Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த்³வேமாதிகாபாளி • Dvemātikāpāḷi

    நிஸ்ஸக்³கி³யகண்டோ³

    Nissaggiyakaṇḍo

    இதோ பரங் பன இமே கோ² பனாதிஆதி³ ஸப்³ப³த்த² வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங்.

    Ito paraṃ pana ime kho panātiādi sabbattha vuttanayeneva veditabbaṃ.

    1. சீவரவக்³கோ³

    1. Cīvaravaggo

    1. கதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    1. Kathinasikkhāpadavaṇṇanā

    நிஸ்ஸக்³கி³யேஸு பன சீவரவக்³க³ஸ்ஸ தாவ பட²மஸிக்கா²பதே³ நிட்டி²தசீவரஸ்மிந்தி ஸூசிகம்மபரியோஸானேன வா, ‘‘நட்ட²ங் வா வினட்ட²ங் வா த³ட்³ட⁴ங் வா சீவராஸா வா உபச்சி²ன்னா’’தி (பாரா॰ 463) இமேஸு வா யேன கேனசி ஆகாரேன நிட்டி²தே சீவரஸ்மிங், சீவரஸ்ஸ கரணபலிபோ³தே⁴ உபச்சி²ன்னேதி அத்தோ². அத்த²தகதி²னஸ்ஸ ஹி பி⁴க்கு²னோ யாவ இமேஹாகாரேஹி சீவரபலிபோ³தோ⁴ ந சி²ஜ்ஜதி, தாவ கதி²னானிஸங்ஸங் லப⁴தி. உப்³ப⁴தஸ்மிங் கதி²னேதி யங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ கதி²னங் அத்த²தங், தஸ்மிஞ்ச உப்³ப⁴தே. தத்ரேவங் ஸங்கே²பதோ கதி²னத்தா²ரோ ச உப்³பா⁴ரோ ச வேதி³தப்³போ³. அயஞ்ஹி கதி²னத்தா²ரோ நாம ப⁴க³வதா புரிமவஸ்ஸங்வுட்டா²னங் அனுஞ்ஞாதோ, ஸோ ஸப்³ப³ந்திமேன பரிச்சே²தே³ன பஞ்சன்னங் ஜனானங் வட்டதி, தஸ்மா யத்த² சத்தாரோ வா தயோ வா த்³வே வா ஏகோ வா புரிமவஸ்ஸங் உபக³தோ, தத்த² பச்சி²மவஸ்ஸூபக³தே க³ணபூரகே கத்வா அத்த²ரிதப்³ப³ங், தே ச க³ணபூரகாவ ஹொந்தி, ஆனிஸங்ஸே ந லப⁴ந்தி, தஸ்மா ஸசே புரிமவஸ்ஸங்வுட்டா²னங் க³ஹட்ட²பப்³ப³ஜிதேஸு யோ கோசி த⁴ம்மேன ஸமேன சீவரங் தே³தி ‘‘இமினா கதி²னங் அத்த²ரதா²’’தி (மஹாவ॰ 306-309), தங் க²ந்த⁴கே வுத்தாய ஞத்திது³தியகம்மவாசாய கதி²னத்தா²ராரஹஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ தா³தப்³ப³ங். தேன தத³ஹேவ பஞ்ச வா அதிரேகானி வா க²ண்டா³னி சி²ந்தி³த்வா ஸங்கா⁴டி வா உத்தராஸங்கோ³ வா அந்தரவாஸகோ வா காதப்³போ³, ஸேஸபி⁴க்கூ²ஹிபி தஸ்ஸ ஸஹாயேஹி ப⁴விதப்³ப³ங், ஸசே கதசீவரமேவ உப்பஜ்ஜதி, ஸுந்த³ரமேவ. அச்சி²ன்னாஸிப்³பி³தங் பன ந வட்டதி. தேன பி⁴க்கு²னா ஸசே ஸங்கா⁴டியா அத்த²ரிதுகாமோ ஹோதி, போராணிகங் ஸங்கா⁴டிங் பச்சுத்³த⁴ரித்வா நவங் ஸங்கா⁴டிங் அதி⁴ட்ட²ஹித்வா ‘‘இமாய ஸங்கா⁴டியா கதி²னங் அத்த²ராமீ’’தி அத்த²ரிதப்³ப³ங். உத்தராஸங்க³அந்தரவாஸகேஸுபி ஏஸேவ நயோ. ததோ தேன புரிமவஸ்ஸங்வுட்டே² அந்தோஸீமாக³தே பி⁴க்கூ² உபஸங்கமித்வா ‘‘அத்த²தங், ப⁴ந்தே, ஸங்க⁴ஸ்ஸ கதி²னங், த⁴ம்மிகோ கதி²னத்தா²ரோ, அனுமோத³தா²’’தி (பரி॰ 413) வத்தப்³ப³ங், தே²ரானஞ்ச நவானஞ்ச ப³ஹூனஞ்ச ஏகஸ்ஸ ச அனுரூபங் ஸல்லக்கெ²த்வா வத்தப்³ப³ங். தேஹிபி ‘‘அத்த²தங், ப⁴ந்தே, ஸங்க⁴ஸ்ஸ கதி²ன’’ந்தி வா ‘‘அத்த²தங், ஆவுஸோ, ஸங்க⁴ஸ்ஸ கதி²ன’’ந்தி வா வத்வா ‘‘த⁴ம்மிகோ கதி²னத்தா²ரோ, அனுமோதா³மா’’தி வா ‘‘அனுமோதா³மீ’’தி வா வத்தப்³ப³ங். புரிமவஸ்ஸங்வுட்டே²ஸுபி யே அனுமோத³ந்தி, தேஸங்யேவ அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங். தே ததோ பட்டா²ய யாவ கதி²னஸ்ஸுப்³பா⁴ரா அனாமந்தசாரோ, அஸமாதா³னசாரோ, யாவத³த்த²சீவரங், க³ணபோ⁴ஜனங், யோ ச தத்த² சீவருப்பாதோ³, தஸ்மிங் ஆவாஸே ஸங்க⁴ஸ்ஸ உப்பன்னசீவரஞ்சாதி இமே பஞ்சானிஸங்ஸே லப⁴ந்தி, அயங் தாவ கதி²னத்தா²ரோ. தங் பனேதங் கதி²னங் ‘‘அட்டி²மா, பி⁴க்க²வே, மாதிகா கதி²னஸ்ஸுப்³பா⁴ராய பக்கமனந்திகா நிட்டா²னந்திகா ஸன்னிட்டா²னந்திகா நாஸனந்திகா ஸவனந்திகா ஆஸாவச்சே²தி³கா ஸீமாதிக்கமனந்திகா ஸஹுப்³பா⁴ரா’’தி (மஹாவ॰ 310) ஏவங் வுத்தாஸு அட்ட²ஸு மாதிகாஸு அஞ்ஞதரவஸேன உத்³த⁴ரீயதி, தத்த² வித்தா²ரவினிச்ச²யோ ஸமந்தபாஸாதி³காயங் (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 310) வுத்தனயேன வேதி³தப்³போ³. இதி ‘‘உப்³ப⁴தஸ்மிங் கதி²னே’’திஇமினா ஸேஸபலிபோ³தா⁴பா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி.

    Nissaggiyesu pana cīvaravaggassa tāva paṭhamasikkhāpade niṭṭhitacīvarasminti sūcikammapariyosānena vā, ‘‘naṭṭhaṃ vā vinaṭṭhaṃ vā daḍḍhaṃ vā cīvarāsā vā upacchinnā’’ti (pārā. 463) imesu vā yena kenaci ākārena niṭṭhite cīvarasmiṃ, cīvarassa karaṇapalibodhe upacchinneti attho. Atthatakathinassa hi bhikkhuno yāva imehākārehi cīvarapalibodho na chijjati, tāva kathinānisaṃsaṃ labhati. Ubbhatasmiṃ kathineti yaṃ saṅghassa kathinaṃ atthataṃ, tasmiñca ubbhate. Tatrevaṃ saṅkhepato kathinatthāro ca ubbhāro ca veditabbo. Ayañhi kathinatthāro nāma bhagavatā purimavassaṃvuṭṭhānaṃ anuññāto, so sabbantimena paricchedena pañcannaṃ janānaṃ vaṭṭati, tasmā yattha cattāro vā tayo vā dve vā eko vā purimavassaṃ upagato, tattha pacchimavassūpagate gaṇapūrake katvā attharitabbaṃ, te ca gaṇapūrakāva honti, ānisaṃse na labhanti, tasmā sace purimavassaṃvuṭṭhānaṃ gahaṭṭhapabbajitesu yo koci dhammena samena cīvaraṃ deti ‘‘iminā kathinaṃ attharathā’’ti (mahāva. 306-309), taṃ khandhake vuttāya ñattidutiyakammavācāya kathinatthārārahassa bhikkhuno dātabbaṃ. Tena tadaheva pañca vā atirekāni vā khaṇḍāni chinditvā saṅghāṭi vā uttarāsaṅgo vā antaravāsako vā kātabbo, sesabhikkhūhipi tassa sahāyehi bhavitabbaṃ, sace katacīvarameva uppajjati, sundarameva. Acchinnāsibbitaṃ pana na vaṭṭati. Tena bhikkhunā sace saṅghāṭiyā attharitukāmo hoti, porāṇikaṃ saṅghāṭiṃ paccuddharitvā navaṃ saṅghāṭiṃ adhiṭṭhahitvā ‘‘imāya saṅghāṭiyā kathinaṃ attharāmī’’ti attharitabbaṃ. Uttarāsaṅgaantaravāsakesupi eseva nayo. Tato tena purimavassaṃvuṭṭhe antosīmāgate bhikkhū upasaṅkamitvā ‘‘atthataṃ, bhante, saṅghassa kathinaṃ, dhammiko kathinatthāro, anumodathā’’ti (pari. 413) vattabbaṃ, therānañca navānañca bahūnañca ekassa ca anurūpaṃ sallakkhetvā vattabbaṃ. Tehipi ‘‘atthataṃ, bhante, saṅghassa kathina’’nti vā ‘‘atthataṃ, āvuso, saṅghassa kathina’’nti vā vatvā ‘‘dhammiko kathinatthāro, anumodāmā’’ti vā ‘‘anumodāmī’’ti vā vattabbaṃ. Purimavassaṃvuṭṭhesupi ye anumodanti, tesaṃyeva atthataṃ hoti kathinaṃ. Te tato paṭṭhāya yāva kathinassubbhārā anāmantacāro, asamādānacāro, yāvadatthacīvaraṃ, gaṇabhojanaṃ, yo ca tattha cīvaruppādo, tasmiṃ āvāse saṅghassa uppannacīvarañcāti ime pañcānisaṃse labhanti, ayaṃ tāva kathinatthāro. Taṃ panetaṃ kathinaṃ ‘‘aṭṭhimā, bhikkhave, mātikā kathinassubbhārāya pakkamanantikā niṭṭhānantikā sanniṭṭhānantikā nāsanantikā savanantikā āsāvacchedikā sīmātikkamanantikā sahubbhārā’’ti (mahāva. 310) evaṃ vuttāsu aṭṭhasu mātikāsu aññataravasena uddharīyati, tattha vitthāravinicchayo samantapāsādikāyaṃ (mahāva. aṭṭha. 310) vuttanayena veditabbo. Iti ‘‘ubbhatasmiṃ kathine’’tiiminā sesapalibodhābhāvaṃ dasseti.

    த³ஸாஹபரமந்தி த³ஸ அஹானி பரமோ பரிச்சே²தோ³ அஸ்ஸாதி த³ஸாஹபரமோ, தங் த³ஸாஹபரமங் காலங் தா⁴ரேதப்³ப³ந்தி அத்தோ². அதி⁴ட்டி²தவிகப்பிதேஸு அபரியாபன்னத்தா அதிரேகங் சீவரந்தி அதிரேகசீவரங், சீவரங் நாம கோ²மங் கப்பாஸிகங் கோஸெய்யங் கம்ப³லங் ஸாணங் ப⁴ங்க³ந்தி ஏதேஸங் வா தத³னுலோமானங் வா அஞ்ஞதரங் அயமஸ்ஸ ஜாதி, பமாணதோ பன தங் விகப்பனுபக³ங் பச்சி²மங் இத⁴ அதி⁴ப்பேதங். வுத்தஞ்ஹேதங் ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஆயாமதோ அட்ட²ங்கு³லங் ஸுக³தங்கு³லேன சதுரங்கு³லவித்த²தங் பச்சி²மங் சீவரங் விகப்பேது’’ந்தி (மஹாவ॰ 358). யங் பன வுத்தங் ‘‘அதி⁴ட்டி²தவிகப்பிதேஸு அபரியாபன்னத்தா’’தி, எத்த² ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, திசீவரங் அதி⁴ட்டா²துங் ந விகப்பேதுங், வஸ்ஸிகஸாடிகங் வஸ்ஸானங் சதுமாஸங் அதி⁴ட்டா²துங் ததோ பரங் விகப்பேதுங், நிஸீத³னங் அதி⁴ட்டா²துங் ந விகப்பேதுங் பச்சத்த²ரணங் அதி⁴ட்டா²துங் ந விகப்பேதுங், கண்டு³ப்படிச்சா²தி³ங் யாவ ஆபா³தா⁴ அதி⁴ட்டா²துங் ததோ பரங் விகப்பேதுங், முக²புஞ்ச²னசோளகங் அதி⁴ட்டா²துங் ந விகப்பேதுங், பரிக்கா²ரசோளங் அதி⁴ட்டா²துங் ந விகப்பேது’’ந்தி (மஹாவ॰ 358) இமினா நயேன அதி⁴ட்டா²தப்³ப³விகப்பேதப்³ப³தா ஜானிதப்³பா³. தத்த² திசீவரங் அதி⁴ட்ட²ஹந்தேன ரஜித்வா கப்பபி³ந்து³ங் த³த்வா பமாணயுத்தமேவ அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ங், தஸ்ஸ பமாணங் உக்கட்ட²பரிச்சே²தே³ன ஸுக³தசீவரதோ ஊனகங் வட்டதி, லாமகபரிச்சே²தே³ன ஸங்கா⁴டியா தாவ உத்தராஸங்க³ஸ்ஸ ச தீ³க⁴தோ முட்டி²பஞ்சகங், திரியங் முட்டி²த்திகங், அந்தரவாஸகோ தீ³க⁴தோ முட்டி²பஞ்சகோ , திரியங் த்³விஹத்தோ²பி வட்டதி. வுத்தப்பமாணதோ பன அதிரேகஞ்ச ஊனகஞ்ச ‘‘பரிக்கா²ரசோள’’ந்தி அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ங். தத்த² யஸ்மா ‘‘த்³வே சீவரஸ்ஸ அதி⁴ட்டா²னானி காயேன வா அதி⁴ட்டே²தி, வாசாய வா அதி⁴ட்டே²தீ’’தி வுத்தங், தஸ்மா புராணஸங்கா⁴டிங் ‘‘இமங் ஸங்கா⁴டிங் பச்சுத்³த⁴ராமீ’’தி பச்சுத்³த⁴ரித்வா நவங் ஹத்தே²ன க³ஹெத்வா ‘‘இமங் ஸங்கா⁴டிங் அதி⁴ட்டா²மீ’’தி சித்தேன ஆபோ⁴க³ங் கத்வா காயவிகாரங் கரொந்தேன காயேன வா அதி⁴ட்டா²தப்³பா³, வசீபே⁴த³ங் கத்வா வாசாய வா அதி⁴ட்டா²தப்³பா³. தத்ர து³வித⁴ங் அதி⁴ட்டா²னங் – ஸசே ஹத்த²பாஸே ஹோதி, ‘‘இமங் ஸங்கா⁴டிங் அதி⁴ட்டா²மீ’’தி வாசா பி⁴ந்தி³தப்³பா³. அத² அந்தோக³ப்³பா⁴தீ³ஸு ஸாமந்தவிஹாரே வா ஹோதி, ட²பிதட்டா²னங் ஸல்லக்கெ²த்வா ‘‘ஏதங் ஸங்கா⁴டிங் அதி⁴ட்டா²மீ’’தி வாசா பி⁴ந்தி³தப்³பா³. ஏஸ நயோ உத்தராஸங்கே³ ச அந்தரவாஸகே ச. நாமமத்தமேவ ஹி விஸேஸோ. தஸ்மா ஸப்³பா³னி ஸங்கா⁴டிங் உத்தராஸங்க³ங் அந்தரவாஸகந்தி ஏவங் அத்தனோ அத்தனோ நாமேனேவ அதி⁴ட்டா²தப்³பா³னி. ஸசே அதி⁴ட்ட²ஹித்வா ட²பிதவத்தே²ஹி ஸங்கா⁴டிஆதீ³னி கரோதி, நிட்டி²தே ரஜனே ச கப்பே ச ‘‘இமங் பச்சுத்³த⁴ராமீ’’தி பச்சுத்³த⁴ரித்வா புன அதி⁴ட்டா²தப்³பா³னி. இத³ஞ்ச பன திசீவரங் ஸுக²பரிபோ⁴க³த்த²ங் பரிக்கா²ரசோளங் அதி⁴ட்டா²தும்பி வட்டதி.

    Dasāhaparamanti dasa ahāni paramo paricchedo assāti dasāhaparamo, taṃ dasāhaparamaṃ kālaṃ dhāretabbanti attho. Adhiṭṭhitavikappitesu apariyāpannattā atirekaṃ cīvaranti atirekacīvaraṃ, cīvaraṃ nāma khomaṃ kappāsikaṃ koseyyaṃ kambalaṃ sāṇaṃ bhaṅganti etesaṃ vā tadanulomānaṃ vā aññataraṃ ayamassa jāti, pamāṇato pana taṃ vikappanupagaṃ pacchimaṃ idha adhippetaṃ. Vuttañhetaṃ ‘‘anujānāmi, bhikkhave, āyāmato aṭṭhaṅgulaṃ sugataṅgulena caturaṅgulavitthataṃ pacchimaṃ cīvaraṃ vikappetu’’nti (mahāva. 358). Yaṃ pana vuttaṃ ‘‘adhiṭṭhitavikappitesu apariyāpannattā’’ti, ettha ‘‘anujānāmi, bhikkhave, ticīvaraṃ adhiṭṭhātuṃ na vikappetuṃ, vassikasāṭikaṃ vassānaṃ catumāsaṃ adhiṭṭhātuṃ tato paraṃ vikappetuṃ, nisīdanaṃ adhiṭṭhātuṃ na vikappetuṃ paccattharaṇaṃ adhiṭṭhātuṃ na vikappetuṃ, kaṇḍuppaṭicchādiṃ yāva ābādhā adhiṭṭhātuṃ tato paraṃ vikappetuṃ, mukhapuñchanacoḷakaṃ adhiṭṭhātuṃ na vikappetuṃ, parikkhāracoḷaṃ adhiṭṭhātuṃ na vikappetu’’nti (mahāva. 358) iminā nayena adhiṭṭhātabbavikappetabbatā jānitabbā. Tattha ticīvaraṃ adhiṭṭhahantena rajitvā kappabinduṃ datvā pamāṇayuttameva adhiṭṭhātabbaṃ, tassa pamāṇaṃ ukkaṭṭhaparicchedena sugatacīvarato ūnakaṃ vaṭṭati, lāmakaparicchedena saṅghāṭiyā tāva uttarāsaṅgassa ca dīghato muṭṭhipañcakaṃ, tiriyaṃ muṭṭhittikaṃ, antaravāsako dīghato muṭṭhipañcako , tiriyaṃ dvihatthopi vaṭṭati. Vuttappamāṇato pana atirekañca ūnakañca ‘‘parikkhāracoḷa’’nti adhiṭṭhātabbaṃ. Tattha yasmā ‘‘dve cīvarassa adhiṭṭhānāni kāyena vā adhiṭṭheti, vācāya vā adhiṭṭhetī’’ti vuttaṃ, tasmā purāṇasaṅghāṭiṃ ‘‘imaṃ saṅghāṭiṃ paccuddharāmī’’ti paccuddharitvā navaṃ hatthena gahetvā ‘‘imaṃ saṅghāṭiṃ adhiṭṭhāmī’’ti cittena ābhogaṃ katvā kāyavikāraṃ karontena kāyena vā adhiṭṭhātabbā, vacībhedaṃ katvā vācāya vā adhiṭṭhātabbā. Tatra duvidhaṃ adhiṭṭhānaṃ – sace hatthapāse hoti, ‘‘imaṃ saṅghāṭiṃ adhiṭṭhāmī’’ti vācā bhinditabbā. Atha antogabbhādīsu sāmantavihāre vā hoti, ṭhapitaṭṭhānaṃ sallakkhetvā ‘‘etaṃ saṅghāṭiṃ adhiṭṭhāmī’’ti vācā bhinditabbā. Esa nayo uttarāsaṅge ca antaravāsake ca. Nāmamattameva hi viseso. Tasmā sabbāni saṅghāṭiṃ uttarāsaṅgaṃ antaravāsakanti evaṃ attano attano nāmeneva adhiṭṭhātabbāni. Sace adhiṭṭhahitvā ṭhapitavatthehi saṅghāṭiādīni karoti, niṭṭhite rajane ca kappe ca ‘‘imaṃ paccuddharāmī’’ti paccuddharitvā puna adhiṭṭhātabbāni. Idañca pana ticīvaraṃ sukhaparibhogatthaṃ parikkhāracoḷaṃ adhiṭṭhātumpi vaṭṭati.

    வஸ்ஸிகஸாடிகா அனதிரித்தபமாணா நாமங் க³ஹெத்வா வுத்தனயேனேவ சத்தாரோ வஸ்ஸிகே மாஸே அதி⁴ட்டா²தப்³பா³, ததோ பரங் பச்சுத்³த⁴ரித்வா விகப்பேதப்³பா³, வண்ணபே⁴த³மத்தரத்தாபி சேஸா வட்டதி, த்³வே பன ந வட்டந்தி. நிஸீத³னங் வுத்தனயேன அதி⁴ட்டா²தப்³ப³மேவ, தஞ்ச கோ² பமாணயுத்தங் ஏகமேவ, த்³வே ந வட்டந்தி. பச்சத்த²ரணம்பி அதி⁴ட்டா²தப்³ப³மேவ, தங் பன மஹந்தம்பி ஏகம்பி ப³ஹூனிபி வட்டந்தி, நீலம்பி பீதகம்பி ஸத³ஸம்பி புப்ப²த³ஸம்பீதி ஸப்³ப³ப்பகாரம்பி வட்டதி. கண்டு³ப்படிச்சா²தி³ யாவ ஆபா³தோ⁴ அத்தி², தாவ பமாணிகா அதி⁴ட்டா²தப்³பா³, ஆபா³தே⁴ வூபஸந்தே பச்சுத்³த⁴ரித்வா விகப்பேதப்³பா³, ஸா ஏகாவ வட்டதி. முக²புஞ்ச²னசோளங் அதி⁴ட்டா²தப்³ப³மேவ, தங் பன ஏகம்பி ப³ஹூனிபி மஹந்தம்பி வட்டதியேவ. பரிக்கா²ரசோளே க³ணனா நத்தி², யத்தகங் இச்ச²தி, தத்தகங் அதி⁴ட்டா²தப்³ப³மேவ. த²விகாபி பரிஸ்ஸாவனம்பி விகப்பனுபக³ங் பச்சி²மபமாணங் ‘‘பரிக்கா²ரசோள’’ந்தி அதி⁴ட்டா²தப்³ப³மேவ, ப³ஹூனிபி ஏகதோ கத்வா ‘‘இமானி சீவரானி பரிக்கா²ரசோளானி அதி⁴ட்டா²மீ’’திஆதி³னா நயேன அதி⁴ட்டா²துங் வட்டதியேவ. மஞ்சபி⁴ஸி பீட²பி⁴ஸி பி³ப்³போ³ஹனங் பாவாரோ கோஜவோதி ஏதேஸு பன ஸேனாஸனபரிக்கா²ரத்தா²ய தி³ன்னபச்சத்த²ரணே ச அதி⁴ட்டா²னகிச்சங் நத்தி²யேவ. ஸப்³ப³ஞ்ச பனேதங் வுத்தப்பகாரேன அதி⁴ட்டி²தசீவரங் அஞ்ஞஸ்ஸ தா³னேன, அச்சி²ந்தி³த்வா க³ஹணேன, விஸ்ஸாஸக்³கா³ஹேன, ஹீனாயாவத்தனேன, ஸிக்கா²பச்சக்கா²னேன, காலங்கிரியாய, லிங்க³பரிவத்தனேன, பச்சுத்³த⁴ரணேனாதி இமேஹி அட்ட²ஹி காரணேஹி அதி⁴ட்டா²னங் விஜஹதி. திசீவரங் பன கனிட்ட²ங்கு³லினக²பிட்டி²ப்பமாணேன சி²த்³தே³னாபி விஜஹதி, தஞ்ச கோ² வினிப்³பே³தே⁴னேவ. ஸசே ஹி சி²த்³த³ஸ்ஸ அப்³ப⁴ந்தரே ஏகதந்துபி அச்சி²ன்னோ ஹோதி, ரக்க²தியேவ. தத்த² ஸங்கா⁴டியா ச உத்தராஸங்க³ஸ்ஸ ச தீ³க⁴ந்ததோ வித³த்தி²ப்பமாணஸ்ஸ திரியந்ததோ அட்ட²ங்கு³லப்பமாணஸ்ஸ பதே³ஸஸ்ஸ ஓரதோ சி²த்³த³ங் அதி⁴ட்டா²னங் பி⁴ந்த³தி, அந்தரவாஸகேபி தீ³க⁴ந்ததோ ஏததே³வ பமாணங், திரியந்தேன பன சதுரங்கு³லதா வேதி³தப்³பா³. திண்ணன்னம்பி வுத்தோகாஸஸ்ஸ பரதோ ந பி⁴ந்த³தி, தஸ்மா சி²த்³தே³ ஜாதே திசீவரங் அதிரேகசீவரட்டா²னே திட்ட²தி, ஸூசிகம்மங் கத்வா புன அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ங். வஸ்ஸிகஸாடிகா வஸ்ஸானமாஸாதிக்கமேனாபி, கண்டு³ப்படிச்சா²தி³ ஆபா³த⁴வூபஸமேனாபி அதி⁴ட்டா²னங் விஜஹதி. தஸ்மா ஸா ததோ பரங் விகப்பேதப்³பா³. விகப்பனலக்க²ணங் பன ஸப்³ப³சீவரானங் விகப்பனஸிக்கா²பதே³யேவ வண்ணயிஸ்ஸாம. கேவலஞ்ஹி இமஸ்மிங் ஓகாஸே யங் ஏவங் அனதி⁴ட்டி²தங் அவிகப்பிதஞ்ச, தங் ‘‘அதிரேகசீவர’’ந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.

    Vassikasāṭikā anatirittapamāṇā nāmaṃ gahetvā vuttanayeneva cattāro vassike māse adhiṭṭhātabbā, tato paraṃ paccuddharitvā vikappetabbā, vaṇṇabhedamattarattāpi cesā vaṭṭati, dve pana na vaṭṭanti. Nisīdanaṃ vuttanayena adhiṭṭhātabbameva, tañca kho pamāṇayuttaṃ ekameva, dve na vaṭṭanti. Paccattharaṇampi adhiṭṭhātabbameva, taṃ pana mahantampi ekampi bahūnipi vaṭṭanti, nīlampi pītakampi sadasampi pupphadasampīti sabbappakārampi vaṭṭati. Kaṇḍuppaṭicchādi yāva ābādho atthi, tāva pamāṇikā adhiṭṭhātabbā, ābādhe vūpasante paccuddharitvā vikappetabbā, sā ekāva vaṭṭati. Mukhapuñchanacoḷaṃ adhiṭṭhātabbameva, taṃ pana ekampi bahūnipi mahantampi vaṭṭatiyeva. Parikkhāracoḷe gaṇanā natthi, yattakaṃ icchati, tattakaṃ adhiṭṭhātabbameva. Thavikāpi parissāvanampi vikappanupagaṃ pacchimapamāṇaṃ ‘‘parikkhāracoḷa’’nti adhiṭṭhātabbameva, bahūnipi ekato katvā ‘‘imāni cīvarāni parikkhāracoḷāni adhiṭṭhāmī’’tiādinā nayena adhiṭṭhātuṃ vaṭṭatiyeva. Mañcabhisi pīṭhabhisi bibbohanaṃ pāvāro kojavoti etesu pana senāsanaparikkhāratthāya dinnapaccattharaṇe ca adhiṭṭhānakiccaṃ natthiyeva. Sabbañca panetaṃ vuttappakārena adhiṭṭhitacīvaraṃ aññassa dānena, acchinditvā gahaṇena, vissāsaggāhena, hīnāyāvattanena, sikkhāpaccakkhānena, kālaṅkiriyāya, liṅgaparivattanena, paccuddharaṇenāti imehi aṭṭhahi kāraṇehi adhiṭṭhānaṃ vijahati. Ticīvaraṃ pana kaniṭṭhaṅgulinakhapiṭṭhippamāṇena chiddenāpi vijahati, tañca kho vinibbedheneva. Sace hi chiddassa abbhantare ekatantupi acchinno hoti, rakkhatiyeva. Tattha saṅghāṭiyā ca uttarāsaṅgassa ca dīghantato vidatthippamāṇassa tiriyantato aṭṭhaṅgulappamāṇassa padesassa orato chiddaṃ adhiṭṭhānaṃ bhindati, antaravāsakepi dīghantato etadeva pamāṇaṃ, tiriyantena pana caturaṅgulatā veditabbā. Tiṇṇannampi vuttokāsassa parato na bhindati, tasmā chidde jāte ticīvaraṃ atirekacīvaraṭṭhāne tiṭṭhati, sūcikammaṃ katvā puna adhiṭṭhātabbaṃ. Vassikasāṭikā vassānamāsātikkamenāpi, kaṇḍuppaṭicchādi ābādhavūpasamenāpi adhiṭṭhānaṃ vijahati. Tasmā sā tato paraṃ vikappetabbā. Vikappanalakkhaṇaṃ pana sabbacīvarānaṃ vikappanasikkhāpadeyeva vaṇṇayissāma. Kevalañhi imasmiṃ okāse yaṃ evaṃ anadhiṭṭhitaṃ avikappitañca, taṃ ‘‘atirekacīvara’’nti veditabbaṃ.

    தங் அதிக்காமயதோ நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியந்தி தங் யதா²வுத்தஜாதிப்பமாணங் சீவரங்த³ஸாஹபரமங் காலங் அதிக்காமயதோ எத்த²ந்தரே யதா² அதிரேகசீவரங் ந ஹோதி, ததா² அக்ருப்³ப³தோ நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங், தஞ்ச சீவரங் நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஹோதி, பாசித்தியங் ஆபத்தி சஸ்ஸ ஹோதீதி அத்தோ². அத² வா நிஸ்ஸஜ்ஜனங் நிஸ்ஸக்³கி³யங், புப்³ப³பா⁴கே³ கத்தப்³ப³ஸ்ஸ வினயகம்மஸ்ஸேதங் நாமங், நிஸ்ஸக்³கி³யமஸ்ஸ அத்தீ²தி நிஸ்ஸக்³கி³யமிச்சேவ. கிங் தங்? பாசித்தியங். தங் அதிக்காமயதோ ஸஹ நிஸ்ஸக்³கி³யேன நிஸ்ஸக்³கி³யவினயகம்மங் பாசித்தியங் ஹோதீதி அயமெத்த² அத்தோ². தஞ்ச பனேதங் சீவரங் யங் தி³வஸங் உப்பன்னங், தஸ்ஸ யோ அருணோ, ஸோ உப்பன்னதி³வஸனிஸ்ஸிதோ, தஸ்மா சீவருப்பாத³தி³வஸேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகாத³ஸே அருணுக்³க³மனே த³ஸாஹாதிக்கமிதங் ஹோதி, தங் க³ஹெத்வா ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா க³ணஸ்ஸ வா புக்³க³லஸ்ஸ வா நிஸ்ஸஜ்ஜிதப்³ப³ங், தத்ராயங் நயோ – ஸங்க⁴ஸ்ஸ தாவ ஏவங் நிஸ்ஸஜ்ஜிதப்³ப³ங் ‘‘இத³ங் மே, ப⁴ந்தே, சீவரங் த³ஸஹாதிக்கந்தங் நிஸ்ஸக்³கி³யங், இமாஹங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ நிஸ்ஸஜ்ஜாமீ’’தி நிஸ்ஸஜ்ஜித்வா ‘‘அஹங், ப⁴ந்தே, ஏகங் நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங் ஆபன்னோ, தங் படிதே³ஸேமீ’’தி ஏவங் ஆபத்தி தே³ஸேதப்³பா³. ஸசே த்³வே ஹொந்தி, ‘‘த்³வே’’தி வத்தப்³ப³ங், ஸசே தது³த்தரி, ‘‘ஸம்ப³ஹுலா’’தி வத்தப்³ப³ங். நிஸ்ஸஜ்ஜனேபி ஸசே த்³வே வா ப³ஹூனி வா ஹொந்தி, ‘‘இமானி மே, ப⁴ந்தே, சீவரானி த³ஸாஹாதிக்கந்தானி நிஸ்ஸக்³கி³யானி, இமானாஹங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ நிஸ்ஸஜ்ஜாமீ’’தி வத்தப்³ப³ங், பாளிங் வத்துங் அஸக்கொந்தேன அஞ்ஞதா²பி வத்தப்³ப³ங். ப்³யத்தேன பி⁴க்கு²னா படிப³லேன ஸங்கோ⁴ ஞாபேதப்³போ³ ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴, அயங் இத்த²ன்னாமோ பி⁴க்கு² ஆபத்திங் ஸரதி விவரதி உத்தானிங் கரோதி தே³ஸேதி, யதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தகல்லங், அஹங் இத்த²ன்னாமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஆபத்திங் படிக்³க³ண்ஹெய்ய’’ந்தி (சூளவ॰ 239), இமினா லக்க²ணேன ஆபத்திங் படிக்³க³ண்ஹித்வா வத்தப்³போ³ ‘‘பஸ்ஸஸீ’’தி, ‘‘ஆம பஸ்ஸாமீ’’தி, ‘‘ஆயதிங் ஸங்வரெய்யாஸீ’’தி, ‘‘ஸாது⁴ ஸுட்டு² ஸங்வரிஸ்ஸாமீ’’தி. த்³வீஸு பன ஸம்ப³ஹுலாஸு வா புரிமனயேனேவ வசனபே⁴தோ³ காதப்³போ³. தே³ஸிதாய ஆபத்தியா ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴, இத³ங் சீவரங் இத்த²ன்னாமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ நிஸ்ஸட்ட²ங், யதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தகல்லங் , ஸங்கோ⁴ இமங் சீவரங் இத்த²ன்னாமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ த³தெ³ய்யா’’தி (பாரா॰ 464) ஏவங் நிஸ்ஸட்ட²சீவரங் தா³தப்³ப³ங், த்³வீஸு ப³ஹூஸு வா வசனபே⁴தோ³ காதப்³போ³.

    Taṃ atikkāmayato nissaggiyaṃ pācittiyanti taṃ yathāvuttajātippamāṇaṃ cīvaraṃdasāhaparamaṃ kālaṃ atikkāmayato etthantare yathā atirekacīvaraṃ na hoti, tathā akrubbato nissaggiyaṃ pācittiyaṃ, tañca cīvaraṃ nissaggiyaṃ hoti, pācittiyaṃ āpatti cassa hotīti attho. Atha vā nissajjanaṃ nissaggiyaṃ, pubbabhāge kattabbassa vinayakammassetaṃ nāmaṃ, nissaggiyamassa atthīti nissaggiyamicceva. Kiṃ taṃ? Pācittiyaṃ. Taṃ atikkāmayato saha nissaggiyena nissaggiyavinayakammaṃ pācittiyaṃ hotīti ayamettha attho. Tañca panetaṃ cīvaraṃ yaṃ divasaṃ uppannaṃ, tassa yo aruṇo, so uppannadivasanissito, tasmā cīvaruppādadivasena saddhiṃ ekādase aruṇuggamane dasāhātikkamitaṃ hoti, taṃ gahetvā saṅghassa vā gaṇassa vā puggalassa vā nissajjitabbaṃ, tatrāyaṃ nayo – saṅghassa tāva evaṃ nissajjitabbaṃ ‘‘idaṃ me, bhante, cīvaraṃ dasahātikkantaṃ nissaggiyaṃ, imāhaṃ saṅghassa nissajjāmī’’ti nissajjitvā ‘‘ahaṃ, bhante, ekaṃ nissaggiyaṃ pācittiyaṃ āpanno, taṃ paṭidesemī’’ti evaṃ āpatti desetabbā. Sace dve honti, ‘‘dve’’ti vattabbaṃ, sace taduttari, ‘‘sambahulā’’ti vattabbaṃ. Nissajjanepi sace dve vā bahūni vā honti, ‘‘imāni me, bhante, cīvarāni dasāhātikkantāni nissaggiyāni, imānāhaṃ saṅghassa nissajjāmī’’ti vattabbaṃ, pāḷiṃ vattuṃ asakkontena aññathāpi vattabbaṃ. Byattena bhikkhunā paṭibalena saṅgho ñāpetabbo ‘‘suṇātu me, bhante, saṅgho, ayaṃ itthannāmo bhikkhu āpattiṃ sarati vivarati uttāniṃ karoti deseti, yadi saṅghassa pattakallaṃ, ahaṃ itthannāmassa bhikkhuno āpattiṃ paṭiggaṇheyya’’nti (cūḷava. 239), iminā lakkhaṇena āpattiṃ paṭiggaṇhitvā vattabbo ‘‘passasī’’ti, ‘‘āma passāmī’’ti, ‘‘āyatiṃ saṃvareyyāsī’’ti, ‘‘sādhu suṭṭhu saṃvarissāmī’’ti. Dvīsu pana sambahulāsu vā purimanayeneva vacanabhedo kātabbo. Desitāya āpattiyā ‘‘suṇātu me, bhante, saṅgho, idaṃ cīvaraṃ itthannāmassa bhikkhuno nissaggiyaṃ saṅghassa nissaṭṭhaṃ, yadi saṅghassa pattakallaṃ , saṅgho imaṃ cīvaraṃ itthannāmassa bhikkhuno dadeyyā’’ti (pārā. 464) evaṃ nissaṭṭhacīvaraṃ dātabbaṃ, dvīsu bahūsu vā vacanabhedo kātabbo.

    க³ணஸ்ஸ பன நிஸ்ஸஜ்ஜந்தேன ‘‘இமாஹ’’ந்தி வா ‘‘இமானி அஹ’’ந்தி வா வத்வா ‘‘ஆயஸ்மந்தானங் நிஸ்ஸஜ்ஜாமீ’’தி வத்தப்³ப³ங், ஆபத்திப்படிக்³கா³ஹகேனாபி ‘‘ஸுணந்து மே ஆயஸ்மந்தா, அயங் இத்த²ன்னாமோ பி⁴க்கு² ஆபத்திங் ஸரதி…பே॰… தே³ஸேதி, யதா³யஸ்மந்தானங் பத்தகல்ல’’ந்தி வத்தப்³ப³ங், சீவரதா³னேபி ‘‘ஸுணந்து மே ஆயஸ்மந்தா, இத³ங் சீவரங் இத்த²ன்னாமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஆயஸ்மந்தானங் நிஸ்ஸட்ட²ங், யதா³யஸ்மந்தானங் பத்தகல்லங், ஆயஸ்மந்தா இமங் சீவரங் இத்த²ன்னாமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ த³தெ³ய்யு’’ந்தி (பாரா॰ 466) வத்தப்³ப³ங், ஸேஸங் புரிமஸதி³ஸமேவ. புக்³க³லஸ்ஸ பன நிஸ்ஸஜ்ஜந்தேன ‘‘இமாஹ’’ந்தி வா ‘‘இமானி அஹ’’ந்தி வா வத்வா ‘‘ஆயஸ்மதோ நிஸ்ஸஜ்ஜாமீ’’தி வத்தப்³ப³ங், நிஸ்ஸஜ்ஜித்வா ‘‘அஹங், ப⁴ந்தே, ஏகங் நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங் ஆபன்னோ, தங் படிதே³ஸேமீ’’தி ஏவங் ஆபத்தி தே³ஸேதப்³பா³. ஸசே பன நவகதரோ ஹோதி, ‘‘ஆவுஸோ’’தி வத்தப்³ப³ங், தேனாபி ‘‘பஸ்ஸஸீ’’தி வா ‘‘பஸ்ஸதா²’’தி வா வுத்தே ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே’’தி வா ‘‘ஆம ஆவுஸோ’’தி வா வத்வா ‘‘பஸ்ஸாமீ’’தி வத்தப்³ப³ங், ததோ ‘‘ஆயதிங் ஸங்வரெய்யாஸீ’’தி வா ‘‘ஸங்வரெய்யாதா²’’தி வா வுத்தே ‘‘ஸாது⁴ ஸுட்டு² ஸங்வரிஸ்ஸாமீ’’தி வத்தப்³ப³ங். ஏவங் தே³ஸிதாய ஆபத்தியா ‘‘இமங் சீவரங் ஆயஸ்மதோ த³ம்மீ’’தி தா³தப்³ப³ங், த்³வீஸு தீஸு வா புப்³பே³ வுத்தானுஸாரேனேவ நயோ வேதி³தப்³போ³. த்³வின்னங் பன யதா² க³ணஸ்ஸ, ஏவங் நிஸ்ஸஜ்ஜிதப்³ப³ங், ததோ ஆபத்திப்படிக்³க³ஹணஞ்ச நிஸ்ஸட்ட²சீவரதா³னஞ்ச தேஸங் அஞ்ஞதரேன யதா² ஏகேன புக்³க³லேன, ததா² காதப்³ப³ங், இத³ங் பன ஸப்³ப³னிஸ்ஸக்³கி³யேஸு விதா⁴னங். சீவரங் பத்தோ நிஸீத³னந்தி வத்து²மத்தமேவ ஹி நானங், பரம்முக²ங் பன வத்து² ‘‘ஏத’’ந்தி நிஸ்ஸஜ்ஜிதப்³ப³ங். ஸசே ப³ஹூனி ஹொந்தி, ‘‘ஏதானீ’’தி வத்தப்³ப³ங். நிஸ்ஸட்ட²தா³னேபி ஏஸேவ நயோ. நிஸ்ஸட்ட²வத்து²ங் ‘‘தி³ன்னமித³ங் இமினா மய்ஹ’’ந்தி ஸஞ்ஞாய ந படிதெ³ந்தஸ்ஸ து³க்கடங், தஸ்ஸ ஸந்தகபா⁴வங் ஞத்வா லேஸேன அச்சி²ந்த³ந்தோ ஸாமிகஸ்ஸ து⁴ரனிக்கே²பேன ப⁴ண்ட³ங் அக்³கா⁴பெத்வா காரேதப்³போ³தி.

    Gaṇassa pana nissajjantena ‘‘imāha’’nti vā ‘‘imāni aha’’nti vā vatvā ‘‘āyasmantānaṃ nissajjāmī’’ti vattabbaṃ, āpattippaṭiggāhakenāpi ‘‘suṇantu me āyasmantā, ayaṃ itthannāmo bhikkhu āpattiṃ sarati…pe… deseti, yadāyasmantānaṃ pattakalla’’nti vattabbaṃ, cīvaradānepi ‘‘suṇantu me āyasmantā, idaṃ cīvaraṃ itthannāmassa bhikkhuno nissaggiyaṃ āyasmantānaṃ nissaṭṭhaṃ, yadāyasmantānaṃ pattakallaṃ, āyasmantā imaṃ cīvaraṃ itthannāmassa bhikkhuno dadeyyu’’nti (pārā. 466) vattabbaṃ, sesaṃ purimasadisameva. Puggalassa pana nissajjantena ‘‘imāha’’nti vā ‘‘imāni aha’’nti vā vatvā ‘‘āyasmato nissajjāmī’’ti vattabbaṃ, nissajjitvā ‘‘ahaṃ, bhante, ekaṃ nissaggiyaṃ pācittiyaṃ āpanno, taṃ paṭidesemī’’ti evaṃ āpatti desetabbā. Sace pana navakataro hoti, ‘‘āvuso’’ti vattabbaṃ, tenāpi ‘‘passasī’’ti vā ‘‘passathā’’ti vā vutte ‘‘āma, bhante’’ti vā ‘‘āma āvuso’’ti vā vatvā ‘‘passāmī’’ti vattabbaṃ, tato ‘‘āyatiṃ saṃvareyyāsī’’ti vā ‘‘saṃvareyyāthā’’ti vā vutte ‘‘sādhu suṭṭhu saṃvarissāmī’’ti vattabbaṃ. Evaṃ desitāya āpattiyā ‘‘imaṃ cīvaraṃ āyasmato dammī’’ti dātabbaṃ, dvīsu tīsu vā pubbe vuttānusāreneva nayo veditabbo. Dvinnaṃ pana yathā gaṇassa, evaṃ nissajjitabbaṃ, tato āpattippaṭiggahaṇañca nissaṭṭhacīvaradānañca tesaṃ aññatarena yathā ekena puggalena, tathā kātabbaṃ, idaṃ pana sabbanissaggiyesu vidhānaṃ. Cīvaraṃ patto nisīdananti vatthumattameva hi nānaṃ, parammukhaṃ pana vatthu ‘‘eta’’nti nissajjitabbaṃ. Sace bahūni honti, ‘‘etānī’’ti vattabbaṃ. Nissaṭṭhadānepi eseva nayo. Nissaṭṭhavatthuṃ ‘‘dinnamidaṃ iminā mayha’’nti saññāya na paṭidentassa dukkaṭaṃ, tassa santakabhāvaṃ ñatvā lesena acchindanto sāmikassa dhuranikkhepena bhaṇḍaṃ agghāpetvā kāretabboti.

    வேஸாலியங் ச²ப்³ப³க்³கி³யே பி⁴க்கூ² ஆரப்³ப⁴ அதிரேகசீவரதா⁴ரணவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், ‘‘த³ஸாஹபரம’’ந்தி அயமெத்த² அனுபஞ்ஞத்தி, ஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி, அனாணத்திகங், அனிஸ்ஸஜ்ஜித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ து³க்கடங், யதா² ச இத⁴, ஏவங் ஸப்³ப³த்த², தஸ்மா நங் பரதோ ந வக்கா²ம. த³ஸாஹங் அனதிக்கந்தேபி அதிக்கந்தஸஞ்ஞினோ வேமதிகஸ்ஸ ச து³க்கடங். அதிக்கந்தே அனதிக்கந்தஸஞ்ஞினோபி வேமதிகஸ்ஸபி நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியமேவ, ததா² அனதி⁴ட்டி²தாவிகப்பிதஅஅஸ்ஸஜ்ஜிதஅனட்டா²வினட்ட²அத³ட்³டா⁴விலுத்தேஸு அதி⁴ட்டி²தாதி³ஸஞ்ஞினோ. அந்தோத³ஸாஹங் அதி⁴ட்டி²தே விகப்பிதே விஸ்ஸஜ்ஜிதே நட்டே² வினட்டே² த³ட்³டே⁴ அச்சி²ன்னே விஸ்ஸாஸேன கா³ஹிதே உம்மத்தகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. ஆசாரவிபத்தி, யதா² ச இத³ங், ஏவங் இதோ பரானிபி, உப⁴தோபாதிமொக்கே²ஸுபி ஹி பாராஜிகானி ச ஸங்கா⁴தி³ஸேஸா ச ஸீலவிபத்தி, ஸேஸாபத்தியோ ஆசாரவிபத்தி, ஆஜீவவிபத்தி வா தி³ட்டி²விபத்தி வா காசி ஆபத்தி நாம நத்தி². ஆஜீவவிபத்திபச்சயா பன ட²பெத்வா து³ப்³பா⁴ஸிதங் ச² ஆபத்திக்க²ந்தா⁴ பஞ்ஞத்தா, தி³ட்டி²விபத்திபச்சயா பாசித்தியது³க்கடவஸேன த்³வே ஆபத்திக்க²ந்தா⁴ பஞ்ஞத்தாதி, இத³மெத்த² லக்க²ணங், இதி விபத்திகதா² இதே⁴வ நிட்டி²தாதி, ந நங் இதோ பரங் விசாரயிஸ்ஸாம. ஜாதிப்பமாணஸம்பன்னஸ்ஸ சீவரஸ்ஸ அத்தனோ ஸந்தகதா, க³ணனுபக³தா, சி²ன்னபலிபோ³த⁴பா⁴வோ, அதிரேகசீவரதா, த³ஸாஹாதிக்கமோதி இமானெத்த² பஞ்ச அங்கா³னி. கதி²னஸமுட்டா²னங், அகிரியங், நோஸஞ்ஞாவிமொக்க²ங், அசித்தகங், பண்ணத்திவஜ்ஜங், காயகம்மங், வசீகம்மங், திசித்தங், திவேத³னந்தி.

    Vesāliyaṃ chabbaggiye bhikkhū ārabbha atirekacīvaradhāraṇavatthusmiṃ paññattaṃ, ‘‘dasāhaparama’’nti ayamettha anupaññatti, sādhāraṇapaññatti, anāṇattikaṃ, anissajjitvā paribhuñjantassa dukkaṭaṃ, yathā ca idha, evaṃ sabbattha, tasmā naṃ parato na vakkhāma. Dasāhaṃ anatikkantepi atikkantasaññino vematikassa ca dukkaṭaṃ. Atikkante anatikkantasaññinopi vematikassapi nissaggiyaṃ pācittiyameva, tathā anadhiṭṭhitāvikappitaaassajjitaanaṭṭhāvinaṭṭhaadaḍḍhāviluttesu adhiṭṭhitādisaññino. Antodasāhaṃ adhiṭṭhite vikappite vissajjite naṭṭhe vinaṭṭhe daḍḍhe acchinne vissāsena gāhite ummattakādīnañca anāpatti. Ācāravipatti, yathā ca idaṃ, evaṃ ito parānipi, ubhatopātimokkhesupi hi pārājikāni ca saṅghādisesā ca sīlavipatti, sesāpattiyo ācāravipatti, ājīvavipatti vā diṭṭhivipatti vā kāci āpatti nāma natthi. Ājīvavipattipaccayā pana ṭhapetvā dubbhāsitaṃ cha āpattikkhandhā paññattā, diṭṭhivipattipaccayā pācittiyadukkaṭavasena dve āpattikkhandhā paññattāti, idamettha lakkhaṇaṃ, iti vipattikathā idheva niṭṭhitāti, na naṃ ito paraṃ vicārayissāma. Jātippamāṇasampannassa cīvarassa attano santakatā, gaṇanupagatā, chinnapalibodhabhāvo, atirekacīvaratā, dasāhātikkamoti imānettha pañca aṅgāni. Kathinasamuṭṭhānaṃ, akiriyaṃ, nosaññāvimokkhaṃ, acittakaṃ, paṇṇattivajjaṃ, kāyakammaṃ, vacīkammaṃ, ticittaṃ, tivedananti.

    கதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Kathinasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    2. உதோ³ஸிதஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    2. Udositasikkhāpadavaṇṇanā

    து³தியே நிட்டி²தசீவரஸ்மிங் பி⁴க்கு²னாதிஎத்த² புரிமஸிக்கா²பதே³ விய அத்த²ங் அக்³க³ஹெத்வா நிட்டி²தே சீவரஸ்மிங் பி⁴க்கு²னோதி ஏவங் ஸாமிவஸேன கரணவசனஸ்ஸ அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. கரணவஸேன ஹி பி⁴க்கு²னா இத³ங் நாம கம்மங் காதப்³ப³ங், தங் நத்தி², ஸாமிவஸேன பன பி⁴க்கு²னோ சீவரஸ்மிங் நிட்டி²தே கதி²னே ச உப்³ப⁴தே ஏவங் இமேஹி சீவரனிட்டா²னகதி²னுப்³பா⁴ரேஹி சி²ன்னபலிபோ³தோ⁴ ஏகரத்தம்பி சே பி⁴க்கு² திசீவரேன விப்பவஸெய்யாதி ஏவங் அத்தோ² யுஜ்ஜதி. தத்த² திசீவரேனாதி திசீவராதி⁴ட்டா²னநயேன அதி⁴ட்டி²தேஸு ஸங்கா⁴டிஆதீ³ஸு யேனகேனசி. விப்பவஸெய்யாதி வியுத்தோ வஸெய்ய, ‘‘கா³மோ ஏகூபசாரோ நானூபசாரோ’’திஆதி³னா (பாரா॰ 477) நயேன பாளியங் வுத்தானங் கா³மனிக³மனநிவேஸனஉதோ³ஸிதஅட்டமாளபாஸாத³ஹம்மியனாவாஸத்த²கெ²த்தத⁴ஞ்ஞகரணஆராமவிஹாரருக்க²மூலஅஜ்ஜோ²காஸப்பபே⁴தா³னங் பன்னரஸானங் நிக்கே²பட்டா²னானங் யத்த²கத்த²சி நிக்கி²பித்வா தேஸங் கா³மாதீ³னங் ப³ஹி ஹத்த²பாஸாதிக்கமேன அருணங் உட்டா²பெய்யாதி அயமெத்த² ஸங்கே²போ, வித்தா²ரோ பன ஸமந்தபாஸாதி³காயங் (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.473-477-8) வுத்தோ. அஞ்ஞத்ர பி⁴க்கு²ஸம்முதியாதி யங் ஸங்கோ⁴ கி³லானஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ திசீவரேன அவிப்பவாஸஸம்முதிங் தே³தி, தங் ட²பெத்வா அலத்³த⁴ஸம்முதிகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஏகரத்தம்பி விப்பவாஸதோ வுத்தனயேனேவ நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியந்தி வேதி³தப்³ப³ங், கேவலங் இத⁴ ‘‘இத³ங் மே, ப⁴ந்தே, சீவரங் ரத்திவிப்பவுத்த²ங் அஞ்ஞத்ர பி⁴க்கு²ஸம்முதியா நிஸ்ஸக்³கி³ய’’ந்திஆதி³னா நயேன வசனபே⁴தோ³ ஹோதி, அயங் பன விஸேஸோ.

    Dutiye niṭṭhitacīvarasmiṃ bhikkhunātiettha purimasikkhāpade viya atthaṃ aggahetvā niṭṭhite cīvarasmiṃ bhikkhunoti evaṃ sāmivasena karaṇavacanassa attho veditabbo. Karaṇavasena hi bhikkhunā idaṃ nāma kammaṃ kātabbaṃ, taṃ natthi, sāmivasena pana bhikkhuno cīvarasmiṃ niṭṭhite kathine ca ubbhate evaṃ imehi cīvaraniṭṭhānakathinubbhārehi chinnapalibodho ekarattampi ce bhikkhu ticīvarena vippavaseyyāti evaṃ attho yujjati. Tattha ticīvarenāti ticīvarādhiṭṭhānanayena adhiṭṭhitesu saṅghāṭiādīsu yenakenaci. Vippavaseyyāti viyutto vaseyya, ‘‘gāmo ekūpacāro nānūpacāro’’tiādinā (pārā. 477) nayena pāḷiyaṃ vuttānaṃ gāmanigamananivesanaudositaaṭṭamāḷapāsādahammiyanāvāsatthakhettadhaññakaraṇaārāmavihārarukkhamūlaajjhokāsappabhedānaṃ pannarasānaṃ nikkhepaṭṭhānānaṃ yatthakatthaci nikkhipitvā tesaṃ gāmādīnaṃ bahi hatthapāsātikkamena aruṇaṃ uṭṭhāpeyyāti ayamettha saṅkhepo, vitthāro pana samantapāsādikāyaṃ (pārā. aṭṭha. 2.473-477-8) vutto. Aññatra bhikkhusammutiyāti yaṃ saṅgho gilānassa bhikkhuno ticīvarena avippavāsasammutiṃ deti, taṃ ṭhapetvā aladdhasammutikassa bhikkhuno ekarattampi vippavāsato vuttanayeneva nissaggiyaṃ pācittiyanti veditabbaṃ, kevalaṃ idha ‘‘idaṃ me, bhante, cīvaraṃ rattivippavutthaṃ aññatra bhikkhusammutiyā nissaggiya’’ntiādinā nayena vacanabhedo hoti, ayaṃ pana viseso.

    ஸாவத்தி²யங் ஸம்ப³ஹுலே பி⁴க்கூ² ஆரப்³ப⁴ ஸந்தருத்தரேன ஜனபத³சாரிகங் பக்கமனவத்து²ஸ்மிங்

    Sāvatthiyaṃ sambahule bhikkhū ārabbha santaruttarena janapadacārikaṃ pakkamanavatthusmiṃ

    பஞ்ஞத்தங், ‘‘அஞ்ஞத்ர பி⁴க்கு²ஸம்முதியா’’தி அயமெத்த² அனுபஞ்ஞத்தி, ஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி, அனாணத்திகங், அவிப்பவுத்தே² விப்பவுத்த²ஸஞ்ஞினோ சேவ வேமதிகஸ்ஸ ச து³க்கடங். விப்பவுத்தே² விப்பவுத்த²ஸஞ்ஞினோபி அவிப்பவுத்த²ஸஞ்ஞினோபி வேமதிகஸ்ஸாபி நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங், ததா² அபச்சுத்³த⁴டஅவிஸ்ஸஜ்ஜிதாதீ³ஸு ச பச்சுத்³த⁴டவிஸ்ஸஜ்ஜிதாதி³ஸஞ்ஞினோ. அந்தோஅருணே பச்சுத்³த⁴டே பன பட²மகதி²னே வுத்தவிஸ்ஸஜ்ஜிதாதி³பே⁴தே³ ச அனாபத்தி, ததா² லத்³த⁴ஸம்முதிகஸ்ஸ விப்பவாஸே. ஆபா³தே⁴ பன வூபஸந்தே பச்சாக³ந்தப்³ப³ங், தத்தே²வ வா டி²தேன பச்சுத்³த⁴ரிதப்³ப³ங், அதா²பிஸ்ஸ புன ஸோ வா அஞ்ஞோ வா ஆபா³தோ⁴ குப்பதி, லத்³த⁴கப்பியமேவ. அதி⁴ட்டி²தசீவரதா , அனத்த²தகதி²னதா, அலத்³த⁴ஸம்முதிகதா, ரத்திவிப்பவாஸோதி இமானெத்த² சத்தாரி அங்கா³னி. ஸமுட்டா²னாதீ³னி பட²மகதி²னே வுத்தப்பகாரானேவ. கேவலஞ்ஹி தத்த² அனதி⁴ட்டா²னங் அவிகப்பனஞ்ச அகிரியா, இத⁴ அப்பச்சுத்³த⁴ரணங், அயங் விஸேஸோதி.

    Paññattaṃ, ‘‘aññatra bhikkhusammutiyā’’ti ayamettha anupaññatti, sādhāraṇapaññatti, anāṇattikaṃ, avippavutthe vippavutthasaññino ceva vematikassa ca dukkaṭaṃ. Vippavutthe vippavutthasaññinopi avippavutthasaññinopi vematikassāpi nissaggiyaṃ pācittiyaṃ, tathā apaccuddhaṭaavissajjitādīsu ca paccuddhaṭavissajjitādisaññino. Antoaruṇe paccuddhaṭe pana paṭhamakathine vuttavissajjitādibhede ca anāpatti, tathā laddhasammutikassa vippavāse. Ābādhe pana vūpasante paccāgantabbaṃ, tattheva vā ṭhitena paccuddharitabbaṃ, athāpissa puna so vā añño vā ābādho kuppati, laddhakappiyameva. Adhiṭṭhitacīvaratā , anatthatakathinatā, aladdhasammutikatā, rattivippavāsoti imānettha cattāri aṅgāni. Samuṭṭhānādīni paṭhamakathine vuttappakārāneva. Kevalañhi tattha anadhiṭṭhānaṃ avikappanañca akiriyā, idha appaccuddharaṇaṃ, ayaṃ visesoti.

    உதோ³ஸிதஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Udositasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    3. அகாலசீவரஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    3. Akālacīvarasikkhāpadavaṇṇanā
