Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    10. ச²ப்பாணகோபமஸுத்தவண்ணனா

    10. Chappāṇakopamasuttavaṇṇanā

    247. த³ஸமே அருக³த்தோதி வணஸரீரோ. தேஸங்யேவ அரூனங் பக்கத்தா பக்கக³த்தோ. ஸரவனந்தி கண்ட³வனங். ஏவமேவ கோ²தி அருக³த்தோ புரிஸோ விய து³ஸ்ஸீலபுக்³க³லோ வேதி³தப்³போ³. தஸ்ஸ குஸகண்டகேஹி வித்³த⁴ஸ்ஸ ஸரபத்தேஹி ச அஸிதா⁴ரூபமேஹி விலிகி²தக³த்தஸ்ஸ பி⁴ய்யோஸோமத்தாய து³க்க²தோ³மனஸ்ஸங் விய தத்த² தத்த² ஸப்³ரஹ்மசாரீஹி ‘‘அயங் ஸோ இமேஸஞ்ச இமேஸஞ்ச கம்மானங் காரகோ’’தி வுச்சமானஸ்ஸ உப்பஜ்ஜனது³க்க²ங் வேதி³தப்³ப³ங்.

    247. Dasame arugattoti vaṇasarīro. Tesaṃyeva arūnaṃ pakkattā pakkagatto. Saravananti kaṇḍavanaṃ. Evameva khoti arugatto puriso viya dussīlapuggalo veditabbo. Tassa kusakaṇṭakehi viddhassa sarapattehi ca asidhārūpamehi vilikhitagattassa bhiyyosomattāya dukkhadomanassaṃ viya tattha tattha sabrahmacārīhi ‘‘ayaṃ so imesañca imesañca kammānaṃ kārako’’ti vuccamānassa uppajjanadukkhaṃ veditabbaṃ.

    லப⁴தி வத்தாரந்தி லப⁴தி சோத³கங். ஏவங்காரீதி ஏவரூபானங் வேஜ்ஜகம்மதூ³தகம்மாதீ³னங் காரகோ. ஏவங்ஸமாசாரோதி வித⁴வா கோ³சராதி³வஸேன ஏவரூபகோ³சரோ. அஸுசிகா³மகண்டகோதி அஸுத்³த⁴ட்டே²ன அஸுசி, கா³மவாஸீனங் விஜ்ஜ²னட்டே²ன கண்டகோதி கா³மகண்டகோ.

    Labhati vattāranti labhati codakaṃ. Evaṃkārīti evarūpānaṃ vejjakammadūtakammādīnaṃ kārako. Evaṃsamācāroti vidhavā gocarādivasena evarūpagocaro. Asucigāmakaṇṭakoti asuddhaṭṭhena asuci, gāmavāsīnaṃ vijjhanaṭṭhena kaṇṭakoti gāmakaṇṭako.

    பக்கி²ந்தி ஹத்தி²ஸொண்ட³ஸகுணங். ஒஸ்ஸஜ்ஜெய்யாதி விஸ்ஸஜ்ஜெய்ய. ஆவிஞ்செ²ய்யுந்தி ஆகட்³டெ⁴ய்யுங். பவெக்கா²மீதி பவிஸிஸ்ஸாமி. ஆகாஸங் டெ³ஸ்ஸாமீதி ஆகாஸங் உப்பதிஸ்ஸாமி.

    Pakkhinti hatthisoṇḍasakuṇaṃ. Ossajjeyyāti vissajjeyya. Āviñcheyyunti ākaḍḍheyyuṃ. Pavekkhāmīti pavisissāmi. Ākāsaṃ ḍessāmīti ākāsaṃ uppatissāmi.

    ஏதேஸு பன அஹி ‘‘போ⁴கே³ஹி மண்ட³லங் ப³ந்தி⁴த்வா ஸுபிஸ்ஸாமீ’’தி வம்மிகங் பவிஸிதுகாமோ ஹோதி. ஸுஸுமாரோ ‘‘தூ³ரே பி³லங் பவிஸித்வா நிபஜ்ஜிஸ்ஸாமீ’’தி உத³கங் பவிஸிதுகாமோ ஹோதி. பக்கீ² ‘‘அஜடாகாஸே ஸுக²ங் விசரிஸ்ஸாமீ’’தி ஆகாஸங் டே³துகாமோ ஹோதி. குக்குரோ ‘‘உத்³த⁴னட்டா²னே சா²ரிகங் ப்³யூஹித்வா உஸுமங் க³ண்ஹந்தோ நிபஜ்ஜிஸ்ஸாமீ’’தி கா³மங் பவிஸிதுகாமோ ஹோதி. ஸிங்கா³லோ ‘‘மனுஸ்ஸமங்ஸங் கா²தி³த்வா பிட்டி²ங் பஸாரெத்வா ஸயிஸ்ஸாமீ’’தி ஆமகஸுஸானங் பவிஸிதுகாமோ ஹோதி. மக்கடோ ‘‘உச்சே ருக்கே² அபி⁴ருஹித்வா தி³ஸாதி³ஸங் பக்க²ந்தி³ஸ்ஸாமீ’’தி வனங் பவிஸிதுகாமோ ஹோதி.

    Etesu pana ahi ‘‘bhogehi maṇḍalaṃ bandhitvā supissāmī’’ti vammikaṃ pavisitukāmo hoti. Susumāro ‘‘dūre bilaṃ pavisitvā nipajjissāmī’’ti udakaṃ pavisitukāmo hoti. Pakkhī ‘‘ajaṭākāse sukhaṃ vicarissāmī’’ti ākāsaṃ ḍetukāmo hoti. Kukkuro ‘‘uddhanaṭṭhāne chārikaṃ byūhitvā usumaṃ gaṇhanto nipajjissāmī’’ti gāmaṃ pavisitukāmo hoti. Siṅgālo ‘‘manussamaṃsaṃ khāditvā piṭṭhiṃ pasāretvā sayissāmī’’ti āmakasusānaṃ pavisitukāmo hoti. Makkaṭo ‘‘ucce rukkhe abhiruhitvā disādisaṃ pakkhandissāmī’’ti vanaṃ pavisitukāmo hoti.

    அனுவிதா⁴யெய்யுந்தி அனுக³ச்செ²ய்யுங், அனுவிதி⁴யெய்யுந்திபி பாடோ², அனுவிதா⁴னங் ஆபஜ்ஜெய்யுந்தி அத்தோ². யத்த² ஸோ யாதி, தத்தே²வ க³ச்செ²ய்யுந்தி வுத்தங் ஹோதி. ஏவமேவாதி எத்த² ச² பாணகா விய சா²யதனானி த³ட்ட²ப்³பா³னி, த³ள்ஹரஜ்ஜு விய தண்ஹா, மஜ்ஜே² க³ண்டி² விய அவிஜ்ஜா. யஸ்மிங் யஸ்மிங் த்³வாரே ஆரம்மணங் ப³லவங் ஹோதி, தங் தங் ஆயதனங் தஸ்மிங் தஸ்மிங் ஆரம்மணே ஆவிஞ்ச²தி.

    Anuvidhāyeyyunti anugaccheyyuṃ, anuvidhiyeyyuntipi pāṭho, anuvidhānaṃ āpajjeyyunti attho. Yattha so yāti, tattheva gaccheyyunti vuttaṃ hoti. Evamevāti ettha cha pāṇakā viya chāyatanāni daṭṭhabbāni, daḷharajju viya taṇhā, majjhe gaṇṭhi viya avijjā. Yasmiṃ yasmiṃ dvāre ārammaṇaṃ balavaṃ hoti, taṃ taṃ āyatanaṃ tasmiṃ tasmiṃ ārammaṇe āviñchati.

    இமங் பன உபமங் ப⁴க³வா ஸரிக்க²கேன வா ஆஹரெய்ய ஆயதனானங் வா நானத்தத³ஸ்ஸனவஸேன. தத்த² ஸரிக்க²கேன தாவ விஸுங் அப்பனாகிச்சங் நத்தி², பாளியங்யேவ அப்பிதா. ஆயதனானங் நானத்தத³ஸ்ஸனேன பன அயங் அப்பனா – அஹி நாமேஸ ப³ஹி ஸித்தஸம்மட்டே² டா²னே நாபி⁴ரமதி, ஸங்காரட்டா²னதிணபண்ணக³ஹனவம்மிகானியேவ பன பவிஸித்வா நிபன்னகாலே அபி⁴ரமதி, ஏகக்³க³தங் ஆபஜ்ஜதி. ஏவமேவ சக்கு²பேதங் விஸமஜ்ஜா²ஸயங், மட்டா²ஸு ஸுவண்ணபி⁴த்திஆதீ³ஸு நாபி⁴ரமதி, ஓலோகேதும்பி ந இச்ச²தி, ரூபசித்தபுப்ப²லதாதி³விசித்தேஸுயேவ பன அபி⁴ரமதி. தாதி³ஸேஸு ஹி டா²னேஸு சக்கு²ம்ஹி அப்பஹொந்தே முக²ம்பி விவரித்வா ஓலோகேதுகாமோ ஹோதி.

    Imaṃ pana upamaṃ bhagavā sarikkhakena vā āhareyya āyatanānaṃ vā nānattadassanavasena. Tattha sarikkhakena tāva visuṃ appanākiccaṃ natthi, pāḷiyaṃyeva appitā. Āyatanānaṃ nānattadassanena pana ayaṃ appanā – ahi nāmesa bahi sittasammaṭṭhe ṭhāne nābhiramati, saṅkāraṭṭhānatiṇapaṇṇagahanavammikāniyeva pana pavisitvā nipannakāle abhiramati, ekaggataṃ āpajjati. Evameva cakkhupetaṃ visamajjhāsayaṃ, maṭṭhāsu suvaṇṇabhittiādīsu nābhiramati, oloketumpi na icchati, rūpacittapupphalatādivicittesuyeva pana abhiramati. Tādisesu hi ṭhānesu cakkhumhi appahonte mukhampi vivaritvā oloketukāmo hoti.

    ஸுஸுமாரோபி ப³ஹி நிக்க²ந்தோ க³ஹேதப்³ப³ங் ந பஸ்ஸதி, அக்கி²ங் நிமீலெத்வா சரதி. யதா³ பன ப்³யாமஸதமத்தங் உத³கங் ஓகா³ஹித்வா பி³லங் பவிஸித்வா நிபன்னோ ஹோதி, ததா³ தஸ்ஸ சித்தங் ஏகக்³க³ங் ஹோதி, ஸுக²ங் ஸுபதி. ஏவமேவ ஸோதம்பேதங் பி³லஜ்ஜா²ஸயங் ஆகாஸஸன்னிஸ்ஸிதங், கண்ணச்சி²த்³த³கூபகேயேவ அஜ்ஜா²ஸயங் கரோதி, கண்ணச்சி²த்³தா³காஸோயேவ தஸ்ஸ ஸத்³த³ஸவனே பச்சயோ ஹோதி. அஜடாகாஸோபி வட்டதியேவ. அந்தோலேணஸ்மிஞ்ஹி ஸஜ்ஜா²யே கயிரமானே ந லேணச்ச²த³னங் பி⁴ந்தி³த்வா ஸத்³தோ³ ப³ஹி நிக்க²மதி, த்³வாரவாதபானசி²த்³தே³ஹி பன நிக்க²மித்வா தா⁴துபரம்பரா க⁴ட்டெந்தோ ஆக³ந்த்வா ஸோதபஸாத³ங் க⁴ட்டேதி. அத² தஸ்மிங் காலே ‘‘அஸுகங் நாம ஸஜ்ஜா²யதீ’’தி லேணபிட்டே² நிஸின்னா ஜானந்தி.

    Susumāropi bahi nikkhanto gahetabbaṃ na passati, akkhiṃ nimīletvā carati. Yadā pana byāmasatamattaṃ udakaṃ ogāhitvā bilaṃ pavisitvā nipanno hoti, tadā tassa cittaṃ ekaggaṃ hoti, sukhaṃ supati. Evameva sotampetaṃ bilajjhāsayaṃ ākāsasannissitaṃ, kaṇṇacchiddakūpakeyeva ajjhāsayaṃ karoti, kaṇṇacchiddākāsoyeva tassa saddasavane paccayo hoti. Ajaṭākāsopi vaṭṭatiyeva. Antoleṇasmiñhi sajjhāye kayiramāne na leṇacchadanaṃ bhinditvā saddo bahi nikkhamati, dvāravātapānachiddehi pana nikkhamitvā dhātuparamparā ghaṭṭento āgantvā sotapasādaṃ ghaṭṭeti. Atha tasmiṃ kāle ‘‘asukaṃ nāma sajjhāyatī’’ti leṇapiṭṭhe nisinnā jānanti.

    ஏவங் ஸந்தே ஸம்பத்தகோ³சரதா ஹோதி, கிங் பனேதங் ஸம்பத்தகோ³சரந்தி? ஆம ஸம்பத்தகோ³சரங். யதி³ ஏவங் தூ³ரே பே⁴ரிஆதீ³ஸு வஜ்ஜமானேஸு ‘‘தூ³ரே ஸத்³தோ³’’தி ஜானநங் ந ப⁴வெய்யாதி. நோ ந ப⁴வதி. ஸோதபஸாத³ஸ்மிஞ்ஹி க⁴ட்டிதே ‘‘தூ³ரே ஸத்³தோ³, ஆஸன்னே ஸத்³தோ³, பரதீரே ஓரிமதீரே’’தி ததா² ததா² ஜானநாகாரோ ஹோதி, த⁴ம்மதா ஏஸாதி. கிங் ஏதாய த⁴ம்மதாய? யதோ யதோ சி²த்³த³ங், ததோ ததோ ஸவனங் ஹோதி சந்தி³மஸூரியாதீ³னங் த³ஸ்ஸனங் வியாதி அஸம்பத்தகோ³சரமேவேதங்.

    Evaṃ sante sampattagocaratā hoti, kiṃ panetaṃ sampattagocaranti? Āma sampattagocaraṃ. Yadi evaṃ dūre bheriādīsu vajjamānesu ‘‘dūre saddo’’ti jānanaṃ na bhaveyyāti. No na bhavati. Sotapasādasmiñhi ghaṭṭite ‘‘dūre saddo, āsanne saddo, paratīre orimatīre’’ti tathā tathā jānanākāro hoti, dhammatā esāti. Kiṃ etāya dhammatāya? Yato yato chiddaṃ, tato tato savanaṃ hoti candimasūriyādīnaṃ dassanaṃ viyāti asampattagocaramevetaṃ.

    பக்கீ²பி ருக்கே² வா பூ⁴மியங் வா ந ரமதி. யதா³ பன ஏகங் வா த்³வே வா லெட்³டு³பாதே அதிக்கம்ம அஜடாகாஸங் பக்க²ந்தோ³ ஹோதி, ததா³ ஏகக்³க³சித்ததங் ஆபஜ்ஜதி. ஏவமேவ கா⁴னம்பி ஆகாஸஜ்ஜா²ஸயங் வாதூபனிஸ்ஸயக³ந்த⁴கோ³சரங். ததா² ஹி கா³வோ நவவுட்டே² தே³வே பூ⁴மிங் கா⁴யித்வா கா⁴யித்வா ஆகாஸாபி⁴முகோ² ஹுத்வா வாதங் ஆகட்³ட⁴ந்தி. அங்கு³லீஹி க³ந்த⁴பிண்ட³ங் க³ஹெத்வாபி ச உபஸிங்க⁴னகாலே வாதங் அனாகட்³ட⁴ந்தோ நேவ தஸ்ஸ க³ந்த⁴ங் ஜானாதி.

    Pakkhīpi rukkhe vā bhūmiyaṃ vā na ramati. Yadā pana ekaṃ vā dve vā leḍḍupāte atikkamma ajaṭākāsaṃ pakkhando hoti, tadā ekaggacittataṃ āpajjati. Evameva ghānampi ākāsajjhāsayaṃ vātūpanissayagandhagocaraṃ. Tathā hi gāvo navavuṭṭhe deve bhūmiṃ ghāyitvā ghāyitvā ākāsābhimukho hutvā vātaṃ ākaḍḍhanti. Aṅgulīhi gandhapiṇḍaṃ gahetvāpi ca upasiṅghanakāle vātaṃ anākaḍḍhanto neva tassa gandhaṃ jānāti.

    குக்குரோபி ப³ஹி சரந்தோ கே²மட்டா²னங் ந பஸ்ஸதி, லெட்³டு³த³ண்டா³தீ³ஹி உபத்³து³தோ ஹோதி. அந்தோகா³மங் பவிஸித்வா உத்³த⁴னட்டா²னே சா²ரிகங் ப்³யூஹித்வா நிபன்னஸ்ஸ பனஸ்ஸ பா²ஸு ஹோதி. ஏவமேவ ஜிவ்ஹாபி கா³மஜ்ஜா²ஸயா ஆபோஸன்னிஸ்ஸிதரஸாரம்மணா. ததா² ஹி தியாமரத்திங் ஸமணத⁴ம்மங் கத்வாபி பாதோவ பத்தசீவரமாதா³ய கா³மங் பவிஸிதப்³ப³ங் ஹோதி. ஸுக்க²கா²த³னீயஸ்ஸ ச ந ஸக்கா கே²ளேன அதேமிதஸ்ஸ ரஸங் ஜானிதுங்.

    Kukkuropi bahi caranto khemaṭṭhānaṃ na passati, leḍḍudaṇḍādīhi upadduto hoti. Antogāmaṃ pavisitvā uddhanaṭṭhāne chārikaṃ byūhitvā nipannassa panassa phāsu hoti. Evameva jivhāpi gāmajjhāsayā āposannissitarasārammaṇā. Tathā hi tiyāmarattiṃ samaṇadhammaṃ katvāpi pātova pattacīvaramādāya gāmaṃ pavisitabbaṃ hoti. Sukkhakhādanīyassa ca na sakkā kheḷena atemitassa rasaṃ jānituṃ.

    ஸிங்கா³லோபி ப³ஹி சரந்தோ ரதிங் ந விந்த³தி, ஆமகஸுஸானே மனுஸ்ஸமங்ஸங் கா²தி³த்வா நிபன்னஸ்ஸேவ பனஸ்ஸ பா²ஸு ஹோதி. ஏவமேவ காயோபி உபாதி³ண்ணகஜ்ஜா²ஸயோ பத²வீஸன்னிஸ்ஸிதபொ²ட்ட²ப்³பா³ரம்மணோ. ததா² ஹி அஞ்ஞங் உபாதி³ண்ணகங் அலப⁴மானா ஸத்தா அத்தனோவ ஹத்த²தலே ஸீஸங் கத்வா நிபஜ்ஜந்தி. அஜ்ஜ²த்திகபா³ஹிரா சஸ்ஸ பத²வீ ஆரம்மணக்³க³ஹணே பச்சயோ ஹோதி. ஸுஸந்த²தஸ்ஸாபி ஹி ஸயனஸ்ஸ ஹெட்டா²டி²தானம்பி வா ப²லகானங் ந ஸக்கா அனிஸீத³ந்தேன வா அனுப்பீளந்தேன வா த²த்³த⁴முது³பா⁴வோ ஜானிதுந்தி அஜ்ஜ²த்திகபா³ஹிரா பத²வீ ஏதஸ்ஸ பொ²ட்ட²ப்³ப³ஜானநே பச்சயோ ஹோதி.

    Siṅgālopi bahi caranto ratiṃ na vindati, āmakasusāne manussamaṃsaṃ khāditvā nipannasseva panassa phāsu hoti. Evameva kāyopi upādiṇṇakajjhāsayo pathavīsannissitaphoṭṭhabbārammaṇo. Tathā hi aññaṃ upādiṇṇakaṃ alabhamānā sattā attanova hatthatale sīsaṃ katvā nipajjanti. Ajjhattikabāhirā cassa pathavī ārammaṇaggahaṇe paccayo hoti. Susanthatassāpi hi sayanassa heṭṭhāṭhitānampi vā phalakānaṃ na sakkā anisīdantena vā anuppīḷantena vā thaddhamudubhāvo jānitunti ajjhattikabāhirā pathavī etassa phoṭṭhabbajānane paccayo hoti.

    மக்கடோபி பூ⁴மியங் விசரந்தோ நாபி⁴ரமதி, ஹத்த²ஸதுப்³பே³த⁴ங் பனஸ்ஸ ருக்க²ங் ஆருய்ஹ விடபபிட்டே² நிஸீதி³த்வா தி³ஸாவிதி³ஸா ஓலோகெந்தஸ்ஸேவ பா²ஸுகோ ஹோதி. ஏவங் மனோபி நானஜ்ஜா²ஸயோ ப⁴வங்க³பச்சயோ, தி³ட்ட²புப்³பே³பி நானாரம்மணஜ்ஜா²ஸயங் கரோதியேவ மூலப⁴வங்க³ங் பனஸ்ஸ பச்சயோ ஹோதீதி அயமெத்த² ஸங்கே²போ, வித்தா²ரேன பன ஆயதனானங் நானத்தங் விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ ஆயதனநித்³தே³ஸே வுத்தமேவ.

    Makkaṭopi bhūmiyaṃ vicaranto nābhiramati, hatthasatubbedhaṃ panassa rukkhaṃ āruyha viṭapapiṭṭhe nisīditvā disāvidisā olokentasseva phāsuko hoti. Evaṃ manopi nānajjhāsayo bhavaṅgapaccayo, diṭṭhapubbepi nānārammaṇajjhāsayaṃ karotiyeva mūlabhavaṅgaṃ panassa paccayo hotīti ayamettha saṅkhepo, vitthārena pana āyatanānaṃ nānattaṃ visuddhimagge āyatananiddese vuttameva.

    தங் சக்கு² நாவிஞ்ச²தீதி தண்ஹாரஜ்ஜுகானங் ஆயதனபாணகானங் காயக³தாஸதித²ம்பே⁴ ப³த்³தா⁴னங் நிப்³பி³ஸேவனபா⁴வங் ஆபன்னத்தா நாகட்³ட⁴தீதி இமஸ்மிங் ஸுத்தே புப்³ப³பா⁴க³விபஸ்ஸனாவ கதி²தா.

    Taṃ cakkhu nāviñchatīti taṇhārajjukānaṃ āyatanapāṇakānaṃ kāyagatāsatithambhe baddhānaṃ nibbisevanabhāvaṃ āpannattā nākaḍḍhatīti imasmiṃ sutte pubbabhāgavipassanāva kathitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 10. ச²ப்பாணகோபமஸுத்தங் • 10. Chappāṇakopamasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 10. ச²ப்பாணகோபமஸுத்தவண்ணனா • 10. Chappāṇakopamasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact