Sănătate |
Celulele canceroase pot dezactiva capacitatea de lupta a celulelor imunitare
Apetitul pentru zahar al celulelor canceroase are consecinte grave pentru functionarea celulelor imune. Atunci cand sunt tinute departe de zahar, celulele imune critice, numite celule T, nu mai produc interferonul gamma, un compus inflamator important pentru combaterea tumorilor si al unor tipuri de infectii.
Cercetatori de la Washington University School of Medicine au studiat comportamentul acestor importante celule ce apara organismul. Ca majoritatea celulelor, celulele T pot produce energie fie prin fosforilare oxidativa, fie prin glicoliza aeroba, o metoda mai putin eficienta.
Celulele produc in mod normal energie prin fosforilare oxidativa, dar pentru asta au nevoie de oxigen. Daca nu au oxigen, trec la glicoliza aeroba. Nivelul scazut de zahar poate obliga celulele sa utilizeze fosforilari oxidative.
Oamenii de stiinta erau de parere pana acum ca celulele, inclusiv celulele T trec la glicoliza aeroba atunci cand e nevoie sa se reproduca rapid. Iar celulele T proliferează rapid ca raspuns la invadatori sau tumori.
Conform studiului actual, celulele T folosesc de asemenea fosforilarea oxidativa pentru a sprijini proliferarea. Atunci cand au fortat trecerea de la glicoliza aeroba la fosforilare oxidativa, au constatat ca proteinele implicate in glicoliza nu dispar. In cazul celulelor T aceasta poate fi o problema. deoarece una dintre aceste proteine, GAPDH, poate inhiba producerea de interferon gamma.
Cand au fost puse celulele T alaturi de celule canceroase ce consuma o cantitate mare de zahar, capacitatea celulelor T de a produce compusi inflamatori a fost afectata. Cand au primit zahar, ele si-au dublat capacitatea de a produce compusi inflamatori.
Celulele T pot ajunge in tumori, dar din pacate, ele sunt de multe ori ineficiente in a distruge celulele canceroase. Lipsa capacitatii de a produce interferon gamma ar putea fi unul dintre motivele pentru care nu reusesc sa omoare tumorile.
Intelegerea modului in care metabolismul zaharului afecteaza productia de interferon ar putea ajuta la dezvoltarea de tratamente pentru cancer si pe de alta parte, inhibarea productiei de interferon gamma ar ajuta in tratarea bolilor autoimune in care celulele T produc prea mult, ducand la inflamatii.
GH. MANOIU | 8 OCTOMBRIE 2013