Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-உத்தரவினிச்ச²ய • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    சீவரக்க²ந்த⁴ககதா²

    Cīvarakkhandhakakathā

    2726.

    2726.

    சீவரஸ்ஸ பனுப்பாதா³, அட்ட² சீவரமாதிகா;

    Cīvarassa panuppādā, aṭṭha cīvaramātikā;

    ஸீமாய தே³தி, கதிகா, பி⁴க்கா²பஞ்ஞத்தியா, ததா².

    Sīmāya deti, katikā, bhikkhāpaññattiyā, tathā.

    2727.

    2727.

    ஸங்க⁴ஸ்ஸ, உப⁴தோஸங்கே⁴, வஸ்ஸங்வுட்ட²ஸ்ஸ தே³தி ச,;

    Saṅghassa, ubhatosaṅghe, vassaṃvuṭṭhassa deti ca,;

    ஆதி³ஸ்ஸ, புக்³க³லஸ்ஸாதி, அட்டி²மா பன மாதிகா.

    Ādissa, puggalassāti, aṭṭhimā pana mātikā.

    2728.

    2728.

    தத்த² ஸீமாய தே³தீதி, அந்தோஸீமங் க³தேஹி து;

    Tattha sīmāya detīti, antosīmaṃ gatehi tu;

    பி⁴க்கூ²ஹி பா⁴ஜேதப்³ப³ந்தி, வண்ணிதங் வரவண்ணினா.

    Bhikkhūhi bhājetabbanti, vaṇṇitaṃ varavaṇṇinā.

    2729.

    2729.

    கதிகாய ச தி³ன்னங் யே, விஹாரா ஏகலாப⁴கா;

    Katikāya ca dinnaṃ ye, vihārā ekalābhakā;

    எத்த² தி³ன்னஞ்ச ஸப்³பே³ஹி, பா⁴ஜேதப்³ப³ந்தி வுச்சதி.

    Ettha dinnañca sabbehi, bhājetabbanti vuccati.

    2730.

    2730.

    ஸங்க⁴ஸ்ஸ து⁴வகாரா ஹி, யத்த² கரீயந்தி தத்த² ச;

    Saṅghassa dhuvakārā hi, yattha karīyanti tattha ca;

    பி⁴க்கா²பஞ்ஞத்தியா தி³ன்னங், தி³ன்னங் வுத்தங் மஹேஸினா.

    Bhikkhāpaññattiyā dinnaṃ, dinnaṃ vuttaṃ mahesinā.

    2731.

    2731.

    ஸங்க⁴ஸ்ஸ பன யங் தி³ன்னங், உஜுபூ⁴தேன சேதஸா;

    Saṅghassa pana yaṃ dinnaṃ, ujubhūtena cetasā;

    தஞ்ஹி ஸம்முகி²பூ⁴தேன, பா⁴ஜேதப்³ப³ந்தி வுச்சதி.

    Tañhi sammukhibhūtena, bhājetabbanti vuccati.

    2732.

    2732.

    உப⁴தோஸங்க⁴ முத்³தி³ஸ்ஸ, தே³தி ஸத்³தா⁴ய சீவரங்;

    Ubhatosaṅgha muddissa, deti saddhāya cīvaraṃ;

    தோ²கா வா ப³ஹு வா பி⁴க்கூ², ஸமபா⁴கோ³வ வட்டதி.

    Thokā vā bahu vā bhikkhū, samabhāgova vaṭṭati.

    2733.

    2733.

    வஸ்ஸங்வுட்ட²ஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ, சீவரங் தே³தி யங் பன;

    Vassaṃvuṭṭhassa saṅghassa, cīvaraṃ deti yaṃ pana;

    தங் தஸ்மிங் வுட்ட²வஸ்ஸேன, பா⁴ஜேதப்³ப³ந்தி வண்ணிதங்.

    Taṃ tasmiṃ vuṭṭhavassena, bhājetabbanti vaṇṇitaṃ.

    2734.

    2734.

    யாகு³யா பன ப⁴த்தே வா, தே³திஆதி³ஸ்ஸ சே பன;

    Yāguyā pana bhatte vā, detiādissa ce pana;

    சீவரங் தத்த² தத்தே²வ, யோஜேதப்³ப³ங் விஜானதா.

    Cīvaraṃ tattha tattheva, yojetabbaṃ vijānatā.

    2735.

    2735.

    புக்³க³லங் பன உத்³தி³ஸ்ஸ, சீவரங் யங் து தீ³யதி;

    Puggalaṃ pana uddissa, cīvaraṃ yaṃ tu dīyati;

    புக்³க³லோதி³ஸ்ஸகங் நாம, தா³னங் தங் து பவுச்சதி.

    Puggalodissakaṃ nāma, dānaṃ taṃ tu pavuccati.

    2736.

    2736.

    ஸஹத⁴ம்மிகேஸு யோ கோசி, பஞ்சஸ்வபி ‘‘மமச்சயே;

    Sahadhammikesu yo koci, pañcasvapi ‘‘mamaccaye;

    அயங் மய்ஹங் பரிக்கா²ரோ, மாதுயா பிதுனோபி வா.

    Ayaṃ mayhaṃ parikkhāro, mātuyā pitunopi vā.

    2737.

    2737.

    உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ வா ஹோது’’, வத³திச்சேவமேவ சே;

    Upajjhāyassa vā hotu’’, vadaticcevameva ce;

    ந ஹோதி பன தங் தேஸங், ஸங்க⁴ஸ்ஸேவ ச ஸந்தகங்.

    Na hoti pana taṃ tesaṃ, saṅghasseva ca santakaṃ.

    2738.

    2738.

    பஞ்சன்னங் அச்சயே தா³னங், ந ச ரூஹதி கிஞ்சிபி;

    Pañcannaṃ accaye dānaṃ, na ca rūhati kiñcipi;

    ஸங்க⁴ஸ்ஸேவ ச தங் ஹோதி, கி³ஹீனங் பன ரூஹதி.

    Saṅghasseva ca taṃ hoti, gihīnaṃ pana rūhati.

    2739.

    2739.

    பி⁴க்கு² வா ஸாமணேரோ வா, காலங் பி⁴க்கு²னுபஸ்ஸயே;

    Bhikkhu vā sāmaṇero vā, kālaṃ bhikkhunupassaye;

    கரொத்யஸ்ஸ பரிக்கா²ரா, பி⁴க்கூ²னங்யேவ ஸந்தகா.

    Karotyassa parikkhārā, bhikkhūnaṃyeva santakā.

    2740.

    2740.

    பி⁴க்கு²னீ ஸாமணேரீ வா, விஹாரஸ்மிங் ஸசே மதா;

    Bhikkhunī sāmaṇerī vā, vihārasmiṃ sace matā;

    ஹொந்தி தஸ்ஸா பரிக்கா²ரா, பி⁴க்கு²னீனங் து ஸந்தகா.

    Honti tassā parikkhārā, bhikkhunīnaṃ tu santakā.

    2741.

    2741.

    ‘‘தே³ஹி நெத்வாஸுகஸ்ஸா’’தி, தி³ன்னங் தங் புரிமஸ்ஸ து;

    ‘‘Dehi netvāsukassā’’ti, dinnaṃ taṃ purimassa tu;

    ‘‘இத³ங் த³ம்மீ’’தி தி³ன்னங் தங், பச்சி²மஸ்ஸேவ ஸந்தகங்.

    ‘‘Idaṃ dammī’’ti dinnaṃ taṃ, pacchimasseva santakaṃ.

    2742.

    2742.

    ஏவங் தி³ன்னவிதி⁴ங் ஞத்வா, மதஸ்ஸ வாமதஸ்ஸ வா;

    Evaṃ dinnavidhiṃ ñatvā, matassa vāmatassa vā;

    விஸ்ஸாஸங் வாபி க³ண்ஹெய்ய, க³ண்ஹே மதகசீவரங்.

    Vissāsaṃ vāpi gaṇheyya, gaṇhe matakacīvaraṃ.

    2743.

    2743.

    மூலபத்தப²லக்க²ந்த⁴-தசபுப்ப²ப்பபே⁴த³தோ;

    Mūlapattaphalakkhandha-tacapupphappabhedato;

    ச²ப்³பி³த⁴ங் ரஜனங் வுத்தங், வந்ததோ³ஸேன தாதி³னா.

    Chabbidhaṃ rajanaṃ vuttaṃ, vantadosena tādinā.

    2744.

    2744.

    மூலே ஹலித்³தி³ங், க²ந்தே⁴ஸு, மஞ்ஜெட்ட²ங் துங்க³ஹாரகங்;

    Mūle haliddiṃ, khandhesu, mañjeṭṭhaṃ tuṅgahārakaṃ;

    பத்தேஸு அல்லியா பத்தங், ததா² பத்தஞ்ச நீலியா.

    Pattesu alliyā pattaṃ, tathā pattañca nīliyā.

    2745.

    2745.

    குஸும்ப⁴ங் கிங்ஸுகங் புப்பே², தசே லொத்³த³ஞ்ச கண்டு³லங்;

    Kusumbhaṃ kiṃsukaṃ pupphe, tace loddañca kaṇḍulaṃ;

    ட²பெத்வா ரஜனங் ஸப்³ப³ங், ப²லங் ஸப்³ப³ம்பி வட்டதி.

    Ṭhapetvā rajanaṃ sabbaṃ, phalaṃ sabbampi vaṭṭati.

    2746.

    2746.

    கிலிட்ட²ஸாடகங் வாபி, து³ப்³ப³ண்ணங் வாபி சீவரங்;

    Kiliṭṭhasāṭakaṃ vāpi, dubbaṇṇaṃ vāpi cīvaraṃ;

    அல்லியா பன பத்தேன, தோ⁴விதுங் பன வட்டதி.

    Alliyā pana pattena, dhovituṃ pana vaṭṭati.

    2747.

    2747.

    சீவரானங் கதா² ஸேஸா, பட²மே கதி²னே பன;

    Cīvarānaṃ kathā sesā, paṭhame kathine pana;

    தத்த² வுத்தனயேனேவ, வேதி³தப்³பா³ விபா⁴வினா.

    Tattha vuttanayeneva, veditabbā vibhāvinā.

    சீவரக்க²ந்த⁴ககதா².

    Cīvarakkhandhakakathā.

    மஹாவக்³கோ³ நிட்டி²தோ.

    Mahāvaggo niṭṭhito.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact