Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā

    ச²க்கவாரவண்ணனா

    Chakkavāravaṇṇanā

    326. ச²க்கேஸு – ச² ஸாமீசியோதி ‘‘ஸோ ச பி⁴க்கு² அனப்³பி⁴தோ, தே ச பி⁴க்கூ² கா³ரய்ஹா, அயங் தத்த² ஸாமீசி’’, ‘‘யுஞ்ஜந்தாயஸ்மந்தோ ஸகங், மா வோ ஸகங் வினஸ்ஸாதி அயங் தத்த² ஸாமீசி’’, ‘‘அயங் தே பி⁴க்கு² பத்தோ யாவ பே⁴த³னாய தா⁴ரேதப்³போ³தி அயங் தத்த² ஸாமீசி’’, ‘‘ததோ நீஹரித்வா பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்விப⁴ஜிதப்³ப³ங், அயங் தத்த² ஸாமீசி’’, ‘‘அஞ்ஞாதப்³ப³ங் பரிபுச்சி²தப்³ப³ங் பரிபஞ்ஹிதப்³ப³ங், அயங் தத்த² ஸாமீசி’’, ‘‘யஸ்ஸ ப⁴விஸ்ஸதி ஸோ ஹரிஸ்ஸதீதி அயங் தத்த² ஸாமீசீ’’தி இமா பி⁴க்கு²பாதிமொக்கே²யேவ ச² ஸாமீசியோ. ச² சே²த³னகாதி பஞ்சகே வுத்தா பஞ்ச பி⁴க்கு²னீனங் உத³கஸாடிகாய ஸத்³தி⁴ங் ச². ச²ஹாகாரேஹீதி அலஜ்ஜிதா அஞ்ஞாணதா குக்குச்சபகததா அகப்பியே கப்பியஸஞ்ஞிதா கப்பியே அகப்பியஸஞ்ஞிதா ஸதிஸம்மோஸாதி. தத்த² ஏகரத்தசா²ரத்தஸத்தாஹாதிக்கமாதீ³ஸு ஆபத்திங் ஸதிஸம்மோஸேன ஆபஜ்ஜதி. ஸேஸங் வுத்தனயமேவ. ச² ஆனிஸங்ஸா வினயத⁴ரேதி பஞ்சகே வுத்தா பஞ்ச தஸ்ஸாதெ⁴ய்யோ உபோஸதோ²தி இமினா ஸத்³தி⁴ங் ச².

    326. Chakkesu – cha sāmīciyoti ‘‘so ca bhikkhu anabbhito, te ca bhikkhū gārayhā, ayaṃ tattha sāmīci’’, ‘‘yuñjantāyasmanto sakaṃ, mā vo sakaṃ vinassāti ayaṃ tattha sāmīci’’, ‘‘ayaṃ te bhikkhu patto yāva bhedanāya dhāretabboti ayaṃ tattha sāmīci’’, ‘‘tato nīharitvā bhikkhūhi saddhiṃ saṃvibhajitabbaṃ, ayaṃ tattha sāmīci’’, ‘‘aññātabbaṃ paripucchitabbaṃ paripañhitabbaṃ, ayaṃ tattha sāmīci’’, ‘‘yassa bhavissati so harissatīti ayaṃ tattha sāmīcī’’ti imā bhikkhupātimokkheyeva cha sāmīciyo. Cha chedanakāti pañcake vuttā pañca bhikkhunīnaṃ udakasāṭikāya saddhiṃ cha. Chahākārehīti alajjitā aññāṇatā kukkuccapakatatā akappiye kappiyasaññitā kappiye akappiyasaññitā satisammosāti. Tattha ekarattachārattasattāhātikkamādīsu āpattiṃ satisammosena āpajjati. Sesaṃ vuttanayameva. Cha ānisaṃsā vinayadhareti pañcake vuttā pañca tassādheyyo uposathoti iminā saddhiṃ cha.

    ச² பரமானீதி ‘‘த³ஸாஹபரமங் அதிரேகசீவரங் தா⁴ரேதப்³ப³ங், மாஸபரமங் தேன பி⁴க்கு²னா தங் சீவரங் நிக்கி²பிதப்³ப³ங், ஸந்தருத்தரபரமங் தேன பி⁴க்கு²னா ததோ சீவரங் ஸாதி³தப்³ப³ங், ச²க்க²த்துபரமங் துண்ஹீபூ⁴தேன உத்³தி³ஸ்ஸ டா²தப்³ப³ங், நவங் பன பி⁴க்கு²னா ஸந்த²தங் காராபெத்வா ச²ப்³ப³ஸ்ஸானி தா⁴ரேதப்³ப³ங் ச²ப்³ப³ஸ்ஸபரமதா தா⁴ரேதப்³ப³ங், தியோஜனபரமங் ஸஹத்தா² தா⁴ரேதப்³பா³னி, த³ஸாஹபரமங் அதிரேகபத்தோ தா⁴ரேதப்³போ³, ஸத்தாஹபரமங் ஸன்னிதி⁴காரகங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³பா³னி, சா²ரத்தபரமங் தேன பி⁴க்கு²னா தேன சீவரேன விப்பவஸிதப்³ப³ங், சதுக்கங்ஸபரமங், அட்³ட⁴தெய்யகங்ஸபரமங், த்³வங்கு³லபப்³ப³பரமங் ஆதா³தப்³ப³ங், அட்ட²ங்கு³லபரமங் மஞ்சபடிபாத³கங் , அட்ட²ங்கு³லபரமங் த³ந்தகட்ட²’’ந்தி இமானி சுத்³த³ஸ பரமானி. தத்த² பட²மானி ச² ஏகங் ச²க்கங், ததோ ஏகங் அபனெத்வா ஸேஸேஸு ஏகேகங் பக்கி²பித்வாதிஆதி³னா நயேன அஞ்ஞானிபி ச²க்கானி காதப்³பா³னி.

    Cha paramānīti ‘‘dasāhaparamaṃ atirekacīvaraṃ dhāretabbaṃ, māsaparamaṃ tena bhikkhunā taṃ cīvaraṃ nikkhipitabbaṃ, santaruttaraparamaṃ tena bhikkhunā tato cīvaraṃ sāditabbaṃ, chakkhattuparamaṃ tuṇhībhūtena uddissa ṭhātabbaṃ, navaṃ pana bhikkhunā santhataṃ kārāpetvā chabbassāni dhāretabbaṃ chabbassaparamatā dhāretabbaṃ, tiyojanaparamaṃ sahatthā dhāretabbāni, dasāhaparamaṃ atirekapatto dhāretabbo, sattāhaparamaṃ sannidhikārakaṃ paribhuñjitabbāni, chārattaparamaṃ tena bhikkhunā tena cīvarena vippavasitabbaṃ, catukkaṃsaparamaṃ, aḍḍhateyyakaṃsaparamaṃ, dvaṅgulapabbaparamaṃ ādātabbaṃ, aṭṭhaṅgulaparamaṃ mañcapaṭipādakaṃ , aṭṭhaṅgulaparamaṃ dantakaṭṭha’’nti imāni cuddasa paramāni. Tattha paṭhamāni cha ekaṃ chakkaṃ, tato ekaṃ apanetvā sesesu ekekaṃ pakkhipitvātiādinā nayena aññānipi chakkāni kātabbāni.

    ச² ஆபத்தியோதி தீணி ச²க்கானி அந்தரபெய்யாலே வுத்தானி. ச² கம்மானீதி தஜ்ஜனீய-நியஸ்ஸ-பப்³பா³ஜனீய-படிஸாரணீயானி சத்தாரி, ஆபத்தியா அத³ஸ்ஸனே ச அப்படிகம்மே ச வுத்தத்³வயம்பி ஏகங், பாபிகாய தி³ட்டி²யா அப்படினிஸ்ஸக்³கே³ ஏகந்தி ச². நஹானேதி ஓரேனட்³ட⁴மாஸங் நஹானே; விப்பகதசீவராதி³ச²க்கத்³வயங் கதி²னக்க²ந்த⁴கே நித்³தி³ட்ட²ங். ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² உத்தானமேவாதி.

    Chaāpattiyoti tīṇi chakkāni antarapeyyāle vuttāni. Cha kammānīti tajjanīya-niyassa-pabbājanīya-paṭisāraṇīyāni cattāri, āpattiyā adassane ca appaṭikamme ca vuttadvayampi ekaṃ, pāpikāya diṭṭhiyā appaṭinissagge ekanti cha. Nahāneti orenaḍḍhamāsaṃ nahāne; vippakatacīvarādichakkadvayaṃ kathinakkhandhake niddiṭṭhaṃ. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.

    ச²க்கவாரவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Chakkavāravaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi / 6. ச²க்கவாரோ • 6. Chakkavāro

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ச²க்கவாரவண்ணனா • Chakkavāravaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / ச²க்கவாரவண்ணனா • Chakkavāravaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ச²க்கவாராதி³வண்ணனா • Chakkavārādivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / ஏகுத்தரிகனயோ ச²க்கவாரவண்ணனா • Ekuttarikanayo chakkavāravaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact