Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā

    8. சித்தயமகங்

    8. Cittayamakaṃ

    உத்³தே³ஸவாரவண்ணனா

    Uddesavāravaṇṇanā

    1-62. ஸராகா³தீ³தி எத்த² ஆதி³-ஸத்³தே³ன ‘‘யஸ்ஸ ஸராக³ங் சித்தங் உப்பஜ்ஜதி, ந நிருஜ்ஜ²தீ’’தி ஆரபி⁴த்வா யாவ ‘‘யஸ்ஸ அவிமுத்தங் சித்த’’ந்தி வாரோ, தாவ ஸங்க³ண்ஹாதி. குஸலாதீ³தி பன ஆதி³-ஸத்³தே³ன ‘‘யஸ்ஸ குஸலங் சித்தங் உப்பஜ்ஜதி, ந நிருஜ்ஜ²தீ’’தி ஆரபி⁴த்வா யாவ ‘‘யஸ்ஸ ஸரணங் சித்தங் உப்பஜ்ஜதி, ந நிருஜ்ஜ²தீ’’தி வாரோ, தாவ ஸங்க³ண்ஹாதி, தஸ்மா ஸராகா³தி³குஸலாதீ³ஹீதி ஸராகா³தீ³ஹி அவிமுத்தந்தேஹி, குஸலாதீ³ஹி அரணந்தேஹி பதே³ஹி மிஸ்ஸகா வாரா. ஸுத்³தி⁴காதி கேவலா யதா²வுத்தஸராகா³தீ³ஹி குஸலாதீ³ஹி ச அமிஸ்ஸகா. தயோ தயோதி புக்³க³லத⁴ம்மவஸேன தயோ தயோ மஹாவாரா. யதி³ ஏவங் கத²ங் ஸோளஸ புக்³க³லவாராதி ஆஹ ‘‘தத்த² தத்த² பன வுத்தே ஸம்பிண்டெ³த்வா’’தி. தத்த² தத்த² ஸோளஸவிதே⁴ ஸராகா³தி³மிஸ்ஸகசித்தே வுத்தே புக்³க³லே ஏவ ஏகஜ்ஜ²ங் ஸம்பிண்டெ³த்வா ஸங்க³ஹெத்வா ‘‘ஸோளஸ புக்³க³லவாரா’’தி வுத்தங். ‘‘த⁴ம்மபுக்³க³லத⁴ம்மவாரா’’தி எத்தா²பி ஏஸேவ நயோ. ந நிரந்தரங் வுத்தேதி த⁴ம்மே புக்³க³லத⁴ம்மே ச அனாமஸித்வா ஸோளஸஸுபி டா²னேஸு நிரந்தரங் புக்³க³லே ஏவ வுத்தே ஸம்பிண்டெ³த்வா ஸோளஸ புக்³க³லவாரா ந வுத்தாதி அத்தோ².

    1-62. Sarāgādīti ettha ādi-saddena ‘‘yassa sarāgaṃ cittaṃ uppajjati, na nirujjhatī’’ti ārabhitvā yāva ‘‘yassa avimuttaṃ citta’’nti vāro, tāva saṅgaṇhāti. Kusalādīti pana ādi-saddena ‘‘yassa kusalaṃ cittaṃ uppajjati, na nirujjhatī’’ti ārabhitvā yāva ‘‘yassa saraṇaṃ cittaṃ uppajjati, na nirujjhatī’’ti vāro, tāva saṅgaṇhāti, tasmā sarāgādikusalādīhīti sarāgādīhi avimuttantehi, kusalādīhi araṇantehi padehi missakā vārā. Suddhikāti kevalā yathāvuttasarāgādīhi kusalādīhi ca amissakā. Tayo tayoti puggaladhammavasena tayo tayo mahāvārā. Yadi evaṃ kathaṃ soḷasa puggalavārāti āha ‘‘tattha tattha pana vutte sampiṇḍetvā’’ti. Tattha tattha soḷasavidhe sarāgādimissakacitte vutte puggale eva ekajjhaṃ sampiṇḍetvā saṅgahetvā ‘‘soḷasa puggalavārā’’ti vuttaṃ. ‘‘Dhammapuggaladhammavārā’’ti etthāpi eseva nayo. Na nirantaraṃ vutteti dhamme puggaladhamme ca anāmasitvā soḷasasupi ṭhānesu nirantaraṃ puggale eva vutte sampiṇḍetvā soḷasa puggalavārā na vuttāti attho.

    ஸங்ஸக்³க³வஸேனாதி ஸங்ஸஜ்ஜனவஸேன தே³ஸனாய விமிஸ்ஸனவஸேன. அஞ்ஞதா² ஹி உப்பாத³னிரோதா⁴ பச்சுப்பன்னானாக³தகாலா ச கத²ங் ஸங்ஸஜ்ஜீயந்தி. ஸேஸானம்பி வாரானந்தி உப்பாது³ப்பன்னவாராதீ³னங். தங்தங்னாமதாதி யதா² ‘‘யஸ்ஸ சித்தங் உப்பஜ்ஜதி, தஸ்ஸ சித்தங் உப்பன்ன’’ந்திஆதி³னா உப்பாத³உப்பன்னபா⁴வாமஸனதோ உப்பாத³உப்பன்னவாரோதி நாமங் பாளிதோ ஏவ விஞ்ஞாயதி, ஏவங் ஸேஸவாரானம்பீதி ஆஹ ‘‘தங்தங்னாமதா பாளிஅனுஸாரேன வேதி³தப்³பா³’’தி.

    Saṃsaggavasenāti saṃsajjanavasena desanāya vimissanavasena. Aññathā hi uppādanirodhā paccuppannānāgatakālā ca kathaṃ saṃsajjīyanti. Sesānampi vārānanti uppāduppannavārādīnaṃ. Taṃtaṃnāmatāti yathā ‘‘yassa cittaṃ uppajjati, tassa cittaṃ uppanna’’ntiādinā uppādauppannabhāvāmasanato uppādauppannavāroti nāmaṃ pāḷito eva viññāyati, evaṃ sesavārānampīti āha ‘‘taṃtaṃnāmatā pāḷianusārena veditabbā’’ti.

    உத்³தே³ஸவாரவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Uddesavāravaṇṇanā niṭṭhitā.

    நித்³தே³ஸவாரவண்ணனா

    Niddesavāravaṇṇanā

    63. ததா²ரூபஸ்ஸேவாதி பச்சி²மசித்தஸமங்கி³னோ ஏவ. தஞ்ச சித்தந்தி தஞ்ச யதா²வுத்தக்க²ணங் பச்சி²மசித்தங். ‘‘ஏவங்பகார’’ந்தி இமஸ்ஸ அத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ப⁴ங்க³க்க²ணஸமங்கி³மேவா’’தி வுத்தங் நிருஜ்ஜ²மானாகாரஸ்ஸ ‘‘ஏவங்பகார’’ந்தி வுத்தத்தா.

    63. Tathārūpassevāti pacchimacittasamaṅgino eva. Tañca cittanti tañca yathāvuttakkhaṇaṃ pacchimacittaṃ. ‘‘Evaṃpakāra’’nti imassa atthaṃ dassetuṃ ‘‘bhaṅgakkhaṇasamaṅgimevā’’ti vuttaṃ nirujjhamānākārassa ‘‘evaṃpakāra’’nti vuttattā.

    65-82. த்³வயமேதந்தி யங் ‘‘க²ணபச்சுப்பன்னமேவ சித்தங் உப்பாத³க்க²ணாபக³மேன உப்பஜ்ஜித்த² நாம, ததே³வ உப்பாத³க்க²ணே உப்பாத³ங் பத்தத்தா உப்பஜ்ஜித்த², அனதீதத்தா உப்பஜ்ஜதி நாமா’’தி வுத்தங், ஏதங் உப⁴யம்பி. ஏவங் ந ஸக்கா வத்துந்தி இமினா வுத்தப்பகாரேன ந ஸக்கா வத்துங், பகாரந்தரேன பன ஸக்கா வத்துந்தி அதி⁴ப்பாயோ. தத்த² ‘‘ந ஹீ’’திஆதி³னா பட²மபக்க²ங் விபா⁴வேதி. விப⁴ஜிதப்³ப³ங் ஸியாதி ‘‘ப⁴ங்க³க்க²ணே தங் சித்தங் உப்பஜ்ஜித்த², நோ ச உப்பஜ்ஜதி, உப்பாத³க்க²ணே தங் சித்தங் உப்பஜ்ஜித்த² சேவ உப்பஜ்ஜதி சா’’தி விப⁴ஜிதப்³ப³ங் ஸியா, ந ச விப⁴த்தங் . ‘‘ஆமந்தா’’தி வத்தப்³ப³ங் ஸியா க²ணபச்சுப்பன்னே சித்தே வுத்தனயேன உப⁴யஸ்ஸபி லப்³ப⁴மானத்தா, ந ச வுத்தங். இதா³னி யேன பகாரேன ஸக்கா வத்துங், தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘சித்தஸ்ஸ ப⁴ங்க³க்க²ணே’’திஆதி³மாஹ. புக்³க³லோ வுத்தோ, புக்³க³லவாரோ ஹேஸோதி அதி⁴ப்பாயோ. தஸ்ஸாதி புக்³க³லஸ்ஸ. ந ச கிஞ்சி சித்தங் உப்பஜ்ஜதி சித்தஸ்ஸ ப⁴ங்க³க்க²ணஸமங்கி³பா⁴வதோ. தங் பன சித்தங் உப்பஜ்ஜதி, யங் சித்தஸமங்கீ³ ஸோ புக்³க³லோதி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. யதி³ அனேகசித்தவஸேனாயங் யமகதே³ஸனா பவத்தாதி சோத³னங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘சித்தந்தி ஹி…பே॰… திட்ட²தீ’’தி. ஸன்னிட்டா²னவஸேன நியமோ வேதி³தப்³போ³, அஞ்ஞதா² ‘‘நோ ச தேஸங் சித்தங் உப்பஜ்ஜதீ’’திஆதி³னா படிஸேதோ⁴ ந யுஜ்ஜெய்யாதி அதி⁴ப்பாயோ. தாதி³ஸந்தி ததா²ரூபங், யத³வத்தோ² உப்பன்னஉப்பஜ்ஜமானதாதி³பரியாயேஹி வத்தப்³போ³ ஹோதி, தத³வத்த²ந்தி அத்தோ².

    65-82. Dvayametanti yaṃ ‘‘khaṇapaccuppannameva cittaṃ uppādakkhaṇāpagamena uppajjittha nāma, tadeva uppādakkhaṇe uppādaṃ pattattā uppajjittha, anatītattā uppajjati nāmā’’ti vuttaṃ, etaṃ ubhayampi. Evaṃ na sakkā vattunti iminā vuttappakārena na sakkā vattuṃ, pakārantarena pana sakkā vattunti adhippāyo. Tattha ‘‘na hī’’tiādinā paṭhamapakkhaṃ vibhāveti. Vibhajitabbaṃ siyāti ‘‘bhaṅgakkhaṇe taṃ cittaṃ uppajjittha, no ca uppajjati, uppādakkhaṇe taṃ cittaṃ uppajjittha ceva uppajjati cā’’ti vibhajitabbaṃ siyā, na ca vibhattaṃ . ‘‘Āmantā’’ti vattabbaṃ siyā khaṇapaccuppanne citte vuttanayena ubhayassapi labbhamānattā, na ca vuttaṃ. Idāni yena pakārena sakkā vattuṃ, taṃ dassetuṃ ‘‘cittassa bhaṅgakkhaṇe’’tiādimāha. Puggalo vutto, puggalavāro hesoti adhippāyo. Tassāti puggalassa. Na ca kiñci cittaṃ uppajjati cittassa bhaṅgakkhaṇasamaṅgibhāvato. Taṃ pana cittaṃ uppajjati, yaṃ cittasamaṅgī so puggaloti evamettha attho daṭṭhabbo. Yadi anekacittavasenāyaṃ yamakadesanā pavattāti codanaṃ sandhāyāha ‘‘cittanti hi…pe… tiṭṭhatī’’ti. Sanniṭṭhānavasena niyamo veditabbo, aññathā ‘‘no ca tesaṃ cittaṃ uppajjatī’’tiādinā paṭisedho na yujjeyyāti adhippāyo. Tādisanti tathārūpaṃ, yadavattho uppannauppajjamānatādipariyāyehi vattabbo hoti, tadavatthanti attho.

    83-113. இமஸ்ஸ புக்³க³லவாரத்தாதி ‘‘யஸ்ஸ சித்தங் உப்பஜ்ஜமான’’ந்திஆதி³னயப்பவத்தஸ்ஸ இமஸ்ஸ அதிக்கந்தகாலவாரஸ்ஸ புக்³க³லவாரத்தா. புக்³க³லோ புச்சி²தோதி ‘‘யஸ்ஸ சித்தங் உப்பஜ்ஜமானங்…பே॰… தஸ்ஸ சித்த’’ந்தி சித்தஸமங்கி³புக்³க³லோ புச்சி²தோதி புக்³க³லஸ்ஸேவ விஸ்ஸஜ்ஜனேன ப⁴விதப்³ப³ங், இதரதா² அஞ்ஞங் புச்சி²தங் அஞ்ஞங் விஸ்ஸஜ்ஜிதங் ஸியா. ந கோசி புக்³க³லோ ந க³ஹிதோ ஸப்³ப³ஸத்தானங் அனிப்³ப³த்தசித்ததாபா⁴வதோ. தே ச பன ஸப்³பே³ புக்³க³லா. நிருஜ்ஜ²மானக்க²ணாதீதசித்தாதி நிருஜ்ஜ²மானக்க²ணா ஹுத்வா அதீதசித்தா. ததா² து³தியததியாதி யதா² பட²மபஞ்ஹோ அனவஸேஸபுக்³க³லவிஸயத்தா படிவசனேன விஸ்ஸஜ்ஜேதப்³போ³ ஸியா, ததா² ததோ ஏவ து³தியததியபஞ்ஹா ‘‘ஆமந்தா’’இச்சேவ விஸ்ஸஜ்ஜேதப்³பா³ ஸியுந்தி அத்தோ². சதுத்தோ² பன பஞ்ஹோ ஏவங் விப⁴ஜித்வா புக்³க³லவஸேனேவ விஸ்ஸஜ்ஜேதப்³போ³தி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘பச்சி²மசித்தஸ்ஸா’’திஆதி³ங் வத்வா ததா² அவசனே காரணங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘சித்தவஸேன புக்³க³லவவத்தா²னதோ’’திஆதி³மாஹ. ‘‘ப⁴ங்க³க்க²ணே சித்தங் உப்பாத³க்க²ணங் வீதிக்கந்த’’ந்தி இமினா வத்தமானஸ்ஸ சித்தஸ்ஸ வஸேன புக்³க³லோ உப்பாத³க்க²ணாதீதசித்தோ, ‘‘அதீதங் சித்தங் உப்பாத³க்க²ணஞ்ச வீதிக்கந்தந்தி ப⁴ங்க³க்க²ணஞ்ச வீதிக்கந்த’’ந்தி இமினா பன அதீதஸ்ஸ சித்தஸ்ஸ வஸேன புக்³க³லோ உப்பாத³க்க²ணாதீதசித்தோ வுத்தோ.

    83-113. Imassa puggalavārattāti ‘‘yassa cittaṃ uppajjamāna’’ntiādinayappavattassa imassa atikkantakālavārassa puggalavārattā. Puggalo pucchitoti ‘‘yassa cittaṃ uppajjamānaṃ…pe… tassa citta’’nti cittasamaṅgipuggalo pucchitoti puggalasseva vissajjanena bhavitabbaṃ, itarathā aññaṃ pucchitaṃ aññaṃ vissajjitaṃ siyā. Na koci puggalo na gahito sabbasattānaṃ anibbattacittatābhāvato. Te ca pana sabbe puggalā. Nirujjhamānakkhaṇātītacittāti nirujjhamānakkhaṇā hutvā atītacittā. Tathā dutiyatatiyāti yathā paṭhamapañho anavasesapuggalavisayattā paṭivacanena vissajjetabbo siyā, tathā tato eva dutiyatatiyapañhā ‘‘āmantā’’icceva vissajjetabbā siyunti attho. Catuttho pana pañho evaṃ vibhajitvā puggalavaseneva vissajjetabboti dassento ‘‘pacchimacittassā’’tiādiṃ vatvā tathā avacane kāraṇaṃ dassento ‘‘cittavasena puggalavavatthānato’’tiādimāha. ‘‘Bhaṅgakkhaṇe cittaṃ uppādakkhaṇaṃ vītikkanta’’nti iminā vattamānassa cittassa vasena puggalo uppādakkhaṇātītacitto, ‘‘atītaṃ cittaṃ uppādakkhaṇañca vītikkantanti bhaṅgakkhaṇañca vītikkanta’’nti iminā pana atītassa cittassa vasena puggalo uppādakkhaṇātītacitto vutto.

    தத்தா²தி தேஸு த்³வீஸு புக்³க³லேஸு. புரிமஸ்ஸாதி பட²மங் வுத்தஸ்ஸ ஸன்னிட்டா²னபத³ஸங்க³ஹிதஸ்ஸ சித்தங் ந ப⁴ங்க³க்க²ணங் வீதிக்கந்தங். ‘‘நோ ச ப⁴ங்க³க்க²ணங் வீதிக்கந்த’’ந்தி ஹி வுத்தங். பச்சி²மஸ்ஸ வீதிக்கந்தங் சித்தங் ப⁴ங்க³க்க²ணந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ‘‘ப⁴ங்க³க்க²ணஞ்ச வீதிக்கந்த’’ந்தி ஹி வுத்தங். ஏவமாதி³கோ புக்³க³லவிபா⁴கோ³தி து³தியபஞ்ஹாதீ³ஸு வுத்தங் ஸந்தா⁴யாஹ. தஸ்ஸ சித்தஸ்ஸ தங்தங்க²ணவீதிக்கமாவீதிக்கமத³ஸ்ஸனவஸேனாதி தஸ்ஸ தஸ்ஸ உப்பாத³க்க²ணஸ்ஸ ப⁴ங்க³க்க²ணஸ்ஸ ச யதா²ரஹங் வீதிக்கமஸ்ஸ அவீதிக்கமஸ்ஸ ச த³ஸ்ஸனவஸேன த³ஸ்ஸிதோ ஹோதி புக்³க³லவிபா⁴கோ³தி யோஜனா. இதா⁴தி இமஸ்மிங் அதிக்கந்தகாலவாரே. புக்³க³லவிஸிட்ட²ங் சித்தங் புச்சி²தங் ‘‘யஸ்ஸ சித்தங் தஸ்ஸ சித்த’’ந்தி வுத்தத்தா. யதி³பி புக்³க³லப்பதா⁴னா புச்சா² புக்³க³லவாரத்தா. அதா²பி சித்தப்பதா⁴னா புக்³க³லங் விஸேஸனபா⁴வேன க³ஹெத்வா சித்தஸ்ஸ விஸேஸிதத்தா. உப⁴யதா²பி து³தியபுச்சா²ய ‘‘ஆமந்தா’’தி வத்தப்³ப³ங் ஸியா அனவஸேஸபுக்³க³லவிஸயத்தா. ததா² பன அவத்வா ‘‘அதீதங் சித்த’’ந்தி வுத்தங், கஸ்மா நிரோத⁴க்க²ண…பே॰… த³ஸ்ஸனத்த²ந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ந்தி யோஜனா. ஏஸ நயோ ‘‘ந நிருஜ்ஜ²மான’’ந்தி எத்தா²பீதி நிருஜ்ஜ²மானங் க²ணங் நிரோத⁴க்க²ணங் க²ணங் வீதிக்கந்தகாலங் கிங் தஸ்ஸ சித்தங் ந ஹோதீதி அத்தோ².

    Tatthāti tesu dvīsu puggalesu. Purimassāti paṭhamaṃ vuttassa sanniṭṭhānapadasaṅgahitassa cittaṃ na bhaṅgakkhaṇaṃ vītikkantaṃ. ‘‘No ca bhaṅgakkhaṇaṃ vītikkanta’’nti hi vuttaṃ. Pacchimassa vītikkantaṃ cittaṃ bhaṅgakkhaṇanti sambandho. ‘‘Bhaṅgakkhaṇañca vītikkanta’’nti hi vuttaṃ. Evamādiko puggalavibhāgoti dutiyapañhādīsu vuttaṃ sandhāyāha. Tassa cittassa taṃtaṃkhaṇavītikkamāvītikkamadassanavasenāti tassa tassa uppādakkhaṇassa bhaṅgakkhaṇassa ca yathārahaṃ vītikkamassa avītikkamassa ca dassanavasena dassito hoti puggalavibhāgoti yojanā. Idhāti imasmiṃ atikkantakālavāre. Puggalavisiṭṭhaṃ cittaṃ pucchitaṃ ‘‘yassa cittaṃ tassa citta’’nti vuttattā. Yadipi puggalappadhānā pucchā puggalavārattā. Athāpi cittappadhānā puggalaṃ visesanabhāvena gahetvā cittassa visesitattā. Ubhayathāpi dutiyapucchāya ‘‘āmantā’’ti vattabbaṃ siyā anavasesapuggalavisayattā. Tathā pana avatvā ‘‘atītaṃ citta’’nti vuttaṃ, kasmā nirodhakkhaṇa…pe… dassanatthanti daṭṭhabbanti yojanā. Esa nayo ‘‘na nirujjhamāna’’nti etthāpīti nirujjhamānaṃ khaṇaṃ nirodhakkhaṇaṃ khaṇaṃ vītikkantakālaṃ kiṃ tassa cittaṃ na hotīti attho.

    114-116. ஸராக³பச்சி²மசித்தஸ்ஸாதி ஸராக³சித்தேஸு பச்சி²மஸ்ஸ சித்தஸ்ஸ, ஏகஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ ராக³ஸம்பயுத்தசித்தேஸு யங் ஸப்³ப³பச்சி²மங் சித்தங், தஸ்ஸ. ஸோ பன புக்³க³லோ அனாகா³மீ வேதி³தப்³போ³. ந நிருஜ்ஜ²தி நிரோதா⁴ஸமங்கி³தாய. நிருஜ்ஜி²ஸ்ஸதி இதா³னி நிரோத⁴ங் பாபுணிஸ்ஸதி. அப்படிஸந்தி⁴கத்தா பன ததோ அஞ்ஞங் நுப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி. இதரேஸந்தி யதா²வுத்தஸராக³பச்சி²மசித்தஸமங்கி³ங் வீதராக³சித்தஸமங்கி³ஞ்ச ட²பெத்வா அவஸேஸானங் இதரஸெக்கா²னஞ்சேவ புது²ஜ்ஜனானஞ்ச.

    114-116. Sarāgapacchimacittassāti sarāgacittesu pacchimassa cittassa, ekassa puggalassa rāgasampayuttacittesu yaṃ sabbapacchimaṃ cittaṃ, tassa. So pana puggalo anāgāmī veditabbo. Na nirujjhati nirodhāsamaṅgitāya. Nirujjhissati idāni nirodhaṃ pāpuṇissati. Appaṭisandhikattā pana tato aññaṃ nuppajjissati. Itaresanti yathāvuttasarāgapacchimacittasamaṅgiṃ vītarāgacittasamaṅgiñca ṭhapetvā avasesānaṃ itarasekkhānañceva puthujjanānañca.

    நித்³தே³ஸவாரவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Niddesavāravaṇṇanā niṭṭhitā.

    சித்தயமகவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Cittayamakavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / யமகபாளி • Yamakapāḷi / 7. அனுஸயயமகங் • 7. Anusayayamakaṃ

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 8. சித்தயமகங் • 8. Cittayamakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact