Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
4. ச²ப்³ப³ஸ்ஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா
4. Chabbassasikkhāpadavaṇṇanā
557. ச²ப்³ப³ஸ்ஸஸிக்கா²பதே³ பன ‘‘யேஸங் நோ ஸந்த²தே தா³ரகா உஹத³ந்திபி உம்மிஹந்திபி, யேஸங் நோ ஸந்த²தா உந்தூ³ரேஹிபி க²ஜ்ஜந்தீ’’தி ஏவங் பாளிபதா³னங் ஸம்ப³ந்தோ⁴ வேதி³தப்³போ³. ஹத³ கரீஸொஸ்ஸக்³கே³, மிஹ ஸேசனேதி பனிமஸ்ஸத்த²ங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘வச்சம்பி பஸ்ஸாவம்பி கரொந்தீ’’தி. பவாரணாஉபோஸத²பாடிபத³தி³வஸேஸு ஸந்த²தங் கரித்வா புன ச²ட்டே² வஸ்ஸே பரிபுண்ணே பவாரணாஉபோஸத²பாடிபத³தி³வஸேஸு கரொந்தோ ‘‘ச²ப்³ப³ஸ்ஸானி கரோதீ’’தி வுச்சதி. து³தியதி³வஸதோ பட்டா²ய கரொந்தோ பன அதிரேகச²ப்³ப³ஸ்ஸானி கரோதி நாம.
557. Chabbassasikkhāpade pana ‘‘yesaṃ no santhate dārakā uhadantipi ummihantipi, yesaṃ no santhatā undūrehipi khajjantī’’ti evaṃ pāḷipadānaṃ sambandho veditabbo. Hada karīsossagge, miha secaneti panimassatthaṃ sandhāyāha ‘‘vaccampi passāvampi karontī’’ti. Pavāraṇāuposathapāṭipadadivasesu santhataṃ karitvā puna chaṭṭhe vasse paripuṇṇe pavāraṇāuposathapāṭipadadivasesu karonto ‘‘chabbassāni karotī’’ti vuccati. Dutiyadivasato paṭṭhāya karonto pana atirekachabbassāni karoti nāma.
ச²ப்³ப³ஸ்ஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Chabbassasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 4. ச²ப்³ப³ஸ்ஸஸிக்கா²பத³ங் • 4. Chabbassasikkhāpadaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 4. ச²ப்³ப³ஸ்ஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 4. Chabbassasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 4. ச²ப்³ப³ஸ்ஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 4. Chabbassasikkhāpadavaṇṇanā