Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi

    6. சீவரஸிப்³ப³னஸிக்கா²பத³ங்

    6. Cīvarasibbanasikkhāpadaṃ

    175. ச²ட்டே² உதா³யீதி எத்த² மஹாஉதா³யீ, காளுதா³யீ, லாளுதா³யீதி தயோ உதா³யீ ஹொந்தி. தேஸு ததியோவாதி⁴ப்பேதோதி ஆஹ ‘‘லாளுதா³யீ’’தி. பபா⁴வேன டா²தி பவத்ததீதி பட்டோ²தி கதே படிப³லோவ லப்³ப⁴தி. தேனாஹ ‘‘படிப³லோ’’தி. நிபுணோதி குஸலோ. ‘‘படிபா⁴னேன கதசித்த’’ந்திஇமினா ‘‘படிபா⁴னசித்த’’ந்தி பத³ஸ்ஸ மஜ்ஜே² பத³லோபங் த³ஸ்ஸேதி. ஸோதி லாளுதா³யீ அகாஸீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தஸ்ஸாதி சீவரஸ்ஸ. ‘‘யதா²ஸங்ஹட’’ந்தி எத்த² ஏவஸத்³தோ³ அஜ்ஜா²ஹரிதப்³போ³தி ஆஹ ‘‘யதா²ஸங்ஹடமேவா’’தி.

    175. Chaṭṭhe udāyīti ettha mahāudāyī, kāḷudāyī, lāḷudāyīti tayo udāyī honti. Tesu tatiyovādhippetoti āha ‘‘lāḷudāyī’’ti. Pabhāvena ṭhāti pavattatīti paṭṭhoti kate paṭibalova labbhati. Tenāha ‘‘paṭibalo’’ti. Nipuṇoti kusalo. ‘‘Paṭibhānena katacitta’’ntiiminā ‘‘paṭibhānacitta’’nti padassa majjhe padalopaṃ dasseti. Soti lāḷudāyī akāsīti sambandho. Tassāti cīvarassa. ‘‘Yathāsaṃhaṭa’’nti ettha evasaddo ajjhāharitabboti āha ‘‘yathāsaṃhaṭamevā’’ti.

    176. யங் சீவரங் நிவாஸிதுங் வா பாருபிதுங் வா ஸக்கா ஹோதி, தங் சீவரங் நாமாதி யோஜனா. ஏவங் ஹீதி ஏவமேவ. ‘‘து³க்கட’’ந்திஇமினா ‘‘ஸயங் ஸிப்³ப³தி, ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸா’’தி எத்த² அந்தராபத்திங் த³ஸ்ஸேதி. ஆராதி ஸூசி. ஸா ஹி அரதி நிஸ்ஸங்க³வஸேன க³ச்ச²தி பவிஸதீதி ‘‘ஆரா’’தி வுச்சதி, தஸ்ஸா பதோ² க³மனங் ஆராபதோ², தஸ்மிங், ஆராபத²ஸ்ஸ நீஹரணாவஸானத்தா ‘‘நீஹரணே’’தி வுத்தங். ஸதக்க²த்தும்பீதி அனேகக்க²த்தும்பி. ஆணத்தோதி ஆணாபீயதீதி ஆணத்தோ. ‘‘ஆணாபிதோ’’தி வத்தப்³பே³ ணாபேஸத்³த³ஸ்ஸ லோபங், இகாரஸ்ஸ ச அகாரங் கத்வா, ‘‘ஆத³த்தே’’தி ஆக்²யாதபதே³ தேவிப⁴த்தியா விய தபச்சயஸ்ஸ ச த்³விபா⁴வங் கத்வா ஏவங் வுத்தங். தேனாஹ ‘‘ஸகிங் சீவரங் ஸிப்³பா³தி வுத்தோ’’தி. அத² பனாதி ததோ அஞ்ஞதா² பன. ஆணத்தஸ்ஸாதி ஆணாபிதஸ்ஸ. ஸம்ப³ஹுலானிபி பாசித்தியானி ஹொந்தீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.

    176. Yaṃ cīvaraṃ nivāsituṃ vā pārupituṃ vā sakkā hoti, taṃ cīvaraṃ nāmāti yojanā. Evaṃ hīti evameva. ‘‘Dukkaṭa’’ntiiminā ‘‘sayaṃ sibbati, āpatti pācittiyassā’’ti ettha antarāpattiṃ dasseti. Ārāti sūci. Sā hi arati nissaṅgavasena gacchati pavisatīti ‘‘ārā’’ti vuccati, tassā patho gamanaṃ ārāpatho, tasmiṃ, ārāpathassa nīharaṇāvasānattā ‘‘nīharaṇe’’ti vuttaṃ. Satakkhattumpīti anekakkhattumpi. Āṇattoti āṇāpīyatīti āṇatto. ‘‘Āṇāpito’’ti vattabbe ṇāpesaddassa lopaṃ, ikārassa ca akāraṃ katvā, ‘‘ādatte’’ti ākhyātapade tevibhattiyā viya tapaccayassa ca dvibhāvaṃ katvā evaṃ vuttaṃ. Tenāha ‘‘sakiṃ cīvaraṃ sibbāti vutto’’ti. Atha panāti tato aññathā pana. Āṇattassāti āṇāpitassa. Sambahulānipi pācittiyāni hontīti sambandho.

    யேபி நிஸ்ஸிதகா ஸிப்³ப³ந்தீதி யோஜனா, ஆசரியுபஜ்ஜா²யேஸு ஸிப்³ப³ந்தேஸூதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தேஸந்தி ஆசரியுபஜ்ஜா²யானங். தேஸம்பீதி நிஸ்ஸிதகானம்பி. ஞாதிகானங் பி⁴க்கு²னீனங் சீவரந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ‘‘அந்தேவாஸிகேஹீ’’திபத³ங் ‘‘ஸிப்³பா³பெந்தீ’’திபதே³ காரிதகம்மங். தத்ராபீதி ஆசரியுபஜ்ஜா²யேஹி ஸிப்³பா³பனேபி. ‘‘அந்தேவாஸிகே’’திபத³ங் ‘‘வஞ்செத்வா’’திபதே³ ஸுத்³த⁴கம்மங், ‘‘ஸிப்³பா³பெந்தீ’’திபதே³ காரிதகம்மங். இதரேஸந்தி ஆசரியுபஜ்ஜா²யானந்தி. ச²ட்ட²ங்.

    Yepi nissitakā sibbantīti yojanā, ācariyupajjhāyesu sibbantesūti sambandho. Tesanti ācariyupajjhāyānaṃ. Tesampīti nissitakānampi. Ñātikānaṃ bhikkhunīnaṃ cīvaranti sambandho. ‘‘Antevāsikehī’’tipadaṃ ‘‘sibbāpentī’’tipade kāritakammaṃ. Tatrāpīti ācariyupajjhāyehi sibbāpanepi. ‘‘Antevāsike’’tipadaṃ ‘‘vañcetvā’’tipade suddhakammaṃ, ‘‘sibbāpentī’’tipade kāritakammaṃ. Itaresanti ācariyupajjhāyānanti. Chaṭṭhaṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 3. ஓவாத³வக்³கோ³ • 3. Ovādavaggo

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 6. சீவரஸிப்³ப³னஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 6. Cīvarasibbanasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 6. சீவரஸிப்³பா³பனஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 6. Cīvarasibbāpanasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 6. சீவரஸிப்³ப³னஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 6. Cīvarasibbanasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 6. சீவரஸிப்³ப³னஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 6. Cīvarasibbanasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact