Știință |
Cercetătorii au găsit o explicaţie pentru ultima perioadă glaciară
O echipă de cercetători de la Universitatea din Stockholm, Suedia, au descoperit că placa de gheaţă scandinavă a jucat un rol mult mai important decât se credea anterior, în debutul perioadei reci cunoscută sub denumirea de Ice Age.
Cercetătorii au încercat să rezolve diferenţa dintre modelele climatice ale Pământului în urmă cu 13000 de ani şi modul în care sistemul Atlanticului de Nord răspunde la schimbările climatice. Topirea stratului de gheaţă scandinav ar putea să lămurească această problemă.
Teoria general acceptată printre oamenii de ştiinţă a fost că un potop de apă dulce, rezultat din topirea plăcii de gheaţă din America de Nord a aruncat brusc planeta într-un val de frig, chiar înainte de a intra în perioada actuală interglaciară, caldă.
Moleculele de umiditate extrase din sedimentele unui lac suedez vechi arată că, clima din Europa de Nord a devenit mult mai uscată acum aproximativ 13000 ani. Ea a fost probabil determinată de topirea accelerată a calotei glaciare scandinave, ca răspuns la încălzirea de la sfârşitul ultimei ere glaciare.
Placa de gheaţă scandinavă a fost forţa care a înclinat balanta, ducând la o expansiune a plăcii marine de gheaţă din vară, schimbând distribuţia de gheaţă în regiunea de est a Atlanticului de Nord şi în cele din urmă cauzând schimbările climatice abrupte.