Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    9. ச²ன்னத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    9. Channattheragāthāvaṇṇanā

    ஸுத்வான த⁴ம்மங் மஹதோ மஹாரஸந்தி ஆயஸ்மதோ ச²ன்னத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயங் புஞ்ஞங் உபசினந்தோ ஸித்³த⁴த்த²ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தோ ஏகதி³வஸங் ஸித்³த⁴த்த²ங் ப⁴க³வந்தங் அஞ்ஞதரங் ருக்க²மூலங் உபக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா பஸன்னசித்தோ முது³ஸம்ப²ஸ்ஸங் பண்ணஸந்த²ரங் ஸந்த²ரித்வா அதா³ஸி. புப்பே²ஹி ச ஸமந்ததோ ஓகிரித்வா பூஜங் அகாஸி. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வலோகே நிப்³ப³த்தித்வா புனபி அபராபரங் புஞ்ஞானி கத்வா ஸுக³தீஸுயேவ ஸங்ஸரந்தோ அம்ஹாகங் ப⁴க³வதோ காலே ஸுத்³தோ⁴த³னமஹாராஜஸ்ஸ கே³ஹே தா³ஸியா குச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்தி, ச²ன்னோதிஸ்ஸ நாமங் அஹோஸி, போ³தி⁴ஸத்தேன ஸஹஜாதோ. ஸோ ஸத்து² ஞாதிஸமாக³மே படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ பப்³ப³ஜித்வா ப⁴க³வதி பேமேன, ‘‘அம்ஹாகங் பு³த்³தோ⁴, அம்ஹாகங் த⁴ம்மோ’’தி மமத்தங் உப்பாதெ³த்வா ஸினேஹங் சி²ந்தி³துங் அஸக்கொந்தோ ஸமணத⁴ம்மங் அகத்வா ஸத்த²ரி பரினிப்³பு³தே ஸத்தா²ரா ஆணத்தவிதி⁴னா கதேன ப்³ரஹ்மத³ண்டே³ன ஸந்தஜ்ஜிதோ ஸங்வேக³ப்பத்தோ ஹுத்வா ஸினேஹங் சி²ந்தி³த்வா விபஸ்ஸந்தோ நசிரேனேவ அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 1.10.45-50) –

    Sutvānadhammaṃ mahato mahārasanti āyasmato channattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ puññaṃ upacinanto siddhatthassa bhagavato kāle kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patto ekadivasaṃ siddhatthaṃ bhagavantaṃ aññataraṃ rukkhamūlaṃ upagacchantaṃ disvā pasannacitto mudusamphassaṃ paṇṇasantharaṃ santharitvā adāsi. Pupphehi ca samantato okiritvā pūjaṃ akāsi. So tena puññakammena devaloke nibbattitvā punapi aparāparaṃ puññāni katvā sugatīsuyeva saṃsaranto amhākaṃ bhagavato kāle suddhodanamahārājassa gehe dāsiyā kucchimhi nibbatti, channotissa nāmaṃ ahosi, bodhisattena sahajāto. So satthu ñātisamāgame paṭiladdhasaddho pabbajitvā bhagavati pemena, ‘‘amhākaṃ buddho, amhākaṃ dhammo’’ti mamattaṃ uppādetvā sinehaṃ chindituṃ asakkonto samaṇadhammaṃ akatvā satthari parinibbute satthārā āṇattavidhinā katena brahmadaṇḍena santajjito saṃvegappatto hutvā sinehaṃ chinditvā vipassanto nacireneva arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 1.10.45-50) –

    ‘‘ஸித்³த⁴த்த²ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, அதா³ஸிங் பண்ணஸந்த²ரங்;

    ‘‘Siddhatthassa bhagavato, adāsiṃ paṇṇasantharaṃ;

    ஸமந்தா உபஹாரஞ்ச, குஸுமங் ஓகிரிங் அஹங்.

    Samantā upahārañca, kusumaṃ okiriṃ ahaṃ.

    ‘‘பாஸாதே³வங் கு³ணங் ரம்மங், அனுபோ⁴மி மஹாரஹங்;

    ‘‘Pāsādevaṃ guṇaṃ rammaṃ, anubhomi mahārahaṃ;

    மஹக்³கா⁴னி ச புப்பா²னி, ஸயனேபி⁴ஸவந்தி மே.

    Mahagghāni ca pupphāni, sayanebhisavanti me.

    ‘‘ஸயனேஹங் துவட்டாமி, விசித்தே புப்ப²ஸந்த²தே;

    ‘‘Sayanehaṃ tuvaṭṭāmi, vicitte pupphasanthate;

    புப்ப²வுட்டி² ச ஸயனே, அபி⁴வஸ்ஸதி தாவதே³.

    Pupphavuṭṭhi ca sayane, abhivassati tāvade.

    ‘‘சதுன்னவுதிதோ கப்பே, அதா³ஸிங் பண்ணஸந்த²ரங்;

    ‘‘Catunnavutito kappe, adāsiṃ paṇṇasantharaṃ;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, ஸந்த²ரஸ்ஸ இத³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, santharassa idaṃ phalaṃ.

    ‘‘திணஸந்த²ரகா நாம, ஸத்தேதே சக்கவத்தினோ;

    ‘‘Tiṇasantharakā nāma, sattete cakkavattino;

    இதோ தே பஞ்சமே கப்பே, உப்பஜ்ஜிங்ஸு ஜனாதி⁴பா.

    Ito te pañcame kappe, uppajjiṃsu janādhipā.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    அரஹத்தங் பன பத்வா விமுத்திஸுக²ஸந்தப்பிதோ பீதிவேக³விஸ்ஸட்ட²ங் உதா³னங் உதா³னெந்தோ –

    Arahattaṃ pana patvā vimuttisukhasantappito pītivegavissaṭṭhaṃ udānaṃ udānento –

    69.

    69.

    ‘‘ஸுத்வான த⁴ம்மங் மஹதோ மஹாரஸங்,

    ‘‘Sutvāna dhammaṃ mahato mahārasaṃ,

    ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணவரேன தே³ஸிதங்;

    Sabbaññutaññāṇavarena desitaṃ;

    மக்³க³ங் பபஜ்ஜிங் அமதஸ்ஸ பத்தியா,

    Maggaṃ papajjiṃ amatassa pattiyā,

    ஸோ யோக³க்கே²மஸ்ஸ பத²ஸ்ஸ கோவிதோ³’’தி. – கா³த²ங் அபா⁴ஸி;

    So yogakkhemassa pathassa kovido’’ti. – gāthaṃ abhāsi;

    தத்த² ஸுத்வானாதி ஸுணித்வா, ஸோதேன க³ஹெத்வா ஓஹிதஸோதோ ஸோதத்³வாரானுஸாரேன உபதா⁴ரெத்வா. த⁴ம்மந்தி சதுஸச்சத⁴ம்மங். மஹதோதி ப⁴க³வதோ. ப⁴க³வா ஹி மஹந்தேஹி உளாரதமேஹி ஸீலாதி³கு³ணேஹி ஸமன்னாக³தத்தா, ஸதே³வகேன லோகேன விஸேஸதோ மஹனீயதாய ச ‘‘மஹா’’தி வுச்சதி, யா தஸ்ஸ மஹாஸமணோதி ஸமஞ்ஞா ஜாதா. நிஸ்ஸக்கவசனஞ்சேதங் ‘‘மஹதோ த⁴ம்மங் ஸுத்வானா’’தி. மஹாரஸந்தி விமுத்திரஸஸ்ஸ தா³யகத்தா உளாரரஸங். ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணவரேன தே³ஸிதந்தி ஸப்³ப³ங் ஜானாதீதி ஸப்³ப³ஞ்ஞூ, தஸ்ஸ பா⁴வோ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதா. ஞாணமேவ வரங், ஞாணேஸு வா வரந்தி ஞாணவரங், ஸப்³ப³ஞ்ஞுதா ஞாணவரங் ஏதஸ்ஸாதி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணவரோ, ப⁴க³வா. தேன ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணஸங்கா²தஅக்³க³ஞாணேன வா கரணபூ⁴தேன தே³ஸிதங் கதி²தங் த⁴ம்மங் ஸுத்வானாதி யோஜனா. யங் பனெத்த² வத்தப்³ப³ங், தங் பரமத்த²தீ³பனியங் இதிவுத்தகவண்ணனாயங் வுத்தனயேன வேதி³தப்³ப³ங். மக்³க³ந்தி அட்ட²ங்கி³கங் அரியமக்³க³ங். பபஜ்ஜிந்தி படிபஜ்ஜிங். அமதஸ்ஸ பத்தியாதி நிப்³பா³னஸ்ஸ அதி⁴க³மாய உபாயபூ⁴தங் படிபஜ்ஜிந்தி யோஜனா. ஸோதி ஸோ ப⁴க³வா. யோக³க்கே²மஸ்ஸ பத²ஸ்ஸ கோவிதோ³தி சதூஹி யோகே³ஹி அனுபத்³து³தஸ்ஸ நிப்³பா³னஸ்ஸ யோ பதோ², தஸ்ஸ கோவிதோ³ தத்த² ஸுகுஸலோ. அயஞ்ஹெத்த² அத்தோ² – ப⁴க³வதோ சதுஸச்சதே³ஸனங் ஸுத்வா அமதாதி⁴க³மூபாயமக்³க³ங் அஹங் படிபஜ்ஜிங் படிபஜ்ஜனமக்³க³ங் மயா கதங், ஸோ ஏவ பன ப⁴க³வா ஸப்³ப³தா² யோக³க்கே²மஸ்ஸ பத²ஸ்ஸ கோவிதோ³, பரஸந்தானே வா பரமனேஸு குஸலோ, யஸ்ஸ ஸங்விதா⁴னமாக³ம்ம அஹம்பி மக்³க³ங் படிபஜ்ஜிந்தி. அயமேவ ச தே²ரஸ்ஸ அஞ்ஞாப்³யாகரணகா³தா² அஹோஸீதி.

    Tattha sutvānāti suṇitvā, sotena gahetvā ohitasoto sotadvārānusārena upadhāretvā. Dhammanti catusaccadhammaṃ. Mahatoti bhagavato. Bhagavā hi mahantehi uḷāratamehi sīlādiguṇehi samannāgatattā, sadevakena lokena visesato mahanīyatāya ca ‘‘mahā’’ti vuccati, yā tassa mahāsamaṇoti samaññā jātā. Nissakkavacanañcetaṃ ‘‘mahato dhammaṃ sutvānā’’ti. Mahārasanti vimuttirasassa dāyakattā uḷārarasaṃ. Sabbaññutaññāṇavarena desitanti sabbaṃ jānātīti sabbaññū, tassa bhāvo sabbaññutā. Ñāṇameva varaṃ, ñāṇesu vā varanti ñāṇavaraṃ, sabbaññutā ñāṇavaraṃ etassāti sabbaññutaññāṇavaro, bhagavā. Tena sabbaññutaññāṇasaṅkhātaaggañāṇena vā karaṇabhūtena desitaṃ kathitaṃ dhammaṃ sutvānāti yojanā. Yaṃ panettha vattabbaṃ, taṃ paramatthadīpaniyaṃ itivuttakavaṇṇanāyaṃ vuttanayena veditabbaṃ. Magganti aṭṭhaṅgikaṃ ariyamaggaṃ. Papajjinti paṭipajjiṃ. Amatassa pattiyāti nibbānassa adhigamāya upāyabhūtaṃ paṭipajjinti yojanā. Soti so bhagavā. Yogakkhemassa pathassa kovidoti catūhi yogehi anupaddutassa nibbānassa yo patho, tassa kovido tattha sukusalo. Ayañhettha attho – bhagavato catusaccadesanaṃ sutvā amatādhigamūpāyamaggaṃ ahaṃ paṭipajjiṃ paṭipajjanamaggaṃ mayā kataṃ, so eva pana bhagavā sabbathā yogakkhemassa pathassa kovido, parasantāne vā paramanesu kusalo, yassa saṃvidhānamāgamma ahampi maggaṃ paṭipajjinti. Ayameva ca therassa aññābyākaraṇagāthā ahosīti.

    ச²ன்னத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Channattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 9. ச²ன்னத்தே²ரகா³தா² • 9. Channattheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact