Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā |
7. ஸுனிக்கி²த்தவிமானவக்³கோ³
7. Sunikkhittavimānavaggo
1. சித்தலதாவிமானவண்ணனா
1. Cittalatāvimānavaṇṇanā
யதா² வனங் சித்தலதங் பபா⁴ஸதீதி சித்தலதாவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே. தேன ஸமயேன ஸாவத்தி²யங் அஞ்ஞதரோ உபாஸகோ த³லித்³தோ³ அப்பபோ⁴கோ³ பரேஸங் கம்மங் கத்வா ஜீவதி. ஸோ ஸத்³தோ⁴ பஸன்னோ ஜிண்ணே வுட்³டே⁴ மாதாபிதரோ போஸெந்தோ ‘‘இத்தி²யோ நாம பதிகுலே டி²தா இஸ்ஸரியங் கரொந்தி, ஸஸ்ஸுஸஸுரானங் மனாபசாரினியோ து³ல்லபா⁴’’தி மாதாபிதூனங் சித்தது³க்க²ங் பரிஹரந்தோ தா³ரபரிக்³க³ஹங் அகத்வா ஸயமேவ நே உபட்ட²ஹதி, ஸீலானி ரக்க²தி, உபோஸத²ங் உபவஸதி , யதா²விப⁴வங் தா³னானி தே³தி. ஸோ அபரபா⁴கே³ காலங் கத்வா தாவதிங்ஸேஸு த்³வாத³ஸயோஜனிகே விமானே நிப்³ப³த்தி. தங் ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ ஹெட்டா² வுத்தனயேன க³ந்த்வா கதகம்மங் இமாஹி கா³தா²ஹி படிபுச்சி² –
Yathāvanaṃ cittalataṃ pabhāsatīti cittalatāvimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane. Tena samayena sāvatthiyaṃ aññataro upāsako daliddo appabhogo paresaṃ kammaṃ katvā jīvati. So saddho pasanno jiṇṇe vuḍḍhe mātāpitaro posento ‘‘itthiyo nāma patikule ṭhitā issariyaṃ karonti, sassusasurānaṃ manāpacāriniyo dullabhā’’ti mātāpitūnaṃ cittadukkhaṃ pariharanto dārapariggahaṃ akatvā sayameva ne upaṭṭhahati, sīlāni rakkhati, uposathaṃ upavasati , yathāvibhavaṃ dānāni deti. So aparabhāge kālaṃ katvā tāvatiṃsesu dvādasayojanike vimāne nibbatti. Taṃ āyasmā mahāmoggallāno heṭṭhā vuttanayena gantvā katakammaṃ imāhi gāthāhi paṭipucchi –
1114.
1114.
‘‘யதா² வனங் சித்தலதங் பபா⁴ஸதி, உய்யானஸெட்ட²ங் தித³ஸானமுத்தமங்;
‘‘Yathā vanaṃ cittalataṃ pabhāsati, uyyānaseṭṭhaṃ tidasānamuttamaṃ;
ததூ²பமங் துய்ஹமித³ங் விமானங், ஓபா⁴ஸயங் திட்ட²தி அந்தலிக்கே².
Tathūpamaṃ tuyhamidaṃ vimānaṃ, obhāsayaṃ tiṭṭhati antalikkhe.
1115.
1115.
‘‘தே³வித்³தி⁴பத்தோஸி மஹானுபா⁴வோ…பே॰…
‘‘Deviddhipattosi mahānubhāvo…pe…
வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.
Vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.
1116.
1116.
‘‘ஸோ தே³வபுத்தோ அத்தமனோ…பே॰… யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்’’.
‘‘So devaputto attamano…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.
1117.
1117.
‘‘அஹங் மனுஸ்ஸேஸு மனுஸ்ஸபூ⁴தோ, த³லித்³தோ³ அதாணோ கபணோ கம்மகரோ அஹோஸிங்;
‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūto, daliddo atāṇo kapaṇo kammakaro ahosiṃ;
ஜிண்ணே ச மாதாபிதரோ அபா⁴ரிங், பியா ச மே ஸீலவந்தோ அஹேஸுங்;
Jiṇṇe ca mātāpitaro abhāriṃ, piyā ca me sīlavanto ahesuṃ;
அன்னஞ்ச பானஞ்ச பஸன்னசித்தோ, ஸக்கச்ச தா³னங் விபுலங் அதா³ஸிங்.
Annañca pānañca pasannacitto, sakkacca dānaṃ vipulaṃ adāsiṃ.
1118.
1118.
‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰…வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி. –
‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti. –
ஸோபி தஸ்ஸ ப்³யாகாஸி. ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.
Sopi tassa byākāsi. Sesaṃ vuttanayameva.
சித்தலதாவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.
Cittalatāvimānavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 1. சித்தலதாவிமானவத்து² • 1. Cittalatāvimānavatthu