Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi |
7. ஸங்க⁴பே⁴த³கக்க²ந்த⁴கங்
7. Saṅghabhedakakkhandhakaṃ
1. பட²மபா⁴ணவாரோ
1. Paṭhamabhāṇavāro
ச²ஸக்யபப்³ப³ஜ்ஜாகதா²
Chasakyapabbajjākathā
330. தேன ஸமயேன பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா அனுபியாயங் விஹரதி, அனுபியங் நாம மல்லானங் நிக³மோ. தேன கோ² பன ஸமயேன அபி⁴ஞ்ஞாதா அபி⁴ஞ்ஞாதா ஸக்யகுமாரா ப⁴க³வந்தங் பப்³ப³ஜிதங் அனுபப்³ப³ஜந்தி. தேன கோ² பன ஸமயேன மஹானாமோ ச ஸக்கோ அனுருத்³தோ⁴ ச ஸக்கோ த்³வேபா⁴திகா ஹொந்தி. அனுருத்³தோ⁴ ஸக்கோ ஸுகு²மாலோ ஹோதி. தஸ்ஸ தயோ பாஸாதா³ ஹொந்தி – ஏகோ ஹேமந்திகோ, ஏகோ கி³ம்ஹிகோ, ஏகோ வஸ்ஸிகோ. ஸோ வஸ்ஸிகே பாஸாதே³ சத்தாரோ மாஸே 1 நிப்புரிஸேஹி தூரியேஹி பரிசாரயமானோ 2 ந ஹெட்டா²பாஸாத³ங் ஓரோஹதி. அத² கோ² மஹானாமஸ்ஸ ஸக்கஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘ஏதரஹி கோ² அபி⁴ஞ்ஞாதா அபி⁴ஞ்ஞாதா ஸக்யகுமாரா ப⁴க³வந்தங் பப்³ப³ஜிதங் அனுபப்³ப³ஜந்தி. அம்ஹாகஞ்ச பன குலா நத்தி² கோசி அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிதோ. யங்னூனாஹங் வா பப்³ப³ஜெய்யங், அனுருத்³தோ⁴ வா’’தி. அத² கோ² மஹானாமோ ஸக்கோ யேன அனுருத்³தோ⁴ ஸக்கோ தேனுபஸங்கமி, உபஸங்கமித்வா அனுருத்³த⁴ங் ஸக்கங் ஏதத³வோச – ‘‘ஏதரஹி, தாத அனுருத்³த⁴, அபி⁴ஞ்ஞாதா அபி⁴ஞ்ஞாதா ஸக்யகுமாரா ப⁴க³வந்தங் பப்³ப³ஜிதங் அனுபப்³ப³ஜந்தி. அம்ஹாகஞ்ச பன குலா நத்தி² கோசி அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிதோ. தேன ஹி த்வங் வா பப்³ப³ஜ, அஹங் வா பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘அஹங் கோ² ஸுகு²மாலோ, நாஹங் ஸக்கோமி அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிதுங். த்வங் பப்³ப³ஜாஹீ’’தி. ‘‘ஏஹி கோ² தே, தாத அனுருத்³த⁴, க⁴ராவாஸத்த²ங் அனுஸாஸிஸ்ஸாமி. பட²மங் கெ²த்தங் கஸாபேதப்³ப³ங். கஸாபெத்வா வபாபேதப்³ப³ங். வபாபெத்வா உத³கங் அபி⁴னேதப்³ப³ங். உத³கங் அபி⁴னெத்வா உத³கங் நின்னேதப்³ப³ங். உத³கங் நின்னெத்வா நித்³தா⁴பேதப்³ப³ங். நித்³தா⁴பெத்வா 3 லவாபேதப்³ப³ங். லவாபெத்வா உப்³பா³ஹாபேதப்³ப³ங். உப்³பா³ஹாபெத்வா புஞ்ஜங் காராபேதப்³ப³ங். புஞ்ஜங் காராபெத்வா மத்³தா³பேதப்³ப³ங். மத்³தா³பெத்வா பலாலானி உத்³த⁴ராபேதப்³பா³னி. பலாலானி உத்³த⁴ராபெத்வா பு⁴ஸிகா உத்³த⁴ராபேதப்³பா³. பு⁴ஸிகங் உத்³த⁴ராபெத்வா ஓபுனாபேதப்³ப³ங் 4. ஓபுனாபெத்வா அதிஹராபேதப்³ப³ங். அதிஹராபெத்வா ஆயதிம்பி வஸ்ஸங் ஏவமேவ காதப்³ப³ங், ஆயதிம்பி வஸ்ஸங் ஏவமேவ காதப்³ப³’’ந்தி. ‘‘ந கம்மா கீ²யந்தி? ந கம்மானங் அந்தோ பஞ்ஞாயதி? கதா³ கம்மா கீ²யிஸ்ஸந்தி? கதா³ கம்மானங் அந்தோ பஞ்ஞாயிஸ்ஸதி? கதா³ மயங் அப்பொஸ்ஸுக்கா பஞ்சஹி காமகு³ணேஹி ஸமப்பிதா ஸமங்கீ³பூ⁴தா பரிசாரெஸ்ஸாமா’’தி? ‘‘ந ஹி, தாத அனுருத்³த⁴, கம்மா கீ²யந்தி. ந கம்மானங் அந்தோ பஞ்ஞாயதி. அகீ²ணேவ கம்மே பிதரோ ச பிதாமஹா ச காலங்கதா’’தி. ‘‘தேன ஹி த்வஞ்ஞேவ க⁴ராவாஸத்தே²ன உபஜானாஹி. அஹங் அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி.
330. Tena samayena buddho bhagavā anupiyāyaṃ viharati, anupiyaṃ nāma mallānaṃ nigamo. Tena kho pana samayena abhiññātā abhiññātā sakyakumārā bhagavantaṃ pabbajitaṃ anupabbajanti. Tena kho pana samayena mahānāmo ca sakko anuruddho ca sakko dvebhātikā honti. Anuruddho sakko sukhumālo hoti. Tassa tayo pāsādā honti – eko hemantiko, eko gimhiko, eko vassiko. So vassike pāsāde cattāro māse 5 nippurisehi tūriyehi paricārayamāno 6 na heṭṭhāpāsādaṃ orohati. Atha kho mahānāmassa sakkassa etadahosi – ‘‘etarahi kho abhiññātā abhiññātā sakyakumārā bhagavantaṃ pabbajitaṃ anupabbajanti. Amhākañca pana kulā natthi koci agārasmā anagāriyaṃ pabbajito. Yaṃnūnāhaṃ vā pabbajeyyaṃ, anuruddho vā’’ti. Atha kho mahānāmo sakko yena anuruddho sakko tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā anuruddhaṃ sakkaṃ etadavoca – ‘‘etarahi, tāta anuruddha, abhiññātā abhiññātā sakyakumārā bhagavantaṃ pabbajitaṃ anupabbajanti. Amhākañca pana kulā natthi koci agārasmā anagāriyaṃ pabbajito. Tena hi tvaṃ vā pabbaja, ahaṃ vā pabbajissāmī’’ti. ‘‘Ahaṃ kho sukhumālo, nāhaṃ sakkomi agārasmā anagāriyaṃ pabbajituṃ. Tvaṃ pabbajāhī’’ti. ‘‘Ehi kho te, tāta anuruddha, gharāvāsatthaṃ anusāsissāmi. Paṭhamaṃ khettaṃ kasāpetabbaṃ. Kasāpetvā vapāpetabbaṃ. Vapāpetvā udakaṃ abhinetabbaṃ. Udakaṃ abhinetvā udakaṃ ninnetabbaṃ. Udakaṃ ninnetvā niddhāpetabbaṃ. Niddhāpetvā 7 lavāpetabbaṃ. Lavāpetvā ubbāhāpetabbaṃ. Ubbāhāpetvā puñjaṃ kārāpetabbaṃ. Puñjaṃ kārāpetvā maddāpetabbaṃ. Maddāpetvā palālāni uddharāpetabbāni. Palālāni uddharāpetvā bhusikā uddharāpetabbā. Bhusikaṃ uddharāpetvā opunāpetabbaṃ 8. Opunāpetvā atiharāpetabbaṃ. Atiharāpetvā āyatimpi vassaṃ evameva kātabbaṃ, āyatimpi vassaṃ evameva kātabba’’nti. ‘‘Na kammā khīyanti? Na kammānaṃ anto paññāyati? Kadā kammā khīyissanti? Kadā kammānaṃ anto paññāyissati? Kadā mayaṃ appossukkā pañcahi kāmaguṇehi samappitā samaṅgībhūtā paricāressāmā’’ti? ‘‘Na hi, tāta anuruddha, kammā khīyanti. Na kammānaṃ anto paññāyati. Akhīṇeva kamme pitaro ca pitāmahā ca kālaṅkatā’’ti. ‘‘Tena hi tvaññeva gharāvāsatthena upajānāhi. Ahaṃ agārasmā anagāriyaṃ pabbajissāmī’’ti.
அத² கோ² அனுருத்³தோ⁴ ஸக்கோ யேன மாதா தேனுபஸங்கமி, உபஸங்கமித்வா மாதரங் ஏதத³வோச – ‘‘இச்சா²மஹங், அம்ம, அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிதுங். அனுஜானாஹி மங் அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜ்ஜாயா’’தி. ஏவங் வுத்தே அனுருத்³த⁴ஸ்ஸ ஸக்கஸ்ஸ மாதா அனுருத்³த⁴ங் ஸக்கங் ஏதத³வோச – ‘‘தும்ஹே கோ² மே, தாத அனுருத்³த⁴, த்³வே புத்தா பியா மனாபா அப்படிகூலா. மரணேனபி வோ அகாமகா வினா ப⁴விஸ்ஸாமி. கிங் பனாஹங் தும்ஹே ஜீவந்தே அனுஜானிஸ்ஸாமி அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜ்ஜாயா’’தி? து³தியம்பி கோ²…பே॰… ததியம்பி கோ² அனுருத்³தோ⁴ ஸக்கோ மாதரங் ஏதத³வோச – ‘‘இச்சா²மஹங், அம்ம, அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிதுங். அனுஜானாஹி மங் அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜ்ஜாயா’’தி 9. தேன கோ² பன ஸமயேன ப⁴த்³தி³யோ ஸக்யராஜா ஸக்யானங் ரஜ்ஜங் காரேதி. ஸோ ச அனுருத்³த⁴ஸ்ஸ ஸக்கஸ்ஸ ஸஹாயோ ஹோதி. அத² கோ² அனுருத்³த⁴ஸ்ஸ ஸக்கஸ்ஸ மாதா – ‘அயங் கோ² ப⁴த்³தி³யோ ஸக்யராஜா ஸக்யானங் ரஜ்ஜங் காரேதி; அனுருத்³த⁴ஸ்ஸ ஸக்கஸ்ஸ ஸஹாயோ; ஸோ ந உஸ்ஸஹதி அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிது’ந்தி – அனுருத்³த⁴ங் ஸக்கங் ஏதத³வோச – ‘‘ஸசே, தாத அனுருத்³த⁴, ப⁴த்³தி³யோ ஸக்யராஜா அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜதி, ஏவங் த்வம்பி பப்³ப³ஜாஹீ’’தி. அத² கோ² அனுருத்³தோ⁴ ஸக்கோ யேன ப⁴த்³தி³யோ ஸக்யராஜா தேனுபஸங்கமி, உபஸங்கமித்வா ப⁴த்³தி³யங் ஸக்யராஜானங் ஏதத³வோச – ‘‘மம கோ², ஸம்ம, பப்³ப³ஜ்ஜா தவ படிப³த்³தா⁴’’தி. ‘‘ஸசே தே, ஸம்ம, பப்³ப³ஜ்ஜா மம படிப³த்³தா⁴ வா அப்படிப³த்³தா⁴ வா ஸா ஹோது, அஹங் தயா; யதா² ஸுக²ங் பப்³ப³ஜாஹீ’’தி. ‘‘ஏஹி, ஸம்ம, உபோ⁴ அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமா’’தி. ‘‘நாஹங், ஸம்ம, ஸக்கோமி அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிதுந்தி . யங் தே ஸக்கா அஞ்ஞங் மயா காதுங், க்யாஹங் 10 கரிஸ்ஸாமி. த்வங் பப்³ப³ஜாஹீ’’தி. ‘‘மாதா கோ² மங், ஸம்ம, ஏவமாஹ – ‘ஸசே, தாத அனுருத்³த⁴, ப⁴த்³தி³யோ ஸக்யராஜா அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜதி, ஏவங் த்வம்பி பப்³ப³ஜாஹீ’’’தி. ‘‘பா⁴ஸிதா கோ² பன தே, ஸம்ம, ஏஸா வாசா. ஸசே தே, ஸம்ம, பப்³ப³ஜ்ஜா மம படிப³த்³தா⁴ வா, அப்படிப³த்³தா⁴ வா ஸா ஹோது, அஹங் தயா; யதா² ஸுக²ங் பப்³ப³ஜாஹீ’’தி. ‘‘ஏஹி, ஸம்ம, உபோ⁴ அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமா’’தி.
Atha kho anuruddho sakko yena mātā tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā mātaraṃ etadavoca – ‘‘icchāmahaṃ, amma, agārasmā anagāriyaṃ pabbajituṃ. Anujānāhi maṃ agārasmā anagāriyaṃ pabbajjāyā’’ti. Evaṃ vutte anuruddhassa sakkassa mātā anuruddhaṃ sakkaṃ etadavoca – ‘‘tumhe kho me, tāta anuruddha, dve puttā piyā manāpā appaṭikūlā. Maraṇenapi vo akāmakā vinā bhavissāmi. Kiṃ panāhaṃ tumhe jīvante anujānissāmi agārasmā anagāriyaṃ pabbajjāyā’’ti? Dutiyampi kho…pe… tatiyampi kho anuruddho sakko mātaraṃ etadavoca – ‘‘icchāmahaṃ, amma, agārasmā anagāriyaṃ pabbajituṃ. Anujānāhi maṃ agārasmā anagāriyaṃ pabbajjāyā’’ti 11. Tena kho pana samayena bhaddiyo sakyarājā sakyānaṃ rajjaṃ kāreti. So ca anuruddhassa sakkassa sahāyo hoti. Atha kho anuruddhassa sakkassa mātā – ‘ayaṃ kho bhaddiyo sakyarājā sakyānaṃ rajjaṃ kāreti; anuruddhassa sakkassa sahāyo; so na ussahati agārasmā anagāriyaṃ pabbajitu’nti – anuruddhaṃ sakkaṃ etadavoca – ‘‘sace, tāta anuruddha, bhaddiyo sakyarājā agārasmā anagāriyaṃ pabbajati, evaṃ tvampi pabbajāhī’’ti. Atha kho anuruddho sakko yena bhaddiyo sakyarājā tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā bhaddiyaṃ sakyarājānaṃ etadavoca – ‘‘mama kho, samma, pabbajjā tava paṭibaddhā’’ti. ‘‘Sace te, samma, pabbajjā mama paṭibaddhā vā appaṭibaddhā vā sā hotu, ahaṃ tayā; yathā sukhaṃ pabbajāhī’’ti. ‘‘Ehi, samma, ubho agārasmā anagāriyaṃ pabbajissāmā’’ti. ‘‘Nāhaṃ, samma, sakkomi agārasmā anagāriyaṃ pabbajitunti . Yaṃ te sakkā aññaṃ mayā kātuṃ, kyāhaṃ 12 karissāmi. Tvaṃ pabbajāhī’’ti. ‘‘Mātā kho maṃ, samma, evamāha – ‘sace, tāta anuruddha, bhaddiyo sakyarājā agārasmā anagāriyaṃ pabbajati, evaṃ tvampi pabbajāhī’’’ti. ‘‘Bhāsitā kho pana te, samma, esā vācā. Sace te, samma, pabbajjā mama paṭibaddhā vā, appaṭibaddhā vā sā hotu, ahaṃ tayā; yathā sukhaṃ pabbajāhī’’ti. ‘‘Ehi, samma, ubho agārasmā anagāriyaṃ pabbajissāmā’’ti.
தேன கோ² பன ஸமயேன மனுஸ்ஸா ஸச்சவாதி³னோ ஹொந்தி, ஸச்சபடிஞ்ஞா. அத² கோ² ப⁴த்³தி³யோ ஸக்யராஜா அனுருத்³த⁴ங் ஸக்கங் ஏதத³வோச – ‘‘ஆக³மேஹி, ஸம்ம, ஸத்தவஸ்ஸானி. ஸத்தன்னங் வஸ்ஸானங் அச்சயேன உபோ⁴ அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமா’’தி. ‘‘அதிசிரங், ஸம்ம, ஸத்தவஸ்ஸானி. நாஹங் ஸக்கோமி ஸத்தவஸ்ஸானி ஆக³மேது’’ந்தி. ‘‘ஆக³மேஹி, ஸம்ம, ச²வஸ்ஸானி…பே॰… பஞ்சவஸ்ஸானி… சத்தாரி வஸ்ஸானி… தீணி வஸ்ஸானி… த்³வே வஸ்ஸானி… ஏகங் வஸ்ஸங். ஏகஸ்ஸ வஸ்ஸஸ்ஸ அச்சயேன உபோ⁴ அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமா’’தி. ‘‘அதிசிரங், ஸம்ம, ஏகவஸ்ஸங். நாஹங் ஸக்கோமி ஏகங் வஸ்ஸங் ஆக³மேது’’ந்தி. ‘‘ஆக³மேஹி, ஸம்ம, ஸத்தமாஸே. ஸத்தன்னங் மாஸானங் அச்சயேன உபோ⁴பி அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமா’’தி. ‘‘அதிசிரங், ஸம்ம, ஸத்தமாஸா. நாஹங் ஸக்கோமி ஸத்தமாஸே ஆக³மேது’’ந்தி. ‘‘ஆக³மேஹி, ஸம்ம, ச² மாஸே…பே॰… பஞ்ச மாஸே… சத்தாரோ மாஸே… தயோ மாஸே… த்³வே மாஸே… ஏகங் மாஸங்… அட்³ட⁴மாஸங். அட்³ட⁴மாஸஸ்ஸ அச்சயேன உபோ⁴பி அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமா’’தி. ‘‘அதிசிரங், ஸம்ம, அட்³ட⁴மாஸோ. நாஹங் ஸக்கோமி அட்³ட⁴மாஸங் ஆக³மேது’’ந்தி. ‘‘ஆக³மேஹி, ஸம்ம, ஸத்தாஹங் யாவாஹங் புத்தே ச பா⁴தரோ ச ரஜ்ஜங் நிய்யாதே³மீ’’தி. ‘‘ந சிரங், ஸம்ம, ஸத்தாஹோ, ஆக³மெஸ்ஸாமீ’’தி.
Tena kho pana samayena manussā saccavādino honti, saccapaṭiññā. Atha kho bhaddiyo sakyarājā anuruddhaṃ sakkaṃ etadavoca – ‘‘āgamehi, samma, sattavassāni. Sattannaṃ vassānaṃ accayena ubho agārasmā anagāriyaṃ pabbajissāmā’’ti. ‘‘Aticiraṃ, samma, sattavassāni. Nāhaṃ sakkomi sattavassāni āgametu’’nti. ‘‘Āgamehi, samma, chavassāni…pe… pañcavassāni… cattāri vassāni… tīṇi vassāni… dve vassāni… ekaṃ vassaṃ. Ekassa vassassa accayena ubho agārasmā anagāriyaṃ pabbajissāmā’’ti. ‘‘Aticiraṃ, samma, ekavassaṃ. Nāhaṃ sakkomi ekaṃ vassaṃ āgametu’’nti. ‘‘Āgamehi, samma, sattamāse. Sattannaṃ māsānaṃ accayena ubhopi agārasmā anagāriyaṃ pabbajissāmā’’ti. ‘‘Aticiraṃ, samma, sattamāsā. Nāhaṃ sakkomi sattamāse āgametu’’nti. ‘‘Āgamehi, samma, cha māse…pe… pañca māse… cattāro māse… tayo māse… dve māse… ekaṃ māsaṃ… aḍḍhamāsaṃ. Aḍḍhamāsassa accayena ubhopi agārasmā anagāriyaṃ pabbajissāmā’’ti. ‘‘Aticiraṃ, samma, aḍḍhamāso. Nāhaṃ sakkomi aḍḍhamāsaṃ āgametu’’nti. ‘‘Āgamehi, samma, sattāhaṃ yāvāhaṃ putte ca bhātaro ca rajjaṃ niyyādemī’’ti. ‘‘Na ciraṃ, samma, sattāho, āgamessāmī’’ti.
331. அத² கோ² ப⁴த்³தி³யோ ச ஸக்யராஜா அனுருத்³தோ⁴ ச ஆனந்தோ³ ச ப⁴கு³ ச கிமிலோ ச தே³வத³த்தோ ச, உபாலிகப்பகேன ஸத்தமா, யதா² புரே சதுரங்கி³னியா ஸேனாய உய்யானபூ⁴மிங் நிய்யந்தி, ஏவமேவ சதுரங்கி³னியா ஸேனாய நிய்யிங்ஸு. தே தூ³ரங் க³ந்த்வா ஸேனங் நிவத்தாபெத்வா பரவிஸயங் ஓக்கமித்வா ஆப⁴ரணங் ஓமுஞ்சித்வா உத்தராஸங்கே³ன ப⁴ண்டி³கங் ப³ந்தி⁴த்வா உபாலிங் கப்பகங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘ஹந்த³, ப⁴ணே உபாலி, நிவத்தஸ்ஸு; அலங் தே எத்தகங் ஜீவிகாயா’’தி. அத² கோ² உபாலிஸ்ஸ கப்பகஸ்ஸ நிவத்தந்தஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘சண்டா³ கோ² ஸாகியா; இமினா குமாரா நிப்பாதிதாதி கா⁴தாபெய்யும்பி மங். இமே ஹி நாம ஸக்யகுமாரா அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸந்தி. கிமங்க³ 13 பனாஹ’’ந்தி. ப⁴ண்டி³கங் முஞ்சித்வா தங் ப⁴ண்ட³ங் ருக்கே² ஆலக்³கெ³த்வா ‘யோ பஸ்ஸதி, தி³ன்னங்யேவ ஹரதூ’தி வத்வா யேன தே ஸக்யகுமாரா தேனுபஸங்கமி. அத்³த³ஸாஸுங் கோ² தே ஸக்யகுமாரா உபாலிங் கப்பகங் தூ³ரதோவ ஆக³ச்ச²ந்தங். தி³ஸ்வான உபாலிங் கப்பகங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘கிஸ்ஸ, ப⁴ணே உபாலி, நிவத்தேஸீ’’தி? ‘‘இத⁴ மே, அய்யபுத்தா, நிவத்தந்தஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘சண்டா³ கோ² ஸாகியா; இமினா குமாரா நிப்பாதிதாதி கா⁴தாபெய்யும்பி மங். இமே ஹி நாம ஸக்யகுமாரா அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸந்தி. கிமங்க³ பனாஹ’ந்தி. ஸோ கோ² அஹங், அய்யபுத்தா, ப⁴ண்டி³கங் முஞ்சித்வா தங் ப⁴ண்ட³ங் ருக்கே² ஆலக்³கெ³த்வா ‘யோ பஸ்ஸதி, தி³ன்னஞ்ஞேவ ஹரதூ’தி வத்வா ததொம்ஹி படினிவத்தோ’’தி. ‘‘ஸுட்டு², ப⁴ணே உபாலி, அகாஸி யம்பி ந நிவத்தோ 14. சண்டா³ கோ² ஸாகியா; இமினா குமாரா நிப்பாதிதாதி கா⁴தாபெய்யும்பி த’’ந்தி.
331. Atha kho bhaddiyo ca sakyarājā anuruddho ca ānando ca bhagu ca kimilo ca devadatto ca, upālikappakena sattamā, yathā pure caturaṅginiyā senāya uyyānabhūmiṃ niyyanti, evameva caturaṅginiyā senāya niyyiṃsu. Te dūraṃ gantvā senaṃ nivattāpetvā paravisayaṃ okkamitvā ābharaṇaṃ omuñcitvā uttarāsaṅgena bhaṇḍikaṃ bandhitvā upāliṃ kappakaṃ etadavocuṃ – ‘‘handa, bhaṇe upāli, nivattassu; alaṃ te ettakaṃ jīvikāyā’’ti. Atha kho upālissa kappakassa nivattantassa etadahosi – ‘‘caṇḍā kho sākiyā; iminā kumārā nippātitāti ghātāpeyyumpi maṃ. Ime hi nāma sakyakumārā agārasmā anagāriyaṃ pabbajissanti. Kimaṅga 15 panāha’’nti. Bhaṇḍikaṃ muñcitvā taṃ bhaṇḍaṃ rukkhe ālaggetvā ‘yo passati, dinnaṃyeva haratū’ti vatvā yena te sakyakumārā tenupasaṅkami. Addasāsuṃ kho te sakyakumārā upāliṃ kappakaṃ dūratova āgacchantaṃ. Disvāna upāliṃ kappakaṃ etadavocuṃ – ‘‘kissa, bhaṇe upāli, nivattesī’’ti? ‘‘Idha me, ayyaputtā, nivattantassa etadahosi – ‘caṇḍā kho sākiyā; iminā kumārā nippātitāti ghātāpeyyumpi maṃ. Ime hi nāma sakyakumārā agārasmā anagāriyaṃ pabbajissanti. Kimaṅga panāha’nti. So kho ahaṃ, ayyaputtā, bhaṇḍikaṃ muñcitvā taṃ bhaṇḍaṃ rukkhe ālaggetvā ‘yo passati, dinnaññeva haratū’ti vatvā tatomhi paṭinivatto’’ti. ‘‘Suṭṭhu, bhaṇe upāli, akāsi yampi na nivatto 16. Caṇḍā kho sākiyā; iminā kumārā nippātitāti ghātāpeyyumpi ta’’nti.
அத² கோ² ஸக்யகுமாரா உபாலிங் கப்பகங் ஆதா³ய யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு, உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஏகமந்தங் நிஸின்னா கோ² தே ஸக்யகுமாரா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘மயங், ப⁴ந்தே, ஸாகியா நாம மானஸ்ஸினோ. அயங் , ப⁴ந்தே, உபாலி கப்பகோ அம்ஹாகங் தீ³க⁴ரத்தங் பரிசாரகோ. இமங் ப⁴க³வா பட²மங் பப்³பா³ஜேது. இமஸ்ஸ மயங் அபி⁴வாத³னபச்சுட்டா²னஅஞ்ஜலிகம்மஸாமீசிகம்மங் கரிஸ்ஸாம. ஏவங் அம்ஹாகங் ஸாகியானங் ஸாகியமானோ நிம்மானாயிஸ்ஸதீ’’தி 17.
Atha kho sakyakumārā upāliṃ kappakaṃ ādāya yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu, upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ekamantaṃ nisinnā kho te sakyakumārā bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘mayaṃ, bhante, sākiyā nāma mānassino. Ayaṃ , bhante, upāli kappako amhākaṃ dīgharattaṃ paricārako. Imaṃ bhagavā paṭhamaṃ pabbājetu. Imassa mayaṃ abhivādanapaccuṭṭhānaañjalikammasāmīcikammaṃ karissāma. Evaṃ amhākaṃ sākiyānaṃ sākiyamāno nimmānāyissatī’’ti 18.
அத² கோ² ப⁴க³வா உபாலிங் கப்பகங் பட²மங் பப்³பா³ஜேஸி, பச்சா² தே ஸக்யகுமாரே. அத² கோ² ஆயஸ்மா ப⁴த்³தி³யோ தேனேவ அந்தரவஸ்ஸேன திஸ்ஸோ விஜ்ஜா ஸச்சா²காஸி. ஆயஸ்மா அனுருத்³தோ⁴ தி³ப்³ப³சக்கு²ங் உப்பாதே³ஸி. ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ ஸோதாபத்திப²லங் ஸச்சா²காஸி. தே³வத³த்தோ போது²ஜ்ஜனிகங் இத்³தி⁴ங் அபி⁴னிப்பா²தே³ஸி.
Atha kho bhagavā upāliṃ kappakaṃ paṭhamaṃ pabbājesi, pacchā te sakyakumāre. Atha kho āyasmā bhaddiyo teneva antaravassena tisso vijjā sacchākāsi. Āyasmā anuruddho dibbacakkhuṃ uppādesi. Āyasmā ānando sotāpattiphalaṃ sacchākāsi. Devadatto pothujjanikaṃ iddhiṃ abhinipphādesi.
332. தேன கோ² பன ஸமயேன ஆயஸ்மா ப⁴த்³தி³யோ அரஞ்ஞக³தோபி ருக்க²மூலக³தோபி ஸுஞ்ஞாகா³ரக³தோபி அபி⁴க்க²ணங் உதா³னங் உதா³னேஸி – ‘‘அஹோ ஸுக²ங், அஹோ ஸுக²’’ந்தி. அத² கோ² ஸம்ப³ஹுலா பி⁴க்கூ² யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு, உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஏகமந்தங் நிஸின்னா கோ² தே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘ஆயஸ்மா, ப⁴ந்தே, ப⁴த்³தி³யோ அரஞ்ஞக³தோபி ருக்க²மூலக³தோபி ஸுஞ்ஞாகா³ரக³தோபி அபி⁴க்க²ணங் உதா³னங் உதா³னேஸி – ‘அஹோ ஸுக²ங், அஹோ ஸுக²’ந்தி. நிஸ்ஸங்ஸயங் கோ², ப⁴ந்தே, ஆயஸ்மா ப⁴த்³தி³யோ அனபி⁴ரதோவ ப்³ரஹ்மசரியங் சரதி. தங்யேவ வா புரிமங் ரஜ்ஜஸுக²ங் ஸமனுஸ்ஸரந்தோ அரஞ்ஞக³தோபி ருக்க²மூலக³தோபி ஸுஞ்ஞாகா³ரக³தோபி அபி⁴க்க²ணங் உதா³னங் உதா³னேஸி – ‘அஹோ ஸுக²ங், அஹோ ஸுக²’’’ந்தி.
332. Tena kho pana samayena āyasmā bhaddiyo araññagatopi rukkhamūlagatopi suññāgāragatopi abhikkhaṇaṃ udānaṃ udānesi – ‘‘aho sukhaṃ, aho sukha’’nti. Atha kho sambahulā bhikkhū yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu, upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ekamantaṃ nisinnā kho te bhikkhū bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘āyasmā, bhante, bhaddiyo araññagatopi rukkhamūlagatopi suññāgāragatopi abhikkhaṇaṃ udānaṃ udānesi – ‘aho sukhaṃ, aho sukha’nti. Nissaṃsayaṃ kho, bhante, āyasmā bhaddiyo anabhiratova brahmacariyaṃ carati. Taṃyeva vā purimaṃ rajjasukhaṃ samanussaranto araññagatopi rukkhamūlagatopi suññāgāragatopi abhikkhaṇaṃ udānaṃ udānesi – ‘aho sukhaṃ, aho sukha’’’nti.
அத² கோ² ப⁴க³வா அஞ்ஞதரங் பி⁴க்கு²ங் ஆமந்தேஸி – ‘‘ஏஹி த்வங், பி⁴க்கு², மம வசனேன ப⁴த்³தி³யங் பி⁴க்கு²ங் ஆமந்தேஹி – ‘ஸத்தா² தங், ஆவுஸோ ப⁴த்³தி³ய, ஆமந்தேதீ’’’தி . ‘‘ஏவங் ப⁴ந்தே’’தி கோ² ஸோ பி⁴க்கு² ப⁴க³வதோ படிஸ்ஸுத்வா யேனாயஸ்மா ப⁴த்³தி³யோ தேனுபஸங்கமி, உபஸங்கமித்வா ஆயஸ்மந்தங் ப⁴த்³தி³யங் ஏதத³வோச – ‘‘ஸத்தா² தங், ஆவுஸோ ப⁴த்³தி³ய, ஆமந்தேதீ’’தி. ‘‘ஏவமாவுஸோ’’தி கோ² ஆயஸ்மா ப⁴த்³தி³யோ தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ படிஸ்ஸுத்வா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி, உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னங் கோ² ஆயஸ்மந்தங் ப⁴த்³தி³யங் ப⁴க³வா ஏதத³வோச – ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங், ப⁴த்³தி³ய, அரஞ்ஞக³தோபி ருக்க²மூலக³தோபி ஸுஞ்ஞாகா³ரக³தோபி அபி⁴க்க²ணங் உதா³னங் உதா³னேஸி – ‘அஹோ ஸுக²ங், அஹோ ஸுக²’’’ந்தி? ‘‘ஏவங் ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘கிங் பன த்வங், ப⁴த்³தி³ய, அத்த²வஸங் ஸம்பஸ்ஸமானோ அரஞ்ஞக³தோபி ருக்க²மூலக³தோபி ஸுஞ்ஞாகா³ரக³தோபி அபி⁴க்க²ணங் உதா³னங் உதா³னேஸி – ‘அஹோ ஸுக²ங் அஹோ ஸுக²’’’ந்தி? ‘‘புப்³பே³ மே, ப⁴ந்தே, ரஞ்ஞோ ஸதோபி அந்தோபி அந்தேபுரே ரக்கா² ஸுஸங்விஹிதா ஹோதி, ப³ஹிபி அந்தேபுரே ரக்கா² ஸுஸங்விஹிதா ஹோதி, அந்தோபி நக³ரே ரக்கா² ஸுஸங்விஹிதா ஹோதி, ப³ஹிபி நக³ரே ரக்கா² ஸுஸங்விஹிதா ஹோதி, அந்தோபி ஜனபதே³ ரக்கா² ஸுஸங்விஹிதா ஹோதி, ப³ஹிபி ஜனபதே³ ரக்கா² ஸுஸங்விஹிதா ஹோதி. ஸோ கோ² அஹங், ப⁴ந்தே, ஏவங் ரக்கி²தோபி கோ³பிதோபி ஸந்தோ பீ⁴தோ உப்³பி³க்³கோ³ உஸ்ஸங்கீ உத்ரஸ்தோ விஹராமி. ஏதரஹி கோ² பன அஹங் ஏகோ, ப⁴ந்தே, அரஞ்ஞக³தோபி ருக்க²மூலக³தோபி ஸுஞ்ஞாகா³ரக³தோபி அபீ⁴தோ அனுப்³பி³க்³கோ³ அனுஸ்ஸங்கீ அனுத்ரஸ்தோ அப்பொஸ்ஸுக்கோ பன்னலோமோ பரத³த்தவுத்தோ மிக³பூ⁴தேன சேதஸா விஹராமீதி. இமங் கோ² அஹங், ப⁴ந்தே, அத்த²வஸங் ஸம்பஸ்ஸமானோ அரஞ்ஞக³தோபி ருக்க²மூலக³தோபி ஸுஞ்ஞாகா³ரக³தோபி அபி⁴க்க²ணங் உதா³னங் உதா³னேமி – ‘அஹோ ஸுக²ங், அஹோ ஸுக²’’’ந்தி. அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதமத்த²ங் விதி³த்வா தாயங் வேலாயங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி –
Atha kho bhagavā aññataraṃ bhikkhuṃ āmantesi – ‘‘ehi tvaṃ, bhikkhu, mama vacanena bhaddiyaṃ bhikkhuṃ āmantehi – ‘satthā taṃ, āvuso bhaddiya, āmantetī’’’ti . ‘‘Evaṃ bhante’’ti kho so bhikkhu bhagavato paṭissutvā yenāyasmā bhaddiyo tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā āyasmantaṃ bhaddiyaṃ etadavoca – ‘‘satthā taṃ, āvuso bhaddiya, āmantetī’’ti. ‘‘Evamāvuso’’ti kho āyasmā bhaddiyo tassa bhikkhuno paṭissutvā yena bhagavā tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho āyasmantaṃ bhaddiyaṃ bhagavā etadavoca – ‘‘saccaṃ kira tvaṃ, bhaddiya, araññagatopi rukkhamūlagatopi suññāgāragatopi abhikkhaṇaṃ udānaṃ udānesi – ‘aho sukhaṃ, aho sukha’’’nti? ‘‘Evaṃ bhante’’ti. ‘‘Kiṃ pana tvaṃ, bhaddiya, atthavasaṃ sampassamāno araññagatopi rukkhamūlagatopi suññāgāragatopi abhikkhaṇaṃ udānaṃ udānesi – ‘aho sukhaṃ aho sukha’’’nti? ‘‘Pubbe me, bhante, rañño satopi antopi antepure rakkhā susaṃvihitā hoti, bahipi antepure rakkhā susaṃvihitā hoti, antopi nagare rakkhā susaṃvihitā hoti, bahipi nagare rakkhā susaṃvihitā hoti, antopi janapade rakkhā susaṃvihitā hoti, bahipi janapade rakkhā susaṃvihitā hoti. So kho ahaṃ, bhante, evaṃ rakkhitopi gopitopi santo bhīto ubbiggo ussaṅkī utrasto viharāmi. Etarahi kho pana ahaṃ eko, bhante, araññagatopi rukkhamūlagatopi suññāgāragatopi abhīto anubbiggo anussaṅkī anutrasto appossukko pannalomo paradattavutto migabhūtena cetasā viharāmīti. Imaṃ kho ahaṃ, bhante, atthavasaṃ sampassamāno araññagatopi rukkhamūlagatopi suññāgāragatopi abhikkhaṇaṃ udānaṃ udānemi – ‘aho sukhaṃ, aho sukha’’’nti. Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –
19 ‘‘யஸ்ஸந்தரதோ ந ஸந்தி கோபா, இதி ப⁴வாப⁴வதஞ்ச வீதிவத்தோ;
20 ‘‘Yassantarato na santi kopā, iti bhavābhavatañca vītivatto;
தங் விக³தப⁴யங் ஸுகி²ங் அஸோகங், தே³வா நானுப⁴வந்தி த³ஸ்ஸனாயா’’தி.
Taṃ vigatabhayaṃ sukhiṃ asokaṃ, devā nānubhavanti dassanāyā’’ti.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / ச²ஸக்யபப்³ப³ஜ்ஜாகதா² • Chasakyapabbajjākathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ச²ஸக்யபப்³ப³ஜ்ஜாகதா²வண்ணனா • Chasakyapabbajjākathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / ச²ஸக்யபப்³ப³ஜ்ஜாகதா²வண்ணனா • Chasakyapabbajjākathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ச²ஸக்யபப்³ப³ஜ்ஜாகதா²தி³வண்ணனா • Chasakyapabbajjākathādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / ச²ஸக்யபப்³ப³ஜ்ஜாகதா² • Chasakyapabbajjākathā