Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயாலங்கார-டீகா • Vinayālaṅkāra-ṭīkā

    9. சீவரவிப்பவாஸவினிச்ச²யகதா²

    9. Cīvaravippavāsavinicchayakathā

    51. ஏவங் அதி⁴ட்டா²னவிகப்பனவினிச்ச²யகத²ங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி சீவரேன வினாவாஸவினிச்ச²யகரணங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘சீவரேனவினாவாஸோ’’த்யாதி³மாஹ. தத்த² சீயதீதி சீவரங், சயங் ஸஞ்சயங் கரீயதீதி அத்தோ², அரியத்³த⁴ஜோ வத்த²விஸேஸோ. இத⁴ பன திசீவராதி⁴ட்டா²னேன அதி⁴ட்ட²ஹித்வா தா⁴ரிதங் சீவரத்தயமேவ. வினாதி வஜ்ஜனத்தே² நிபாதோ. வஸனங் வாஸோ, வினா வாஸோ வினாவாஸோ, சீவரேன வினாவாஸோ சீவரவினாவாஸோ, ‘‘சீவரவிப்பவாஸோ’’தி வத்தப்³பே³ வத்திச்சா²வஸேன, கா³தா²பாத³பூரணத்தா²ய வா அலுத்தஸமாஸங் கத்வா ஏவங் வுத்தந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ததா² ச வக்க²தி ‘‘திசீவராதி⁴ட்டா²னேன…பே॰… விப்பவாஸோ’’தி, ‘‘இமங் ஸங்கா⁴டிங் அதி⁴ட்டா²மி, இமங் உத்தராஸங்க³ங் அதி⁴ட்டா²மி, இமங் அந்தரவாஸகங் அதி⁴ட்டா²மீ’’தி ஏவங் நாமேன அதி⁴ட்டி²தானங் திண்ணங் சீவரானங் ஏகேகேன விப்பவாஸோதி அத்தோ², ஏகேனபி வினா வஸிதுங் ந வட்டதி, வஸந்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஸஹ அருணுக்³க³மனா சீவரங் நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஹோதி, பாசித்தியஞ்ச ஆபஜ்ஜதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. வஸிதப்³ப³ந்தி எத்த² வஸனகிரியா சதுஇரியாபத²ஸாதா⁴ரணா, தஸ்மா காயலக்³க³ங் வா ஹோது அலக்³க³ங் வா, அட்³ட⁴தெய்யரதனஸ்ஸ பதே³ஸஸ்ஸ அந்தோ கத்வா திட்ட²ந்தோபி சரந்தோபி நிஸின்னோபி நிபன்னோபி ஹத்த²பாஸே கத்வா வஸந்தோ நாம ஹோதி.

    51. Evaṃ adhiṭṭhānavikappanavinicchayakathaṃ dassetvā idāni cīvarena vināvāsavinicchayakaraṇaṃ dassetuṃ ‘‘cīvarenavināvāso’’tyādimāha. Tattha cīyatīti cīvaraṃ, cayaṃ sañcayaṃ karīyatīti attho, ariyaddhajo vatthaviseso. Idha pana ticīvarādhiṭṭhānena adhiṭṭhahitvā dhāritaṃ cīvarattayameva. Vināti vajjanatthe nipāto. Vasanaṃ vāso, vinā vāso vināvāso, cīvarena vināvāso cīvaravināvāso, ‘‘cīvaravippavāso’’ti vattabbe vatticchāvasena, gāthāpādapūraṇatthāya vā aluttasamāsaṃ katvā evaṃ vuttanti daṭṭhabbaṃ. Tathā ca vakkhati ‘‘ticīvarādhiṭṭhānena…pe… vippavāso’’ti, ‘‘imaṃ saṅghāṭiṃ adhiṭṭhāmi, imaṃ uttarāsaṅgaṃ adhiṭṭhāmi, imaṃ antaravāsakaṃ adhiṭṭhāmī’’ti evaṃ nāmena adhiṭṭhitānaṃ tiṇṇaṃ cīvarānaṃ ekekena vippavāsoti attho, ekenapi vinā vasituṃ na vaṭṭati, vasantassa bhikkhuno saha aruṇuggamanā cīvaraṃ nissaggiyaṃ hoti, pācittiyañca āpajjatīti sambandho. Vasitabbanti ettha vasanakiriyā catuiriyāpathasādhāraṇā, tasmā kāyalaggaṃ vā hotu alaggaṃ vā, aḍḍhateyyaratanassa padesassa anto katvā tiṭṭhantopi carantopi nisinnopi nipannopi hatthapāse katvā vasanto nāma hoti.

    ஏவங் ஸாமஞ்ஞதோ அவிப்பவாஸலக்க²ணங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி கா³மாதி³பன்னரஸோகாஸவஸேன விஸேஸதோ த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘கா³மி’’ச்சாதி³. தத்த² கா³மனிவேஸனானி பாகடானேவ. உதோ³ஸிதோ நாம யானாதீ³னங் ப⁴ண்டா³னங் ஸாலா. அட்டோ நாம படிராஜாதி³படிபா³ஹனத்த²ங் இட்ட²காஹி கதோ ப³ஹலபி⁴த்திகோ சதுபஞ்சபூ⁴மிகோ பதிஸ்ஸயவிஸேஸோ. மாளோ நாம ஏககூடஸங்க³ஹிதோ சதுரஸ்ஸபாஸாதோ³. பாஸாதோ³ நாம தீ³க⁴பாஸாதோ³. ஹம்மியங் நாம முண்ட³ச்ச²த³னபாஸாதோ³, முண்ட³ச்ச²த³னபாஸாதோ³தி ச சந்தி³கங்க³ணயுத்தோ பாஸாதோ³தி வுச்சதி. ஸத்தோ² நாம ஜங்க⁴ஸத்தோ² வா ஸகடஸத்தோ² வா. கெ²த்தங் நாம புப்³ப³ண்ணாபரண்ணானங் விருஹனட்டா²னங். த⁴ஞ்ஞகரணங் நாம க²லமண்ட³லங். ஆராமோ நாம புப்பா²ராமோ ப²லாராமோ. விஹாராத³யோ பாகடா ஏவ. தத்த² நிவேஸனாதீ³னி கா³மதோ ப³ஹி ஸன்னிவிட்டா²னி க³ஹிதானீதி வேதி³தப்³ப³ங். அந்தோகா³மே டி²தானஞ்ஹி கா³மக்³க³ஹணேன க³ஹிதத்தா கா³மபரிஹாரோயேவாதி. கா³மக்³க³ஹணேன ச நிக³மனக³ரானிபி க³ஹிதானேவ ஹொந்தி.

    Evaṃ sāmaññato avippavāsalakkhaṇaṃ dassetvā idāni gāmādipannarasokāsavasena visesato dassetumāha ‘‘gāmi’’ccādi. Tattha gāmanivesanāni pākaṭāneva. Udosito nāma yānādīnaṃ bhaṇḍānaṃ sālā. Aṭṭo nāma paṭirājādipaṭibāhanatthaṃ iṭṭhakāhi kato bahalabhittiko catupañcabhūmiko patissayaviseso. Māḷo nāma ekakūṭasaṅgahito caturassapāsādo. Pāsādo nāma dīghapāsādo. Hammiyaṃ nāma muṇḍacchadanapāsādo, muṇḍacchadanapāsādoti ca candikaṅgaṇayutto pāsādoti vuccati. Sattho nāma jaṅghasattho vā sakaṭasattho vā. Khettaṃ nāma pubbaṇṇāparaṇṇānaṃ viruhanaṭṭhānaṃ. Dhaññakaraṇaṃ nāma khalamaṇḍalaṃ. Ārāmo nāma pupphārāmo phalārāmo. Vihārādayo pākaṭā eva. Tattha nivesanādīni gāmato bahi sanniviṭṭhāni gahitānīti veditabbaṃ. Antogāme ṭhitānañhi gāmaggahaṇena gahitattā gāmaparihāroyevāti. Gāmaggahaṇena ca nigamanagarānipi gahitāneva honti.

    பரிகா²ய வா பரிக்கி²த்தோதி இமினா ஸமந்தா நதீ³தளாகாதி³உத³கேன பரிக்கி²த்தோபி பரிக்கி²த்தோயேவாதி த³ஸ்ஸேதி. தங் பமாணங் அதிக்கமித்வாதி க⁴ரஸ்ஸ உபரி ஆகாஸே அட்³ட⁴தெய்யரதனப்பமாணங் அதிக்கமித்வா. ஸபா⁴யே வா வத்த²ப்³ப³ந்தி இமினா ஸபா⁴ஸத்³த³ஸ்ஸ பரியாயோ ஸபா⁴யஸத்³தோ³ நபுங்ஸகலிங்கோ³ அத்தீ²தி த³ஸ்ஸேதி. ஸபா⁴ஸத்³தோ³ ஹி இத்தி²லிங்கோ³, ஸபா⁴யஸத்³தோ³ நபுங்ஸகலிங்கோ³தி. த்³வாரமூலே வாதி நக³ரஸ்ஸ த்³வாரமூலே வா. தேஸந்தி ஸபா⁴யனக³ரத்³வாரமூலானங். தஸ்ஸா வீதி²யா ஸபா⁴யத்³வாரானங் க³ஹணேனேவ தத்த² ஸப்³பா³னிபி கே³ஹானி, ஸா ச அந்தரவீதி² க³ஹிதாயேவ ஹோதி. எத்த² ச த்³வாரவீதி²க⁴ரேஸு வஸந்தேன கா³மப்பவேஸனஸஹஸெய்யாதி³தோ³ஸங் பரிஹரித்வா ஸுப்படிச்ச²ன்னதாதி³யுத்தேனேவ ப⁴விதப்³ப³ங். ஸபா⁴ பன யதி³ ஸப்³பே³ஸங் வஸனத்தா²ய பபாஸதி³ஸா கதா, அந்தராராமே விய யதா²ஸுக²ங் வஸிதுங் வட்டதீதி வேதி³தப்³ப³ங். அதிஹரித்வா க⁴ரே நிக்கி²பதீதி வீதி²ங் முஞ்சித்வா டி²தே அஞ்ஞஸ்மிங் க⁴ரே நிக்கி²பதி. தேனாஹ ‘‘வீதி²ஹத்த²பாஸோ ந ரக்க²தீ’’தி. புரதோ வா பச்ச²தோ வா ஹத்த²பாஸேதி க⁴ரஸ்ஸ ஹத்த²பாஸங் ஸந்தா⁴ய வத³தி.

    Parikhāya vā parikkhittoti iminā samantā nadītaḷākādiudakena parikkhittopi parikkhittoyevāti dasseti. Taṃ pamāṇaṃ atikkamitvāti gharassa upari ākāse aḍḍhateyyaratanappamāṇaṃ atikkamitvā. Sabhāye vā vatthabbanti iminā sabhāsaddassa pariyāyo sabhāyasaddo napuṃsakaliṅgo atthīti dasseti. Sabhāsaddo hi itthiliṅgo, sabhāyasaddo napuṃsakaliṅgoti. Dvāramūle vāti nagarassa dvāramūle vā. Tesanti sabhāyanagaradvāramūlānaṃ. Tassā vīthiyā sabhāyadvārānaṃ gahaṇeneva tattha sabbānipi gehāni, sā ca antaravīthi gahitāyeva hoti. Ettha ca dvāravīthigharesu vasantena gāmappavesanasahaseyyādidosaṃ pariharitvā suppaṭicchannatādiyutteneva bhavitabbaṃ. Sabhā pana yadi sabbesaṃ vasanatthāya papāsadisā katā, antarārāme viya yathāsukhaṃ vasituṃ vaṭṭatīti veditabbaṃ. Atiharitvā ghare nikkhipatīti vīthiṃ muñcitvā ṭhite aññasmiṃ ghare nikkhipati. Tenāha ‘‘vīthihatthapāso na rakkhatī’’ti. Purato vā pacchato vā hatthapāseti gharassa hatthapāsaṃ sandhāya vadati.

    ஏவங் கா³மவஸேன விப்பவாஸாவிப்பவாஸங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி நிவேஸனவஸேன த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஸசே ஏககுலஸ்ஸ ஸந்தகங் நிவேஸனங் ஹோதீ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² ஓவரகோ நாம க³ப்³ப⁴ஸ்ஸ அப்³ப⁴ந்தரே அஞ்ஞோ க³ப்³போ⁴தி வத³ந்தி, க³ப்³ப⁴ஸ்ஸ வா பரியாயவசனமேதங். இதா³னி உதோ³ஸிதாதி³வஸேன த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘உதோ³ஸிதி’’ச்சாதி³மாஹ. தத்த² வுத்தனயேனேவாதி ‘‘ஏககுலஸ்ஸ ஸந்தகோ உதோ³ஸிதோ ஹோதி பரிக்கி²த்தோ சா’’திஆதி³னா நிவேஸனே வுத்தனயேன. ஏவ-ஸத்³தோ³ விஸேஸனிவத்தி அத்தோ². தேன விஸேஸோ நத்தீ²தி த³ஸ்ஸேதி.

    Evaṃ gāmavasena vippavāsāvippavāsaṃ dassetvā idāni nivesanavasena dassento ‘‘sace ekakulassa santakaṃ nivesanaṃ hotī’’tiādimāha. Tattha ovarako nāma gabbhassa abbhantare añño gabbhoti vadanti, gabbhassa vā pariyāyavacanametaṃ. Idāni udositādivasena dassento ‘‘udositi’’ccādimāha. Tattha vuttanayenevāti ‘‘ekakulassa santako udosito hoti parikkhitto cā’’tiādinā nivesane vuttanayena. Eva-saddo visesanivatti attho. Tena viseso natthīti dasseti.

    இதா³னி யேஸு விஸேஸோ அத்தி², தே த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஸசே ஏககுலஸ்ஸ நாவா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² பரியாதி³யித்வாதி வினிவிஜ்ஜி²த்வா, அஜ்ஜொ²த்த²ரித்வா வா. வுத்தமேவத்த²ங் விபா⁴வேதி ‘‘அந்தோபவிட்டே²னா’’திஆதி³னா. தத்த² அந்தோபவிட்டே²னாதி கா³மஸ்ஸ, நதி³யா வா அந்தோபவிட்டே²ன. ‘‘ஸத்தே²னா’’தி பாட²ஸேஸோ. நதீ³பரிஹாரோ லப்³ப⁴தீதி எத்த² ‘‘விஸுங் நதீ³பரிஹாரஸ்ஸ அவுத்தத்தா கா³மாதீ³ஹி அஞ்ஞத்த² விய சீவரஹத்த²பாஸோயேவ நதீ³பரிஹாரோ’’தி தீஸுபி க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தங். அஞ்ஞே பன ‘‘இமினா அட்ட²கதா²வசனேன நதீ³பரிஹாரோபி விஸுங் ஸித்³தோ⁴தி நதீ³ஹத்த²பாஸோ ந விஜஹிதப்³போ³’’தி வத³ந்தி. யதா² பன அஜ்ஜோ²காஸே ஸத்தப்³ப⁴ந்தரவஸேன அரஞ்ஞபரிஹாரோ லப்³ப⁴தி, ஏவங் நதி³யங் உத³குக்கே²பவஸேன நதீ³பரிஹாரோ லப்³ப⁴தீதி கத்வா அட்ட²கதா²யங் நதீ³பரிஹாரோ விஸுங் அவுத்தோ ஸியா ஸத்தப்³ப⁴ந்தரஉத³குக்கே²பஸீமானங் அரஞ்ஞனதீ³ஸு அப³த்³த⁴ஸீமாவஸேன லப்³ப⁴மானத்தா. ஏவஞ்ச ஸதி ஸமுத்³த³ஜாதஸ்ஸரேஸுபி பரிஹாரோ அவுத்தஸித்³தோ⁴ ஹோதி நதி³யா ஸமானலக்க²ணத்தா, நதீ³ஹத்த²பாஸோ ந விஜஹிதப்³போ³தி பன அத்தே² ஸதி நதி³யா அதிவித்தா²ரத்தா ப³ஹுஸாதா⁴ரணத்தா ச அந்தோனதி³யங் சீவரங் ட²பெத்வா நதீ³ஹத்த²பாஸே டி²தேன சீவரஸ்ஸ பவத்திங் ஜானிதுங் ந ஸக்கா ப⁴வெய்ய. ஏஸ நயோ ஸமுத்³த³ஜாதஸ்ஸரேஸுபி. அந்தோஉத³குக்கே²பே வா தஸ்ஸ ஹத்த²பாஸே வா டி²தேன பன ஸக்காதி அயங் அம்ஹாகங் அத்தனோமதி, விசாரெத்வா க³ஹேதப்³ப³ங். விஹாரஸீமந்தி அவிப்பவாஸஸீமங் ஸந்தா⁴யாஹ. எத்த² ச விஹாரஸ்ஸ நானாகுலஸந்தகபா⁴வேபி அவிப்பவாஸஸீமாபரிச்சே²த³ப்³ப⁴ந்தரே ஸப்³ப³த்த² சீவரஅவிப்பவாஸஸம்ப⁴வதோ பதா⁴னத்தா தத்த² ஸத்த²பரிஹாரோ ந லப்³ப⁴தீதி ‘‘விஹாரங் க³ந்த்வா வஸிதப்³ப³’’ந்தி வுத்தங். ஸத்த²ஸமீபேதி இத³ங் யதா²வுத்தஅப்³ப⁴ந்தரபரிச்சே²த³வஸேன வுத்தங்.

    Idāni yesu viseso atthi, te dassento ‘‘sace ekakulassa nāvā’’tiādimāha. Tattha pariyādiyitvāti vinivijjhitvā, ajjhottharitvā vā. Vuttamevatthaṃ vibhāveti ‘‘antopaviṭṭhenā’’tiādinā. Tattha antopaviṭṭhenāti gāmassa, nadiyā vā antopaviṭṭhena. ‘‘Satthenā’’ti pāṭhaseso. Nadīparihāro labbhatīti ettha ‘‘visuṃ nadīparihārassa avuttattā gāmādīhi aññattha viya cīvarahatthapāsoyeva nadīparihāro’’ti tīsupi gaṇṭhipadesu vuttaṃ. Aññe pana ‘‘iminā aṭṭhakathāvacanena nadīparihāropi visuṃ siddhoti nadīhatthapāso na vijahitabbo’’ti vadanti. Yathā pana ajjhokāse sattabbhantaravasena araññaparihāro labbhati, evaṃ nadiyaṃ udakukkhepavasena nadīparihāro labbhatīti katvā aṭṭhakathāyaṃ nadīparihāro visuṃ avutto siyā sattabbhantaraudakukkhepasīmānaṃ araññanadīsu abaddhasīmāvasena labbhamānattā. Evañca sati samuddajātassaresupi parihāro avuttasiddho hoti nadiyā samānalakkhaṇattā, nadīhatthapāso na vijahitabboti pana atthe sati nadiyā ativitthārattā bahusādhāraṇattā ca antonadiyaṃ cīvaraṃ ṭhapetvā nadīhatthapāse ṭhitena cīvarassa pavattiṃ jānituṃ na sakkā bhaveyya. Esa nayo samuddajātassaresupi. Antoudakukkhepe vā tassa hatthapāse vā ṭhitena pana sakkāti ayaṃ amhākaṃ attanomati, vicāretvā gahetabbaṃ. Vihārasīmanti avippavāsasīmaṃ sandhāyāha. Ettha ca vihārassa nānākulasantakabhāvepi avippavāsasīmāparicchedabbhantare sabbattha cīvaraavippavāsasambhavato padhānattā tattha satthaparihāro na labbhatīti ‘‘vihāraṃ gantvā vasitabba’’nti vuttaṃ. Satthasamīpeti idaṃ yathāvuttaabbhantaraparicchedavasena vuttaṃ.

    யஸ்மா ‘‘நானாகுலஸ்ஸ பரிக்கி²த்தே கெ²த்தே சீவரங் நிக்கி²பித்வா கெ²த்தத்³வாரமூலே வா தஸ்ஸ ஹத்த²பாஸே வா வத்த²ப்³ப³’’ந்தி வுத்தங், தஸ்மா த்³வாரமூலதோ அஞ்ஞத்த² கெ²த்தேபி வஸந்தேன சீவரங் நிக்கி²பித்வா ஹத்த²பாஸே கத்வாயேவ வஸிதப்³ப³ங்.

    Yasmā ‘‘nānākulassa parikkhitte khette cīvaraṃ nikkhipitvā khettadvāramūle vā tassa hatthapāse vā vatthabba’’nti vuttaṃ, tasmā dvāramūlato aññattha khettepi vasantena cīvaraṃ nikkhipitvā hatthapāse katvāyeva vasitabbaṃ.

    விஹாரோ நாம ஸபரிக்கி²த்தோ வா அபரிக்கி²த்தோ வா ஸகலோ ஆவாஸோதி வத³ந்தி. யஸ்மிங் விஹாரேதி எத்த² பன ஏககே³ஹமேவ வுத்தங். விமதிவினோத³னியங் (வி॰ வி॰ டீ॰ 1.491-494) பன ‘‘விஹாரோ நாம உபசாரஸீமா. யஸ்மிங் விஹாரேதி தஸ்ஸ அந்தோபரிவேணாதி³ங் ஸந்தா⁴ய வுத்த’’ந்தி வுத்தங். ஏககுலாதி³ஸந்தகதா செத்த² காராபகானங் வஸேன வேதி³தப்³பா³.

    Vihāro nāma saparikkhitto vā aparikkhitto vā sakalo āvāsoti vadanti. Yasmiṃ vihāreti ettha pana ekagehameva vuttaṃ. Vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. 1.491-494) pana ‘‘vihāro nāma upacārasīmā. Yasmiṃ vihāreti tassa antopariveṇādiṃ sandhāya vutta’’nti vuttaṃ. Ekakulādisantakatā cettha kārāpakānaṃ vasena veditabbā.

    யங் மஜ்ஜ²ன்ஹிகே காலே ஸமந்தா சா²யா ப²ரதீதி யதா³ மஹாவீதி²யங் உஜுகமேவ க³ச்ச²ந்தங் ஸூரியமண்ட³லங் மஜ்ஜ²ன்ஹிகங் பாபுணாதி, ததா³ யங் ஓகாஸங் சா²யா ப²ரதி, தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். விமதிவினோத³னியங் பன ‘‘சா²யாய பு²ட்டோ²காஸஸ்ஸாதி உஜுகங் அவிக்கி²த்தலெட்³டு³பாதப்³ப⁴ந்தரங் ஸந்தா⁴ய வத³தீ’’தி வுத்தங். அக³மனபதே²தி தத³ஹேவ க³ந்த்வா நிவத்தேதுங் அஸக்குணெய்யகே ஸமுத்³த³மஜ்ஜே² யே தீ³பகா, தேஸூதி யோஜனா. இதரஸ்மிந்தி புரத்தி²மதி³ஸாய சீவரே.

    Yaṃ majjhanhike kāle samantā chāyā pharatīti yadā mahāvīthiyaṃ ujukameva gacchantaṃ sūriyamaṇḍalaṃ majjhanhikaṃ pāpuṇāti, tadā yaṃ okāsaṃ chāyā pharati, taṃ sandhāya vuttaṃ. Vimativinodaniyaṃ pana ‘‘chāyāya phuṭṭhokāsassāti ujukaṃ avikkhittaleḍḍupātabbhantaraṃ sandhāya vadatī’’ti vuttaṃ. Agamanapatheti tadaheva gantvā nivattetuṃ asakkuṇeyyake samuddamajjhe ye dīpakā, tesūti yojanā. Itarasminti puratthimadisāya cīvare.

    52. நதி³ங் ஓதரதீதி ஹத்த²பாஸங் முஞ்சித்வா ஓதரதி. நாபஜ்ஜதீதி பரிபோ⁴க³பச்சயா து³க்கடங் நாபஜ்ஜதி. தேனாஹ ‘‘ஸோ ஹீ’’திஆதி³. அபரிபோ⁴கா³ரஹத்தாதி இமினா நிஸ்ஸக்³கி³யசீவரங் அனிஸ்ஸஜ்ஜித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ து³க்கடங் அசித்தகந்தி ஸித்³த⁴ங். ஏகங் பாருபித்வா ஏகங் அங்ஸகூடே ட²பெத்வா க³ந்தப்³ப³ந்தி இத³ங் ப³ஹூனங் ஸஞ்சரணட்டா²னே ஏவங் அகத்வா க³மனங் ந ஸாருப்பந்தி கத்வா வுத்தங், ந ஆபத்திஅங்க³த்தா. ப³ஹிகா³மே ட²பெத்வாபி அபாருபிதப்³ப³தாய வுத்தங் ‘‘வினயகம்மங் காதப்³ப³’’ந்தி. அத² வா விஹாரே ஸபா⁴க³ங் பி⁴க்கு²ங் ந பஸ்ஸதி, ஏவங் ஸதி ஆஸனஸாலங் க³ந்த்வா வினயகம்மங் காதப்³ப³ந்தி யோஜனா. ஆஸனஸாலங் க³ச்ச²ந்தேன கிங் தீஹி சீவரேஹி க³ந்தப்³ப³ந்தி ஆஹ ‘‘ஸந்தருத்தரேனா’’தி நட்ட²சீவரஸ்ஸ ஸந்தருத்தரஸாதி³யனதோ. ஸங்கா⁴டி பன கிங் காதப்³பா³தி ஆஹ ‘‘ஸங்கா⁴டிங் ப³ஹிகா³மே ட²பெத்வா’’தி. உத்தராஸங்கே³ ச ப³ஹிகா³மே ட²பிதஸங்கா⁴டியஞ்ச பட²மங் வினயகம்மங் கத்வா பச்சா² உத்தராஸங்க³ங் நிவாஸெத்வா அந்தரவாஸகே காதப்³ப³ங். எத்த² ச ப³ஹிகா³மே ட²பிதஸ்ஸபி வினயகம்மவசனதோ பரம்முகா²பி டி²தங் நிஸ்ஸஜ்ஜிதுங், நிஸ்ஸட்ட²ங் தா³துஞ்ச வட்டதீதி வேதி³தப்³ப³ங்.

    52.Nadiṃ otaratīti hatthapāsaṃ muñcitvā otarati. Nāpajjatīti paribhogapaccayā dukkaṭaṃ nāpajjati. Tenāha ‘‘so hī’’tiādi. Aparibhogārahattāti iminā nissaggiyacīvaraṃ anissajjitvā paribhuñjantassa dukkaṭaṃ acittakanti siddhaṃ. Ekaṃpārupitvā ekaṃ aṃsakūṭe ṭhapetvā gantabbanti idaṃ bahūnaṃ sañcaraṇaṭṭhāne evaṃ akatvā gamanaṃ na sāruppanti katvā vuttaṃ, na āpattiaṅgattā. Bahigāme ṭhapetvāpi apārupitabbatāya vuttaṃ ‘‘vinayakammaṃ kātabba’’nti. Atha vā vihāre sabhāgaṃ bhikkhuṃ na passati, evaṃ sati āsanasālaṃ gantvā vinayakammaṃ kātabbanti yojanā. Āsanasālaṃ gacchantena kiṃ tīhi cīvarehi gantabbanti āha ‘‘santaruttarenā’’ti naṭṭhacīvarassa santaruttarasādiyanato. Saṅghāṭi pana kiṃ kātabbāti āha ‘‘saṅghāṭiṃbahigāme ṭhapetvā’’ti. Uttarāsaṅge ca bahigāme ṭhapitasaṅghāṭiyañca paṭhamaṃ vinayakammaṃ katvā pacchā uttarāsaṅgaṃ nivāsetvā antaravāsake kātabbaṃ. Ettha ca bahigāme ṭhapitassapi vinayakammavacanato parammukhāpi ṭhitaṃ nissajjituṃ, nissaṭṭhaṃ dātuñca vaṭṭatīti veditabbaṃ.

    த³ஹரானங் க³மனே ஸஉஸ்ஸாஹத்தா ‘‘நிஸ்ஸயோ பன ந படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தீ’’தி வுத்தங். முஹுத்தங்…பே॰… படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தீதி ஸஉஸ்ஸாஹத்தே க³மனஸ்ஸ உபச்சி²ன்னத்தா வுத்தங், தேஸங் பன புராருணா உட்ட²ஹித்வா ஸஉஸ்ஸாஹேன க³ச்ச²ந்தானங் அருணே அந்தரா உட்டி²தேபி ந படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தி ‘‘யாவ அருணுக்³க³மனா ஸயந்தீ’’தி வுத்தத்தா. தேனேவ ‘‘கா³மங் பவிஸித்வா…பே॰… ந படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தீ’’தி வுத்தங். அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ வசனங் அக்³க³ஹெத்வாதிஆதி³ம்ஹி ஸஉஸ்ஸாஹத்தா க³மனக்க²ணே படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴ ந வுத்தா. தே⁴னுப⁴யேனாதி தருணவச்ச²கா³வீனங் ஆதா⁴வித்வா ஸிங்கே³ன பஹரணப⁴யேன. நிஸ்ஸயோ ச படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தீதி எத்த² தே⁴னுப⁴யாதீ³ஹி டி²தானங் யாவ ப⁴யவூபஸமா டா²தப்³ப³தோ ‘‘அந்தோஅருணேயேவ க³மிஸ்ஸாமீ’’தி நியமேதுங் அஸக்குணெய்யத்தா வுத்தங். யத்த² பன ஏவங் நியமேதுங் ஸக்கா, தத்த² அந்தரா அருணே உக்³க³தேபி நிஸ்ஸயோ ந படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தி பே⁴ஸஜ்ஜத்தா²ய கா³மங் பவிட்ட²த³ஹரானங் விய.

    Daharānaṃ gamane saussāhattā ‘‘nissayo pana na paṭippassambhatī’’ti vuttaṃ. Muhuttaṃ…pe… paṭippassambhatīti saussāhatte gamanassa upacchinnattā vuttaṃ, tesaṃ pana purāruṇā uṭṭhahitvā saussāhena gacchantānaṃ aruṇe antarā uṭṭhitepi na paṭippassambhati ‘‘yāva aruṇuggamanā sayantī’’ti vuttattā. Teneva ‘‘gāmaṃ pavisitvā…pe… na paṭippassambhatī’’ti vuttaṃ. Aññamaññassa vacanaṃ aggahetvātiādimhi saussāhattā gamanakkhaṇe paṭippassaddhi na vuttā. Dhenubhayenāti taruṇavacchagāvīnaṃ ādhāvitvā siṅgena paharaṇabhayena. Nissayo ca paṭippassambhatīti ettha dhenubhayādīhi ṭhitānaṃ yāva bhayavūpasamā ṭhātabbato ‘‘antoaruṇeyeva gamissāmī’’ti niyametuṃ asakkuṇeyyattā vuttaṃ. Yattha pana evaṃ niyametuṃ sakkā, tattha antarā aruṇe uggatepi nissayo na paṭippassambhati bhesajjatthāya gāmaṃ paviṭṭhadaharānaṃ viya.

    அந்தோஸீமாயங் கா³மந்தி அவிப்பவாஸஸீமாஸம்முதிதோ பச்சா² பதிட்டா²பிதகா³மங் ஸந்தா⁴ய வத³தி கா³மஞ்ச கா³மூபசாரஞ்ச ட²பெத்வா ஸம்மன்னிதப்³ப³தோ. பவிட்டா²னந்தி ஆசரியந்தேவாஸிகானங் விஸுங் விஸுங் க³தானங் அவிப்பவாஸஸீமத்தா நேவ சீவரானி நிஸ்ஸக்³கி³யானி ஹொந்தி, ஸஉஸ்ஸாஹதாய ந நிஸ்ஸயோ படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தி. அந்தராமக்³கே³தி த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஆக³ச்ச²ந்தானங் அந்தராமக்³கே³.

    Antosīmāyaṃgāmanti avippavāsasīmāsammutito pacchā patiṭṭhāpitagāmaṃ sandhāya vadati gāmañca gāmūpacārañca ṭhapetvā sammannitabbato. Paviṭṭhānanti ācariyantevāsikānaṃ visuṃ visuṃ gatānaṃ avippavāsasīmattā neva cīvarāni nissaggiyāni honti, saussāhatāya na nissayo paṭippassambhati. Antarāmaggeti dhammaṃ sutvā āgacchantānaṃ antarāmagge.

    இதி வினயஸங்க³ஹஸங்வண்ணனாபூ⁴தே வினயாலங்காரே

    Iti vinayasaṅgahasaṃvaṇṇanābhūte vinayālaṅkāre

    சீவரவிப்பவாஸவினிச்ச²யகதா²லங்காரோ நாம

    Cīvaravippavāsavinicchayakathālaṅkāro nāma

    நவமோ பரிச்சே²தோ³.

    Navamo paricchedo.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact