Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā |
6. ச²ட்ட²ஸிக்கா²பத³வண்ணனா
6. Chaṭṭhasikkhāpadavaṇṇanā
860. ‘‘நிஸீத³ந்தியா ஏகா, நிபஜ்ஜந்தியா ஏகா’’தி அவத்வா ‘‘நிஸீதி³த்வா க³ச்ச²ந்தியா’’திஆதி³ ந வத்தப்³ப³ங். ந ஹி க³மனபச்சயா ஏஸா ஆபத்தீதி? ந, பரியோஸானாதி⁴ப்பாயவஸேன வுத்தத்தா. ‘‘நிஸீதி³த்வா நிபஜ்ஜந்தியா த்³வே’’தி வசனேனபி க³மனங் இத⁴ நாதி⁴ப்பேதந்தி த³ஸ்ஸிதங் ஹோதி, ததா² ‘‘நிபஜ்ஜித்வா நிஸீத³ந்தியா த்³வே’’திபி வத்தப்³ப³ங். யதி³ ஏவங் ‘‘தஸ்மிங் அபி⁴னிபஜ்ஜதி, ஆபத்தி த்³வின்னங் பாசித்தியான’’ந்தி கஸ்மா ந வுத்தந்தி சே? அனிஸீதி³த்வாபி நிபஜ்ஜனஸம்ப⁴வதோ. நிபஜ்ஜனத்தா²ய நிஸீதி³த்வா நிபஜ்ஜந்தியா நிபஜ்ஜனகபயோக³த்தா ஏகா ஆபத்தீதி கேசி.
860. ‘‘Nisīdantiyā ekā, nipajjantiyā ekā’’ti avatvā ‘‘nisīditvā gacchantiyā’’tiādi na vattabbaṃ. Na hi gamanapaccayā esā āpattīti? Na, pariyosānādhippāyavasena vuttattā. ‘‘Nisīditvā nipajjantiyā dve’’ti vacanenapi gamanaṃ idha nādhippetanti dassitaṃ hoti, tathā ‘‘nipajjitvā nisīdantiyā dve’’tipi vattabbaṃ. Yadi evaṃ ‘‘tasmiṃ abhinipajjati, āpatti dvinnaṃ pācittiyāna’’nti kasmā na vuttanti ce? Anisīditvāpi nipajjanasambhavato. Nipajjanatthāya nisīditvā nipajjantiyā nipajjanakapayogattā ekā āpattīti keci.
ச²ட்ட²ஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Chaṭṭhasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்க³ • Bhikkhunīvibhaṅga / 6. ச²ட்ட²ஸிக்கா²பத³ங் • 6. Chaṭṭhasikkhāpadaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā / 6. ச²ட்ட²ஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 6. Chaṭṭhasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 2. அந்த⁴காரவக்³க³வண்ணனா • 2. Andhakāravaggavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 1. பட²மாதி³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Paṭhamādisikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 6. ச²ட்ட²ஸிக்கா²பத³ங் • 6. Chaṭṭhasikkhāpadaṃ