Știință

    Cinteza-zebră australiană cântă puilor din ouă

    Atunci când vremea este fierbinte, cinteza-zebră din Australia cântă ouălelor şi aceste sunete schimbă ritmul de dezvoltare al puilor.



    Cinteza-zebră australiană (Taeniopygia guttata castanotis).


    Surprinzătoarea descoperire a cercetătorilor de la Universitatea Deakin din Geelong, Australia, sugerează că păsările îşi pregătesc progeniturile pentru căldura la care vor fi supuse după ce vor ieşi din ou.

    Se ştia că sunetele pe care le scot păsările ar putea avea efecte asupra învăţării pe termen scurt ale viitorilor pui, dar noul studiu arată că ele au un efect asupra creşterii şi dezvoltării lor şi că aceste efecte ar dura până la maturitate, ceea ce înseamnă că mediul acustic înainte de naştere are un impact mai mare decât se credea.

    Păsările-părinţi vorbesc una cu alta pentru a-şi coordona îngrijirea părintească. Dar uneori, părintele care rămâne în cuib pentru clocirea ouălelor, produce un sunet diferit.

    Păsările cânta în mod specific cu câteva zile înainte de a ieşi puii din ouă şi numai atunci când temperatura ambiantă a crescut peste aproximativ 26°C.

    Oamenii de ştiinţă au colectat ouă şi le-au incubat în condiţii controlate, punând înregistrări ale cântecului păsărilor. În comparaţie cu grupul de control, puii care au ascultat aceste înregistrări au crescut mai lent şi au făcut faţă mai bine căldurii.

    Puii şi-au ajustat creşterea în mod diferit, dacă au auzit sau nu cântecul special al părinţilor lor, şi au solicitat de la părinţi mâncare în mod diferit.

    În mod specific, "cântecul de căldură", face ca puii să se dezvolte mai lent şi să rămână mai uşori. Mama lor le spune că e cald afară şi trebuie să o ia încet când ies. Cântecul pare a avea un efect fiziologic asupra corpului lor, făcând rata de creştere mai lentă. Nu se ştie dacă totul are o bază hormonală, sau este un stres de răspuns.

    Cercetătorii spun că acesta este genul de adaptare care ar putea obişnui animalele obişnuite cu temperaturile mai ridicate ce apar la nivel mondial.

    27 AUGUST 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă australieni au descoperit o formă toxică de mercur în atmosfera şi în gheaţa din marea din jurul Antarcticii.
    Primul cântat al cocoşilor nu este o istorie, ci un privilegiu de lider, potrivit unui studiu publicat recent de cercetătorii japonezi.
    Ultima populaţie de mamuţi lânoşi a dispărut în urmă cu aproximativ 5600 ani din cauza lipsei de apă potabilă, atunci când insula St. Paul din Alaska, pe care trăiau, a fost izolată de continent.
    Un scorpion fosil vechi de 360 milioane de ani descoperit în rocile din perioada Devonian, în apropiere de Grahamstown, Africa de Sud este o specie nouă şi este cel mai vechi animal ce a trăit pe pământul vechiului continent Gondwana.
    Un nou studiu susţine că asteroidul care a lovit Pământul în urmă cu 66 milioane ani, cunoscut pentru faptul că ar fi dus la extincţia dinozaurilor, a lovit un întins câmp de petrol, care s-a aprins şi a umplut atmosfera planetei cu funingine.
    Biologi din Cehia, Statele Unite şi Peru, care lucrează in jungla centrală a statului peruan, au descoperit o nouă specie de broască care traieşte pe pantele estice ale Anzilor, în provincia Junin de Peru, în văi calde, adăugând astfel încă un membru familiei Bufonidae.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact