Ediţia în limba română
    News / Mapamond

    Cercetari arheologice in Himalaya


    O echipa de arheologi de la Universitatea din York, Marea Britanie, va pleca in Nepal pentru a descoperi dovezi ale vietii preistorice in partea inalta din masivul Himalaya.



    Annapurna la rasaritul Soarelui. Foto: Arite / Wikipedia (CC BY-SA 3.0)


    Echipa de explorare si cercetare arheologica din Himalaya (Himalayan Exploration and Archaeological Research Team - HEART) va petrece patru saptamani studiind artefacte risipite la mare altitudine, adaposturi in piatra si pesteri ce au fost folosite ca locuinte si morminte in secolul 3 i.e.n.

    Echipa formata din cinci oameni, condusa de Dr. Hayley Saul, isi va aseza baza in valea Mustang din masivul Annapurna, in partea de centru-nord a Nepalului.

    Ei vor urmari sa stabileasca in ce fel regiunea a jucat un rol in dezvoltarea culturilor de orez, in exploatarea resurselor muntelui si in raspandirea buddhismului.

    Aceasta expeditie a fost precedata in 2011 de una de recunoastere, care a stabilit ca exista in zona muntilor inalti, vestigii bine conservate, dar nedatate si neinregistrate.

    Echipa de arheologi va lucra in asociere cu o organizatie de caritate ce cauta sa dezvolte economia locala si are in plan sa promoveze arta din Himalaya in Marea Britanie. Se va organiza o expozitie de arheologie si arta nepaleza, inclusiv artizanat si thanka tibetane, in York si Londra in 2013.

    GH. MANOIU | 19 FEBRUARIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă internaţională de arheologi, care lucrează în Nepal, au descoperit la locul de naştere al lui Buddha o structură de lemn ce datează din secolul 6 î. Hr. Săpăturile la templul Maya Devi din Lumbini, Nepal, sit UNESCO din Patrimoniul Mondial, considerat locul de naştere al lui Buddha, au scos la lumină rămăşite ale unei construcţii din lemn ce se află sub alte temple din cărămidă.
    O sabie medievală, fabricată în Germania în secolul al 12-lea, decorată în Suedia şi descoperită accidental în 1975 sub un copac în regiunea Novosibirsk, Siberia, dă bătăi de cap oamenilor de ştiinţă pentru stabilirea originii sale.
    Exista multe orase, localitati sau tinuturi inghitite de ape, scufundate, pierdute. Atlantida este doar cel mai celebru dintre ele. Un oras disparut, despre care putini au auzit si care s-a scufundat in Evul Mediu, este Dunwich, ce reprezinta cea mai mare asezare pierduta de pe coasta Marii Nordului, numit si Atlantida Marii Britanii.
    Complexele megalitice de la Callanish şi Stenness din Scoţia au fost utilizate ca observatoare astronomice afirmă un studiu al Universităţii din Adelaide, Australia.
    Oraşul Ribe din sud-vest Jutlandei, pe coasta de vest a Danemarcei, cel mai vechi oraş din Scandinavia, a fost un centru comercial vital în primii ani ai secolului al optulea, conform unui nou studiu. Aceasta aduce o nouă imagine asupra perioadei vikingilor.
    Arheologii de la Universitatea Vrije din Amsterdam au reuşit să dovedească faptul că Iulius Cezar a pus piciorul pe pământul Olandei, unde trupele sale au purtat lupte cu triburile germanice.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact