Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi

    அபரகா³தா²ஸங்க³ணிகங்

    Aparagāthāsaṅgaṇikaṃ

    1. சோத³னாதி³புச்சா²விஸ்ஸஜ்ஜனா

    1. Codanādipucchāvissajjanā

    359.

    359.

    சோத³னா கிமத்தா²ய, ஸாரணா கிஸ்ஸ காரணா;

    Codanā kimatthāya, sāraṇā kissa kāraṇā;

    ஸங்கோ⁴ கிமத்தா²ய, மதிகம்மங் பன கிஸ்ஸ காரணா.

    Saṅgho kimatthāya, matikammaṃ pana kissa kāraṇā.

    சோத³னா ஸாரணத்தா²ய, நிக்³க³ஹத்தா²ய ஸாரணா;

    Codanā sāraṇatthāya, niggahatthāya sāraṇā;

    ஸங்கோ⁴ பரிக்³க³ஹத்தா²ய, மதிகம்மங் பன பாடியேக்கங்.

    Saṅgho pariggahatthāya, matikammaṃ pana pāṭiyekkaṃ.

    மா கோ² துரிதோ அப⁴ணி, மா கோ² சண்டி³கதோ ப⁴ணி;

    Mā kho turito abhaṇi, mā kho caṇḍikato bhaṇi;

    மா கோ² படிக⁴ங் ஜனயி, ஸசே அனுவிஜ்ஜகோ துவங்.

    Mā kho paṭighaṃ janayi, sace anuvijjako tuvaṃ.

    மா கோ² ஸஹஸா அப⁴ணி, கத²ங் விக்³கா³ஹிகங் அனத்த²ஸங்ஹிதங்;

    Mā kho sahasā abhaṇi, kathaṃ viggāhikaṃ anatthasaṃhitaṃ;

    ஸுத்தே வினயே அனுலோமே, பஞ்ஞத்தே அனுலோமிகே.

    Sutte vinaye anulome, paññatte anulomike.

    அனுயோக³வத்தங் நிஸாமய, குஸலேன பு³த்³தி⁴மதா கதங்;

    Anuyogavattaṃ nisāmaya, kusalena buddhimatā kataṃ;

    ஸுவுத்தங் ஸிக்கா²பதா³னுலோமிகங், க³திங் ந நாஸெந்தோ ஸம்பராயிகங்;

    Suvuttaṃ sikkhāpadānulomikaṃ, gatiṃ na nāsento samparāyikaṃ;

    ஹிதேஸீ அனுயுஞ்ஜஸ்ஸு, காலேனத்தூ²பஸங்ஹிதங்.

    Hitesī anuyuñjassu, kālenatthūpasaṃhitaṃ.

    சுதி³தஸ்ஸ ச சோத³கஸ்ஸ ச;

    Cuditassa ca codakassa ca;

    ஸஹஸா வோஹாரங் மா பதா⁴ரேஸி;

    Sahasā vohāraṃ mā padhāresi;

    சோத³கோ ஆஹ ஆபன்னோதி;

    Codako āha āpannoti;

    சுதி³தகோ ஆஹ அனாபன்னோதி.

    Cuditako āha anāpannoti.

    உபோ⁴ அனுக்கி²பந்தோ, படிஞ்ஞானுஸந்தி⁴தேன காரயே;

    Ubho anukkhipanto, paṭiññānusandhitena kāraye;

    படிஞ்ஞா லஜ்ஜீஸு கதா, அலஜ்ஜீஸு ஏவங் ந விஜ்ஜதி;

    Paṭiññā lajjīsu katā, alajjīsu evaṃ na vijjati;

    ப³ஹும்பி அலஜ்ஜீ பா⁴ஸெய்ய, வத்தானுஸந்தி⁴தேன 1 காரயே.

    Bahumpi alajjī bhāseyya, vattānusandhitena 2 kāraye.

    அலஜ்ஜீ கீதி³ஸோ ஹோதி, படிஞ்ஞா யஸ்ஸ ந ரூஹதி;

    Alajjī kīdiso hoti, paṭiññā yassa na rūhati;

    ஏதஞ்ச 3 தாஹங் புச்சா²மி, கீதி³ஸோ வுச்சதி அலஜ்ஜீ புக்³க³லோ.

    Etañca 4 tāhaṃ pucchāmi, kīdiso vuccati alajjī puggalo.

    ஸஞ்சிச்ச ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதி, ஆபத்திங் பரிகூ³ஹதி;

    Sañcicca āpattiṃ āpajjati, āpattiṃ parigūhati;

    அக³திக³மனஞ்ச க³ச்ச²தி, ஏதி³ஸோ வுச்சதி அலஜ்ஜீபுக்³க³லோ.

    Agatigamanañca gacchati, ediso vuccati alajjīpuggalo.

    ஸச்சங் அஹம்பி ஜானாமி, ஏதி³ஸோ வுச்சதி அலஜ்ஜீபுக்³க³லோ;

    Saccaṃ ahampi jānāmi, ediso vuccati alajjīpuggalo;

    அஞ்ஞஞ்ச தாஹங் புச்சா²மி, கீதி³ஸோ வுச்சதி லஜ்ஜீபுக்³க³லோ.

    Aññañca tāhaṃ pucchāmi, kīdiso vuccati lajjīpuggalo.

    ஸஞ்சிச்ச ஆபத்திங் நாபஜ்ஜதி, ஆபத்திங் ந பரிகூ³ஹதி;

    Sañcicca āpattiṃ nāpajjati, āpattiṃ na parigūhati;

    அக³திக³மனங் ந க³ச்ச²தி, ஏதி³ஸோ வுச்சதி லஜ்ஜீபுக்³க³லோ.

    Agatigamanaṃ na gacchati, ediso vuccati lajjīpuggalo.

    ஸச்சங் அஹம்பி ஜானாமி, ஏதி³ஸோ வுச்சதி லஜ்ஜீபுக்³க³லோ;

    Saccaṃ ahampi jānāmi, ediso vuccati lajjīpuggalo;

    அஞ்ஞஞ்ச தாஹங் புச்சா²மி, கீதி³ஸோ வுச்சதி அத⁴ம்மசோத³கோ.

    Aññañca tāhaṃ pucchāmi, kīdiso vuccati adhammacodako.

    அகாலே சோதே³தி அபூ⁴தேன;

    Akāle codeti abhūtena;

    ப²ருஸேன அனத்த²ஸங்ஹிதேன;

    Pharusena anatthasaṃhitena;

    தோ³ஸந்தரோ சோதே³தி நோ மெத்தாசித்தோ;

    Dosantaro codeti no mettācitto;

    ஏதி³ஸோ வுச்சதி அத⁴ம்மசோத³கோ.

    Ediso vuccati adhammacodako.

    ஸச்சங் அஹம்பி ஜானாமி, ஏதி³ஸோ வுச்சதி அத⁴ம்மசோத³கோ;

    Saccaṃ ahampi jānāmi, ediso vuccati adhammacodako;

    அஞ்ஞஞ்ச தாஹங் புச்சா²மி, கீதி³ஸோ வுச்சதி த⁴ம்மசோத³கோ.

    Aññañca tāhaṃ pucchāmi, kīdiso vuccati dhammacodako.

    காலேன சோதே³தி பூ⁴தேன, ஸண்ஹேன அத்த²ஸங்ஹிதேன;

    Kālena codeti bhūtena, saṇhena atthasaṃhitena;

    மெத்தாசித்தோ சோதே³தி நோ தோ³ஸந்தரோ;

    Mettācitto codeti no dosantaro;

    ஏதி³ஸோ வுச்சதி த⁴ம்மசோத³கோ.

    Ediso vuccati dhammacodako.

    ஸச்சங் அஹம்பி ஜானாமி, ஏதி³ஸோ வுச்சதி த⁴ம்மசோத³கோ;

    Saccaṃ ahampi jānāmi, ediso vuccati dhammacodako;

    அஞ்ஞஞ்ச தாஹங் புச்சா²மி, கீதி³ஸோ வுச்சதி பா³லசோத³கோ.

    Aññañca tāhaṃ pucchāmi, kīdiso vuccati bālacodako.

    புப்³பா³பரங் ந ஜானாதி, புப்³பா³பரஸ்ஸ அகோவிதோ³;

    Pubbāparaṃ na jānāti, pubbāparassa akovido;

    அனுஸந்தி⁴வசனபத²ங் ந ஜானாதி;

    Anusandhivacanapathaṃ na jānāti;

    அனுஸந்தி⁴வசனபத²ஸ்ஸ அகோவிதோ³;

    Anusandhivacanapathassa akovido;

    ஏதி³ஸோ வுச்சதி பா³லசோத³கோ.

    Ediso vuccati bālacodako.

    ஸச்சங் அஹம்பி ஜானாமி, ஏதி³ஸோ வுச்சதி பா³லசோத³கோ;

    Saccaṃ ahampi jānāmi, ediso vuccati bālacodako;

    அஞ்ஞஞ்ச தாஹங் புச்சா²மி, கீதி³ஸோ வுச்சதி பண்டி³தசோத³கோ.

    Aññañca tāhaṃ pucchāmi, kīdiso vuccati paṇḍitacodako.

    புப்³பா³பரம்பி ஜானாதி, புப்³பா³பரஸ்ஸ கோவிதோ³;

    Pubbāparampi jānāti, pubbāparassa kovido;

    அனுஸந்தி⁴வசனபத²ங் ஜானாதி, அனுஸந்தி⁴வசனபத²ஸ்ஸ கோவிதோ³;

    Anusandhivacanapathaṃ jānāti, anusandhivacanapathassa kovido;

    ஏதி³ஸோ வுச்சதி பண்டி³தசோத³கோ.

    Ediso vuccati paṇḍitacodako.

    ஸச்சங் அஹம்பி ஜானாமி, ஏதி³ஸோ வுச்சதி பண்டி³தசோத³கோ;

    Saccaṃ ahampi jānāmi, ediso vuccati paṇḍitacodako;

    அஞ்ஞஞ்ச தாஹங் புச்சா²மி, சோத³னா கிந்தி வுச்சதி.

    Aññañca tāhaṃ pucchāmi, codanā kinti vuccati.

    ஸீலவிபத்தியா சோதே³தி, அதோ² ஆசாரதி³ட்டி²யா;

    Sīlavipattiyā codeti, atho ācāradiṭṭhiyā;

    ஆஜீவேனபி சோதே³தி, சோத³னா தேன வுச்சதீதி.

    Ājīvenapi codeti, codanā tena vuccatīti.

    அபரங் கா³தா²ஸங்க³ணிகங் நிட்டி²தங்.

    Aparaṃ gāthāsaṅgaṇikaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. வுத்தானுஸந்தி⁴தேன (ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰)
    2. vuttānusandhitena (sī. syā. ka.)
    3. ஏவஞ்ச (க॰)
    4. evañca (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā / சோத³னாதி³புச்சா²விஸ்ஸஜ்ஜனாவண்ணனா • Codanādipucchāvissajjanāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / து³தியகா³தா²ஸங்க³ணிகவண்ணனா • Dutiyagāthāsaṅgaṇikavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / சோத³னாதி³புச்சா²விஸ்ஸஜ்ஜனாவண்ணனா • Codanādipucchāvissajjanāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / சோத³னாதி³புச்சா²விஸ்ஸஜ்ஜனாவண்ணனா • Codanādipucchāvissajjanāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / சோத³னாதி³புச்சா²விஸ்ஸஜ்ஜனாவண்ணனா • Codanādipucchāvissajjanāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact