Mapamond |
Cetate a vikingilor descoperită în Danemarca
Deşi s-a crezut că în Danemarca nu au fost construite decât patru fortăreţe circulare ale vikingilor, după 60 de ani, cercetătorii au făcut o nouă descoperire care ar putea să aducă mai multă lumină asupra epocii regelui viking Harald Dinte Albastru.
La vest de oraşul Køge din Zeeland, arheologii au descoperit o cetate circulară a vikingilor, prima descoperire de acest fel în 60 de ani. Aceste cetăţi inel sunt unice in Danemarca şi se credea că nu există altele.
Arheologii au descoperit până acum doar mici porţiuni din noua cetate, numita Vallø Borgring. Cercetătorii nu au datat definitiv cetatea, dar cred că, la fel ca cetăţile inel descoperite anterior, Aggersborg şi Fyrkat în nordulul regiunii Jutland, Trelleborg în vestul Zealand şi Nonnebakken aproape de Odense, a fost ridicată probabil în urmă cu peste o mie de ani, când Harald Dinte Albastru a domnit ca rege, de la anul 958 până la moartea sa în anul 985 sau 986.
Cetatea nou-descoperită are un diametru de 145 metri, ceea ce o situează pe locul trei, ca mărime, dintre cele cinci descoperite în Danemarca.