Spațiu |
China analizează posibilitatea unei reţele de sateliţi de monitorizare globală
În urma dispariţiei avionului în care majoritatea pasagerilor erau chinezi, Beijingul examinează posibilitatea de a lansa câteva zeci de sateliţi care să formeze o reţea de monitorizare planetară.
China ar dori să lanseze mai mult de 50 de sonde care să orbiteze planeta şi să formeze o reţea de supraveghere cel puţin la fel de mare ca cea a Statelor Unite, care se estimează că ar opera 50 de astfel de sateliţi.
Frustrarea la care a dus căutarea haotică a zborului MH370, a făcut ca proiectul să castige tot mai mulţi adepţi printre factorii de decizie de la Beijing. Odată aprobat proiectul, sateliţii ar putea fi lansaţi în mai puţin de doi ani, cu un buget global de aproximativ 20 miliarde de yuani (2,3 miliarde de euro).
În momentul de faţă, sateliţii de observare şi monitorizare operaţi de China se concentrează asupra teritoriului chinez şi a zonei din imediata vecinătate, iar numărul lor este secret de stat.
Mai mult de 1000 de sateliţi orbitează Pământul, majoritatea fiind pentru comunicaţii. Serviciile de observare internaţională sunt dominate de SUA şi UE.
China a lansat anual 15 sateliţi şi dacă vrea să îşi atingă obiectivul va trebui să îşi dubleze capacităţile de lansare. De asemenea, China va trebui să aibă în vedere creşterea numărului de staţii la sol, nu numai pe teritoriul naţional ci şi în alte ţări, pentru o mai rapidă transmitere a datelor.
GH. MĂNOIU | 1 APRILIE 2014