Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மிலிந்த³பஞ்ஹபாளி • Milindapañhapāḷi |
11. சேதனாலக்க²ணபஞ்ஹோ
11. Cetanālakkhaṇapañho
11. ‘‘ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, கிங்லக்க²ணா சேதனா’’தி? ‘‘சேதயிதலக்க²ணா, மஹாராஜ, சேதனா அபி⁴ஸங்க²ரணலக்க²ணா சா’’தி.
11. ‘‘Bhante nāgasena, kiṃlakkhaṇā cetanā’’ti? ‘‘Cetayitalakkhaṇā, mahārāja, cetanā abhisaṅkharaṇalakkhaṇā cā’’ti.
‘‘ஓபம்மங் கரோஹீ’’தி. ‘‘யதா², மஹாராஜ, கோசிதே³வ புரிஸோ விஸங் அபி⁴ஸங்க²ரித்வா அத்தனா ச பிவெய்ய, பரே ச பாயெய்ய, ஸோ அத்தனாபி து³க்கி²தோ ப⁴வெய்ய, பரேபி து³க்கி²தா ப⁴வெய்யுங். ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, இதே⁴கச்சோ புக்³க³லோ அகுஸலங் கம்மங் சேதனாய சேதயித்வா காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா அபாயங் து³க்³க³திங் வினிபாதங் நிரயங் உபபஜ்ஜெய்ய. யேபி தஸ்ஸ அனுஸிக்க²ந்தி , தேபி காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா அபாயங் து³க்³க³திங் வினிபாதங் நிரயங் உபபஜ்ஜந்தி.
‘‘Opammaṃ karohī’’ti. ‘‘Yathā, mahārāja, kocideva puriso visaṃ abhisaṅkharitvā attanā ca piveyya, pare ca pāyeyya, so attanāpi dukkhito bhaveyya, parepi dukkhitā bhaveyyuṃ. Evameva kho, mahārāja, idhekacco puggalo akusalaṃ kammaṃ cetanāya cetayitvā kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapajjeyya. Yepi tassa anusikkhanti , tepi kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapajjanti.
‘‘யதா² வா பன, மஹாராஜ, கோசிதே³வ புரிஸோ ஸப்பினவனீததேலமது⁴பா²ணிதங் ஏகஜ்ஜ²ங் அபி⁴ஸங்க²ரித்வா அத்தனா ச பிவெய்ய, பரே ச பாயெய்ய, ஸோ அத்தனா ஸுகி²தோ ப⁴வெய்ய, பரேபி ஸுகி²தா ப⁴வெய்யுங். ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, இதே⁴கச்சோ புக்³க³லோ குஸலங் கம்மங் சேதனாய சேதயித்வா காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ஸுக³திங் ஸக்³க³ங் லோகங் உபபஜ்ஜதி. யேபி தஸ்ஸ அனுஸிக்க²ந்தி, தேபி காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ஸுக³திங் ஸக்³க³ங் லோகங் உபபஜ்ஜந்தி. ஏவங் கோ², மஹாராஜ, சேதயிதலக்க²ணா சேதனா அபி⁴ஸங்க²ரணலக்க²ணா சா’’தி.
‘‘Yathā vā pana, mahārāja, kocideva puriso sappinavanītatelamadhuphāṇitaṃ ekajjhaṃ abhisaṅkharitvā attanā ca piveyya, pare ca pāyeyya, so attanā sukhito bhaveyya, parepi sukhitā bhaveyyuṃ. Evameva kho, mahārāja, idhekacco puggalo kusalaṃ kammaṃ cetanāya cetayitvā kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjati. Yepi tassa anusikkhanti, tepi kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjanti. Evaṃ kho, mahārāja, cetayitalakkhaṇā cetanā abhisaṅkharaṇalakkhaṇā cā’’ti.
‘‘கல்லோஸி, ப⁴ந்தே நாக³ஸேனா’’தி.
‘‘Kallosi, bhante nāgasenā’’ti.
சேதனாலக்க²ணபஞ்ஹோ ஏகாத³ஸமோ.
Cetanālakkhaṇapañho ekādasamo.