon, prezintă potențial de utilizare în pansamentele pentru răni, deoarece sunt foarte poroase.
În plus, nanofibrele sunt explorate pentru a fi utilizate ca schelă pentru regenerarea țesutului, deoarece imită matricea extracelulară – o rețea de proteine și alte moleculele pe care celulele le construiesc pentru a se susține singure, spun cercetătorii.