Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
11. சீவரஸுத்தங்
11. Cīvarasuttaṃ
154. ஏகங் ஸமயங் ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ ராஜக³ஹே விஹரதி வேளுவனே கலந்த³கனிவாபே. தேன கோ² பன ஸமயேன ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ த³க்கி²ணகி³ரிஸ்மிங் சாரிகங் சரதி மஹதா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன ஸத்³தி⁴ங்.
154. Ekaṃ samayaṃ āyasmā mahākassapo rājagahe viharati veḷuvane kalandakanivāpe. Tena kho pana samayena āyasmā ānando dakkhiṇagirismiṃ cārikaṃ carati mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ.
தேன கோ² பன ஸமயேன ஆயஸ்மதோ ஆனந்த³ஸ்ஸ திங்ஸமத்தா ஸத்³தி⁴விஹாரினோ பி⁴க்கூ² ஸிக்க²ங் பச்சக்கா²ய ஹீனாயாவத்தா ப⁴வந்தி யேபு⁴ய்யேன குமாரபூ⁴தா. அத² கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ த³க்கி²ணகி³ரிஸ்மிங் யதா²பி⁴ரந்தங் சாரிகங் சரித்வா யேன ராஜக³ஹங் வேளுவனங் கலந்த³கனிவாபோ யேனாயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ஆயஸ்மந்தங் மஹாகஸ்ஸபங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னங் கோ² ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ ஏதத³வோச – ‘‘கதி நு கோ², ஆவுஸோ ஆனந்த³, அத்த²வஸே படிச்ச ப⁴க³வதா குலேஸு திகபோ⁴ஜனங் பஞ்ஞத்த’’ந்தி?
Tena kho pana samayena āyasmato ānandassa tiṃsamattā saddhivihārino bhikkhū sikkhaṃ paccakkhāya hīnāyāvattā bhavanti yebhuyyena kumārabhūtā. Atha kho āyasmā ānando dakkhiṇagirismiṃ yathābhirantaṃ cārikaṃ caritvā yena rājagahaṃ veḷuvanaṃ kalandakanivāpo yenāyasmā mahākassapo tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā āyasmantaṃ mahākassapaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho āyasmantaṃ ānandaṃ āyasmā mahākassapo etadavoca – ‘‘kati nu kho, āvuso ānanda, atthavase paṭicca bhagavatā kulesu tikabhojanaṃ paññatta’’nti?
‘‘தயோ கோ², ப⁴ந்தே கஸ்ஸப, அத்த²வஸே படிச்ச ப⁴க³வதா குலேஸு திகபோ⁴ஜனங் பஞ்ஞத்தங் – து³ம்மங்கூனங் புக்³க³லானங் நிக்³க³ஹாய பேஸலானங் பி⁴க்கூ²னங் பா²ஸுவிஹாராய, மா பாபிச்சா² பக்க²ங் நிஸ்ஸாய ஸங்க⁴ங் பி⁴ந்தெ³ய்யுங் 1, குலானுத்³த³யதாய ச. இமே கோ², ப⁴ந்தே கஸ்ஸப, தயோ அத்த²வஸே படிச்ச ப⁴க³வதா குலேஸு திகபோ⁴ஜனங் பஞ்ஞத்த’’ந்தி.
‘‘Tayo kho, bhante kassapa, atthavase paṭicca bhagavatā kulesu tikabhojanaṃ paññattaṃ – dummaṅkūnaṃ puggalānaṃ niggahāya pesalānaṃ bhikkhūnaṃ phāsuvihārāya, mā pāpicchā pakkhaṃ nissāya saṅghaṃ bhindeyyuṃ 2, kulānuddayatāya ca. Ime kho, bhante kassapa, tayo atthavase paṭicca bhagavatā kulesu tikabhojanaṃ paññatta’’nti.
‘‘அத² கிஞ்சரஹி த்வங், ஆவுஸோ ஆனந்த³, இமேஹி நவேஹி பி⁴க்கூ²ஹி இந்த்³ரியேஸு அகு³த்தத்³வாரேஹி போ⁴ஜனே அமத்தஞ்ஞூஹி ஜாக³ரியங் அனநுயுத்தேஹி ஸத்³தி⁴ங் சாரிகங் சரஸி? ஸஸ்ஸகா⁴தங் மஞ்ஞே சரஸி, குலூபகா⁴தங் மஞ்ஞே சரஸி. ஓலுஜ்ஜதி 3 கோ² தே, ஆவுஸோ ஆனந்த³, பரிஸா; பலுஜ்ஜந்தி கோ² தே, ஆவுஸோ, நவப்பாயா. ந வாயங் குமாரகோ மத்தமஞ்ஞாஸீ’’தி.
‘‘Atha kiñcarahi tvaṃ, āvuso ānanda, imehi navehi bhikkhūhi indriyesu aguttadvārehi bhojane amattaññūhi jāgariyaṃ ananuyuttehi saddhiṃ cārikaṃ carasi? Sassaghātaṃ maññe carasi, kulūpaghātaṃ maññe carasi. Olujjati 4 kho te, āvuso ānanda, parisā; palujjanti kho te, āvuso, navappāyā. Na vāyaṃ kumārako mattamaññāsī’’ti.
‘‘அபி மே, ப⁴ந்தே கஸ்ஸப, ஸிரஸ்மிங் பலிதானி ஜாதானி. அத² ச பன மயங் அஜ்ஜாபி ஆயஸ்மதோ மஹாகஸ்ஸபஸ்ஸ குமாரகவாதா³ ந முச்சாமா’’தி. ‘‘ததா² ஹி பன த்வங், ஆவுஸோ ஆனந்த³, இமேஹி நவேஹி பி⁴க்கூ²ஹி இந்த்³ரியேஸு அகு³த்தத்³வாரேஹி போ⁴ஜனே அமத்தஞ்ஞூஹி ஜாக³ரியங் அனநுயுத்தேஹி ஸத்³தி⁴ங் சாரிகங் சரஸி, ஸஸ்ஸகா⁴தங் மஞ்ஞே சரஸி, குலூபகா⁴தங் மஞ்ஞே சரஸி. ஓலுஜ்ஜதி கோ² தே, ஆவுஸோ ஆனந்த³, பரிஸா; பலுஜ்ஜந்தி கோ² தே, ஆவுஸோ, நவப்பாயா. 5 ந வாயங் குமாரகோ மத்தமஞ்ஞாஸீ’’தி.
‘‘Api me, bhante kassapa, sirasmiṃ palitāni jātāni. Atha ca pana mayaṃ ajjāpi āyasmato mahākassapassa kumārakavādā na muccāmā’’ti. ‘‘Tathā hi pana tvaṃ, āvuso ānanda, imehi navehi bhikkhūhi indriyesu aguttadvārehi bhojane amattaññūhi jāgariyaṃ ananuyuttehi saddhiṃ cārikaṃ carasi, sassaghātaṃ maññe carasi, kulūpaghātaṃ maññe carasi. Olujjati kho te, āvuso ānanda, parisā; palujjanti kho te, āvuso, navappāyā. 6 Na vāyaṃ kumārako mattamaññāsī’’ti.
அஸ்ஸோஸி கோ² து²ல்லனந்தா³ பி⁴க்கு²னீ – ‘‘அய்யேன கிர மஹாகஸ்ஸபேன அய்யோ ஆனந்தோ³ வேதே³ஹமுனி குமாரகவாதே³ன அபஸாதி³தோ’’தி.
Assosi kho thullanandā bhikkhunī – ‘‘ayyena kira mahākassapena ayyo ānando vedehamuni kumārakavādena apasādito’’ti.
அத² கோ² து²ல்லனந்தா³ பி⁴க்கு²னீ அனத்தமனா அனத்தமனவாசங் நிச்சா²ரேஸி – ‘‘கிங் பன அய்யோ மஹாகஸ்ஸபோ அஞ்ஞதித்தி²யபுப்³போ³ ஸமானோ அய்யங் ஆனந்த³ங் வேதே³ஹமுனிங் குமாரகவாதே³ன அபஸாதே³தப்³ப³ங் மஞ்ஞதீ’’தி! அஸ்ஸோஸி கோ² ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ து²ல்லனந்தா³ய பி⁴க்கு²னியா இமங் வாசங் பா⁴ஸமானாய.
Atha kho thullanandā bhikkhunī anattamanā anattamanavācaṃ nicchāresi – ‘‘kiṃ pana ayyo mahākassapo aññatitthiyapubbo samāno ayyaṃ ānandaṃ vedehamuniṃ kumārakavādena apasādetabbaṃ maññatī’’ti! Assosi kho āyasmā mahākassapo thullanandāya bhikkhuniyā imaṃ vācaṃ bhāsamānāya.
அத² கோ² ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் ஏதத³வோச – ‘‘தக்³கா⁴வுஸோ ஆனந்த³, து²ல்லனந்தா³ய பி⁴க்கு²னியா ஸஹஸா அப்படிஸங்கா² வாசா பா⁴ஸிதா. யத்வாஹங், ஆவுஸோ, கேஸமஸ்ஸுங் ஓஹாரெத்வா காஸாயானி வத்தா²னி அச்சா²தெ³த்வா அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிதோ, நாபி⁴ஜானாமி அஞ்ஞங் ஸத்தா²ரங் உத்³தி³ஸிதா 7, அஞ்ஞத்ர தேன ப⁴க³வதா அரஹதா ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன. புப்³பே³ மே, ஆவுஸோ, அகா³ரிகபூ⁴தஸ்ஸ ஸதோ ஏதத³ஹோஸி – ‘ஸம்பா³தோ⁴ க⁴ராவாஸோ ரஜாபதோ² 8, அப்³போ⁴காஸோ பப்³ப³ஜ்ஜா. நயித³ங் ஸுகரங் அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸதா ஏகந்தபரிபுண்ணங் ஏகந்தபரிஸுத்³த⁴ங் ஸங்க²லிகி²தங் ப்³ரஹ்மசரியங் சரிதுங். யங்னூனாஹங் கேஸமஸ்ஸுங் ஓஹாரெத்வா காஸாயானி வத்தா²னி அச்சா²தெ³த்வா அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜெய்ய’ந்தி. ஸோ க்²வாஹங், ஆவுஸோ, அபரேன ஸமயேன படபிலோதிகானங் ஸங்கா⁴டிங் காரெத்வா 9 யே லோகே அரஹந்தோ தே உத்³தி³ஸ்ஸ கேஸமஸ்ஸுங் ஓஹாரெத்வா காஸாயானி வத்தா²னி அச்சா²தெ³த்வா அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிங்.
Atha kho āyasmā mahākassapo āyasmantaṃ ānandaṃ etadavoca – ‘‘tagghāvuso ānanda, thullanandāya bhikkhuniyā sahasā appaṭisaṅkhā vācā bhāsitā. Yatvāhaṃ, āvuso, kesamassuṃ ohāretvā kāsāyāni vatthāni acchādetvā agārasmā anagāriyaṃ pabbajito, nābhijānāmi aññaṃ satthāraṃ uddisitā 10, aññatra tena bhagavatā arahatā sammāsambuddhena. Pubbe me, āvuso, agārikabhūtassa sato etadahosi – ‘sambādho gharāvāso rajāpatho 11, abbhokāso pabbajjā. Nayidaṃ sukaraṃ agāraṃ ajjhāvasatā ekantaparipuṇṇaṃ ekantaparisuddhaṃ saṅkhalikhitaṃ brahmacariyaṃ carituṃ. Yaṃnūnāhaṃ kesamassuṃ ohāretvā kāsāyāni vatthāni acchādetvā agārasmā anagāriyaṃ pabbajeyya’nti. So khvāhaṃ, āvuso, aparena samayena paṭapilotikānaṃ saṅghāṭiṃ kāretvā 12 ye loke arahanto te uddissa kesamassuṃ ohāretvā kāsāyāni vatthāni acchādetvā agārasmā anagāriyaṃ pabbajiṃ.
ஸோ ஏவங் பப்³ப³ஜிதோ ஸமானோ அத்³தா⁴னமக்³க³ப்படிபன்னோ அத்³த³ஸங் ப⁴க³வந்தங் அந்தரா ச ராஜக³ஹங் அந்தரா ச நாளந்த³ங் ப³ஹுபுத்தே சேதியே நிஸின்னங். தி³ஸ்வான மே ஏதத³ஹோஸி – ‘ஸத்தா²ரஞ்ச வதாஹங் பஸ்ஸெய்யங், ப⁴க³வந்தமேவ பஸ்ஸெய்யங்; ஸுக³தஞ்ச வதாஹங் பஸ்ஸெய்யங், ப⁴க³வந்தமேவ பஸ்ஸெய்யங்; ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஞ்ச வதாஹங் பஸ்ஸெய்யங்; ப⁴க³வந்தமேவ பஸ்ஸெய்ய’ந்தி. ஸோ க்²வாஹங், ஆவுஸோ, தத்தே²வ ப⁴க³வதோ பாதே³ஸு ஸிரஸா நிபதித்வா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசங் – ‘ஸத்தா² மே, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா, ஸாவகோஹமஸ்மி; ஸத்தா² மே, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா, ஸாவகோஹமஸ்மீ’தி . ஏவங் வுத்தே மங், ஆவுஸோ, ப⁴க³வா ஏதத³வோச – ‘யோ கோ², கஸ்ஸப, ஏவங் ஸப்³ப³சேதஸா ஸமன்னாக³தங் ஸாவகங் அஜானஞ்ஞேவ வதெ³ய்ய ஜானாமீதி, அபஸ்ஸஞ்ஞேவ வதெ³ய்ய பஸ்ஸாமீதி, முத்³தா⁴பி தஸ்ஸ விபதெய்ய. அஹங் கோ² பன, கஸ்ஸப, ஜானஞ்ஞேவ வதா³மி ஜானாமீதி, பஸ்ஸஞ்ஞேவ வதா³மி பஸ்ஸாமீ’தி.
So evaṃ pabbajito samāno addhānamaggappaṭipanno addasaṃ bhagavantaṃ antarā ca rājagahaṃ antarā ca nāḷandaṃ bahuputte cetiye nisinnaṃ. Disvāna me etadahosi – ‘satthārañca vatāhaṃ passeyyaṃ, bhagavantameva passeyyaṃ; sugatañca vatāhaṃ passeyyaṃ, bhagavantameva passeyyaṃ; sammāsambuddhañca vatāhaṃ passeyyaṃ; bhagavantameva passeyya’nti. So khvāhaṃ, āvuso, tattheva bhagavato pādesu sirasā nipatitvā bhagavantaṃ etadavocaṃ – ‘satthā me, bhante, bhagavā, sāvakohamasmi; satthā me, bhante, bhagavā, sāvakohamasmī’ti . Evaṃ vutte maṃ, āvuso, bhagavā etadavoca – ‘yo kho, kassapa, evaṃ sabbacetasā samannāgataṃ sāvakaṃ ajānaññeva vadeyya jānāmīti, apassaññeva vadeyya passāmīti, muddhāpi tassa vipateyya. Ahaṃ kho pana, kassapa, jānaññeva vadāmi jānāmīti, passaññeva vadāmi passāmī’ti.
தஸ்மாதிஹ தே, கஸ்ஸப, ஏவங் ஸிக்கி²தப்³ப³ங் – ‘திப்³ப³ங் மே ஹிரொத்தப்பங் பச்சுபட்டி²தங் ப⁴விஸ்ஸதி தே²ரேஸு நவேஸு மஜ்ஜி²மேஸூ’தி. ஏவஞ்ஹி தே, கஸ்ஸப, ஸிக்கி²தப்³ப³ங்.
Tasmātiha te, kassapa, evaṃ sikkhitabbaṃ – ‘tibbaṃ me hirottappaṃ paccupaṭṭhitaṃ bhavissati theresu navesu majjhimesū’ti. Evañhi te, kassapa, sikkhitabbaṃ.
தஸ்மாதிஹ தே, கஸ்ஸப, ஏவங் ஸிக்கி²தப்³ப³ங் – ‘யங் கிஞ்சி த⁴ம்மங் ஸுணிஸ்ஸாமி குஸலூபஸங்ஹிதங் ஸப்³ப³ங் தங் அட்டி²ங் கத்வா மனஸி கரித்வா ஸப்³ப³சேதஸா ஸமன்னாஹரித்வா ஓஹிதஸோதோ த⁴ம்மங் ஸுணிஸ்ஸாமீ’தி. ஏவஞ்ஹி தே, கஸ்ஸப, ஸிக்கி²தப்³ப³ங்.
Tasmātiha te, kassapa, evaṃ sikkhitabbaṃ – ‘yaṃ kiñci dhammaṃ suṇissāmi kusalūpasaṃhitaṃ sabbaṃ taṃ aṭṭhiṃ katvā manasi karitvā sabbacetasā samannāharitvā ohitasoto dhammaṃ suṇissāmī’ti. Evañhi te, kassapa, sikkhitabbaṃ.
தஸ்மாதிஹ தே, கஸ்ஸப, ஏவங் ஸிக்கி²தப்³ப³ங் – ‘ஸாதஸஹக³தா ச மே காயக³தாஸதி ந விஜஹிஸ்ஸதீ’தி. ஏவஞ்ஹி தே, கஸ்ஸப, ஸிக்கி²தப்³ப³ந்தி.
Tasmātiha te, kassapa, evaṃ sikkhitabbaṃ – ‘sātasahagatā ca me kāyagatāsati na vijahissatī’ti. Evañhi te, kassapa, sikkhitabbanti.
‘‘அத² கோ² மங், ஆவுஸோ, ப⁴க³வா இமினா ஓவாதே³ன ஓவதி³த்வா உட்டா²யாஸனா பக்காமி. ஸத்தாஹமேவ க்²வாஹங், ஆவுஸோ, ஸரணோ 13 ரட்ட²பிண்ட³ங் பு⁴ஞ்ஜிங்’’. அட்ட²மியா அஞ்ஞா உத³பாதி³.
‘‘Atha kho maṃ, āvuso, bhagavā iminā ovādena ovaditvā uṭṭhāyāsanā pakkāmi. Sattāhameva khvāhaṃ, āvuso, saraṇo 14 raṭṭhapiṇḍaṃ bhuñjiṃ’’. Aṭṭhamiyā aññā udapādi.
‘‘அத² கோ², ஆவுஸோ, ப⁴க³வா மக்³கா³ ஓக்கம்ம யேன அஞ்ஞதரங் ருக்க²மூலங் தேனுபஸங்கமி. அத² க்²வாஹங், ஆவுஸோ, படபிலோதிகானங் ஸங்கா⁴டிங் சதுக்³கு³ணங் பஞ்ஞபெத்வா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசங் – ‘இத⁴, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா நிஸீத³து, யங் மமஸ்ஸ தீ³க⁴ரத்தங் ஹிதாய ஸுகா²யா’தி. நிஸீதி³ கோ², ஆவுஸோ, ப⁴க³வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே. நிஸஜ்ஜ கோ² மங், ஆவுஸோ, ப⁴க³வா ஏதத³வோச – ‘முது³கா கோ² த்யாயங், கஸ்ஸப, படபிலோதிகானங் ஸங்கா⁴டீ’தி. ‘படிக்³க³ண்ஹாது மே, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா படபிலோதிகானங் ஸங்கா⁴டிங் அனுகம்பங் உபாதா³யா’தி. ‘தா⁴ரெஸ்ஸஸி பன மே த்வங், கஸ்ஸப, ஸாணானி பங்ஸுகூலானி நிப்³ப³ஸனானீ’தி. ‘தா⁴ரெஸ்ஸாமஹங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வதோ ஸாணானி பங்ஸுகூலானி நிப்³ப³ஸனானீ’தி. ‘‘ஸோ க்²வாஹங், ஆவுஸோ, படபிலோதிகானங் ஸங்கா⁴டிங் ப⁴க³வதோ பாதா³ஸிங். அஹங் பன ப⁴க³வதோ ஸாணானி பங்ஸுகூலானி நிப்³ப³ஸனானி படிபஜ்ஜிங்’’.
‘‘Atha kho, āvuso, bhagavā maggā okkamma yena aññataraṃ rukkhamūlaṃ tenupasaṅkami. Atha khvāhaṃ, āvuso, paṭapilotikānaṃ saṅghāṭiṃ catugguṇaṃ paññapetvā bhagavantaṃ etadavocaṃ – ‘idha, bhante, bhagavā nisīdatu, yaṃ mamassa dīgharattaṃ hitāya sukhāyā’ti. Nisīdi kho, āvuso, bhagavā paññatte āsane. Nisajja kho maṃ, āvuso, bhagavā etadavoca – ‘mudukā kho tyāyaṃ, kassapa, paṭapilotikānaṃ saṅghāṭī’ti. ‘Paṭiggaṇhātu me, bhante, bhagavā paṭapilotikānaṃ saṅghāṭiṃ anukampaṃ upādāyā’ti. ‘Dhāressasi pana me tvaṃ, kassapa, sāṇāni paṃsukūlāni nibbasanānī’ti. ‘Dhāressāmahaṃ, bhante, bhagavato sāṇāni paṃsukūlāni nibbasanānī’ti. ‘‘So khvāhaṃ, āvuso, paṭapilotikānaṃ saṅghāṭiṃ bhagavato pādāsiṃ. Ahaṃ pana bhagavato sāṇāni paṃsukūlāni nibbasanāni paṭipajjiṃ’’.
‘‘யஞ்ஹி தங், ஆவுஸோ, ஸம்மா வத³மானோ வதெ³ய்ய – ‘ப⁴க³வதோ புத்தோ ஓரஸோ முக²தோ ஜாதோ த⁴ம்மஜோ த⁴ம்மனிம்மிதோ த⁴ம்மதா³யாதோ³, படிக்³க³ஹிதானி 15 ஸாணானி பங்ஸுகூலானி நிப்³ப³ஸனானீ’தி, மமங் தங் ஸம்மா வத³மானோ வதெ³ய்ய – ‘ப⁴க³வதோ புத்தோ ஓரஸோ முக²தோ ஜாதோ த⁴ம்மஜோ த⁴ம்மனிம்மிதோ த⁴ம்மதா³யாதோ³, படிக்³க³ஹிதானி ஸாணானி பங்ஸுகூலானி நிப்³ப³ஸனானீ’’’தி.
‘‘Yañhi taṃ, āvuso, sammā vadamāno vadeyya – ‘bhagavato putto oraso mukhato jāto dhammajo dhammanimmito dhammadāyādo, paṭiggahitāni 16 sāṇāni paṃsukūlāni nibbasanānī’ti, mamaṃ taṃ sammā vadamāno vadeyya – ‘bhagavato putto oraso mukhato jāto dhammajo dhammanimmito dhammadāyādo, paṭiggahitāni sāṇāni paṃsukūlāni nibbasanānī’’’ti.
‘‘அஹங் கோ², ஆவுஸோ, யாவதே³வ ஆகங்கா²மி விவிச்சேவ காமேஹி விவிச்ச அகுஸலேஹி த⁴ம்மேஹி ஸவிதக்கங் ஸவிசாரங் விவேகஜங் பீதிஸுக²ங் பட²மங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹராமி. அஹங் கோ², ஆவுஸோ, யாவதே³ ஆகங்கா²மி…பே॰… (நவன்னங் அனுபுப்³ப³விஹாரஸமாபத்தினங் பஞ்சன்னஞ்ச அபி⁴ஞ்ஞானங் ஏவங் வித்தா²ரோ வேதி³தப்³போ³) .
‘‘Ahaṃ kho, āvuso, yāvadeva ākaṅkhāmi vivicceva kāmehi vivicca akusalehi dhammehi savitakkaṃ savicāraṃ vivekajaṃ pītisukhaṃ paṭhamaṃ jhānaṃ upasampajja viharāmi. Ahaṃ kho, āvuso, yāvade ākaṅkhāmi…pe… (navannaṃ anupubbavihārasamāpattinaṃ pañcannañca abhiññānaṃ evaṃ vitthāro veditabbo) .
‘‘அஹங் கோ², ஆவுஸோ, ஆஸவானங் க²யா அனாஸவங் சேதோவிமுத்திங் பஞ்ஞாவிமுத்திங் தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹராமி; ஸத்தரதனங் வா, ஆவுஸோ, நாக³ங் அட்³ட⁴ட்ட²மரதனங் வா தாலபத்திகாய சா²தே³தப்³ப³ங் மஞ்ஞெய்ய, யோ மே ச² அபி⁴ஞ்ஞா சா²தே³தப்³ப³ங் மஞ்ஞெய்யா’’தி.
‘‘Ahaṃ kho, āvuso, āsavānaṃ khayā anāsavaṃ cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharāmi; sattaratanaṃ vā, āvuso, nāgaṃ aḍḍhaṭṭhamaratanaṃ vā tālapattikāya chādetabbaṃ maññeyya, yo me cha abhiññā chādetabbaṃ maññeyyā’’ti.
சவித்த² ச பன து²ல்லனந்தா³ பி⁴க்கு²னீ ப்³ரஹ்மசரியம்ஹாதி. ஏகாத³ஸமங்.
Cavittha ca pana thullanandā bhikkhunī brahmacariyamhāti. Ekādasamaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 11. சீவரஸுத்தவண்ணனா • 11. Cīvarasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 11. சீவரஸுத்தவண்ணனா • 11. Cīvarasuttavaṇṇanā