Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
10. சேதியஸுத்தவண்ணனா
10. Cetiyasuttavaṇṇanā
822. த³ஸமே நிஸீத³னந்தி சம்மக²ண்ட³ங் அதி⁴ப்பேதங். உதே³னங் சேதியந்தி உதே³னயக்க²ஸ்ஸ சேதியட்டா²னே கதவிஹாரோ வுச்சதி. கோ³தமகாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. பா⁴விதாதி வட்³டி⁴தா. ப³ஹுலீகதாதி புனப்புனங் கதா. யானீகதாதி யுத்தயானங் விய கதா. வத்து²கதாதி பதிட்டா²னட்டே²ன வத்து² விய கதா. அனுட்டி²தாதி அதி⁴ட்டி²தா. பரிசிதாதி ஸமந்ததோ சிதா ஸுவட்³டி⁴தா. ஸுஸமாரத்³தா⁴தி ஸுட்டு² ஸமாரத்³தா⁴.
822. Dasame nisīdananti cammakhaṇḍaṃ adhippetaṃ. Udenaṃ cetiyanti udenayakkhassa cetiyaṭṭhāne katavihāro vuccati. Gotamakādīsupi eseva nayo. Bhāvitāti vaḍḍhitā. Bahulīkatāti punappunaṃ katā. Yānīkatāti yuttayānaṃ viya katā. Vatthukatāti patiṭṭhānaṭṭhena vatthu viya katā. Anuṭṭhitāti adhiṭṭhitā. Paricitāti samantato citā suvaḍḍhitā. Susamāraddhāti suṭṭhu samāraddhā.
இதி அனியமேன கதெ²த்வா புன நியமெத்வா த³ஸ்ஸெந்தோ ததா²க³தஸ்ஸ கோ²திஆதி³மாஹ. எத்த² ச கப்பந்தி ஆயுகப்பங், தஸ்மிங் தஸ்மிங் காலே யங் மனுஸ்ஸானங் ஆயுப்பமாணங், தங் பரிபுண்ணங் கரொந்தோ திட்டெ²ய்ய. கப்பாவஸேஸங் வாதி ‘‘அப்பங் வா பி⁴ய்யோ’’தி வுத்தவஸ்ஸஸததோ அதிரேகங் வா. மஹாஸீவத்தே²ரோ பனாஹ ‘‘பு³த்³தா⁴னங் அட்டா²னே க³ஜ்ஜிதங் நாம நத்தி². யதே²வ ஹி வேளுவகா³மகே உப்பன்னங் மாரணந்திகவேத³னங் த³ஸ மாஸே விக்க²ம்பே⁴ஸி, ஏவங் புனப்புனங் தங் ஸமாபத்திங் ஸமாபஜ்ஜித்வா த³ஸ த³ஸ மாஸேபி விக்க²ம்பெ⁴ந்தோ இமங் ப⁴த்³த³கப்பமேவ திட்டெ²ய்யா’’தி.
Iti aniyamena kathetvā puna niyametvā dassento tathāgatassa khotiādimāha. Ettha ca kappanti āyukappaṃ, tasmiṃ tasmiṃ kāle yaṃ manussānaṃ āyuppamāṇaṃ, taṃ paripuṇṇaṃ karonto tiṭṭheyya. Kappāvasesaṃ vāti ‘‘appaṃ vā bhiyyo’’ti vuttavassasatato atirekaṃ vā. Mahāsīvatthero panāha ‘‘buddhānaṃ aṭṭhāne gajjitaṃ nāma natthi. Yatheva hi veḷuvagāmake uppannaṃ māraṇantikavedanaṃ dasa māse vikkhambhesi, evaṃ punappunaṃ taṃ samāpattiṃ samāpajjitvā dasa dasa māsepi vikkhambhento imaṃ bhaddakappameva tiṭṭheyyā’’ti.
கஸ்மா பன ந டி²தோதி? உபாதி³ண்ணகஸரீரங் நாம க²ண்டி³ச்சாதீ³ஹி அபி⁴பு⁴ய்யதி, பு³த்³தா⁴ நாம க²ண்டி³ச்சாதி³பா⁴வங் அபத்வாவ பஞ்சமே ஆயுகொட்டா²ஸே ப³ஹுஜனஸ்ஸ பியமனாபகாலேயேவ பரினிப்³பா³யந்தி. பு³த்³தா⁴னுபு³த்³தே⁴ஸு ச மஹாஸாவகேஸு பரினிப்³பு³தேஸு ஏககேன கா²ணுகேன விய டா²தப்³ப³ங் ஹோதி, த³ஹரஸாமணேரபரிவாரிதேன வா, ததோ – ‘‘அஹோ பு³த்³தா⁴னங் பரிஸா’’தி ஹீளேதப்³ப³தங் ஆபஜ்ஜெய்ய, தஸ்மா ந டி²தோதி. ஏவங் வுத்தேபி ஸோ பன ந ருச்சதி, ‘‘ஆயுகப்போ’’தி இத³மேவ அட்ட²கதா²யங் நியமிதங்.
Kasmā pana na ṭhitoti? Upādiṇṇakasarīraṃ nāma khaṇḍiccādīhi abhibhuyyati, buddhā nāma khaṇḍiccādibhāvaṃ apatvāva pañcame āyukoṭṭhāse bahujanassa piyamanāpakāleyeva parinibbāyanti. Buddhānubuddhesu ca mahāsāvakesu parinibbutesu ekakena khāṇukena viya ṭhātabbaṃ hoti, daharasāmaṇeraparivāritena vā, tato – ‘‘aho buddhānaṃ parisā’’ti hīḷetabbataṃ āpajjeyya, tasmā na ṭhitoti. Evaṃ vuttepi so pana na ruccati, ‘‘āyukappo’’ti idameva aṭṭhakathāyaṃ niyamitaṃ.
யதா² தங் மாரேன பரியுட்டி²தசித்தோதி எத்த² தந்தி நிபாதமத்தங். யதா² மாரேன பரியுட்டி²தசித்தோ அஜ்ஜொ²த்த²டசித்தோ அஞ்ஞோபி கோசி புது²ஜ்ஜனோ படிவிஜ்ஜி²துங் ந ஸக்குணெய்ய, ஏவமேவ நாஸக்கி² படிவிஜ்ஜி²துந்தி அத்தோ². மாரோ ஹி யஸ்ஸ ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் த்³வாத³ஸ விபல்லாஸா அப்பஹீனா, தஸ்ஸ சித்தங் பரியுட்டா²தி. தே²ரஸ்ஸ ச சத்தாரோ விபல்லாஸா அப்பஹீனா, தேனஸ்ஸ மாரோ சித்தங் பரியுட்டா²ஸி. ஸோ பன சித்தபரியுட்டா²னங் கரொந்தோ கிங் கரோதீதி? பே⁴ரவங் ரூபாரம்மணங் வா த³ஸ்ஸேதி, ஸத்³தா³ரம்மணங் வா ஸாவேதி, ததோ ஸத்தா தங் தி³ஸ்வா வா ஸுத்வா வா ஸதிங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா விவடமுகா² ஹொந்தி, தேஸங் முகே²ன ஹத்த²ங் பவேஸெத்வா ஹத³யங் மத்³த³தி, தே விஸஞ்ஞீ ஹுத்வா திட்ட²ந்தி. தே²ரஸ்ஸ பனேஸ முகே² ஹத்த²ங் பவேஸேதுங் கிங் ஸக்கி²ஸ்ஸதி? பே⁴ரவாரம்மணங் பன த³ஸ்ஸேதி, தங் தி³ஸ்வா தே²ரோ நிமித்தோபா⁴ஸங் ந படிவிஜ்ஜி². ஜானந்தோயேவ ப⁴க³வா கிமத்த²ங் யாவததியகங் ஆமந்தேஸீதி. பரதோ ‘‘திட்ட²து, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா’’தி யாசிதே ‘‘துய்ஹேவேதங் து³க்கடங், துய்ஹேவேதங் அபரத்³த⁴’’ந்தி தோ³ஸாரோபனேன ஸோகதனுகரணத்த²ங்.
Yathā taṃ mārena pariyuṭṭhitacittoti ettha tanti nipātamattaṃ. Yathā mārena pariyuṭṭhitacitto ajjhotthaṭacitto aññopi koci puthujjano paṭivijjhituṃ na sakkuṇeyya, evameva nāsakkhi paṭivijjhitunti attho. Māro hi yassa sabbena sabbaṃ dvādasa vipallāsā appahīnā, tassa cittaṃ pariyuṭṭhāti. Therassa ca cattāro vipallāsā appahīnā, tenassa māro cittaṃ pariyuṭṭhāsi. So pana cittapariyuṭṭhānaṃ karonto kiṃ karotīti? Bheravaṃ rūpārammaṇaṃ vā dasseti, saddārammaṇaṃ vā sāveti, tato sattā taṃ disvā vā sutvā vā satiṃ vissajjetvā vivaṭamukhā honti, tesaṃ mukhena hatthaṃ pavesetvā hadayaṃ maddati, te visaññī hutvā tiṭṭhanti. Therassa panesa mukhe hatthaṃ pavesetuṃ kiṃ sakkhissati? Bheravārammaṇaṃ pana dasseti, taṃ disvā thero nimittobhāsaṃ na paṭivijjhi. Jānantoyeva bhagavā kimatthaṃ yāvatatiyakaṃ āmantesīti. Parato ‘‘tiṭṭhatu, bhante, bhagavā’’ti yācite ‘‘tuyhevetaṃ dukkaṭaṃ, tuyhevetaṃ aparaddha’’nti dosāropanena sokatanukaraṇatthaṃ.
மாரோ பாபிமாதி எத்த² ஸத்தே அனத்தே² நியோஜெந்தோ மாரேதீதி மாரோ. பாபிமாதி தஸ்ஸேவ வேவசனங். ஸோ ஹி பாபத⁴ம்மஸமன்னாக³தத்தா ‘‘பாபிமா’’தி வுச்சதி. கண்ஹோ, அந்தகோ, நமுசி, பமத்தப³ந்தூ⁴திபி தஸ்ஸேவ நாமானி. பா⁴ஸிதா கோ² பனேஸாதி அயஞ்ஹி ப⁴க³வதோ ஸம்போ³தி⁴பத்தியா அட்ட²மே ஸத்தாஹே போ³தி⁴மண்ட³ங்யேவ ஆக³ந்த்வா – ‘‘ப⁴க³வா யத³த்த²ங் தும்ஹேஹி பாரமியோ பூரிதா, ஸோ வோ அத்தோ² அனுப்பத்தோ, படிவித்³த⁴ங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங், கிங் வோ லோகவிசரணேனா’’தி வத்வா யதா² அஜ்ஜ, ஏவமேவ – ‘‘பரினிப்³பா³து தா³னி, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா, பரினிப்³பா³து, ஸுக³தோ,’’தி யாசி. ப⁴க³வா சஸ்ஸ ‘‘ந தாவாஹ’’ந்திஆதீ³னி வத்வா படிக்கி²பி. தங் ஸந்தா⁴ய ‘‘பா⁴ஸிதா கோ² பனேஸா, ப⁴ந்தே,’’திஆதி³மாஹ.
Māro pāpimāti ettha satte anatthe niyojento māretīti māro. Pāpimāti tasseva vevacanaṃ. So hi pāpadhammasamannāgatattā ‘‘pāpimā’’ti vuccati. Kaṇho, antako, namuci, pamattabandhūtipi tasseva nāmāni. Bhāsitā kho panesāti ayañhi bhagavato sambodhipattiyā aṭṭhame sattāhe bodhimaṇḍaṃyeva āgantvā – ‘‘bhagavā yadatthaṃ tumhehi pāramiyo pūritā, so vo attho anuppatto, paṭividdhaṃ sabbaññutaññāṇaṃ, kiṃ vo lokavicaraṇenā’’ti vatvā yathā ajja, evameva – ‘‘parinibbātu dāni, bhante, bhagavā, parinibbātu, sugato,’’ti yāci. Bhagavā cassa ‘‘na tāvāha’’ntiādīni vatvā paṭikkhipi. Taṃ sandhāya ‘‘bhāsitā kho panesā, bhante,’’tiādimāha.
தத்த² வியத்தாதி மக்³க³வஸேன ப்³யத்தா. ததே²வ வினீதா. ததா² விஸாரதா³. ப³ஹுஸ்ஸுதாதி தேபிடகவஸேன ப³ஹு ஸுதமேதேஸந்தி ப³ஹுஸ்ஸுதா. ததே³வ த⁴ம்மங் தா⁴ரெந்தீதி த⁴ம்மத⁴ரா. அத² வா பரியத்திப³ஹுஸ்ஸுதா சேவ படிவேத⁴ப³ஹுஸ்ஸுதா ச, பரியத்திபடிவேத⁴த⁴ம்மானங்யேவ தா⁴ரணதோ த⁴ம்மத⁴ராதி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. த⁴ம்மானுத⁴ம்மப்படிபன்னாதி அரியத⁴ம்மஸ்ஸ அனுத⁴ம்மபூ⁴தங் விபஸ்ஸனாத⁴ம்மங் படிபன்னா. ஸாமீசிப்படிபன்னாதி அனுச்ச²விகபடிபத³ங் படிபன்னா. அனுத⁴ம்மசாரினோதி அனுத⁴ம்மசரணஸீலா. ஸகங் ஆசரியகந்தி அத்தனோ ஆசரியவாத³ங். ஆசிக்கி²ஸ்ஸந்தீதிஆதீ³னி ஸப்³பா³னி அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸேவ வேவசனானி. ஸஹத⁴ம்மேனாதி ஸஹேதுகேன ஸகாரணேன வசனேன. ஸப்பாடிஹாரியந்தி யாவ நிய்யானிகங் கத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெஸ்ஸந்தி.
Tattha viyattāti maggavasena byattā. Tatheva vinītā. Tathā visāradā. Bahussutāti tepiṭakavasena bahu sutametesanti bahussutā. Tadeva dhammaṃ dhārentīti dhammadharā. Atha vā pariyattibahussutā ceva paṭivedhabahussutā ca, pariyattipaṭivedhadhammānaṃyeva dhāraṇato dhammadharāti evamettha attho daṭṭhabbo. Dhammānudhammappaṭipannāti ariyadhammassa anudhammabhūtaṃ vipassanādhammaṃ paṭipannā. Sāmīcippaṭipannāti anucchavikapaṭipadaṃ paṭipannā. Anudhammacārinoti anudhammacaraṇasīlā. Sakaṃ ācariyakanti attano ācariyavādaṃ. Ācikkhissantītiādīni sabbāni aññamaññasseva vevacanāni. Sahadhammenāti sahetukena sakāraṇena vacanena. Sappāṭihāriyanti yāva niyyānikaṃ katvā dhammaṃ desessanti.
ப்³ரஹ்மசரியந்தி ஸிக்க²த்தயஸங்க³ஹிதங் ஸகலங் ஸாஸனப்³ரஹ்மசரியங். இத்³த⁴ந்தி ஸமித்³த⁴ங் ஜா²னஸ்ஸாத³வஸேன. பீ²தந்தி வுட்³டி⁴பத்தங் ஸப்³ப³பாலிபு²ல்லங் விய அபி⁴ஞ்ஞாஸம்பத்திவஸேன. வித்தா²ரிகந்தி வித்த²தங் தஸ்மிங் தஸ்மிங் தி³ஸாபா⁴கே³ பதிட்டி²தவஸேன. பா³ஹுஜஞ்ஞந்தி ப³ஹூஹி ஞாதங் படிவித்³த⁴ங் மஹாஜனாபி⁴ஸமயவஸேன. புது²பூ⁴தந்தி ஸப்³பா³காரேன புது²லபா⁴வபத்தங். கத²ங்? யாவ தே³வமனுஸ்ஸேஹி ஸுப்பகாஸிதங், யத்தகா விஞ்ஞுஜாதிகா தே³வா சேவ மனுஸ்ஸா ச அத்தி², ஸப்³பே³ஹி ஸுட்டு² பகாஸிதந்தி அத்தோ².
Brahmacariyanti sikkhattayasaṅgahitaṃ sakalaṃ sāsanabrahmacariyaṃ. Iddhanti samiddhaṃ jhānassādavasena. Phītanti vuḍḍhipattaṃ sabbapāliphullaṃ viya abhiññāsampattivasena. Vitthārikanti vitthataṃ tasmiṃ tasmiṃ disābhāge patiṭṭhitavasena. Bāhujaññanti bahūhi ñātaṃ paṭividdhaṃ mahājanābhisamayavasena. Puthubhūtanti sabbākārena puthulabhāvapattaṃ. Kathaṃ? Yāva devamanussehi suppakāsitaṃ, yattakā viññujātikā devā ceva manussā ca atthi, sabbehi suṭṭhu pakāsitanti attho.
அப்பொஸ்ஸுக்கோதி நிராலயோ. த்வஞ்ஹி பாபிம அட்ட²மஸத்தாஹதோ பட்டா²ய ‘‘பரினிப்³பா³து தா³னி, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா, பரினிப்³பா³து ஸுக³தோ’’தி விரவந்தோ ஆஹிண்டி³த்த², அஜ்ஜ தா³னி பட்டா²ய விக³துஸ்ஸாஹோ ஹோஹி, மா மய்ஹங் பரினிப்³பா³னத்த²ங் வாயாமங் கரோஹீதி வத³தி.
Appossukkoti nirālayo. Tvañhi pāpima aṭṭhamasattāhato paṭṭhāya ‘‘parinibbātu dāni, bhante, bhagavā, parinibbātu sugato’’ti viravanto āhiṇḍittha, ajja dāni paṭṭhāya vigatussāho hohi, mā mayhaṃ parinibbānatthaṃ vāyāmaṃ karohīti vadati.
ஸதோ ஸம்பஜானோ ஆயுஸங்கா²ரங் ஒஸ்ஸஜீதி ஸதிங் ஸூபட்டி²தங் கத்வா ஞாணேன பரிச்சி²ந்தி³த்வா ஆயுஸங்கா²ரங் விஸ்ஸஜி பஜஹி. தத்த² ந ப⁴க³வா ஹத்தே²ன லெட்³டு³ங் விய ஆயுஸங்கா²ரங் ஒஸ்ஸஜி, தேமாஸமத்தமேவ பன ப²லஸமாபத்திங் ஸமாபஜ்ஜித்வா ததோ பரங் ந ஸமாபஜ்ஜிஸ்ஸாமீதி சித்தங் உப்பாதே³ஸி. தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘ஒஸ்ஸஜீ’’தி. உஸ்ஸஜீதிபி பாடோ². மஹாபூ⁴மிசாலோதி மஹந்தோ பத²விகம்போ. ததா³ கிர த³ஸஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴து அகம்பித்த². பி⁴ங்ஸனகோதி ப⁴யஜனகோ . தே³வது³ந்து³பி⁴யோ ச ப²லிங்ஸூதி தே³வபே⁴ரியோ ப²லிங்ஸு, தே³வோ ஸுக்க²க³ஜ்ஜிதங் க³ஜ்ஜி, அகாலவிஜ்ஜுலதா நிச்ச²ரிங்ஸு, க²ணிகவஸ்ஸங் வஸ்ஸீதி வுத்தங் ஹோதி.
Satosampajāno āyusaṅkhāraṃ ossajīti satiṃ sūpaṭṭhitaṃ katvā ñāṇena paricchinditvā āyusaṅkhāraṃ vissaji pajahi. Tattha na bhagavā hatthena leḍḍuṃ viya āyusaṅkhāraṃ ossaji, temāsamattameva pana phalasamāpattiṃ samāpajjitvā tato paraṃ na samāpajjissāmīti cittaṃ uppādesi. Taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘ossajī’’ti. Ussajītipi pāṭho. Mahābhūmicāloti mahanto pathavikampo. Tadā kira dasasahassilokadhātu akampittha. Bhiṃsanakoti bhayajanako . Devadundubhiyo ca phaliṃsūti devabheriyo phaliṃsu, devo sukkhagajjitaṃ gajji, akālavijjulatā nicchariṃsu, khaṇikavassaṃ vassīti vuttaṃ hoti.
உதா³னங் உதா³னேஸீதி கஸ்மா உதா³னேஸி? கோசி நாம வதெ³ய்ய ‘‘ப⁴க³வா பச்ச²தோ பச்ச²தோ அனுப³ந்தி⁴த்வா – ‘பரினிப்³பா³யத², ப⁴ந்தே, பரினிப்³பா³யத², ப⁴ந்தே’தி உபத்³து³தோ ப⁴யேன ஆயுஸங்கா²ரங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸீ’’தி. தஸ்ஸோகாஸோ மா ஹோதூதி. பீ⁴தஸ்ஸ ஹி உதா³னங் நாம நத்தீ²தி பீதிவேக³விஸ்ஸட்ட²ங் உதா³னேஸி.
Udānaṃ udānesīti kasmā udānesi? Koci nāma vadeyya ‘‘bhagavā pacchato pacchato anubandhitvā – ‘parinibbāyatha, bhante, parinibbāyatha, bhante’ti upadduto bhayena āyusaṅkhāraṃ vissajjesī’’ti. Tassokāso mā hotūti. Bhītassa hi udānaṃ nāma natthīti pītivegavissaṭṭhaṃ udānesi.
தத்த² ஸப்³பே³ஸங் ஸோணஸிங்கா³லாதீ³னம்பி பச்சக்க²பா⁴வதோ துலிதங் பரிச்சி²ன்னந்தி துலங். கிங் தங்? காமாவசரகம்மங். ந துலங், ந வா துலங் ஸதி³ஸமஸ்ஸ அஞ்ஞங் லோகியகம்மங் அத்தீ²தி அதுலங். கிங் தங்? மஹக்³க³தகம்மங். அத² வா காமாவசரங் ரூபாவசரஞ்ச துலங், அரூபாவசரங் அதுலங். அப்பவிபாகங் துலங், ப³ஹுவிபாகங் அதுலங். ஸம்ப⁴வந்தி ஸம்ப⁴வஹேதுபூ⁴தங், பிண்ட³காரகங் ராஸிகாரகந்தி அத்தோ². ப⁴வஸங்கா²ரந்தி புனப்³ப⁴வஸ்ஸ ஸங்கா²ரங். அவஸ்ஸஜீதி விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. முனீதி பு³த்³த⁴முனி. அஜ்ஜ²த்தரதோதி நியகஜ்ஜ²த்தரதோ. ஸமாஹிதோதி உபசாரப்பனாஸமாதி⁴வஸேன ஸமாஹிதோ. அபி⁴ந்தி³ கவசமிவாதி கவசங் விய அபி⁴ந்தி³. அத்தஸம்ப⁴வந்தி அத்தனி ஜாதகிலேஸங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ஸவிபாகட்டே²ன ஸம்ப⁴வங் ப⁴வாபி⁴ஸங்க²ணட்டே²ன ப⁴வஸங்கா²ரந்தி ச லத்³த⁴னாமங் துலாதுலஸங்கா²தங் லோகியகம்மஞ்ச ஒஸ்ஸஜி, ஸங்கா³மஸீஸே மஹாயோதோ⁴ கவசங் விய அத்தஸம்ப⁴வங் கிலேஸஞ்ச அஜ்ஜ²த்தரதோ ஸமாஹிதோ ஹுத்வா அபி⁴ந்தீ³தி.
Tattha sabbesaṃ soṇasiṅgālādīnampi paccakkhabhāvato tulitaṃ paricchinnanti tulaṃ. Kiṃ taṃ? Kāmāvacarakammaṃ. Na tulaṃ, na vā tulaṃ sadisamassa aññaṃ lokiyakammaṃ atthīti atulaṃ. Kiṃ taṃ? Mahaggatakammaṃ. Atha vā kāmāvacaraṃ rūpāvacarañca tulaṃ, arūpāvacaraṃ atulaṃ. Appavipākaṃ tulaṃ, bahuvipākaṃ atulaṃ. Sambhavanti sambhavahetubhūtaṃ, piṇḍakārakaṃ rāsikārakanti attho. Bhavasaṅkhāranti punabbhavassa saṅkhāraṃ. Avassajīti vissajjesi. Munīti buddhamuni. Ajjhattaratoti niyakajjhattarato. Samāhitoti upacārappanāsamādhivasena samāhito. Abhindi kavacamivāti kavacaṃ viya abhindi. Attasambhavanti attani jātakilesaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – savipākaṭṭhena sambhavaṃ bhavābhisaṅkhaṇaṭṭhena bhavasaṅkhāranti ca laddhanāmaṃ tulātulasaṅkhātaṃ lokiyakammañca ossaji, saṅgāmasīse mahāyodho kavacaṃ viya attasambhavaṃ kilesañca ajjhattarato samāhito hutvā abhindīti.
அத² வா துலந்தி துலெந்தோ தீரெந்தோ. அதுலஞ்ச ஸம்ப⁴வந்தி நிப்³பா³னஞ்சேவ ப⁴வஞ்ச. ப⁴வஸங்கா²ரந்தி ப⁴வகா³மிகம்மங். அவஸ்ஸஜி முனீதி ‘‘பஞ்சக்க²ந்தா⁴ அனிச்சா, பஞ்சன்னங் க²ந்தா⁴னங் நிரோதோ⁴ நிப்³பா³னங் நிச்ச’’ந்திஆதி³னா நயேன துலயந்தோ பு³த்³த⁴முனி ப⁴வே ஆதீ³னவங் நிப்³பா³னே சானிஸங்ஸங் தி³ஸ்வா தங் க²ந்தா⁴னங் மூலபூ⁴தங் ப⁴வஸங்கா²ரங் ‘‘கம்மக்க²யாய ஸங்வத்ததீ’’தி ஏவங் வுத்தேன கம்மக்க²யகரேன அரியமக்³கே³ன அவஸ்ஸஜி. கத²ங்? அஜ்ஜ²த்தரதோ ஸமாஹிதோ அபி⁴ந்தி³ கவசமிவத்தஸம்ப⁴வங். ஸோ ஹி விபஸ்ஸனாவஸேன அஜ்ஜ²த்தரதோ, ஸமத²வஸேன ஸமாஹிதோதி ஏவங் புப்³ப³பா⁴க³தோ பட்டா²ய ஸமத²விபஸ்ஸனாப³லேன கவசமிவ அத்தபா⁴வங் பரியோனந்தி⁴த்வா டி²தங், அத்தனி ஸம்ப⁴வத்தா அத்தஸம்ப⁴வந்தி லத்³த⁴னாமங் ஸப்³ப³ங் கிலேஸஜாதங் அபி⁴ந்தி³. கிலேஸாபா⁴வேன ச கம்மங் அப்படிஸந்தி⁴கத்தா அவஸ்ஸட்ட²ங் நாம ஹோதீதி ஏவங் கிலேஸப்பஹானேன கம்மங் ஜஹி. பஹீனகிலேஸஸ்ஸ ப⁴யங் நாம நத்தி². தஸ்மா அபீ⁴தோவ ஆயுஸங்கா²ரங் ஒஸ்ஸஜி. அபீ⁴தபா⁴வஞாபனத்த²ஞ்ச உதா³னங் உதா³னேஸீதி வேதி³தப்³போ³.
Atha vā tulanti tulento tīrento. Atulañca sambhavanti nibbānañceva bhavañca. Bhavasaṅkhāranti bhavagāmikammaṃ. Avassaji munīti ‘‘pañcakkhandhā aniccā, pañcannaṃ khandhānaṃ nirodho nibbānaṃ nicca’’ntiādinā nayena tulayanto buddhamuni bhave ādīnavaṃ nibbāne cānisaṃsaṃ disvā taṃ khandhānaṃ mūlabhūtaṃ bhavasaṅkhāraṃ ‘‘kammakkhayāya saṃvattatī’’ti evaṃ vuttena kammakkhayakarena ariyamaggena avassaji. Kathaṃ? Ajjhattarato samāhito abhindi kavacamivattasambhavaṃ. So hi vipassanāvasena ajjhattarato, samathavasena samāhitoti evaṃ pubbabhāgato paṭṭhāya samathavipassanābalena kavacamiva attabhāvaṃ pariyonandhitvā ṭhitaṃ, attani sambhavattā attasambhavanti laddhanāmaṃ sabbaṃ kilesajātaṃ abhindi. Kilesābhāvena ca kammaṃ appaṭisandhikattā avassaṭṭhaṃ nāma hotīti evaṃ kilesappahānena kammaṃ jahi. Pahīnakilesassa bhayaṃ nāma natthi. Tasmā abhītova āyusaṅkhāraṃ ossaji. Abhītabhāvañāpanatthañca udānaṃ udānesīti veditabbo.
சாபாலவக்³கோ³ பட²மோ.
Cāpālavaggo paṭhamo.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 10. சேதியஸுத்தங் • 10. Cetiyasuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 10. சேதியஸுத்தவண்ணனா • 10. Cetiyasuttavaṇṇanā