Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[422] 6. சேதியஜாதகவண்ணனா
[422] 6. Cetiyajātakavaṇṇanā
த⁴ம்மோ ஹவே ஹதோ ஹந்தீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ தே³வத³த்தஸ்ஸ பத²விபவேஸனங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஸ்மிஞ்ஹி தி³வஸே பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, தே³வத³த்தோ முஸாவாத³ங் கத்வா பத²விங் பவிட்டோ² அவீசிபராயணோ ஜாதோ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி பத²விங் பவிட்டோ²யேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Dhammo have hato hantīti idaṃ satthā jetavane viharanto devadattassa pathavipavesanaṃ ārabbha kathesi. Tasmiñhi divase bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, devadatto musāvādaṃ katvā pathaviṃ paviṭṭho avīciparāyaṇo jāto’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi pathaviṃ paviṭṭhoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பட²மகப்பே மஹாஸம்மதோ நாம ராஜா அஸங்க்²யெய்யாயுகோ அஹோஸி. தஸ்ஸ புத்தோ ரோஜோ நாம, தஸ்ஸ புத்தோ வரரோஜோ நாம, தஸ்ஸ புத்தோ கல்யாணோ நாம, கல்யாணஸ்ஸ புத்தோ வரகல்யாணோ நாம, வரகல்யாணஸ்ஸ புத்தோ உபோஸதோ² நாம, உபோஸத²ஸ்ஸ புத்தோ வரஉபோஸதோ² நாம, வரஉபோஸத²ஸ்ஸ புத்தோ மந்தா⁴தா நாம, மந்தா⁴துஸ்ஸ புத்தோ வரமந்தா⁴தா நாம, வரமந்தா⁴துஸ்ஸ புத்தோ வரோ நாம, வரஸ்ஸ புத்தோ உபவரோ நாம அஹோஸி, உபரிவரோதிபி தஸ்ஸேவ நாமங். ஸோ சேதியரட்டே² ஸொத்தி²யனக³ரே ரஜ்ஜங் காரேஸி, சதூஹி ராஜித்³தீ⁴ஹி ஸமன்னாக³தோ அஹோஸி உபரிசரோ ஆகாஸகா³மீ, சத்தாரோ நங் தே³வபுத்தா சதூஸு தி³ஸாஸு க²க்³க³ஹத்தா² ரக்க²ந்தி, காயதோ சந்த³னக³ந்தோ⁴ வாயதி, முக²தோ உப்பலக³ந்தோ⁴. தஸ்ஸ கபிலோ நாம ப்³ராஹ்மணோ புரோஹிதோ அஹோஸி. கபிலப்³ராஹ்மணஸ்ஸ பன கனிட்டோ² கோரகலம்போ³ நாம ரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ங் ஏகாசரியகுலே உக்³க³ஹிதஸிப்போ பா³லஸஹாயோ. ஸோ தஸ்ஸ குமாரகாலேயேவ ‘‘அஹங் ரஜ்ஜங் பத்வா துய்ஹங் புரோஹிதட்டா²னங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி படிஜானி. ஸோ ரஜ்ஜங் பத்வா பிது புரோஹிதங் கபிலப்³ராஹ்மணங் புரோஹிதட்டா²னதோ சாவேதுங் நாஸக்கி². புரோஹிதே பன அத்தனோ உபட்டா²னங் ஆக³ச்ச²ந்தே தஸ்மிங் கா³ரவேன அபசிதாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. ப்³ராஹ்மணோ தங் ஸல்லக்கெ²த்வா ‘‘ரஜ்ஜங் நாம ஸமவயேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸுபரிஹாரங் ஹோதி, அஹங் ராஜானங் ஆபுச்சி²த்வா பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘தே³வ, அஹங் மஹல்லகோ, கே³ஹே குமாரகோ அத்தி², தங் புரோஹிதங் கரோஹி, அஹங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி ராஜானங் அனுஜானாபெத்வா புத்தங் புரோஹிதட்டா²னே ட²பாபெத்வா ராஜுய்யானங் பவிஸித்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா ஜா²னாபி⁴ஞ்ஞாயோ நிப்³ப³த்தெத்வா புத்தங் நிஸ்ஸாய தத்தே²வ வாஸங் கப்பேஸி.
Atīte paṭhamakappe mahāsammato nāma rājā asaṅkhyeyyāyuko ahosi. Tassa putto rojo nāma, tassa putto vararojo nāma, tassa putto kalyāṇo nāma, kalyāṇassa putto varakalyāṇo nāma, varakalyāṇassa putto uposatho nāma, uposathassa putto varauposatho nāma, varauposathassa putto mandhātā nāma, mandhātussa putto varamandhātā nāma, varamandhātussa putto varo nāma, varassa putto upavaro nāma ahosi, uparivarotipi tasseva nāmaṃ. So cetiyaraṭṭhe sotthiyanagare rajjaṃ kāresi, catūhi rājiddhīhi samannāgato ahosi uparicaro ākāsagāmī, cattāro naṃ devaputtā catūsu disāsu khaggahatthā rakkhanti, kāyato candanagandho vāyati, mukhato uppalagandho. Tassa kapilo nāma brāhmaṇo purohito ahosi. Kapilabrāhmaṇassa pana kaniṭṭho korakalambo nāma raññā saddhiṃ ekācariyakule uggahitasippo bālasahāyo. So tassa kumārakāleyeva ‘‘ahaṃ rajjaṃ patvā tuyhaṃ purohitaṭṭhānaṃ dassāmī’’ti paṭijāni. So rajjaṃ patvā pitu purohitaṃ kapilabrāhmaṇaṃ purohitaṭṭhānato cāvetuṃ nāsakkhi. Purohite pana attano upaṭṭhānaṃ āgacchante tasmiṃ gāravena apacitākāraṃ dassesi. Brāhmaṇo taṃ sallakkhetvā ‘‘rajjaṃ nāma samavayehi saddhiṃ suparihāraṃ hoti, ahaṃ rājānaṃ āpucchitvā pabbajissāmī’’ti cintetvā ‘‘deva, ahaṃ mahallako, gehe kumārako atthi, taṃ purohitaṃ karohi, ahaṃ pabbajissāmī’’ti rājānaṃ anujānāpetvā puttaṃ purohitaṭṭhāne ṭhapāpetvā rājuyyānaṃ pavisitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā jhānābhiññāyo nibbattetvā puttaṃ nissāya tattheva vāsaṃ kappesi.
கோரகலம்போ³ ‘‘அயங் பப்³ப³ஜந்தோபி ந மய்ஹங் டா²னந்தரங் தா³பேஸீ’’தி பா⁴தரி ஆகா⁴தங் ப³ந்தி⁴த்வா ஏகதி³வஸங் ஸுக²கதா²ய நிஸின்னஸமயே ரஞ்ஞா ‘‘கோரகலம்ப³ கிங் த்வங் புரோஹிதட்டா²னங் ந கரோஸீ’’தி வுத்தே ‘‘ஆம, தே³வ, ந கரோமி, பா⁴தா மே கரோதீ’’தி ஆஹ. ‘‘நனு தே பா⁴தா பப்³ப³ஜிதோ’’தி? ‘‘ஆம பப்³ப³ஜிதோ, டா²னந்தரங் பன புத்தஸ்ஸ தா³பேஸீ’’தி. ‘‘தேன ஹி த்வங் கரோஹீ’’தி? ‘‘தே³வ, பவேணியா ஆக³தங் டா²னந்தரங் மம பா⁴தரங் அபனெத்வா ந ஸக்கா மயா காது’’ந்தி. ‘‘ஏவங் ஸந்தே அஹங் தங் மஹல்லகங் கத்வா பா⁴தரங் தே கனிட்ட²ங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘கத²ங், தே³வா’’தி? ‘‘முஸாவாத³ங் கத்வா’’தி. ‘‘கிங் தே³வ, ந ஜானாத², யதா³ மம பா⁴தா மஹந்தேன அப்³பு⁴தத⁴ம்மேன ஸமன்னாக³தோ விஜ்ஜாத⁴ரோ, ஸோ அப்³பு⁴தத⁴ம்மேன தும்ஹே வஞ்செஸ்ஸதி, சத்தாரோ தே³வபுத்தே அந்தரஹிதே விய கரிஸ்ஸதி, காயதோ ச முக²தோ ச ஸுக³ந்த⁴ங் து³க்³க³ந்த⁴ங் விய கரிஸ்ஸதி, தும்ஹே ஆகாஸா ஓதாரெத்வா பூ⁴மியங் டி²தே விய கரிஸ்ஸதி, தும்ஹே பத²விங் பவிஸந்தா விய ப⁴விஸ்ஸத², ததா³ தும்ஹாகங் கதா²ய பதிட்டா²துங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸதா²’’தி. ‘‘த்வங் ஏவங் ஸஞ்ஞங் மா கரி, அஹங் காதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘கதா³ கரிஸ்ஸத², தே³வா’’தி? ‘‘இதோ ஸத்தமே தி³வஸே’’தி. ஸா கதா² ஸகலனக³ரே பாகடா அஹோஸி. ‘‘ராஜா கிர முஸாவாத³ங் கத்வா மஹல்லகங் கு²த்³த³கங், கு²த்³த³கங் மஹல்லகங் கரிஸ்ஸதி, டா²னந்தரங் கு²த்³த³கஸ்ஸ தா³பெஸ்ஸதி, கீதி³ஸோ நு கோ² முஸாவாதோ³ நாம, கிங் நீலகோ, உதா³ஹு பீதகாதீ³ஸு அஞ்ஞதரவண்ணோ’’தி ஏவங் மஹாஜனஸ்ஸ விதக்கோ உத³பாதி³ . ததா³ கிர லோகஸ்ஸ ஸச்சவாதீ³காலோ, ‘‘முஸாவாதோ³ நாம ஏவரூபோ’’தி ந ஜானந்தி.
Korakalambo ‘‘ayaṃ pabbajantopi na mayhaṃ ṭhānantaraṃ dāpesī’’ti bhātari āghātaṃ bandhitvā ekadivasaṃ sukhakathāya nisinnasamaye raññā ‘‘korakalamba kiṃ tvaṃ purohitaṭṭhānaṃ na karosī’’ti vutte ‘‘āma, deva, na karomi, bhātā me karotī’’ti āha. ‘‘Nanu te bhātā pabbajito’’ti? ‘‘Āma pabbajito, ṭhānantaraṃ pana puttassa dāpesī’’ti. ‘‘Tena hi tvaṃ karohī’’ti? ‘‘Deva, paveṇiyā āgataṃ ṭhānantaraṃ mama bhātaraṃ apanetvā na sakkā mayā kātu’’nti. ‘‘Evaṃ sante ahaṃ taṃ mahallakaṃ katvā bhātaraṃ te kaniṭṭhaṃ karissāmī’’ti. ‘‘Kathaṃ, devā’’ti? ‘‘Musāvādaṃ katvā’’ti. ‘‘Kiṃ deva, na jānātha, yadā mama bhātā mahantena abbhutadhammena samannāgato vijjādharo, so abbhutadhammena tumhe vañcessati, cattāro devaputte antarahite viya karissati, kāyato ca mukhato ca sugandhaṃ duggandhaṃ viya karissati, tumhe ākāsā otāretvā bhūmiyaṃ ṭhite viya karissati, tumhe pathaviṃ pavisantā viya bhavissatha, tadā tumhākaṃ kathāya patiṭṭhātuṃ na sakkhissathā’’ti. ‘‘Tvaṃ evaṃ saññaṃ mā kari, ahaṃ kātuṃ sakkhissāmī’’ti. ‘‘Kadā karissatha, devā’’ti? ‘‘Ito sattame divase’’ti. Sā kathā sakalanagare pākaṭā ahosi. ‘‘Rājā kira musāvādaṃ katvā mahallakaṃ khuddakaṃ, khuddakaṃ mahallakaṃ karissati, ṭhānantaraṃ khuddakassa dāpessati, kīdiso nu kho musāvādo nāma, kiṃ nīlako, udāhu pītakādīsu aññataravaṇṇo’’ti evaṃ mahājanassa vitakko udapādi . Tadā kira lokassa saccavādīkālo, ‘‘musāvādo nāma evarūpo’’ti na jānanti.
புரோஹிதபுத்தோபி தங் கத²ங் ஸுத்வா பிது ஸந்திகங் க³ந்த்வா கதே²ஸி ‘‘தாத, ராஜா கிர முஸாவாத³ங் கத்வா தும்ஹே கு²த்³த³கே கத்வா அம்ஹாகங் டா²னந்தரங் மம சூளபிதுஸ்ஸ த³ஸ்ஸதீ’’தி. ‘‘தாத, ராஜா முஸாவாத³ங் கத்வாபி அம்ஹாகங் டா²னந்தரங் ஹரிதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸதி. கதரதி³வஸே பன கரிஸ்ஸதீ’’தி? ‘‘இதோ கிர ஸத்தமே தி³வஸே’’தி. ‘‘தேன ஹி ததா³ மய்ஹங் ஆரோசெய்யாஸீ’’தி. ஸத்தமே தி³வஸே மஹாஜனா ‘‘முஸாவாத³ங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமா’’தி ராஜங்க³ணே ஸன்னிபதித்வா மஞ்சாதிமஞ்சே ப³ந்தி⁴த்வா அட்ட²ங்ஸு. குமாரோ க³ந்த்வா பிது ஆரோசேஸி. ராஜா அலங்கதபடியத்தோ நிக்க²ம்ம மஹாஜனமஜ்ஜே² ராஜங்க³ணே ஆகாஸே அட்டா²ஸி. தாபஸோ ஆகாஸேனாக³ந்த்வா ரஞ்ஞோ புரதோ நிஸீத³னசம்மங் அத்த²ரித்வா ஆகாஸே பல்லங்கேன நிஸீதி³த்வா ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் மஹாராஜ, முஸாவாத³ங் கத்வா கு²த்³த³கங் மஹல்லகங் கத்வா தஸ்ஸ டா²னந்தரங் தா³துகாமோஸீ’’தி? ‘‘ஆம ஆசரிய, ஏவங் மே கதி²த’’ந்தி. அத² நங் ஸோ ஓவத³ந்தோ ‘‘மஹாராஜ, முஸாவாதோ³ நாம பா⁴ரியோ கு³ணபரித⁴ங்ஸகோ சதூஸு அபாயேஸு நிப்³ப³த்தாபேதி. ராஜா நாம முஸாவாத³ங் கரொந்தோ த⁴ம்மங் ஹனதி, ஸோ த⁴ம்மங் ஹனித்வா ஸயமேவ ஹஞ்ஞதீ’’தி வத்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –
Purohitaputtopi taṃ kathaṃ sutvā pitu santikaṃ gantvā kathesi ‘‘tāta, rājā kira musāvādaṃ katvā tumhe khuddake katvā amhākaṃ ṭhānantaraṃ mama cūḷapitussa dassatī’’ti. ‘‘Tāta, rājā musāvādaṃ katvāpi amhākaṃ ṭhānantaraṃ harituṃ na sakkhissati. Kataradivase pana karissatī’’ti? ‘‘Ito kira sattame divase’’ti. ‘‘Tena hi tadā mayhaṃ āroceyyāsī’’ti. Sattame divase mahājanā ‘‘musāvādaṃ passissāmā’’ti rājaṅgaṇe sannipatitvā mañcātimañce bandhitvā aṭṭhaṃsu. Kumāro gantvā pitu ārocesi. Rājā alaṅkatapaṭiyatto nikkhamma mahājanamajjhe rājaṅgaṇe ākāse aṭṭhāsi. Tāpaso ākāsenāgantvā rañño purato nisīdanacammaṃ attharitvā ākāse pallaṅkena nisīditvā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ mahārāja, musāvādaṃ katvā khuddakaṃ mahallakaṃ katvā tassa ṭhānantaraṃ dātukāmosī’’ti? ‘‘Āma ācariya, evaṃ me kathita’’nti. Atha naṃ so ovadanto ‘‘mahārāja, musāvādo nāma bhāriyo guṇaparidhaṃsako catūsu apāyesu nibbattāpeti. Rājā nāma musāvādaṃ karonto dhammaṃ hanati, so dhammaṃ hanitvā sayameva haññatī’’ti vatvā paṭhamaṃ gāthamāha –
45.
45.
‘‘த⁴ம்மோ ஹவே ஹதோ ஹந்தி, நாஹதோ ஹந்தி கிஞ்சனங்;
‘‘Dhammo have hato hanti, nāhato hanti kiñcanaṃ;
தஸ்மா ஹி த⁴ம்மங் ந ஹனே, மா த்வங் த⁴ம்மோ ஹதோ ஹனீ’’தி.
Tasmā hi dhammaṃ na hane, mā tvaṃ dhammo hato hanī’’ti.
தத்த² த⁴ம்மோதி ஜெட்டா²பசாயனத⁴ம்மோ இதா⁴தி⁴ப்பேதோ.
Tattha dhammoti jeṭṭhāpacāyanadhammo idhādhippeto.
அத² நங் உத்தரிபி ஓவத³ந்தோ ‘‘ஸசே, மஹாராஜ, முஸாவாத³ங் கரிஸ்ஸஸி, சதஸ்ஸோ இத்³தி⁴யோ அந்தரதா⁴யிஸ்ஸந்தீ’’தி வத்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –
Atha naṃ uttaripi ovadanto ‘‘sace, mahārāja, musāvādaṃ karissasi, catasso iddhiyo antaradhāyissantī’’ti vatvā dutiyaṃ gāthamāha –
46.
46.
‘‘அலிகங் பா⁴ஸமானஸ்ஸ, அபக்கமந்தி தே³வதா;
‘‘Alikaṃ bhāsamānassa, apakkamanti devatā;
பூதிகஞ்ச முக²ங் வாதி, ஸகட்டா²னா ச த⁴ங்ஸதி;
Pūtikañca mukhaṃ vāti, sakaṭṭhānā ca dhaṃsati;
யோ ஜானங் புச்சி²தோ பஞ்ஹங், அஞ்ஞதா² நங் வியாகரே’’தி.
Yo jānaṃ pucchito pañhaṃ, aññathā naṃ viyākare’’ti.
தத்த² அபக்கமந்தி தே³வதாதி மஹாராஜ, ஸசே அலிகங் ப⁴ணிஸ்ஸஸி, சத்தாரோ தே³வபுத்தா ஆரக்க²ங் ச²ட்³டெ³த்வா அந்தரதா⁴யிஸ்ஸந்தீதி அதி⁴ப்பாயேனேதங் வத³தி. பூதிகஞ்ச முக²ங் வாதீதி முக²ஞ்ச தே காயோ ச உபோ⁴ பூதிக³ந்த⁴ங் வாயிஸ்ஸந்தீதி ஸந்தா⁴யாஹ. ஸகட்டா²னா ச த⁴ங்ஸதீதி ஆகாஸதோ ப⁴ஸ்ஸித்வா பத²விங் பவிஸிஸ்ஸஸீதி தீ³பெந்தோ ஏவமாஹ.
Tattha apakkamanti devatāti mahārāja, sace alikaṃ bhaṇissasi, cattāro devaputtā ārakkhaṃ chaḍḍetvā antaradhāyissantīti adhippāyenetaṃ vadati. Pūtikañca mukhaṃ vātīti mukhañca te kāyo ca ubho pūtigandhaṃ vāyissantīti sandhāyāha. Sakaṭṭhānā ca dhaṃsatīti ākāsato bhassitvā pathaviṃ pavisissasīti dīpento evamāha.
தங் ஸுத்வா ராஜா பீ⁴தோ கோரகலம்ப³ங் ஓலோகேஸி. அத² நங் ஸோ ‘‘மா பா⁴யி, மஹாராஜ, நனு மயா பட²மமேவ தும்ஹாகங் ஏதங் கதி²த’’ந்தி ஆஹ. ராஜா கபிலஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வாபி அனாதி³யித்வா அத்தனா கதி²தமேவ புரதோ கரொந்தோ ‘‘த்வங்ஸி, ப⁴ந்தே, கனிட்டோ², கோரகலம்போ³ ஜெட்டோ²’’தி ஆஹ. அத²ஸ்ஸ ஸஹ முஸாவாதே³ன சத்தாரோ தே³வபுத்தா ‘‘தாதி³ஸஸ்ஸ முஸாவாதி³னோ ஆரக்க²ங் ந க³ண்ஹிஸ்ஸாமா’’தி க²க்³கே³ பாத³மூலே ச²ட்³டெ³த்வா அந்தரதா⁴யிங்ஸு, முக²ங் பி⁴ன்னகுக்குடண்ட³பூதி விய, காயோ விவடவச்சகுடீ விய து³க்³க³ந்த⁴ங் வாயி, ஆகாஸதோ ப⁴ஸ்ஸித்வா பத²வியங் பதிட்ட²ஹி, சதஸ்ஸோபி இத்³தி⁴யோ பரிஹாயிங்ஸு. அத² நங் மஹாபுரோஹிதோ ‘‘மா பா⁴யி, மஹாராஜ, ஸசே ஸச்சங் ப⁴ணிஸ்ஸஸி, ஸப்³ப³ங் தே பாகதிகங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா ததியங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā rājā bhīto korakalambaṃ olokesi. Atha naṃ so ‘‘mā bhāyi, mahārāja, nanu mayā paṭhamameva tumhākaṃ etaṃ kathita’’nti āha. Rājā kapilassa vacanaṃ sutvāpi anādiyitvā attanā kathitameva purato karonto ‘‘tvaṃsi, bhante, kaniṭṭho, korakalambo jeṭṭho’’ti āha. Athassa saha musāvādena cattāro devaputtā ‘‘tādisassa musāvādino ārakkhaṃ na gaṇhissāmā’’ti khagge pādamūle chaḍḍetvā antaradhāyiṃsu, mukhaṃ bhinnakukkuṭaṇḍapūti viya, kāyo vivaṭavaccakuṭī viya duggandhaṃ vāyi, ākāsato bhassitvā pathaviyaṃ patiṭṭhahi, catassopi iddhiyo parihāyiṃsu. Atha naṃ mahāpurohito ‘‘mā bhāyi, mahārāja, sace saccaṃ bhaṇissasi, sabbaṃ te pākatikaṃ karissāmī’’ti vatvā tatiyaṃ gāthamāha –
47.
47.
‘‘ஸசே ஹி ஸச்சங் ப⁴ணஸி, ஹோஹி ராஜ யதா² புரே;
‘‘Sace hi saccaṃ bhaṇasi, hohi rāja yathā pure;
முஸா சே பா⁴ஸஸே ராஜ, பூ⁴மியங் திட்ட² சேதியா’’தி.
Musā ce bhāsase rāja, bhūmiyaṃ tiṭṭha cetiyā’’ti.
தத்த² பூ⁴மியங் திட்டா²தி பூ⁴மியங்யேவ பதிட்ட², புன ஆகாஸங் லங்கி⁴துங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸஸீதி அத்தோ².
Tattha bhūmiyaṃ tiṭṭhāti bhūmiyaṃyeva patiṭṭha, puna ākāsaṃ laṅghituṃ na sakkhissasīti attho.
ஸோ ‘‘பஸ்ஸ, மஹாராஜ, பட²மங் முஸாவாதே³னேவ தே சதஸ்ஸோ இத்³தி⁴யோ அந்தரஹிதா, ஸல்லக்கே²ஹி, இதா³னிபி ஸக்கா பாகதிகங் காது’’ந்தி வுத்தோபி ‘‘ஏவங் வத்வா தும்ஹே மங் வஞ்சேதுகாமா’’தி து³தியம்பி முஸாவாத³ங் ப⁴ணித்வா யாவ கொ³ப்ப²கா பத²விங் பாவிஸி. அத² நங் புனபி ப்³ராஹ்மணோ ‘‘ஸல்லக்கே²ஹி, மஹாராஜ, இதா³னிபி ஸக்கா பாகதிகங் காது’’ந்தி வத்வா சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –
So ‘‘passa, mahārāja, paṭhamaṃ musāvādeneva te catasso iddhiyo antarahitā, sallakkhehi, idānipi sakkā pākatikaṃ kātu’’nti vuttopi ‘‘evaṃ vatvā tumhe maṃ vañcetukāmā’’ti dutiyampi musāvādaṃ bhaṇitvā yāva gopphakā pathaviṃ pāvisi. Atha naṃ punapi brāhmaṇo ‘‘sallakkhehi, mahārāja, idānipi sakkā pākatikaṃ kātu’’nti vatvā catutthaṃ gāthamāha –
48.
48.
‘‘அகாலே வஸ்ஸதீ தஸ்ஸ, காலே தஸ்ஸ ந வஸ்ஸதி;
‘‘Akāle vassatī tassa, kāle tassa na vassati;
யோ ஜானங் புச்சி²தோ பஞ்ஹங், அஞ்ஞதா² நங் வியாகரே’’தி.
Yo jānaṃ pucchito pañhaṃ, aññathā naṃ viyākare’’ti.
தத்த² தஸ்ஸாதி யோ ஜானந்தோ புச்சி²தங் பஞ்ஹங் முஸாவாத³ங் கத்வா அஞ்ஞதா² ப்³யாகரோதி, தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ விஜிதே தே³வோ யுத்தகாலே அவஸ்ஸித்வா அகாலே வஸ்ஸதீதி அத்தோ².
Tattha tassāti yo jānanto pucchitaṃ pañhaṃ musāvādaṃ katvā aññathā byākaroti, tassa rañño vijite devo yuttakāle avassitvā akāle vassatīti attho.
அத² நங் புனபி முஸாவாத³ப²லேன யாவ ஜங்கா⁴ பத²விங் பவிட்ட²ங் ‘‘ஸல்லக்கே²ஹி, மஹாராஜா’’தி வத்வா பஞ்சமங் கா³த²மாஹ –
Atha naṃ punapi musāvādaphalena yāva jaṅghā pathaviṃ paviṭṭhaṃ ‘‘sallakkhehi, mahārājā’’ti vatvā pañcamaṃ gāthamāha –
49.
49.
‘‘ஸசே ஹி ஸச்சங் ப⁴ணஸி, ஹோஹி ராஜ யதா² புரே;
‘‘Sace hi saccaṃ bhaṇasi, hohi rāja yathā pure;
முஸா சே பா⁴ஸஸே ராஜ, பூ⁴மிங் பவிஸ சேதியா’’தி.
Musā ce bhāsase rāja, bhūmiṃ pavisa cetiyā’’ti.
ஸோ ததியம்பி ‘‘த்வங்ஸி, ப⁴ந்தே, கனிட்டோ², ஜெட்டோ² கோரகலம்போ³’’தி முஸாவாத³மேவ கத்வா யாவ ஜாணுகா பத²விங் பாவிஸி. அத² நங் புனபி ‘‘ஸல்லக்கே²ஹி, மஹாராஜா’’தி வத்வா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
So tatiyampi ‘‘tvaṃsi, bhante, kaniṭṭho, jeṭṭho korakalambo’’ti musāvādameva katvā yāva jāṇukā pathaviṃ pāvisi. Atha naṃ punapi ‘‘sallakkhehi, mahārājā’’ti vatvā dve gāthā abhāsi –
50.
50.
‘‘ஜிவ்ஹா தஸ்ஸ த்³விதா⁴ ஹோதி, உரக³ஸ்ஸேவ தி³ஸம்பதி;
‘‘Jivhā tassa dvidhā hoti, uragasseva disampati;
யோ ஜானங் புச்சி²தோ பஞ்ஹங், அஞ்ஞதா² நங் வியாகரே.
Yo jānaṃ pucchito pañhaṃ, aññathā naṃ viyākare.
51.
51.
‘‘ஸசே ஹி ஸச்சங் ப⁴ணஸி, ஹோஹி ராஜ யதா² புரே;
‘‘Sace hi saccaṃ bhaṇasi, hohi rāja yathā pure;
முஸா சே பா⁴ஸஸே ராஜ, பி⁴ய்யோ பவிஸ சேதியா’’தி.
Musā ce bhāsase rāja, bhiyyo pavisa cetiyā’’ti.
இமா த்³வே கா³தா² வத்வா ‘‘இதா³னி ஸக்கா பாகதிகங் காது’’ந்தி ஆஹ. ராஜா தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வாபி அனாதி³யித்வா ‘‘த்வங்ஸி, ப⁴ந்தே, கனிட்டோ², ஜெட்டோ² கோரகலம்போ³’’தி சதுத்த²ம்பி முஸாவாத³ங் கத்வா யாவ கடிதோ பத²விங் பாவிஸி. அத² நங் ப்³ராஹ்மணோ ‘‘ஸல்லக்கே²ஹி, மஹாராஜா’’தி வத்வா புன த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Imā dve gāthā vatvā ‘‘idāni sakkā pākatikaṃ kātu’’nti āha. Rājā tassa vacanaṃ sutvāpi anādiyitvā ‘‘tvaṃsi, bhante, kaniṭṭho, jeṭṭho korakalambo’’ti catutthampi musāvādaṃ katvā yāva kaṭito pathaviṃ pāvisi. Atha naṃ brāhmaṇo ‘‘sallakkhehi, mahārājā’’ti vatvā puna dve gāthā abhāsi –
52.
52.
‘‘ஜிவ்ஹா தஸ்ஸ ந ப⁴வதி, மச்ச²ஸ்ஸேவ தி³ஸம்பதி;
‘‘Jivhā tassa na bhavati, macchasseva disampati;
யோ ஜானங் புச்சி²தோ பஞ்ஹங், அஞ்ஞதா² நங் வியாகரே.
Yo jānaṃ pucchito pañhaṃ, aññathā naṃ viyākare.
53.
53.
‘‘ஸசே ஹி ஸச்சங் ப⁴ணஸி, ஹோஹி ராஜ யதா² புரே;
‘‘Sace hi saccaṃ bhaṇasi, hohi rāja yathā pure;
முஸா சே பா⁴ஸஸே ராஜ, பி⁴ய்யோ பவிஸ சேதியா’’தி.
Musā ce bhāsase rāja, bhiyyo pavisa cetiyā’’ti.
தத்த² மச்ச²ஸ்ஸேவாதி நிப்³ப³த்தனிப்³ப³த்தட்டா²னே முஸாவாதி³னோ மச்ச²ஸ்ஸ விய கத²னஸமத்தா² ஜிவ்ஹா ந ஹோதி, மூகோ³வ ஹோதீதி அத்தோ².
Tattha macchassevāti nibbattanibbattaṭṭhāne musāvādino macchassa viya kathanasamatthā jivhā na hoti, mūgova hotīti attho.
ஸோ பஞ்சமம்பி ‘‘த்வங்ஸி கனிட்டோ², ஜெட்டோ² கோரகலம்போ³’’தி முஸாவாத³ங் கத்வா யாவ நாபி⁴தோ பத²விங் பாவிஸி. அத² நங் ப்³ராஹ்மணோ புனபி ‘‘ஸல்லக்கே²ஹி, மஹாராஜா’’தி வத்வா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
So pañcamampi ‘‘tvaṃsi kaniṭṭho, jeṭṭho korakalambo’’ti musāvādaṃ katvā yāva nābhito pathaviṃ pāvisi. Atha naṃ brāhmaṇo punapi ‘‘sallakkhehi, mahārājā’’ti vatvā dve gāthā abhāsi –
54.
54.
‘‘தி²யோவ தஸ்ஸ ஜாயந்தி, ந புமா ஜாயரே குலே;
‘‘Thiyova tassa jāyanti, na pumā jāyare kule;
யோ ஜானங் புச்சி²தோ பஞ்ஹங், அஞ்ஞதா² நங் வியாகரே.
Yo jānaṃ pucchito pañhaṃ, aññathā naṃ viyākare.
55.
55.
‘‘ஸசே ஹி ஸச்சங் ப⁴ணஸி, ஹோஹி ராஜ யதா² புரே;
‘‘Sace hi saccaṃ bhaṇasi, hohi rāja yathā pure;
முஸா சே பா⁴ஸஸே ராஜ, பி⁴ய்யோ பவிஸ சேதியா’’தி.
Musā ce bhāsase rāja, bhiyyo pavisa cetiyā’’ti.
தத்த² தி²யோவாதி நிப்³ப³த்தனிப்³ப³த்தட்டா²னே முஸாவாதி³ஸ்ஸ தீ⁴தரோவ ஜாயந்தி, புத்தா ந ஜாயந்தீதி அத்தோ².
Tattha thiyovāti nibbattanibbattaṭṭhāne musāvādissa dhītarova jāyanti, puttā na jāyantīti attho.
ராஜா தஸ்ஸ வசனங் அனாதி³யித்வா ச²ட்ட²ம்பி ததே²வ முஸாவாத³ங் ப⁴ணித்வா யாவ த²னா பத²விங் பாவிஸி. அத² நங் புனபி ப்³ராஹ்மணோ ‘‘ஸல்லக்கே²ஹி, மஹாராஜா’’தி வத்வா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Rājā tassa vacanaṃ anādiyitvā chaṭṭhampi tatheva musāvādaṃ bhaṇitvā yāva thanā pathaviṃ pāvisi. Atha naṃ punapi brāhmaṇo ‘‘sallakkhehi, mahārājā’’ti vatvā dve gāthā abhāsi –
56.
56.
‘‘புத்தா தஸ்ஸ ந ப⁴வந்தி, பக்கமந்தி தி³ஸோதி³ஸங்;
‘‘Puttā tassa na bhavanti, pakkamanti disodisaṃ;
யோ ஜானங் புச்சி²தோ பஞ்ஹங், அஞ்ஞதா² நங் வியாகரே.
Yo jānaṃ pucchito pañhaṃ, aññathā naṃ viyākare.
57.
57.
‘‘ஸசே ஹி ஸச்சங் ப⁴ணஸி, ஹோஹி ராஜ யதா² புரே;
‘‘Sace hi saccaṃ bhaṇasi, hohi rāja yathā pure;
முஸா சே பா⁴ஸஸே ராஜ, பி⁴ய்யோ பவிஸ சேதியா’’தி.
Musā ce bhāsase rāja, bhiyyo pavisa cetiyā’’ti.
தத்த² பக்கமந்தீதி ஸசே முஸாவாதி³ஸ்ஸ புத்தா ப⁴வந்தி, மாதாபிதூனங் அனுபகாரா ஹுத்வா பலாயந்தீதி அத்தோ².
Tattha pakkamantīti sace musāvādissa puttā bhavanti, mātāpitūnaṃ anupakārā hutvā palāyantīti attho.
ஸோ பாபமித்தஸங்ஸக்³க³தோ³ஸேன தஸ்ஸ வசனங் அனாதி³யித்வா ஸத்தமம்பி ததே²வ முஸாவாத³ங் அகாஸி. அத²ஸ்ஸ பத²வீ விவரங் அதா³ஸி, அவீசிதோ ஜாலா உட்ட²ஹித்வா க³ண்ஹி.
So pāpamittasaṃsaggadosena tassa vacanaṃ anādiyitvā sattamampi tatheva musāvādaṃ akāsi. Athassa pathavī vivaraṃ adāsi, avīcito jālā uṭṭhahitvā gaṇhi.
58.
58.
‘‘ஸ ராஜா இஸினா ஸத்தோ, அந்தலிக்க²சரோ புரே;
‘‘Sa rājā isinā satto, antalikkhacaro pure;
பாவெக்கி² பத²விங் சேச்சோ, ஹீனத்தோ பத்வ பரியாயங்.
Pāvekkhi pathaviṃ cecco, hīnatto patva pariyāyaṃ.
59.
59.
தஸ்மா ஹி ச²ந்தா³க³மனங், நப்பஸங்ஸந்தி பண்டி³தா;
Tasmā hi chandāgamanaṃ, nappasaṃsanti paṇḍitā;
அது³ட்ட²சித்தோ பா⁴ஸெய்ய, கி³ரங் ஸச்சூபஸங்ஹித’’ந்தி. –
Aduṭṭhacitto bhāseyya, giraṃ saccūpasaṃhita’’nti. –
இமா த்³வே அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴கா³தா² ஹொந்தி.
Imā dve abhisambuddhagāthā honti.
தத்த² ஸ ராஜாதி பி⁴க்க²வே, ஸோ ராஜா சேதியோ புப்³பே³ அந்தலிக்க²சரோ ஹுத்வா பச்சா² இஸினா அபி⁴ஸத்தோ பரிஹீனஸபா⁴வோ ஹுத்வா. பத்வ பரியாயந்தி அத்தனோ காலபரியாயங் பத்வா பத²விங் பாவிஸீதி அத்தோ². தஸ்மாதி யஸ்மா சேதியராஜா ச²ந்தா³க³மனேன அவீசிபராயணோ ஜாதோ, தஸ்மா. அது³ட்ட²சித்தோதி ச²ந்தா³தீ³ஹி அதூ³ஸிதசித்தோ ஹுத்வா ஸச்சமேவ பா⁴ஸெய்ய.
Tattha sa rājāti bhikkhave, so rājā cetiyo pubbe antalikkhacaro hutvā pacchā isinā abhisatto parihīnasabhāvo hutvā. Patva pariyāyanti attano kālapariyāyaṃ patvā pathaviṃ pāvisīti attho. Tasmāti yasmā cetiyarājā chandāgamanena avīciparāyaṇo jāto, tasmā. Aduṭṭhacittoti chandādīhi adūsitacitto hutvā saccameva bhāseyya.
மஹாஜனோ ‘‘சேதியராஜா இஸிங் அக்கோஸித்வா முஸாவாத³ங் கத்வா அவீசிங் பவிட்டோ²’’தி ப⁴யப்பத்தோ அஹோஸி. ரஞ்ஞோ பஞ்ச புத்தா ஆக³ந்த்வா ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ பாதே³ஸு பதித்வா ‘‘அம்ஹாகங் அவஸ்ஸயோ ஹோஹீ’’தி வதி³ங்ஸு. ப்³ராஹ்மணோ ‘‘தாதா, தும்ஹாகங் பிதா த⁴ம்மங் நாஸெத்வா முஸாவாத³ங் கத்வா இஸிங் அக்கோஸித்வா அவீசிங் உபபன்னோ, த⁴ம்மோ நாமேஸ ஹதோ ஹனதி, தும்ஹேஹி ந ஸக்கா இத⁴ வஸிது’’ந்தி வத்வா தேஸு ஸப்³ப³ஜெட்ட²கங் ‘‘ஏஹி த்வங், தாத, பாசீனத்³வாரேன நிக்க²மித்வா உஜுகங் க³ச்ச²ந்தோ ஸப்³ப³ஸேதங் ஸத்தபதிட்ட²ங் ஹத்தி²ரதனங் பஸ்ஸிஸ்ஸஸி, தாய ஸஞ்ஞாய தத்த² நக³ரங் மாபெத்வா வஸ, தங் நக³ரங் ஹத்தி²புரங் நாம ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஆஹ. து³தியங் ஆமந்தெத்வா ‘‘த்வங், தாத, த³க்கி²ணத்³வாரேன நிக்க²மித்வா உஜுகமேவ க³ச்ச²ந்தோ ஸப்³ப³ஸேதங் அஸ்ஸரதனங் பஸ்ஸிஸ்ஸஸி, தாய ஸஞ்ஞாய தத்த² நக³ரங் மாபெத்வா வஸ, தங் நக³ரங் அஸ்ஸபுரங் நாம ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஆஹ. ததியங் ஆமந்தெத்வா ‘‘த்வங், தாத, பச்சி²மத்³வாரேன நிக்க²மித்வா உஜுகமேவ க³ச்ச²ந்தோ கேஸரஸீஹங் பஸ்ஸிஸ்ஸஸி, தாய ஸஞ்ஞாய தத்த² நக³ரங் மாபெத்வா வஸ, தங் நக³ரங் ஸீஹபுரங் நாம ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஆஹ. சதுத்த²ங் ஆமந்தெத்வா ‘‘த்வங், தாத, உத்தரத்³வாரேன நிக்க²மித்வா உஜுகமேவ க³ச்ச²ந்தோ ஸப்³ப³ரதனமயங் சக்கபஞ்ஜரங் பஸ்ஸிஸ்ஸஸி, தாய ஸஞ்ஞாய தத்த² நக³ரங் மாபெத்வா வஸ, தங் நக³ரங் உத்தரபஞ்சாலங் நாம ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஆஹ. பஞ்சமங் ஆமந்தெத்வா ‘‘தாத, தயா இமஸ்மிங் டா²னே வஸிதுங் ந ஸக்கா, இமஸ்மிங் நக³ரே மஹாதூ²பங் கத்வா நிக்க²மித்வா பச்சி²முத்தராய தி³ஸாய உஜுகமேவ க³ச்ச²ந்தோ த்³வே பப்³ப³தே அஞ்ஞமஞ்ஞங் பஹரித்வா பஹரித்வா த³த்³த³ரஸத்³த³ங் கரொந்தே பஸ்ஸிஸ்ஸஸி, தாய ஸஞ்ஞாய தத்த² நக³ரங் மாபெத்வா வஸ, தங் நக³ரங் த³த்³த³ரபுரங் நாம ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஆஹ. தே பஞ்சபி ஜனா தாய தாய ஸஞ்ஞாய க³ந்த்வா தஸ்மிங் தஸ்மிங் டா²னே நக³ரானி மாபெத்வா வஸிங்ஸு.
Mahājano ‘‘cetiyarājā isiṃ akkositvā musāvādaṃ katvā avīciṃ paviṭṭho’’ti bhayappatto ahosi. Rañño pañca puttā āgantvā brāhmaṇassa pādesu patitvā ‘‘amhākaṃ avassayo hohī’’ti vadiṃsu. Brāhmaṇo ‘‘tātā, tumhākaṃ pitā dhammaṃ nāsetvā musāvādaṃ katvā isiṃ akkositvā avīciṃ upapanno, dhammo nāmesa hato hanati, tumhehi na sakkā idha vasitu’’nti vatvā tesu sabbajeṭṭhakaṃ ‘‘ehi tvaṃ, tāta, pācīnadvārena nikkhamitvā ujukaṃ gacchanto sabbasetaṃ sattapatiṭṭhaṃ hatthiratanaṃ passissasi, tāya saññāya tattha nagaraṃ māpetvā vasa, taṃ nagaraṃ hatthipuraṃ nāma bhavissatī’’ti āha. Dutiyaṃ āmantetvā ‘‘tvaṃ, tāta, dakkhiṇadvārena nikkhamitvā ujukameva gacchanto sabbasetaṃ assaratanaṃ passissasi, tāya saññāya tattha nagaraṃ māpetvā vasa, taṃ nagaraṃ assapuraṃ nāma bhavissatī’’ti āha. Tatiyaṃ āmantetvā ‘‘tvaṃ, tāta, pacchimadvārena nikkhamitvā ujukameva gacchanto kesarasīhaṃ passissasi, tāya saññāya tattha nagaraṃ māpetvā vasa, taṃ nagaraṃ sīhapuraṃ nāma bhavissatī’’ti āha. Catutthaṃ āmantetvā ‘‘tvaṃ, tāta, uttaradvārena nikkhamitvā ujukameva gacchanto sabbaratanamayaṃ cakkapañjaraṃ passissasi, tāya saññāya tattha nagaraṃ māpetvā vasa, taṃ nagaraṃ uttarapañcālaṃ nāma bhavissatī’’ti āha. Pañcamaṃ āmantetvā ‘‘tāta, tayā imasmiṃ ṭhāne vasituṃ na sakkā, imasmiṃ nagare mahāthūpaṃ katvā nikkhamitvā pacchimuttarāya disāya ujukameva gacchanto dve pabbate aññamaññaṃ paharitvā paharitvā daddarasaddaṃ karonte passissasi, tāya saññāya tattha nagaraṃ māpetvā vasa, taṃ nagaraṃ daddarapuraṃ nāma bhavissatī’’ti āha. Te pañcapi janā tāya tāya saññāya gantvā tasmiṃ tasmiṃ ṭhāne nagarāni māpetvā vasiṃsu.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி தே³வத³த்தோ முஸாவாத³ங் கத்வா பத²விங் பவிட்டோ²’’தி வத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ சேதியராஜா தே³வத³த்தோ அஹோஸி, கபிலப்³ராஹ்மணோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi devadatto musāvādaṃ katvā pathaviṃ paviṭṭho’’ti vatvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā cetiyarājā devadatto ahosi, kapilabrāhmaṇo pana ahameva ahosi’’nti.
சேதியஜாதகவண்ணனா ச²ட்டா².
Cetiyajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 422. சேதியஜாதகங் • 422. Cetiyajātakaṃ