Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā |
ச²ந்த³தா³னாதி³கதா²வண்ணனா
Chandadānādikathāvaṇṇanā
165-7. ‘‘ச²ந்த³ங் த³த்வா க²ண்ட³ஸீமங் வா ஸீமந்தரிகங் வா ப³ஹிஸீமங் வா க³ந்த்வா ஆக³தோ பி⁴க்கு² கம்மங் ந கோபேதி, தஸ்மா க³மிகபி⁴க்கூ²னங் ச²ந்த³ங் க³ண்ஹித்வா க²ண்ட³ஸீமங் ப³ந்தி⁴த்வா புன விஹாரஸீமங் ப³ந்தி⁴துங் தேஸங் ச²ந்த³ங் ந க³ண்ஹந்தீ’’தி வத³ந்தி. ‘‘முஹுத்தங் ஏகமந்தங் ஹோதா²’’திஆதி³வசனதோ யங் கிஞ்சி பி⁴க்கு²கம்மங் க³ஹட்டா²தீ³ஸு ஹத்த²பாஸக³தேஸு ந வட்டதீதி ஸித்³த⁴ங். நிஸ்ஸீமந்தி ப³ஹிஸீமங். தஸ்ஸ ஸம்முதிதா³னகிச்சங் நத்தீ²தி தஸ்மிங் ஸதிபி வட்டதீதி அத்தோ². ஆஸனேன ஸஹ உத³கந்தி அத்தோ². பன்னரஸோபீதி அபி-ஸத்³தோ³ சாதுத்³த³ஸிங் ஸம்பிண்டே³தி, தேன வுத்தங் மஹாஅட்ட²கதா²யங் ‘‘யதி³ நோ ஏத’’ந்தி. ‘‘அஜ்ஜ மே உபோஸதோ² பன்னரஸோ’’தி அதி⁴ட்டா²னங் ஸதா³ ந கிஞ்சி, ந அஞ்ஞதா²தி ஏகே.
165-7. ‘‘Chandaṃ datvā khaṇḍasīmaṃ vā sīmantarikaṃ vā bahisīmaṃ vā gantvā āgato bhikkhu kammaṃ na kopeti, tasmā gamikabhikkhūnaṃ chandaṃ gaṇhitvā khaṇḍasīmaṃ bandhitvā puna vihārasīmaṃ bandhituṃ tesaṃ chandaṃ na gaṇhantī’’ti vadanti. ‘‘Muhuttaṃ ekamantaṃ hothā’’tiādivacanato yaṃ kiñci bhikkhukammaṃ gahaṭṭhādīsu hatthapāsagatesu na vaṭṭatīti siddhaṃ. Nissīmanti bahisīmaṃ. Tassa sammutidānakiccaṃ natthīti tasmiṃ satipi vaṭṭatīti attho. Āsanena saha udakanti attho. Pannarasopīti api-saddo cātuddasiṃ sampiṇḍeti, tena vuttaṃ mahāaṭṭhakathāyaṃ ‘‘yadi no eta’’nti. ‘‘Ajja me uposatho pannaraso’’ti adhiṭṭhānaṃ sadā na kiñci, na aññathāti eke.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi
88. ச²ந்த³தா³னகதா² • 88. Chandadānakathā
89. ஞாதகாதி³க்³க³ஹணகதா² • 89. Ñātakādiggahaṇakathā
90. உம்மத்தகஸம்முதி • 90. Ummattakasammuti
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ச²ந்த³தா³னகதா² • Chandadānakathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ச²ந்த³தா³னகதா²வண்ணனா • Chandadānakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ச²ந்த³தா³னகதா²தி³வண்ணனா • Chandadānakathādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 88. ச²ந்த³தா³னகதா² • 88. Chandadānakathā