Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā

    7. ஸங்க⁴பே⁴த³கக்க²ந்த⁴கவண்ணனா

    7. Saṅghabhedakakkhandhakavaṇṇanā

    ச²ஸக்யபப்³ப³ஜ்ஜாகதா²வண்ணனா

    Chasakyapabbajjākathāvaṇṇanā

    330. ‘‘அனுபியங் நாமா’’தி ஏகவசனேன தி³ஸ்ஸதி, ஸத்தமியங் பன ‘‘அனுபியாய’’ந்தி. ‘‘காளுதா³யிப்பபு⁴தயோ த³ஸ தூ³தா’’தி பாடோ². ‘‘ந ஹெட்டா²பாஸாதா³ ந ஹெட்டா²பாஸாத³ங் வா’’தி லிகி²தங்.

    330. ‘‘Anupiyaṃ nāmā’’ti ekavacanena dissati, sattamiyaṃ pana ‘‘anupiyāya’’nti. ‘‘Kāḷudāyippabhutayo dasa dūtā’’ti pāṭho. ‘‘Na heṭṭhāpāsādā na heṭṭhāpāsādaṃ vā’’ti likhitaṃ.

    332. புப்³பே³ புப்³ப³காலே. ‘‘ரஞ்ஞோ ஸதோ’’தி ச ‘‘ரஞ்ஞோவஸதோ’’தி ச பாடோ².

    332.Pubbe pubbakāle. ‘‘Rañño sato’’ti ca ‘‘raññovasato’’ti ca pāṭho.

    333. ந லாப⁴தண்ஹா இத⁴ காமதண்ஹா, ஜா²னஸ்ஸ நேஸா பரிஹானி ஹேது. பு³த்³த⁴த்தஸீலங் பன பத்த²யந்தோ ஜா²னாபி நட்டோ²தி. நனு பத்தபா⁴வனா. மனோமயந்தி ஜா²னமனோமயங்.

    333. Na lābhataṇhā idha kāmataṇhā, jhānassa nesā parihāni hetu. Buddhattasīlaṃ pana patthayanto jhānāpi naṭṭhoti. Nanu pattabhāvanā. Manomayanti jhānamanomayaṃ.

    334. ஸத்தா²ரோதி க³ணஸத்தா²ரோ.

    334.Satthāroti gaṇasatthāro.

    339. பொத்த²னிகந்தி சு²ரிகங்.

    339.Potthanikanti churikaṃ.

    340. மனுஸ்ஸேதி புரிஸே.

    340.Manusseti purise.

    341. ஏகரத்தாதி⁴காரேன ரக்க²ங் பச்சாஸீஸந்தா ஈதி³ஸாதி த³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘பஞ்சிமே’’திஆதி³ வுத்தங். ‘‘புப்³பே³ ரக்க²ஸ்ஸேத’’ந்தி வுத்தத்தா மய்ஹங் பன ரக்க²ணே கிச்சங் நத்தீ²தி த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங். பரூபக்கமேன ததா²க³தங் ஜீவிதா வோரோபெய்யாதி இத³ங் ஆணத்தியா ஆக³தத்தா ஏவங் வுத்தங்.

    341. Ekarattādhikārena rakkhaṃ paccāsīsantā īdisāti dassanatthaṃ ‘‘pañcime’’tiādi vuttaṃ. ‘‘Pubbe rakkhasseta’’nti vuttattā mayhaṃ pana rakkhaṇe kiccaṃ natthīti dassanatthaṃ vuttaṃ. Parūpakkamena tathāgataṃ jīvitā voropeyyāti idaṃ āṇattiyā āgatattā evaṃ vuttaṃ.

    342. மா ஆஸதோ³தி மா வத⁴கசித்தேன உபக³ச்ச². இதோதி இமம்ஹா ஜீவிதம்ஹா. ‘‘யதோதி யஸ்மா, யதோதி வா க³தஸ்ஸா’’தி லிகி²தங். ‘‘படிகுடிதோதி அபஸக்கித்வா ஸங்குசிதோ ஹுத்வா வா படிஸக்கதீ’’தி லிகி²தங்.

    342.Mā āsadoti mā vadhakacittena upagaccha. Itoti imamhā jīvitamhā. ‘‘Yatoti yasmā, yatoti vā gatassā’’ti likhitaṃ. ‘‘Paṭikuṭitoti apasakkitvā saṅkucito hutvā vā paṭisakkatī’’ti likhitaṃ.

    343. திகபோ⁴ஜனந்தி தீஹி பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³போ⁴ஜனங். ‘‘திகபோ⁴ஜனீய’’ந்திபி பாடோ². பரிகப்பதோ ஹி திண்ணங் பு⁴ஞ்ஜிதுங் அனுஜானாமி, ததோ உத்³த⁴ங் க³ணபோ⁴ஜனமேவ ஹோதி, தஸ்ஸாபி இத³மேவ வுத்தங். இத⁴ அபுப்³ப³ங் நத்தி². ‘‘அகதவிஞ்ஞத்திலத்³த⁴ங் திண்ணங் பு⁴ஞ்ஜந்தானங் கிஞ்சாபி தங் க³ணபோ⁴ஜனங் நாம ந ஹோதி, விஞ்ஞத்திவஸேன பன ந வட்டதீ’’தி லிகி²தங். தயோ அத்த²வஸே படிச்சாதி எத்தா²பி ‘‘மா பாபிச்சா²பக்க²ங் நிஸ்ஸாய ஸங்க⁴ங் பி⁴ந்தெ³ய்யு’’ந்தி பேஸலானங் பி⁴க்கூ²னங் பா²ஸுவிஹாராயாதி யோஜேதப்³ப³ங். குலானுத்³த³யதாய சாதி குலானங் பஸாத³ரக்க²ணத்த²ங். வஜ்ஜந்தி வஜ்ஜமேவ. ‘‘வஜ்ஜமிமங் பு²ஸெய்யா’’தி லிகி²தங். ‘‘வஜ்ஜனீயங் புக்³க³லங் பு²ஸெய்யா’’தி வுத்தங். ‘‘இமஸ்ஸ மனோ ந பு²ஸெய்யா’’தி வத்தப்³ப³ம்பி ஸியா. சக்கபே⁴த³ந்தி ஸாஸனபே⁴த³ங். ஆயுகப்பந்தி எத்த² கிஞ்சாபி அவீசிம்ஹி ஆயுபரிமாணங் நத்தி², யேன பன கம்மேன யத்தகங் அனுப⁴விதப்³ப³ங், தஸ்ஸ ஆயுகப்பந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.

    343.Tikabhojananti tīhi bhuñjitabbabhojanaṃ. ‘‘Tikabhojanīya’’ntipi pāṭho. Parikappato hi tiṇṇaṃ bhuñjituṃ anujānāmi, tato uddhaṃ gaṇabhojanameva hoti, tassāpi idameva vuttaṃ. Idha apubbaṃ natthi. ‘‘Akataviññattiladdhaṃ tiṇṇaṃ bhuñjantānaṃ kiñcāpi taṃ gaṇabhojanaṃ nāma na hoti, viññattivasena pana na vaṭṭatī’’ti likhitaṃ. Tayo atthavase paṭiccāti etthāpi ‘‘mā pāpicchāpakkhaṃ nissāya saṅghaṃ bhindeyyu’’nti pesalānaṃ bhikkhūnaṃ phāsuvihārāyāti yojetabbaṃ. Kulānuddayatāya cāti kulānaṃ pasādarakkhaṇatthaṃ. Vajjanti vajjameva. ‘‘Vajjamimaṃ phuseyyā’’ti likhitaṃ. ‘‘Vajjanīyaṃ puggalaṃ phuseyyā’’ti vuttaṃ. ‘‘Imassa mano na phuseyyā’’ti vattabbampi siyā. Cakkabhedanti sāsanabhedaṃ. Āyukappanti ettha kiñcāpi avīcimhi āyuparimāṇaṃ natthi, yena pana kammena yattakaṃ anubhavitabbaṃ, tassa āyukappanti veditabbaṃ.

    345. ‘‘அஞ்ஞதரங் ஆஸனங் க³ஹெத்வா நிஸீதீ³’’தி வசனதோ விஸபா⁴க³ட்டா²னங் க³தஸ்ஸ பேஸலஸ்ஸபி பி⁴க்கு²னோ தேஸங் ஆஸனே நிஸீதி³துங் வட்டதீதி ஸித்³த⁴ங். ஆகி³லாயதீதி ருஜ்ஜதி. ஆதே³ஸனாபாடிஹாரியானுஸாஸனியாதி தஸ்ஸ தஸ்ஸ சித்தாசாரங் ஆதி³ஸ்ஸ ஆதி³ஸ்ஸ தே³ஸனா, ஆதே³ஸனாபாடிஹாரியானுஸாஸனீ. இத்³தி⁴ ஏவ பாடிஹாரியங் இத்³தி⁴பாடிஹாரியங், இத்³தி⁴பாடிஹாரியஸங்யுத்தாய அனுஸாஸனியா ஓவத³தீதி அத்தோ². நனு தங் ஆவுஸோதி எத்த² தங் வசனங் நனு மயா வுத்தோஸீதி அத்தோ².

    345. ‘‘Aññataraṃ āsanaṃ gahetvā nisīdī’’ti vacanato visabhāgaṭṭhānaṃ gatassa pesalassapi bhikkhuno tesaṃ āsane nisīdituṃ vaṭṭatīti siddhaṃ. Āgilāyatīti rujjati. Ādesanāpāṭihāriyānusāsaniyāti tassa tassa cittācāraṃ ādissa ādissa desanā, ādesanāpāṭihāriyānusāsanī. Iddhi eva pāṭihāriyaṃ iddhipāṭihāriyaṃ, iddhipāṭihāriyasaṃyuttāya anusāsaniyā ovadatīti attho. Nanu taṃ āvusoti ettha taṃ vacanaṃ nanu mayā vuttosīti attho.

    346-9. ஸுவிக்கா²லிதந்தி ஸுதோ⁴தங். ஸங்கா²தி³த்வாதி ஸுட்டு² கா²தி³த்வா. ‘‘மஹிங் விகுப்³ப³தோதி மஹாவிஸாலோ’’தி லிகி²தங். தஸ்ஸ பி⁴ஸங் க⁴ஸமானஸ்ஸ. தத்த² நதீ³ஸு ஜக்³க³தோதி பாலெந்தஸ்ஸ. ‘‘கிங்? ஹத்தி²யூத²ங் க³ந்து’’ந்தி வத³ந்தி. ‘‘அஸங்பாதோ’தி பாடோ², அபத்தோ ஹுத்வாதி அத்தோ²’’தி லிகி²தங். ‘‘அபாயப³ஹுத்தா புன த³ஸ்ஸிதோ’’தி வுத்தங். ‘‘ஏவங்ஸதேதி ஏவங் அஸ்ஸ தே ஆஸவா’’தி லிகி²தங்.

    346-9.Suvikkhālitanti sudhotaṃ. Saṃkhāditvāti suṭṭhu khāditvā. ‘‘Mahiṃ vikubbatoti mahāvisālo’’ti likhitaṃ. Tassa bhisaṃ ghasamānassa. Tattha nadīsu jaggatoti pālentassa. ‘‘Kiṃ? Hatthiyūthaṃ gantu’’nti vadanti. ‘‘Asaṃpāto’ti pāṭho, apatto hutvāti attho’’ti likhitaṃ. ‘‘Apāyabahuttā puna dassito’’ti vuttaṃ. ‘‘Evaṃsateti evaṃ assa te āsavā’’ti likhitaṃ.

    350. ‘‘வோஸானங் பரினிட்டா²னங் வா’’தி ச லிகி²தங். ஜாதூதி த³ள்ஹத்தே² நிபாதோ. மா உத³பஜ்ஜதா²தி மா உப்பஜ்ஜெய்ய. ‘‘ஸோ பமாத³மனுயுஞ்ஜந்தோ’’தி பாடோ². அனாத³ரங் குஸலேஸு. உத³தி⁴ மஹாதி கித்தகோ மஹா? பெ⁴ஸ்மா யாவ ப⁴யானகோ, தாவ மஹாதி வுத்தங் ஹோதி.

    350.‘‘Vosānaṃ pariniṭṭhānaṃ vā’’ti ca likhitaṃ. Jātūti daḷhatthe nipāto. Mā udapajjathāti mā uppajjeyya. ‘‘So pamādamanuyuñjanto’’ti pāṭho. Anādaraṃ kusalesu. Udadhi mahāti kittako mahā? Bhesmā yāva bhayānako, tāva mahāti vuttaṃ hoti.

    351. ந கோ², உபாலி, பி⁴க்கு²னீ ஸங்க⁴ங் பி⁴ந்த³தீதி எத்த² பி⁴க்கு² ஸங்க⁴ங் ந பி⁴ந்த³தி, பி⁴க்கு²னீ ஸங்க⁴ங் பி⁴ந்த³தீதி கேசி, நேதங் க³ஹேதப்³ப³ங். கேவலங் ‘‘ஸங்கோ⁴’’தி வுத்தே பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴வ அதி⁴ப்பேதோ. ‘‘ஸங்க⁴ஸ்ஸ தே³தி, உப⁴தோஸங்க⁴ஸ்ஸ தே³தி சா’’தி (மஹாவ॰ 379) மாதிகாவசனம்பி ஸாதே⁴தி. தஸ்மிங் அத⁴ம்மதி³ட்டி²பே⁴தே³ த⁴ம்மதி³ட்டி² ஸியா. ‘‘ஸீலஸதிபே⁴தே³ஸுபி ஸமானோ த⁴ம்மங் காதுந்தி ஸங்க⁴பே⁴தே³ வேமதிகோபி தாதி³ஸோ வா’’தி லிகி²தங். வினிதா⁴யாதி அத்தனோ வஞ்சனாதி⁴ப்பாயதங் சா²தெ³த்வா.

    351.Na kho, upāli, bhikkhunī saṅghaṃ bhindatīti ettha bhikkhu saṅghaṃ na bhindati, bhikkhunī saṅghaṃ bhindatīti keci, netaṃ gahetabbaṃ. Kevalaṃ ‘‘saṅgho’’ti vutte bhikkhusaṅghova adhippeto. ‘‘Saṅghassa deti, ubhatosaṅghassa deti cā’’ti (mahāva. 379) mātikāvacanampi sādheti. Tasmiṃ adhammadiṭṭhibhede dhammadiṭṭhi siyā. ‘‘Sīlasatibhedesupi samāno dhammaṃ kātunti saṅghabhede vematikopi tādiso vā’’ti likhitaṃ. Vinidhāyāti attano vañcanādhippāyataṃ chādetvā.

    ஸங்க⁴பே⁴த³கக்க²ந்த⁴கவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Saṅghabhedakakkhandhakavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā
    ச²ஸக்யபப்³ப³ஜ்ஜாகதா² • Chasakyapabbajjākathā
    பகாஸனீயகம்மாதி³கதா² • Pakāsanīyakammādikathā
    ஸங்க⁴பே⁴த³ககதா² • Saṅghabhedakakathā
    உபாலிபஞ்ஹாகதா² • Upālipañhākathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact