Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi |
சே²த³னகாதி³வண்ணனா
Chedanakādivaṇṇanā
337. கதி சே²த³னகானீதிஆதி³புச்சா²னங் அனுஸந்தி⁴புச்சா²பா⁴வங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘யஸ்மா பனா’’திஆதி³. புச்சா² ஹி அனுஸந்தி⁴அனநுஸந்தி⁴வஸேன து³விதா⁴. தத்த² விஸ்ஸஜ்ஜனேன அனுஸந்தி⁴வஸேன புச்சா² அனுஸந்தி⁴புச்சா² நாம, விஸ்ஸஜ்ஜனமனபெக்கி²த்வா யதா²காமபுச்சா² அனநுஸந்தி⁴புச்சா² நாம. தாஸங் வித்தா²ரோ நெத்திஅட்ட²கதா²தீ³ஸு க³ஹேதப்³போ³. இதா⁴பி ‘‘ஏகாத³ஸ யாவததியகா’’தி விஸ்ஸஜ்ஜனேன அனுஸந்தா⁴னத்தா அனுஸந்தி⁴புச்சா² நாம. யஸ்மா பன விஸ்ஸஜ்ஜிதோதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஸங்கா²வஸேனாதி ஏகாத³ஸா’’தி ஸங்கா²ய ஸத்தியா, ஆயத்தேன வா. ஸங்கா²னுஸந்தி⁴வஸேனேவாதி ‘‘கதீ’’தி ஸங்கா²ய அனுஸந்தி⁴வஸேன ஏவ. தேஸந்தி பஞ்ஹானங். தத்தா²தி ‘‘ச² சே²த³னகானீ’’திஆதி³பாடே². இத³மேவாதி இத³ங் ஏவ வசனங். அபுப்³ப³ந்தி புப்³பே³ ந வுத்தங், அபோராணங் நவந்தி அத்தோ². யங் பனேதந்தி யங் பன ஏதங் வசனங். ‘‘ஸோளஸா’’தி இமினா ஸோத³ஸாதி எத்த² த³காரஸ்ஸ ளகாரங் கத்வா ‘‘ஸோளஸா’’தி பாடோ²பி யுஜ்ஜதீதி த³ஸ்ஸேதி. ஜானந்தி பஞ்ஞத்தாதி எத்த² ‘‘ஏவங் வத்வா’’தி பாட²ஸேஸங் அஜ்ஜா²ஹரித்வா யோஜேதப்³ப³பா⁴வங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ஜான’’ந்தி ஏவங் வத்வா பஞ்ஞத்தா’’தி. தேதி ‘‘ஜான’’ந்தி பஞ்ஞத்தா ஸிக்கா²பதா³தி அத்தோ². ஏவந்தி வக்க²மானநயேன. பவிஸெய்யாதீதி எத்த² இதிஸத்³தோ³ பரிஸமானத்தோ². இதி வேதி³தப்³போ³தி யோஜனா.
337.Katichedanakānītiādipucchānaṃ anusandhipucchābhāvaṃ dassento āha ‘‘yasmā panā’’tiādi. Pucchā hi anusandhiananusandhivasena duvidhā. Tattha vissajjanena anusandhivasena pucchā anusandhipucchā nāma, vissajjanamanapekkhitvā yathākāmapucchā ananusandhipucchā nāma. Tāsaṃ vitthāro nettiaṭṭhakathādīsu gahetabbo. Idhāpi ‘‘ekādasa yāvatatiyakā’’ti vissajjanena anusandhānattā anusandhipucchā nāma. Yasmā pana vissajjitoti sambandho. Saṅkhāvasenāti ekādasā’’ti saṅkhāya sattiyā, āyattena vā. Saṅkhānusandhivasenevāti ‘‘katī’’ti saṅkhāya anusandhivasena eva. Tesanti pañhānaṃ. Tatthāti ‘‘cha chedanakānī’’tiādipāṭhe. Idamevāti idaṃ eva vacanaṃ. Apubbanti pubbe na vuttaṃ, aporāṇaṃ navanti attho. Yaṃ panetanti yaṃ pana etaṃ vacanaṃ. ‘‘Soḷasā’’ti iminā sodasāti ettha dakārassa ḷakāraṃ katvā ‘‘soḷasā’’ti pāṭhopi yujjatīti dasseti. Jānanti paññattāti ettha ‘‘evaṃ vatvā’’ti pāṭhasesaṃ ajjhāharitvā yojetabbabhāvaṃ dassento āha ‘‘jāna’’nti evaṃ vatvā paññattā’’ti. Teti ‘‘jāna’’nti paññattā sikkhāpadāti attho. Evanti vakkhamānanayena. Paviseyyātīti ettha itisaddo parisamānattho. Iti veditabboti yojanā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi / 3. சே²த³னகாதி³ • 3. Chedanakādi
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā / சே²த³னகாதி³வண்ணனா • Chedanakādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / சே²த³னகாதி³வண்ணனா • Chedanakādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ஸத்தனக³ரேஸு பஞ்ஞத்தஸிக்கா²பத³வண்ணனா • Sattanagaresu paññattasikkhāpadavaṇṇanā