Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    5. சீவரபடிக்³க³ஹணஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    5. Cīvarapaṭiggahaṇasikkhāpadavaṇṇanā

    508. பஞ்சமே அபஞ்ஞத்தே ஸிக்கா²பதே³தி க³ணம்ஹா ஓஹீயனஸிக்கா²பதே³ அபஞ்ஞத்தே. விஹாரவாரந்தி விஹாரபடிஜக்³க³னவாரங். கொட்டா²ஸஸம்பத்தீதி ஸகலா அங்க³பச்சங்க³ஸம்பத்தி. ஸப்³ப³பரியந்தந்தி ச²ட்ட²ஸ்ஸ அஞ்ஞசீவரஸ்ஸ அபா⁴வா பஞ்சன்னங் சீவரானங் ஏகமேகங் ஸப்³பே³ஸங் பரியந்தந்தி ஸப்³ப³பரியந்தங். அந்தரவாஸகாதீ³ஸு ஹி பஞ்சஸு ஏகமேகங் அஞ்ஞஸ்ஸ ச²ட்ட²ஸ்ஸ அபா⁴வா பஞ்சன்னங் அந்தமேவ ஹோதி. அத²வா பஞ்சஸு சீவரேஸு ஏகமேகங் அத்தனோ அஞ்ஞஸ்ஸ து³தியஸ்ஸ அபா⁴வா அந்தமேவ ஹோதீதி ஸப்³ப³மேவ பரியந்தந்தி ஸப்³ப³பரியந்தங், ஸப்³ப³ஸோ வா பரியந்தந்தி ஸப்³ப³பரியந்தங். தேனாஹ – ‘‘அஞ்ஞங்…பே॰… நத்தீ²’’தி. யதா² தஸ்ஸ மனோரதோ² ந பூரதீதி ‘‘ஸரீரபாரிபூரிங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி தஸ்ஸ உப்பன்னோ மனோரதோ² யதா² ந பூரதி. ஏவங் ஹத்த²தலேயேவ த³ஸ்ஸெத்வாதி ஸரீரங் அத³ஸ்ஸெத்வாவ தா³தப்³ப³சீவரங் ஹத்த²தலே ‘‘ஹந்தா³’’தி த³ஸ்ஸெத்வா.

    508. Pañcame apaññatte sikkhāpadeti gaṇamhā ohīyanasikkhāpade apaññatte. Vihāravāranti vihārapaṭijagganavāraṃ. Koṭṭhāsasampattīti sakalā aṅgapaccaṅgasampatti. Sabbapariyantanti chaṭṭhassa aññacīvarassa abhāvā pañcannaṃ cīvarānaṃ ekamekaṃ sabbesaṃ pariyantanti sabbapariyantaṃ. Antaravāsakādīsu hi pañcasu ekamekaṃ aññassa chaṭṭhassa abhāvā pañcannaṃ antameva hoti. Athavā pañcasu cīvaresu ekamekaṃ attano aññassa dutiyassa abhāvā antameva hotīti sabbameva pariyantanti sabbapariyantaṃ, sabbaso vā pariyantanti sabbapariyantaṃ. Tenāha – ‘‘aññaṃ…pe… natthī’’ti. Yathā tassa manoratho na pūratīti ‘‘sarīrapāripūriṃ passissāmī’’ti tassa uppanno manoratho yathā na pūrati. Evaṃ hatthataleyeva dassetvāti sarīraṃ adassetvāva dātabbacīvaraṃ hatthatale ‘‘handā’’ti dassetvā.

    510. விஹத்த²தாயாதி விஹதஹத்த²தாய, அக³ணதாய அப்பச்சயதாய அப்படிஸரணதாயாதி வுத்தங் ஹோதி. ஸமபி⁴துன்னத்தாதி பீளிதத்தா. பரிவத்தேதப்³ப³ங் பரிவத்தங், பரிவத்தமேவ பாரிவத்தகங், பரிவத்தெத்வா தீ³யமானந்தி அத்தோ².

    510.Vihatthatāyāti vihatahatthatāya, agaṇatāya appaccayatāya appaṭisaraṇatāyāti vuttaṃ hoti. Samabhitunnattāti pīḷitattā. Parivattetabbaṃ parivattaṃ, parivattameva pārivattakaṃ, parivattetvā dīyamānanti attho.

    512. உபசாரேதி த்³வாத³ஸஹத்தூ²பசாரங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. உபசாரங் வா முஞ்சித்வா கி²பந்தீதி த்³வாத³ஸஹத்த²ங் முஞ்சித்வா ஓரதோ ட²பெந்தி, ந புரிமஸிக்கா²பதே³ விய த்³வாத³ஸஹத்த²ப்³ப⁴ந்தரேயேவாதி அதி⁴ப்பாயோ. அஞ்ஞத்ர பாரிவத்தகாதி யங் அந்தமஸோ ஹரீதகக²ண்ட³ம்பி த³த்வா வா த³ஸ்ஸாமீதி ஆபோ⁴க³ங் கத்வா வா பாரிவத்தகங் க³ண்ஹாதி, தங் ட²பெத்வா. அசித்தகபா⁴வேன ந ஸமேதீதி யதா² அஞ்ஞாதிகாய ஞாதிகஸஞ்ஞிஸ்ஸ வேமதிகஸ்ஸ ச க³ண்ஹதோ அசித்தகத்தா ஆபத்தி , ஏவமிதா⁴பி ‘‘பி⁴க்கு²னியா ஸந்தகங் இத³’’ந்தி அஜானித்வா க³ண்ஹதோபி ஆபத்தியேவாதி அதி⁴ப்பாயோ. வஸ்ஸாவாஸிகங் தே³தீதி புக்³க³லிகங் கத்வா தே³தி. பங்ஸுகூலங் அத்தனோ அத்தா²ய ட²பிதபா⁴வங் ஜானித்வா க³ண்ஹந்தேனபி அஞ்ஞஸ்ஸ ஸந்தகங் க³ஹிதங் நாம ந ஹோதீதி ஆஹ – ‘‘ஸசே பன ஸங்காரகூடாதீ³ஸூ’’திஆதி³. அஸாமிகஞ்ஹி பங்ஸுகூலந்தி வுச்சதி. பங்ஸுகூலங் அதி⁴ட்ட²ஹித்வாதி ‘‘அஸாமிகங் இத³’’ந்தி ஸஞ்ஞங் உப்பாதெ³த்வா. ஏவங் பன பங்ஸுகூலஸஞ்ஞங் அனுப்பாதெ³த்வா க³ண்ஹிதுங் ந வட்டதி.

    512.Upacāreti dvādasahatthūpacāraṃ sandhāya vadati. Upacāraṃ vā muñcitvā khipantīti dvādasahatthaṃ muñcitvā orato ṭhapenti, na purimasikkhāpade viya dvādasahatthabbhantareyevāti adhippāyo. Aññatra pārivattakāti yaṃ antamaso harītakakhaṇḍampi datvā vā dassāmīti ābhogaṃ katvā vā pārivattakaṃ gaṇhāti, taṃ ṭhapetvā. Acittakabhāvena na sametīti yathā aññātikāya ñātikasaññissa vematikassa ca gaṇhato acittakattā āpatti , evamidhāpi ‘‘bhikkhuniyā santakaṃ ida’’nti ajānitvā gaṇhatopi āpattiyevāti adhippāyo. Vassāvāsikaṃ detīti puggalikaṃ katvā deti. Paṃsukūlaṃ attano atthāya ṭhapitabhāvaṃ jānitvā gaṇhantenapi aññassa santakaṃ gahitaṃ nāma na hotīti āha – ‘‘sace pana saṅkārakūṭādīsū’’tiādi. Asāmikañhi paṃsukūlanti vuccati. Paṃsukūlaṃ adhiṭṭhahitvāti ‘‘asāmikaṃ ida’’nti saññaṃ uppādetvā. Evaṃ pana paṃsukūlasaññaṃ anuppādetvā gaṇhituṃ na vaṭṭati.

    513. அஞ்ஞாதிகாய அஞ்ஞாதிகஸஞ்ஞீதி திகபாசித்தியந்தி எத்த² இதி-ஸத்³தோ³ ஆதி³அத்தோ². தீணி பரிமாணமஸ்ஸாதி திகங், திகஞ்ச தங் பாசித்தியஞ்சாதி திகபாசித்தியங், தீணி பாசித்தியானீதி அத்தோ².

    513.Aññātikāya aññātikasaññīti tikapācittiyanti ettha iti-saddo ādiattho. Tīṇi parimāṇamassāti tikaṃ, tikañca taṃ pācittiyañcāti tikapācittiyaṃ, tīṇi pācittiyānīti attho.

    514. பத்தத்த²விகாதி³ங் யங்கிஞ்சீதி அனதி⁴ட்டா²னுபக³ங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. ‘‘சீவரங் நாம ச²ன்னங் சீவரானங் அஞ்ஞதரங் சீவரங் விகப்பனுபக³ங் பச்சி²ம’’ந்தி ஹி வுத்தத்தா அதி⁴ட்டா²னுபக³ங் யங்கிஞ்சி ந வட்டதி. தேனேவாஹ – ‘‘விகப்பனுபக³பச்சி²மசீவரப்பமாண’’ந்திஆதி³. யஸ்மா பி⁴ஸிச்ச²வி மஹந்தாபி ஸேனாஸனஸங்க³ஹிதத்தா சீவரஸங்க்²யங் ந க³ச்ச²தீதி நேவ அதி⁴ட்டா²னுபகா³ ந விகப்பனுபகா³ ச, தஸ்மா அனதி⁴ட்டா²னுபக³ஸாமஞ்ஞதோ வுத்தங். ஸசேபி மஞ்சப்பமாணா பி⁴ஸிச்ச²வி ஹோதி, வட்டதியேவாதி. கோ பன வாதோ³ பத்தத்த²விகாதீ³ஸூதி மஹதியாபி தாவ பி⁴ஸிச்ச²வியா அனதி⁴ட்டா²னுபக³த்தா அனாபத்தி, ததோ கு²த்³த³கதரேஸு அனதி⁴ட்டா²னுபகே³ஸு பத்தத்த²விகாதீ³ஸு கிமேவ வத்தப்³ப³ந்தி அதி⁴ப்பாயோ. படிக்³க³ஹணங் கிரியா, அபரிவத்தனங் அகிரியா. விகப்பனுபக³சீவரதா, பாரிவத்தகாபா⁴வோ, அஞ்ஞாதிகாய ஹத்த²தோ க³ஹணந்தி இமானெத்த² தீணி அங்கா³னி.

    514.Pattatthavikādiṃ yaṃkiñcīti anadhiṭṭhānupagaṃ sandhāya vadati. ‘‘Cīvaraṃ nāma channaṃ cīvarānaṃ aññataraṃ cīvaraṃ vikappanupagaṃ pacchima’’nti hi vuttattā adhiṭṭhānupagaṃ yaṃkiñci na vaṭṭati. Tenevāha – ‘‘vikappanupagapacchimacīvarappamāṇa’’ntiādi. Yasmā bhisicchavi mahantāpi senāsanasaṅgahitattā cīvarasaṅkhyaṃ na gacchatīti neva adhiṭṭhānupagā na vikappanupagā ca, tasmā anadhiṭṭhānupagasāmaññato vuttaṃ. Sacepi mañcappamāṇā bhisicchavi hoti, vaṭṭatiyevāti. Ko pana vādo pattatthavikādīsūti mahatiyāpi tāva bhisicchaviyā anadhiṭṭhānupagattā anāpatti, tato khuddakataresu anadhiṭṭhānupagesu pattatthavikādīsu kimeva vattabbanti adhippāyo. Paṭiggahaṇaṃ kiriyā, aparivattanaṃ akiriyā. Vikappanupagacīvaratā, pārivattakābhāvo, aññātikāya hatthato gahaṇanti imānettha tīṇi aṅgāni.

    சீவரபடிக்³க³ஹணஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Cīvarapaṭiggahaṇasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 5. சீவரபடிக்³க³ஹணஸிக்கா²பத³ங் • 5. Cīvarapaṭiggahaṇasikkhāpadaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 5. சீவரபடிக்³க³ஹணஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 5. Cīvarapaṭiggahaṇasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 5. சீவரபடிக்³க³ஹணஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 5. Cīvarapaṭiggahaṇasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 5. சீவரபடிக்³க³ஹணஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 5. Cīvarapaṭiggahaṇasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact