Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā

    5. சீவரபடிக்³க³ஹணஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    5. Cīvarapaṭiggahaṇasikkhāpadavaṇṇanā

    508. தேன ஸமயேனாதி சீவரபடிக்³க³ஹணஸிக்கா²பத³ங். தத்த² பிண்ட³பாதபடிக்கந்தாதி பிண்ட³பாததோ படிக்கந்தா. யேன அந்த⁴வனங் தேனுபஸங்கமீதி அபஞ்ஞத்தே ஸிக்கா²பதே³ யேன அந்த⁴வனங் தேனுபஸங்கமி. கதகம்மாதி கதசோரிககம்மா, ஸந்தி⁴ச்சே²த³னாதீ³ஹி பரப⁴ண்ட³ங் ஹரிதாதி வுத்தங் ஹோதி. சோரகா³மணிகோதி சோரஜெட்ட²கோ. ஸோ கிர புப்³பே³ தே²ரிங் ஜானாதி, தஸ்மா சோரானங் புரதோ க³ச்ச²ந்தோ தி³ஸ்வா ‘‘இதோ மா க³ச்ச²த², ஸப்³பே³ இதோ ஏதா²’’தி தே க³ஹெத்வா அஞ்ஞேன மக்³கே³ன அக³மாஸி. ஸமாதி⁴ம்ஹா வுட்ட²ஹித்வாதி தே²ரீ கிர பரிச்சி²ன்னவேலாயங்யேவ ஸமாதி⁴ம்ஹா வுட்ட²ஹி. ஸோபி தஸ்மிங்யேவ க²ணே ஏவங் அவச, தஸ்மா ஸா அஸ்ஸோஸி, ஸுத்வா ச ‘‘நத்தி² தா³னி அஞ்ஞோ எத்த² ஸமணோ வா ப்³ராஹ்மணோ வா அஞ்ஞத்ர மயா’’தி தங் மங்ஸங் அக்³க³ஹேஸி. தேன வுத்தங் – ‘‘அத² கோ² உப்பலவண்ணா பி⁴க்கு²னீ’’திஆதி³.

    508.Tena samayenāti cīvarapaṭiggahaṇasikkhāpadaṃ. Tattha piṇḍapātapaṭikkantāti piṇḍapātato paṭikkantā. Yena andhavanaṃ tenupasaṅkamīti apaññatte sikkhāpade yena andhavanaṃ tenupasaṅkami. Katakammāti katacorikakammā, sandhicchedanādīhi parabhaṇḍaṃ haritāti vuttaṃ hoti. Coragāmaṇikoti corajeṭṭhako. So kira pubbe theriṃ jānāti, tasmā corānaṃ purato gacchanto disvā ‘‘ito mā gacchatha, sabbe ito ethā’’ti te gahetvā aññena maggena agamāsi. Samādhimhā vuṭṭhahitvāti therī kira paricchinnavelāyaṃyeva samādhimhā vuṭṭhahi. Sopi tasmiṃyeva khaṇe evaṃ avaca, tasmā sā assosi, sutvā ca ‘‘natthi dāni añño ettha samaṇo vā brāhmaṇo vā aññatra mayā’’ti taṃ maṃsaṃ aggahesi. Tena vuttaṃ – ‘‘atha kho uppalavaṇṇā bhikkhunī’’tiādi.

    ஓஹிய்யகோதி அவஹீயகோ அவஸேஸோ, விஹாரவாரங் பத்வா ஏகோவ விஹாரே டி²தோதி அத்தோ². ஸசே மே த்வங் அந்தரவாஸகங் த³தெ³ய்யாஸீதி கஸ்மா ஆஹ? ஸண்ஹங் க⁴னமட்ட²ங் அந்தரவாஸகங் தி³ஸ்வா லோபே⁴ன, அபிச அப்பகோ தஸ்ஸா அந்தரவாஸகே லோபோ⁴, தே²ரியா பன ஸிகா²ப்பத்தா கொட்டா²ஸஸம்பத்தி தேனஸ்ஸா ஸரீரபாரிபூரிங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமீதி விஸமலோப⁴ங் உப்பாதெ³த்வா ஏவமாஹ. அந்திமந்தி பஞ்சன்னங் சீவரானங் ஸப்³ப³பரியந்தங் ஹுத்வா அந்திமங், அந்திமந்தி பச்சி²மங். அஞ்ஞங் லேஸேனாபி விகப்பெத்வா வா பச்சுத்³த⁴ரித்வா வா ட²பிதங் சீவரங் நத்தீ²தி ஏவங் யதா²அனுஞ்ஞாதானங் பஞ்சன்னங் சீவரானங் தா⁴ரணவஸேனேவ ஆஹ, ந லோபே⁴ன, ந ஹி கீ²ணாஸவானங் லோபோ⁴ அத்தி². நிப்பீளியமானாதி உபமங் த³ஸ்ஸெத்வா கா³ள்ஹங் பீளயமானா.

    Ohiyyakoti avahīyako avaseso, vihāravāraṃ patvā ekova vihāre ṭhitoti attho. Sace me tvaṃ antaravāsakaṃ dadeyyāsīti kasmā āha? Saṇhaṃ ghanamaṭṭhaṃ antaravāsakaṃ disvā lobhena, apica appako tassā antaravāsake lobho, theriyā pana sikhāppattā koṭṭhāsasampatti tenassā sarīrapāripūriṃ passissāmīti visamalobhaṃ uppādetvā evamāha. Antimanti pañcannaṃ cīvarānaṃ sabbapariyantaṃ hutvā antimaṃ, antimanti pacchimaṃ. Aññaṃ lesenāpi vikappetvā vā paccuddharitvā vā ṭhapitaṃ cīvaraṃ natthīti evaṃ yathāanuññātānaṃ pañcannaṃ cīvarānaṃ dhāraṇavaseneva āha, na lobhena, na hi khīṇāsavānaṃ lobho atthi. Nippīḷiyamānāti upamaṃ dassetvā gāḷhaṃ pīḷayamānā.

    அந்தரவாஸகங் த³த்வா உபஸ்ஸயங் அக³மாஸீதி ஸங்கச்சிகங் நிவாஸெத்வா யதா² தஸ்ஸ மனோரதோ² ந பூரதி, ஏவங் ஹத்த²தலேயேவ த³ஸ்ஸெத்வா அக³மாஸி.

    Antaravāsakaṃdatvā upassayaṃ agamāsīti saṅkaccikaṃ nivāsetvā yathā tassa manoratho na pūrati, evaṃ hatthataleyeva dassetvā agamāsi.

    510. கஸ்மா பாரிவத்தகசீவரங் அப்படிக³ண்ஹந்தே உஜ்ஜா²யிங்ஸு? ‘‘ஸசே எத்தகோபி அம்ஹேஸு அய்யானங் விஸ்ஸாஸோ நத்தி², கத²ங் மயங் யாபெஸ்ஸாமா’’தி விஹத்த²தாய ஸமபி⁴துன்னத்தா.

    510. Kasmā pārivattakacīvaraṃ appaṭigaṇhante ujjhāyiṃsu? ‘‘Sace ettakopi amhesu ayyānaṃ vissāso natthi, kathaṃ mayaṃ yāpessāmā’’ti vihatthatāya samabhitunnattā.

    அனுஜானாமி பி⁴க்க²வே இமேஸங் பஞ்சன்னந்தி இமேஸங் பஞ்சன்னங் ஸஹத⁴ம்மிகானங் ஸமஸத்³தா⁴னங் ஸமஸீலானங் ஸமதி³ட்டீ²னங் பாரிவத்தகங் க³ஹேதுங் அனுஜானாமீதி அத்தோ².

    Anujānāmi bhikkhave imesaṃ pañcannanti imesaṃ pañcannaṃ sahadhammikānaṃ samasaddhānaṃ samasīlānaṃ samadiṭṭhīnaṃ pārivattakaṃ gahetuṃ anujānāmīti attho.

    512. பயோகே³ து³க்கடந்தி க³ஹணத்தா²ய ஹத்த²ப்பஸாரணாதீ³ஸு து³க்கடங். படிலாபே⁴னாதி படிக்³க³ஹணேன. தத்த² ச ஹத்தே²ன வா ஹத்தே² தே³து, பாத³மூலே வா ட²பேது, உபரி வா கி²பது, ஸோ சே ஸாதி³யதி , க³ஹிதமேவ ஹோதி. ஸசே பன ஸிக்க²மானாஸாமணேரஸாமணேரீஉபாஸகஉபாஸிகாதீ³னங் ஹத்தே² பேஸிதங் படிக்³க³ண்ஹாதி, அனாபத்தி. த⁴ம்மகத²ங் கதெ²ந்தஸ்ஸ சதஸ்ஸோபி பரிஸா சீவரானி ச நானாவிராக³வத்தா²னி ச ஆனெத்வா பாத³மூலே ட²பெந்தி, உபசாரே வா ட²த்வா உபசாரங் வா முஞ்சித்வா கி²பந்தி, யங் தத்த² பி⁴க்கு²னீனங் ஸந்தகங், தங் அஞ்ஞத்ர பாரிவத்தகா க³ண்ஹந்தஸ்ஸ ஆபத்தியேவ. அத² பன ரத்திபா⁴கே³ கி²த்தானி ஹொந்தி, ‘‘இத³ங் பி⁴க்கு²னியா, இத³ங் அஞ்ஞேஸ’’ந்தி ஞாதுங் ந ஸக்கா, பாரிவத்தககிச்சங் நத்தீ²தி மஹாபச்சரியங் குருந்தி³யஞ்ச வுத்தங், தங் அசித்தகபா⁴வேன ந ஸமேதி. ஸசே பி⁴க்கு²னீ வஸ்ஸாவாஸிகங் தே³தி, பாரிவத்தகமேவ காதப்³ப³ங். ஸசே பன ஸங்காரகூடாதீ³ஸு ட²பேதி, ‘‘பங்ஸுகூலங் க³ண்ஹிஸ்ஸந்தீ’’தி பங்ஸுகூலங் அதி⁴ட்ட²ஹித்வா க³ஹேதுங் வட்டதி.

    512.Payoge dukkaṭanti gahaṇatthāya hatthappasāraṇādīsu dukkaṭaṃ. Paṭilābhenāti paṭiggahaṇena. Tattha ca hatthena vā hatthe detu, pādamūle vā ṭhapetu, upari vā khipatu, so ce sādiyati , gahitameva hoti. Sace pana sikkhamānāsāmaṇerasāmaṇerīupāsakaupāsikādīnaṃ hatthe pesitaṃ paṭiggaṇhāti, anāpatti. Dhammakathaṃ kathentassa catassopi parisā cīvarāni ca nānāvirāgavatthāni ca ānetvā pādamūle ṭhapenti, upacāre vā ṭhatvā upacāraṃ vā muñcitvā khipanti, yaṃ tattha bhikkhunīnaṃ santakaṃ, taṃ aññatra pārivattakā gaṇhantassa āpattiyeva. Atha pana rattibhāge khittāni honti, ‘‘idaṃ bhikkhuniyā, idaṃ aññesa’’nti ñātuṃ na sakkā, pārivattakakiccaṃ natthīti mahāpaccariyaṃ kurundiyañca vuttaṃ, taṃ acittakabhāvena na sameti. Sace bhikkhunī vassāvāsikaṃ deti, pārivattakameva kātabbaṃ. Sace pana saṅkārakūṭādīsu ṭhapeti, ‘‘paṃsukūlaṃ gaṇhissantī’’ti paṃsukūlaṃ adhiṭṭhahitvā gahetuṃ vaṭṭati.

    513. அஞ்ஞாதிகாய அஞ்ஞாதிகஸஞ்ஞீதி திகபாசித்தியங். ஏகதோ உபஸம்பன்னாயாதி பி⁴க்கு²னீனங் ஸந்திகே உபஸம்பன்னாய ஹத்த²தோ க³ண்ஹந்தஸ்ஸ து³க்கடங், பி⁴க்கூ²னங் ஸந்திகே உபஸம்பன்னாய பன பாசித்தியமேவ.

    513.Aññātikāya aññātikasaññīti tikapācittiyaṃ. Ekato upasampannāyāti bhikkhunīnaṃ santike upasampannāya hatthato gaṇhantassa dukkaṭaṃ, bhikkhūnaṃ santike upasampannāya pana pācittiyameva.

    514. பரித்தேன வா விபுலந்தி அப்பக்³க⁴சீவரேன வா உபாஹனத்த²விகபத்தத்த²விகஅங்ஸப³த்³த⁴ககாயப³ந்த⁴னாதி³னா வா மஹக்³க⁴ங் சேதாபெத்வா ஸசேபி சீவரங் படிக்³க³ண்ஹாதி, அனாபத்தி. மஹாபச்சரியங் பன ‘‘அந்தமஸோ ஹரீதகீக²ண்டே³னாபீ’’தி வுத்தங். விபுலேன வா பரித்தந்தி இத³ங் வுத்தவிபல்லாஸேன வேதி³தப்³ப³ங். அஞ்ஞங் பரிக்கா²ரந்தி பத்தத்த²விகாதி³ங் யங் கிஞ்சி விகப்பனுபக³பச்சி²மசீவரப்பமாணங் பன படபரிஸ்ஸாவனம்பி ந வட்டதி. யங் நேவ அதி⁴ட்டா²னுபக³ங் ந விகப்பனுபக³ங் தங் ஸப்³ப³ங் வட்டதி. ஸசேபி மஞ்சப்பமாணா பி⁴ஸிச்ச²வி ஹோதி, வட்டதியேவ; கோ பன வாதோ³ பத்தத்த²விகாதீ³ஸு. ஸேஸங் உத்தானத்த²மேவ.

    514.Parittena vā vipulanti appagghacīvarena vā upāhanatthavikapattatthavikaaṃsabaddhakakāyabandhanādinā vā mahagghaṃ cetāpetvā sacepi cīvaraṃ paṭiggaṇhāti, anāpatti. Mahāpaccariyaṃ pana ‘‘antamaso harītakīkhaṇḍenāpī’’ti vuttaṃ. Vipulena vā parittanti idaṃ vuttavipallāsena veditabbaṃ. Aññaṃ parikkhāranti pattatthavikādiṃ yaṃ kiñci vikappanupagapacchimacīvarappamāṇaṃ pana paṭaparissāvanampi na vaṭṭati. Yaṃ neva adhiṭṭhānupagaṃ na vikappanupagaṃ taṃ sabbaṃ vaṭṭati. Sacepi mañcappamāṇā bhisicchavi hoti, vaṭṭatiyeva; ko pana vādo pattatthavikādīsu. Sesaṃ uttānatthameva.

    ஸமுட்டா²னாதீ³ஸு இத³ங் ச²ஸமுட்டா²னங், கிரியாகிரியங், நோஸஞ்ஞாவிமொக்க²ங், அசித்தகங் , பண்ணத்திவஜ்ஜங், காயகம்மங்வசீகம்மங், திசித்தங், திவேத³னந்தி.

    Samuṭṭhānādīsu idaṃ chasamuṭṭhānaṃ, kiriyākiriyaṃ, nosaññāvimokkhaṃ, acittakaṃ , paṇṇattivajjaṃ, kāyakammaṃvacīkammaṃ, ticittaṃ, tivedananti.

    சீவரபடிக்³க³ஹணஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Cīvarapaṭiggahaṇasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 5. சீவரபடிக்³க³ஹணஸிக்கா²பத³ங் • 5. Cīvarapaṭiggahaṇasikkhāpadaṃ

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 5. சீவரபடிக்³க³ஹணஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 5. Cīvarapaṭiggahaṇasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 5. சீவரபடிக்³க³ஹணஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 5. Cīvarapaṭiggahaṇasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 5. சீவரபடிக்³க³ஹணஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 5. Cīvarapaṭiggahaṇasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact