Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi

    2. சோத³காதி³படிபத்தி

    2. Codakādipaṭipatti

    363. சோத³கேன கத²ங் படிபஜ்ஜிதப்³ப³ங்? சுதி³தகேன கத²ங் படிபஜ்ஜிதப்³ப³ங்? ஸங்கே⁴ன கத²ங் படிபஜ்ஜிதப்³ப³ங்? அனுவிஜ்ஜகேன கத²ங் படிபஜ்ஜிதப்³ப³ங்? சோத³கேன கத²ங் படிபஜ்ஜிதப்³ப³ந்தி? சோத³கேன பஞ்சஸு த⁴ம்மேஸு பதிட்டா²ய பரோ சோதே³தப்³போ³. காலேன வக்கா²மி நோ அகாலேன, பூ⁴தேன வக்கா²மி நோ அபூ⁴தேன, ஸண்ஹேன வக்கா²மி நோ ப²ருஸேன, அத்த²ஸங்ஹிதேன வக்கா²மி நோ அனத்த²ஸங்ஹிதேன, மெத்தாசித்தோ வக்கா²மி நோ தோ³ஸந்தரோதி – சோத³கேன ஏவங் படிபஜ்ஜிதப்³ப³ங். சுதி³தகேன கத²ங் படிபஜ்ஜிதப்³ப³ந்தி? சுதி³தகேன த்³வீஸு த⁴ம்மேஸு படிபஜ்ஜிதப்³ப³ங். ஸச்சே ச அகுப்பே ச – சுதி³தகேன ஏவங் படிபஜ்ஜிதப்³ப³ங். ஸங்கே⁴ன கத²ங் படிபஜ்ஜிதப்³ப³ந்தி? ஸங்கே⁴ன ஓதிண்ணானோதிண்ணங் ஜானிதப்³ப³ங். ஸங்கே⁴ன ஏவங் படிபஜ்ஜிதப்³ப³ங். அனுவிஜ்ஜகேன கத²ங் படிபஜ்ஜிதப்³ப³ந்தி? அனுவிஜ்ஜகேன யேன த⁴ம்மேன யேன வினயேன யேன ஸத்து²ஸாஸனேன தங் அதி⁴கரணங் வூபஸம்மதி ததா² தங் அதி⁴கரணங் வூபஸமேதப்³ப³ங். அனுவிஜ்ஜகேன ஏவங் படிபஜ்ஜிதப்³ப³ங்.

    363. Codakena kathaṃ paṭipajjitabbaṃ? Cuditakena kathaṃ paṭipajjitabbaṃ? Saṅghena kathaṃ paṭipajjitabbaṃ? Anuvijjakena kathaṃ paṭipajjitabbaṃ? Codakena kathaṃ paṭipajjitabbanti? Codakena pañcasu dhammesu patiṭṭhāya paro codetabbo. Kālena vakkhāmi no akālena, bhūtena vakkhāmi no abhūtena, saṇhena vakkhāmi no pharusena, atthasaṃhitena vakkhāmi no anatthasaṃhitena, mettācitto vakkhāmi no dosantaroti – codakena evaṃ paṭipajjitabbaṃ. Cuditakena kathaṃ paṭipajjitabbanti? Cuditakena dvīsu dhammesu paṭipajjitabbaṃ. Sacce ca akuppe ca – cuditakena evaṃ paṭipajjitabbaṃ. Saṅghena kathaṃ paṭipajjitabbanti? Saṅghena otiṇṇānotiṇṇaṃ jānitabbaṃ. Saṅghena evaṃ paṭipajjitabbaṃ. Anuvijjakena kathaṃ paṭipajjitabbanti? Anuvijjakena yena dhammena yena vinayena yena satthusāsanena taṃ adhikaraṇaṃ vūpasammati tathā taṃ adhikaraṇaṃ vūpasametabbaṃ. Anuvijjakena evaṃ paṭipajjitabbaṃ.

    364.

    364.

    உபோஸதோ² கிமத்தா²ய, பவாரணா கிஸ்ஸ காரணா;

    Uposatho kimatthāya, pavāraṇā kissa kāraṇā;

    பரிவாஸோ கிமத்தா²ய, மூலாயபடிகஸ்ஸனா கிஸ்ஸ காரணா;

    Parivāso kimatthāya, mūlāyapaṭikassanā kissa kāraṇā;

    மானத்தங் கிமத்தா²ய, அப்³பா⁴னங் கிஸ்ஸ காரணா.

    Mānattaṃ kimatthāya, abbhānaṃ kissa kāraṇā.

    உபோஸதோ² ஸாமக்³க³த்தா²ய, விஸுத்³த⁴த்தா²ய பவாரணா;

    Uposatho sāmaggatthāya, visuddhatthāya pavāraṇā;

    பரிவாஸோ மானத்தத்தா²ய, மூலாயபடிகஸ்ஸனா நிக்³க³ஹத்தா²ய;

    Parivāso mānattatthāya, mūlāyapaṭikassanā niggahatthāya;

    மானத்தங் அப்³பா⁴னத்தா²ய, விஸுத்³த⁴த்தா²ய அப்³பா⁴னங்.

    Mānattaṃ abbhānatthāya, visuddhatthāya abbhānaṃ.

    ச²ந்தா³ தோ³ஸா ப⁴யா மோஹா, தே²ரே ச பரிபா⁴ஸதி;

    Chandā dosā bhayā mohā, there ca paribhāsati;

    காயஸ்ஸ பே⁴தா³ து³ப்பஞ்ஞோ, க²தோ உபஹதிந்த்³ரியோ;

    Kāyassa bhedā duppañño, khato upahatindriyo;

    நிரயங் க³ச்ச²தி து³ம்மேதோ⁴, ந ச ஸிக்கா²ய கா³ரவோ.

    Nirayaṃ gacchati dummedho, na ca sikkhāya gāravo.

    ந ச ஆமிஸங் நிஸ்ஸாய;

    Na ca āmisaṃ nissāya;

    ந ச நிஸ்ஸாய புக்³க³லங்;

    Na ca nissāya puggalaṃ;

    உபோ⁴ ஏதே விவஜ்ஜெத்வா;

    Ubho ete vivajjetvā;

    யதா²த⁴ம்மோ ததா² கரே.

    Yathādhammo tathā kare.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā / சோத³கபுச்சா²விஸ்ஸஜ்ஜனாவண்ணனா • Codakapucchāvissajjanāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / அனுவிஜ்ஜககிச்சவண்ணனா • Anuvijjakakiccavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / அனுவிஜ்ஜககிச்சவண்ணனா • Anuvijjakakiccavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / சோத³கபுச்சா²விஸ்ஸஜ்ஜனா • Codakapucchāvissajjanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact