Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā) |
2. ச²ன்னோவாத³ஸுத்தவண்ணனா
2. Channovādasuttavaṇṇanā
389. ச²ன்னோதி இத³ங் தஸ்ஸ நாமந்தி ஆஹ ‘‘ஏவங்னாமகோ தே²ரோ’’தி. யஸ்ஸ பன ஸத்தா²ரா பரினிப்³பா³னகாலே ப்³ரஹ்மத³ண்டோ³ ஆணத்தோ, அயங் ஸோ ந ஹோதீதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ – ‘‘ந அபி⁴னிக்க²மனங் நிக்க²ந்தத்தே²ரோ’’தி, லோகனாத²ஸ்ஸ அபி⁴னிக்க²மனகாலே கபிலபுரதோ நிக்க²ந்தோதி அத்தோ². கி³லானபுச்ச²காதி கி³லானஸ்ஸ புச்ச²னகா, கி³லானபா⁴வஸ்ஸ அவத்த²ங் ஸோதுகாமாதி அத்தோ². ஸஸனதோ ஹிங்ஸனதோ ஸத்த²ந்தி ஆஹ ‘‘ஜீவிதஹாரகஸத்த²’’ந்தி.
389.Channoti idaṃ tassa nāmanti āha ‘‘evaṃnāmako thero’’ti. Yassa pana satthārā parinibbānakāle brahmadaṇḍo āṇatto, ayaṃ so na hotīti dassento āha – ‘‘na abhinikkhamanaṃ nikkhantatthero’’ti, lokanāthassa abhinikkhamanakāle kapilapurato nikkhantoti attho. Gilānapucchakāti gilānassa pucchanakā, gilānabhāvassa avatthaṃ sotukāmāti attho. Sasanato hiṃsanato satthanti āha ‘‘jīvitahārakasattha’’nti.
390. உபவஜ்ஜங் ஏதஸ்ஸ நத்தீ²தி அனுபவஜ்ஜங், கரஜகாயங் கத்வா ஆயதிங் உப்பத்திரஹிதந்தி அத்தோ². தேனாஹ ‘‘அனுப்பத்திக’’ந்தி.
390. Upavajjaṃ etassa natthīti anupavajjaṃ, karajakāyaṃ katvā āyatiṃ uppattirahitanti attho. Tenāha ‘‘anuppattika’’nti.
391. க²யவயங் ஞத்வாதி ஸங்கா²ரக³தங் க²ணப⁴ங்க³ங் நெத்வா ஞாணேன யாதா²வதோ ஞத்வா. நேதங் மமாதி து³க்க²தோ ஸமனுபஸ்ஸனா ஸங்கா²ரேஸு தி³ட்டே²ஸு மமங்காராபா⁴வதோ. நேஸோஹமஸ்மீதி அனிச்சதோ ஸமனுபஸ்ஸனா அனிச்சதோ தேஸு தி³ட்டே²ஸு அஹங்காராபா⁴வதோ. ந மேஸோ அத்தாதி அனத்ததோ ஸமனுபஸ்ஸனா அனத்ததோ தேஸு தி³ட்டே²ஸு அத்தக்³கா³ஹாபா⁴வதோதி ஆஹ – ‘‘நேதங் மம…பே॰… அத்தாதி ஸமனுபஸ்ஸாமீ’’தி.
391.Khayavayaṃ ñatvāti saṅkhāragataṃ khaṇabhaṅgaṃ netvā ñāṇena yāthāvato ñatvā. Netaṃ mamāti dukkhato samanupassanā saṅkhāresu diṭṭhesu mamaṃkārābhāvato. Nesohamasmīti aniccato samanupassanā aniccato tesu diṭṭhesu ahaṃkārābhāvato. Na meso attāti anattato samanupassanā anattato tesu diṭṭhesu attaggāhābhāvatoti āha – ‘‘netaṃ mama…pe… attāti samanupassāmī’’ti.
393. தஸ்மா புது²ஜ்ஜனோதி யஸ்மா அரியோ ஸப்³ப³ஸோ பரிஞ்ஞாதவத்து²கோ து³க்க²வேத³னங் அதி⁴வாஸேதுங் அஸக்கொந்தோ நாம நத்தி², தஸ்மா புது²ஜ்ஜனோ, கேவலங் பன அதி⁴மானேனேவ – ‘‘நாபி⁴கங்கா²மி ஜீவிதங், பரிசிண்ணோ மே ஸத்தா², நிரோத⁴ங் தி³ஸ்வா’’தி வத³தீதி அதி⁴ப்பாயோ. இத³ம்பீதி இத³ம்பி, ‘‘நிஸ்ஸிதஸ்ஸ சலித’’ந்திஆதி³. தண்ஹானிஸ்ஸிதபா⁴வேன ஹி ஆயஸ்மா ச²ன்னோ மாரணந்திகங் வேத³னங் அதி⁴வாஸேதுங் அஸக்கொந்தோ இதோ சிதோ பரிவத்தந்தோ சலதி விப்ப²ந்த³தி, தஸ்மா ‘‘நிஸ்ஸிதஸ்ஸ சலித’’ந்திஆதி³ மனஸிகாதப்³ப³ங், தேன இத³ங் ஸப்³ப³ங் தங் விப்ப²ந்தி³தங் ந ப⁴விஸ்ஸதீதி அதி⁴ப்பாயோ. கப்பஸத்³தோ³ காலபரியாயோபி ஹோதி, ந காலவிஸேஸவாசகோ ஏவாதி ஆஹ – ‘‘நிச்சகப்பந்தி நிச்சகால’’ந்தி. யதா² அப்பஹீனதண்ஹாதி³ட்டி²கோ புக்³க³லோ தங்னிஸ்ஸிதோ அல்லினோ, ஏவங் தாஹிபி நிஸ்ஸிதோ அமுத்தபா⁴வதோதி ஆஹ – ‘‘தண்ஹாதி³ட்டீ²ஹி நிஸ்ஸிதஸ்ஸா’’தி. சலிதந்தி யதா² யதா² அஸமாரத்³தா⁴ய ஸம்மாபடிபத்தியா ஆதீ³னவவஸேன சலந்தங் பன யஸ்மா அரியஸ்ஸ வினயே விரூபங் சலிதங் நாம ஹோதி, தஸ்மா ஆஹ – ‘‘விப்ப²ந்தி³தங் ஹோதீ’’தி. தாதி³ஸே பன பபஞ்சவிக்க²ம்ப⁴னவஸேன சித்தஸ்ஸ சலிதே அஸதி பா⁴வனாய வீதி²படிபன்னதாய கிலேஸபடிப்பஸ்ஸத்³தி⁴ ஏவ ஹோதீதி ஆஹ ‘‘சலிதே அஸதி பஸ்ஸத்³தீ⁴’’தி. தேன வுத்தங் – ‘‘கிலேஸபஸ்ஸத்³தி⁴ நாம ஹோதீ’’தி.
393.Tasmā puthujjanoti yasmā ariyo sabbaso pariññātavatthuko dukkhavedanaṃ adhivāsetuṃ asakkonto nāma natthi, tasmā puthujjano, kevalaṃ pana adhimāneneva – ‘‘nābhikaṅkhāmi jīvitaṃ, pariciṇṇo me satthā, nirodhaṃ disvā’’ti vadatīti adhippāyo. Idampīti idampi, ‘‘nissitassa calita’’ntiādi. Taṇhānissitabhāvena hi āyasmā channo māraṇantikaṃ vedanaṃ adhivāsetuṃ asakkonto ito cito parivattanto calati vipphandati, tasmā ‘‘nissitassa calita’’ntiādi manasikātabbaṃ, tena idaṃ sabbaṃ taṃ vipphanditaṃ na bhavissatīti adhippāyo. Kappasaddo kālapariyāyopi hoti, na kālavisesavācako evāti āha – ‘‘niccakappanti niccakāla’’nti. Yathā appahīnataṇhādiṭṭhiko puggalo taṃnissito allino, evaṃ tāhipi nissito amuttabhāvatoti āha – ‘‘taṇhādiṭṭhīhi nissitassā’’ti. Calitanti yathā yathā asamāraddhāya sammāpaṭipattiyā ādīnavavasena calantaṃ pana yasmā ariyassa vinaye virūpaṃ calitaṃ nāma hoti, tasmā āha – ‘‘vipphanditaṃ hotī’’ti. Tādise pana papañcavikkhambhanavasena cittassa calite asati bhāvanāya vīthipaṭipannatāya kilesapaṭippassaddhi eva hotīti āha ‘‘calite asati passaddhī’’ti. Tena vuttaṃ – ‘‘kilesapassaddhi nāma hotī’’ti.
ப⁴வந்தரங் தி³ஸ்வா நமனட்டே²ன நதி. தேனாஹ – ‘‘நதியா அஸதீதி ப⁴வத்தா²ய ஆலயனிகந்திபரியுட்டா²னேஸு அஸதீ’’தி. படிஸந்தி⁴வஸேன ஆக³தி நாமாதி படிஸந்தி⁴க்³க³ஹணவஸேன ப⁴வந்தரதோ இதே⁴வ ஆக³மனங் நாம, சுதிவஸேன சவனவஸேன இதோ ப⁴வந்தரஸ்ஸ க³மனங் நாம ந ஹோதி ஆக³திக³தியா அஸதி கதூபசிதஸ்ஸபி கம்மஸ்ஸ உப்பத்திபரிகப்பவஸேன பவத்தியா அபா⁴வதோ. சவனவஸேனாதி நிப்³ப³த்தப⁴வதோ சவனவஸேன சுதி, ஆயதிங் உபபஜ்ஜனவஸேன உபபாதோ ந ஹோதி. யதோ க³தி ஆக³தி சவனங் உபபாதோ ந ஹோதி, ததோ ஏவ நேவித⁴, ந ஹுரங், ந உப⁴யமந்தரேன, காயஸ்ஸ க³தியா ஆக³தியா ச அபா⁴வதோ ஸப்³ப³ஸோ சுதூபபாதோ நத்தி²; தேன ந இத⁴லோகே டி²தோதி வத்தப்³போ³. ந பரலோகே டி²தோதி வத்தப்³போ³, ந உப⁴யமந்தரேன டி²தோதி வத்தப்³போ³. தேனாஹ ‘‘நயித⁴ லோகே’’திஆதி³. தத்த² இத⁴லோகபரலோகவினிமுத்தஸ்ஸ ஸங்ஸரணபதே³ஸஸ்ஸ அபா⁴வதோ, ‘‘ந உப⁴யமந்தரேனா’’தி வுத்தோதி உப⁴யபரியாபன்னோ ந ஹோதீதி படிக்கி²பந்தோ, ‘‘ந உப⁴யத்த² ஹோதீ’’தி ஆஹ. அயமேவ அந்தோதி யோ இத⁴லோகே பரலோகே ச அபா⁴வோ அவிஜ்ஜமானதா அனுப்பஜ்ஜனங், அயமேவ ஸகலஸ்ஸ து³க்க²மூலஸ்ஸ அந்தோ பரியோஸானங்.
Bhavantaraṃ disvā namanaṭṭhena nati. Tenāha – ‘‘natiyā asatīti bhavatthāya ālayanikantipariyuṭṭhānesu asatī’’ti. Paṭisandhivasena āgati nāmāti paṭisandhiggahaṇavasena bhavantarato idheva āgamanaṃ nāma, cutivasena cavanavasena ito bhavantarassa gamanaṃ nāma na hoti āgatigatiyā asati katūpacitassapi kammassa uppattiparikappavasena pavattiyā abhāvato. Cavanavasenāti nibbattabhavato cavanavasena cuti, āyatiṃ upapajjanavasena upapāto na hoti. Yato gati āgati cavanaṃ upapāto na hoti, tato eva nevidha, na huraṃ, na ubhayamantarena, kāyassa gatiyā āgatiyā ca abhāvato sabbaso cutūpapāto natthi; tena na idhaloke ṭhitoti vattabbo. Na paraloke ṭhitoti vattabbo, na ubhayamantarena ṭhitoti vattabbo. Tenāha ‘‘nayidha loke’’tiādi. Tattha idhalokaparalokavinimuttassa saṃsaraṇapadesassa abhāvato, ‘‘na ubhayamantarenā’’ti vuttoti ubhayapariyāpanno na hotīti paṭikkhipanto, ‘‘na ubhayattha hotī’’ti āha. Ayameva antoti yo idhaloke paraloke ca abhāvo avijjamānatā anuppajjanaṃ, ayameva sakalassa dukkhamūlassa anto pariyosānaṃ.
394. கண்ட²னாளிங் சி²ந்தீ³தி நாளிங் சி²ந்தி³துங் ஆரபி⁴. தஸ்மிங் சி²ந்தி³துங் ஆரத்³த⁴க்க²ணே சே²தோ³ ச வத்ததி; மரணப⁴யஞ்ச ஓக்கமி அவீதராக³பா⁴வதோ, ததோ ஏவ க³தினிமித்தங் உபட்டா²தி. ‘‘ஸோபி நாம ஸப்³ரஹ்மசாரீனங் அனுபவஜ்ஜதங் ப்³யாகரித்வா ஸராக³மரணங் மரிஸ்ஸதீ’’தி ஸங்விக்³க³மானஸோ ஸங்கா²ரே அனிச்சாதி³வஸேன பரிக்³க³ண்ஹந்தோ. அரஹத்தங் பத்வாதி புப்³பே³ ப³ஹுஸோ விபஸ்ஸனாய உத³யப்³ப³யஞாணங் பாவிதத்தா தாவதே³வ அரஹத்தங் பத்வா அரஹத்தப²லபச்சவெக்க²ணானந்தரங் கண்ட²னாளிச்சே²த³பச்சயா ஜீவிதனிரோதே⁴ன ஸமஸீஸீ ஹுத்வா பரினிப்³பா³யி. ந ஹி அந்திமப⁴விகஸ்ஸ அரஹத்தங் அப்பத்வா ஜீவிதந்தராயோ ஹோதி. தே²ரஸ்ஸாதி ஆயஸ்மதோ ச²ன்னத்தே²ரஸ்ஸ. ப்³யாகரணேனாதி ஹேதும்ஹி கரணவசனங் ‘‘ப்³யாகரணேன ஹேதுனா’’தி. தன்னிமித்தஞ்ஹி தே²ரோ வீரியங் பக்³க³ண்ஹந்தோ விபஸ்ஸனங் உஸ்ஸுக்காபேதி. இமினாதி, ‘‘அத்தி², ப⁴ந்தே’’திஆதி³வசனேன. தே²ரோதி ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தத்தே²ரோ. புச்ச²தீதி, ப⁴ந்தே, ததா² குலஸங்ஸக்³க³பஸுதோ கத²ங் பரினிப்³பா³யிஸ்ஸதீதி புச்ச²தி. ‘‘புப்³பே³ குலேஸு ஸங்ஸட்ட²விஹாரீ’’தி ஸப்³ரஹ்மசாரீனங் பஞ்ஞாதஸ்ஸபி இமஸ்மிங் ‘‘ஹொந்தி ஹேதே ஸாரிபுத்தா’’திஆதி³னா ப⁴க³வதோ வுத்த-ட்டா²னே அஸங்ஸட்ட²பா⁴வோ பாகடோ அஹோஸி. பக்கம்பி நிபக்கங் விய ஸம்மாபடிபஜ்ஜமானாபி கேசி அஸஞ்ஞதா உபட்ட²ஹந்தி. ஸேஸங் ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவ.
394.Kaṇṭhanāḷiṃ chindīti nāḷiṃ chindituṃ ārabhi. Tasmiṃ chindituṃ āraddhakkhaṇe chedo ca vattati; maraṇabhayañca okkami avītarāgabhāvato, tato eva gatinimittaṃ upaṭṭhāti. ‘‘Sopi nāma sabrahmacārīnaṃ anupavajjataṃ byākaritvā sarāgamaraṇaṃ marissatī’’ti saṃviggamānaso saṅkhāre aniccādivasena pariggaṇhanto. Arahattaṃ patvāti pubbe bahuso vipassanāya udayabbayañāṇaṃ pāvitattā tāvadeva arahattaṃ patvā arahattaphalapaccavekkhaṇānantaraṃ kaṇṭhanāḷicchedapaccayā jīvitanirodhena samasīsī hutvā parinibbāyi. Na hi antimabhavikassa arahattaṃ appatvā jīvitantarāyo hoti. Therassāti āyasmato channattherassa. Byākaraṇenāti hetumhi karaṇavacanaṃ ‘‘byākaraṇena hetunā’’ti. Tannimittañhi thero vīriyaṃ paggaṇhanto vipassanaṃ ussukkāpeti. Imināti, ‘‘atthi, bhante’’tiādivacanena. Theroti āyasmā sāriputtatthero. Pucchatīti, bhante, tathā kulasaṃsaggapasuto kathaṃ parinibbāyissatīti pucchati. ‘‘Pubbe kulesu saṃsaṭṭhavihārī’’ti sabrahmacārīnaṃ paññātassapi imasmiṃ ‘‘honti hete sāriputtā’’tiādinā bhagavato vutta-ṭṭhāne asaṃsaṭṭhabhāvo pākaṭo ahosi. Pakkampi nipakkaṃ viya sammāpaṭipajjamānāpi keci asaññatā upaṭṭhahanti. Sesaṃ suviññeyyameva.
ச²ன்னோவாத³ஸுத்தவண்ணனாய லீனத்த²ப்பகாஸனா ஸமத்தா.
Channovādasuttavaṇṇanāya līnatthappakāsanā samattā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய • Majjhimanikāya / 2. ச²ன்னோவாத³ஸுத்தங் • 2. Channovādasuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / 2. ச²ன்னோவாத³ஸுத்தவண்ணனா • 2. Channovādasuttavaṇṇanā