Ediţia în limba română
    News / Mapamond

    Cine este omul din spatele capodoperei "Camera Albastră" a lui Picasso?

    Oamenii de ştiinţă şi experţi în artă au găsit un tablou ascuns sub una dintre primele capodopere ale lui Pablo Picasso, "Camera Albastră", folosind imagini în infraroşu. Tabloul găsit reprezintă un bărbat necunoscut, pictat într-o compoziţie verticală in care îşi sprijină capul în mână.



    Pablo Picasso, Camera Albastră (imagine parţială), 1901.


    Conservatorii muzeelor Phillips Collection, National Gallery of Art, Cornell University şi Delaware's Winterthur Museum au suspectat de mult timp că ar putea fi ceva sub suprafaţa Camerei Albastre. Tuşele de pe pictură în mod clar nu se potriveau cu compoziţia care descrie o femeie făcând baie în studioul lui Picasso. Un conservator a luat act de aceasta într-o scrisoare din 1954, dar abia în 1990 o radiografie cu raze X a picturii a relevat o imagine neclară.

    În 2008, imagini în infraroşu îmbunătăţite au dezvăluit pentru prima dată faţa cu barbă a unui bărbat odihnindu-se pe mâna lui cu trei inele pe degete. E îmbrăcat într-un sacou şi purta papion. O analiză tehnică a confirmat că portretul ascuns este o lucrare a lui Picasso.

    Acum, cercetătorii se întreabă al cui este portretul. Un autoportret nu este. Ar putea fi Ambrose Villard, un dealer de artă din Paris care a făcut o expoziţie cu picturi de Picasso în 1901.

    Imagini ascunse au fost găsite şi în alte lucrări ale pictorului. În La Vie, pictorul a refăcut în mod semnificativ compoziţia, iar sub Woman Ironing este portretul unui bărbat mustăcios.

    19 IUNIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Două sculpturi care au lâncezit în obscuritate pentru mai mult de un secol, ar putea fi singurele lucrări de bronz rămase după Michelangelo.
    Specialişti în medicină legală din Spania şi-au anunţat intenţia de a căuta într-o mănăstire din Madrid rămăşiţele lui Miguel de Cervantes.
    Mai mult de 50 milioane euro în monede de aur şi bijuterii s-ar putea găsi într-o epavă veche, scufundată acum sute de ani, descoperită recent în largul coastelor Finlandei.
    Guvernul federal elveţian intenţionează să construiască un al doilea tub pentru tunelul rutier Gotthard din Alpi înainte de renovarea celui existent.
    Mary Grams, o femeie de 84 de ani din Canada, a fost uimită să găsească inelul cu diamant pe care l-a pierdut în urmă cu 13 ani, după ce a reapărut cu un morcov care se dezvoltase prin el.
    Piatra Cochno din West Dunbartonshire, Scoţia, poartă pe ea gravuri săpate acum 5000 de ani, în epoca bronzului. A fost descoperită în 1887 pe un teren agricol. Este acoperită cu aproximativ 90 de simboluri săpate: cupe, spirale canelate, o cruce cu inele, o pereche de picioare cu patru degete şi măsoara aproximativ 13 metri pe 8 metri.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact