Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயாலங்கார-டீகா • Vinayālaṅkāra-ṭīkā |
31. சோத³னாதி³வினிச்ச²யகதா²
31. Codanādivinicchayakathā
230. ஏவங் க³ருப⁴ண்ட³வினிச்ச²யங் கதெ²த்வா இதா³னி சோத³னாதி³வினிச்ச²யங் கதே²துங் ‘‘சோத³னாதி³வினிச்ச²யோதி எத்த² பனா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² சோதீ³யதே சோத³னா, தோ³ஸாரோபனந்தி அத்தோ². ஆதி³-ஸத்³தே³ன ஸாரணாத³யோ ஸங்க³ண்ஹாதி. வுத்தஞ்ஹேதங் கம்மக்க²ந்த⁴கே (சூளவ॰ 4, 5) ‘‘சோதெ³த்வா கதங் ஹோதி, ஸாரெத்வா கதங் ஹோதி, ஆபத்திங் ரோபெத்வா கதங் ஹோதீ’’தி. ‘‘சோதே³துங் பன கோ லப⁴தி, கோ ந லப⁴தீ’’தி இத³ங் அனுத்³த⁴ங்ஸனாதி⁴ப்பாயங் வினாபி சோத³னாலக்க²ணங் த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தங். ஸீலஸம்பன்னோதி இத³ங் து³ஸ்ஸீலஸ்ஸ வசனங் அப்பமாணந்தி அதி⁴ப்பாயேன வுத்தங். பி⁴க்கு²னீனங் பன பி⁴க்கு²ங் சோதே³துங் அனிஸ்ஸரத்தா ‘பி⁴க்கு²னிமேவா’தி வுத்தங். ஸதிபி பி⁴க்கு²னீனங் பி⁴க்கூ²ஸு அனிஸ்ஸரபா⁴வே தாஹி கதசோத³னாபி சோத³னாரஹத்தா சோத³னாயேவாதி அதி⁴ப்பாயேன ‘‘பஞ்சபி ஸஹத⁴ம்மிகா லப⁴ந்தீ’’தி வுத்தங். பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ஸுத்வா சோதே³தீதிஆதி³னா சோத³கோ யேஸங் ஸுத்வா சோதே³தி, தேஸம்பி வசனங் பமாணமேவாதி ஸம்படிச்சி²தத்தா தேஸங் சோத³னாபி ருஹதேவாதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘தே²ரோ ஸுத்தங் நித³ஸ்ஸேஸீ’’தி ஸாரத்த²தீ³பனியங் (ஸாரத்த²॰ டீ॰ 2.385-386) வுத்தங். விமதிவினோத³னியங் (வி॰ வி॰ டீ॰ 1.386) பன ‘‘அமூலகசோத³னாபஸங்கே³ன ஸமூலகசோத³னாலக்க²ணாதி³ங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘சோதே³துங் பன கோ லப⁴தி, கோ ந லப⁴தீ’திஆதி³ ஆரத்³த⁴ங். ‘பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ஸுத்வா சோதே³தீ’திஆதி³ஸுத்தங் யஸ்மா யே சோத³கஸ்ஸ அஞ்ஞேஸங் விபத்திங் பகாஸெந்தி, தேபி தஸ்மிங் க²ணே சோத³கபா⁴வே ட²த்வாவ பகாஸெந்தி, தேஸஞ்ச வசனங் க³ஹெத்வா இதரோபி யஸ்மா சோதே³துஞ்ச அஸம்படிச்ச²ந்தங் தேஹி தித்தி²யஸாவகபரியோஸானேஹி பட²மசோத³கேஹி ஸம்படிச்சா²பேதுஞ்ச லப⁴தி, தஸ்மா இத⁴ ஸாத⁴கபா⁴வேன உத்³த⁴டந்தி வேதி³தப்³ப³’’ந்தி வுத்தங்.
230. Evaṃ garubhaṇḍavinicchayaṃ kathetvā idāni codanādivinicchayaṃ kathetuṃ ‘‘codanādivinicchayoti ettha panā’’tiādimāha. Tattha codīyate codanā, dosāropananti attho. Ādi-saddena sāraṇādayo saṅgaṇhāti. Vuttañhetaṃ kammakkhandhake (cūḷava. 4, 5) ‘‘codetvā kataṃ hoti, sāretvā kataṃ hoti, āpattiṃ ropetvā kataṃ hotī’’ti. ‘‘Codetuṃ pana ko labhati, ko na labhatī’’ti idaṃ anuddhaṃsanādhippāyaṃ vināpi codanālakkhaṇaṃ dassetuṃ vuttaṃ. Sīlasampannoti idaṃ dussīlassa vacanaṃ appamāṇanti adhippāyena vuttaṃ. Bhikkhunīnaṃ pana bhikkhuṃ codetuṃ anissarattā ‘bhikkhunimevā’ti vuttaṃ. Satipi bhikkhunīnaṃ bhikkhūsu anissarabhāve tāhi katacodanāpi codanārahattā codanāyevāti adhippāyena ‘‘pañcapi sahadhammikā labhantī’’ti vuttaṃ. Bhikkhussa sutvā codetītiādinā codako yesaṃ sutvā codeti, tesampi vacanaṃ pamāṇamevāti sampaṭicchitattā tesaṃ codanāpi ruhatevāti dassetuṃ ‘‘thero suttaṃ nidassesī’’ti sāratthadīpaniyaṃ (sārattha. ṭī. 2.385-386) vuttaṃ. Vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. 1.386) pana ‘‘amūlakacodanāpasaṅgena samūlakacodanālakkhaṇādiṃ dassetuṃ ‘codetuṃ pana kolabhati, ko na labhatī’tiādi āraddhaṃ. ‘Bhikkhussa sutvā codetī’tiādisuttaṃ yasmā ye codakassa aññesaṃ vipattiṃ pakāsenti, tepi tasmiṃ khaṇe codakabhāve ṭhatvāva pakāsenti, tesañca vacanaṃ gahetvā itaropi yasmā codetuñca asampaṭicchantaṃ tehi titthiyasāvakapariyosānehi paṭhamacodakehi sampaṭicchāpetuñca labhati, tasmā idha sādhakabhāvena uddhaṭanti veditabba’’nti vuttaṃ.
க³ருகானங் த்³வின்னந்தி பாராஜிகஸங்கா⁴தி³ஸேஸானங். அவஸேஸானந்தி து²ல்லச்சயாதீ³னங் பஞ்சன்னங் ஆபத்தீனங். மிச்சா²தி³ட்டி² நாம ‘‘நத்தி² தி³ன்ன’’ந்திஆதி³னயப்பவத்தா த³ஸவத்து²கா தி³ட்டி². ‘‘அந்தவா லோகோ அனந்தவா லோகோ’’திஆதி³கா அந்தங் க³ண்ஹாபகதி³ட்டி² அந்தக்³கா³ஹிகா நாம. ஆஜீவஹேது பஞ்ஞத்தானங் ச²ன்னந்தி ஆஜீவஹேதுபி ஆபஜ்ஜிதப்³பா³னங் உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மே பாராஜிகங், ஸஞ்சரித்தே ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ, ‘‘யோ தே விஹாரே வஸதி, ஸோ அரஹா’’தி பரியாயேன து²ல்லச்சயங், பி⁴க்கு²ஸ்ஸ பணீதபோ⁴ஜனவிஞ்ஞத்தியா பாசித்தியங், பி⁴க்கு²னியா பணீதபோ⁴ஜனவிஞ்ஞத்தியா பாடிதே³ஸனீயங், ஸூபோத³னவிஞ்ஞத்தியா து³க்கடந்தி இமேஸங் பரிவாரே (பரி॰ 287) வுத்தானங் ச²ன்னங். ந ஹேதா ஆபத்தியோ ஆஜீவஹேது ஏவ பஞ்ஞத்தா ஸஞ்சரித்தாதீ³னங் அஞ்ஞதா²பி ஆபஜ்ஜிதப்³ப³தோ. ஆஜீவஹேதுபி ஏதாஸங் ஆபஜ்ஜனங் ஸந்தா⁴ய ஏவங் வுத்தங், ஆஜீவஹேதுபி பஞ்ஞத்தானந்தி அத்தோ². தி³ட்டி²விபத்திஆஜீவவிபத்தீஹி சோதெ³ந்தோபி தம்மூலிகாய ஆபத்தியா ஏவ சோதே³தி.
Garukānaṃ dvinnanti pārājikasaṅghādisesānaṃ. Avasesānanti thullaccayādīnaṃ pañcannaṃ āpattīnaṃ. Micchādiṭṭhi nāma ‘‘natthi dinna’’ntiādinayappavattā dasavatthukā diṭṭhi. ‘‘Antavā loko anantavā loko’’tiādikā antaṃ gaṇhāpakadiṭṭhi antaggāhikā nāma. Ājīvahetu paññattānaṃ channanti ājīvahetupi āpajjitabbānaṃ uttarimanussadhamme pārājikaṃ, sañcaritte saṅghādiseso, ‘‘yo te vihāre vasati, so arahā’’ti pariyāyena thullaccayaṃ, bhikkhussa paṇītabhojanaviññattiyā pācittiyaṃ, bhikkhuniyā paṇītabhojanaviññattiyā pāṭidesanīyaṃ, sūpodanaviññattiyā dukkaṭanti imesaṃ parivāre (pari. 287) vuttānaṃ channaṃ. Na hetā āpattiyo ājīvahetu eva paññattā sañcarittādīnaṃ aññathāpi āpajjitabbato. Ājīvahetupi etāsaṃ āpajjanaṃ sandhāya evaṃ vuttaṃ, ājīvahetupi paññattānanti attho. Diṭṭhivipattiājīvavipattīhi codentopi tammūlikāya āpattiyā eva codeti.
‘‘கஸ்மா மங் ந வந்த³ஸீ’’தி புச்சி²தே ‘‘அஸ்ஸமணோஸி, அஸக்யபுத்தியோஸீ’’தி அவந்த³னகாரணஸ்ஸ வுத்தத்தா அந்திமவத்து²ங் அஜ்ஜா²பன்னோ ந வந்தி³தப்³போ³தி வத³ந்தி. சோதே³துகாமதாய ஏவ அவந்தி³த்வா அத்தனா வத்தப்³ப³ஸ்ஸ வுத்தமத்த²ங் ட²பெத்வா அவந்தி³யபா⁴வே தங் காரணங் ந ஹோதீதி சூளக³ண்டி²பதே³ மஜ்ஜி²மக³ண்டி²பதே³ ச வுத்தங். அந்திமவத்து²அஜ்ஜா²பன்னஸ்ஸ அவந்தி³யேஸு அவுத்தத்தா தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸயந்தஸ்ஸ ஸஹஸெய்யாபத்தியா அபா⁴வதோ, தஸ்ஸ ச படிக்³க³ஹணஸ்ஸ ருஹனதோ ததே³வ யுத்ததரந்தி விஞ்ஞாயதி. கிஞ்சாபி யாவ ஸோ பி⁴க்கு²பா⁴வங் படிஜானாதி, தாவ வந்தி³தப்³போ³, யதா³ பன ‘‘அஸ்ஸமணொம்ஹீ’’தி படிஜானாதி, ததா³ ந வந்தி³தப்³போ³தி அயமெத்த² விஸேஸோ வேதி³தப்³போ³. அந்திமவத்து²ங் அஜ்ஜா²பன்னஸ்ஸ ஹி பி⁴க்கு²பா⁴வங் படிஜானந்தஸ்ஸேவ பி⁴க்கு²பா⁴வோ, ந ததோ பரங். பி⁴க்கு²பா⁴வங் அப்படிஜானந்தோ ஹி அனுபஸம்பன்னபக்க²ங் ப⁴ஜதி. யஸ்மா ஆமிஸங் தெ³ந்தோ அத்தனோ இச்சி²தட்டா²னேயேவ தே³தி, தஸ்மா படிபாடியா நிஸின்னானங் யாகு³ப⁴த்தாதீ³னி தெ³ந்தேன ஏகஸ்ஸ சோதே³துகாமதாய அதி³ன்னேபி சோத³னா நாம ந ஹோதீதி ஆஹ ‘‘ந தாவ தா சோத³னா ஹோதீ’’தி.
‘‘Kasmā maṃ na vandasī’’ti pucchite ‘‘assamaṇosi, asakyaputtiyosī’’ti avandanakāraṇassa vuttattā antimavatthuṃ ajjhāpanno na vanditabboti vadanti. Codetukāmatāya eva avanditvā attanā vattabbassa vuttamatthaṃ ṭhapetvā avandiyabhāve taṃ kāraṇaṃ na hotīti cūḷagaṇṭhipade majjhimagaṇṭhipade ca vuttaṃ. Antimavatthuajjhāpannassa avandiyesu avuttattā tena saddhiṃ sayantassa sahaseyyāpattiyā abhāvato, tassa ca paṭiggahaṇassa ruhanato tadeva yuttataranti viññāyati. Kiñcāpi yāva so bhikkhubhāvaṃ paṭijānāti, tāva vanditabbo, yadā pana ‘‘assamaṇomhī’’ti paṭijānāti, tadā na vanditabboti ayamettha viseso veditabbo. Antimavatthuṃ ajjhāpannassa hi bhikkhubhāvaṃ paṭijānantasseva bhikkhubhāvo, na tato paraṃ. Bhikkhubhāvaṃ appaṭijānanto hi anupasampannapakkhaṃ bhajati. Yasmā āmisaṃ dento attano icchitaṭṭhāneyeva deti, tasmā paṭipāṭiyā nisinnānaṃ yāgubhattādīni dentena ekassa codetukāmatāya adinnepi codanā nāma na hotīti āha ‘‘na tāva tā codanā hotī’’ti.
231. சோதே³தப்³போ³தி சுதி³தோ, சுதி³தோ ஏவ சுதி³தகோ, அபராத⁴வந்தோ புக்³க³லோ. சோதே³தீதி சோத³கோ, அபராத⁴பகாஸகோ. சுதி³தகோ ச சோத³கோ ச சுதி³தகசோத³கா. உப்³பா³ஹிகாயாதி உப்³ப³ஹந்தி வியோஜெந்தி ஏதாய அலஜ்ஜீனங் தஜ்ஜனிங் வா கலஹங் வாதி உப்³பா³ஹிகா, ஸங்க⁴ஸம்முதி, தாய. வினிச்சி²னநங் நாம தாய ஸம்மதபி⁴க்கூ²ஹி வினிச்சி²னநமேவ. அலஜ்ஜுஸ்ஸன்னாய ஹி பரிஸாய ஸமத²க்க²ந்த⁴கே ஆக³தேஹி த³ஸஹங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தா த்³வே தயோ பி⁴க்கூ² தத்தே²வ வுத்தாய ஞத்திது³தியகம்மவாசாய ஸம்மன்னிதப்³பா³. வுத்தஞ்ஹேதங் ஸமத²க்க²ந்த⁴கே (சூளவ॰ 231-232) –
231. Codetabboti cudito, cudito eva cuditako, aparādhavanto puggalo. Codetīti codako, aparādhapakāsako. Cuditako ca codako ca cuditakacodakā. Ubbāhikāyāti ubbahanti viyojenti etāya alajjīnaṃ tajjaniṃ vā kalahaṃ vāti ubbāhikā, saṅghasammuti, tāya. Vinicchinanaṃ nāma tāya sammatabhikkhūhi vinicchinanameva. Alajjussannāya hi parisāya samathakkhandhake āgatehi dasahaṅgehi samannāgatā dve tayo bhikkhū tattheva vuttāya ñattidutiyakammavācāya sammannitabbā. Vuttañhetaṃ samathakkhandhake (cūḷava. 231-232) –
‘‘தேஹி சே, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கூ²ஹி தஸ்மிங் அதி⁴கரணே வினிச்சி²யமானே அனந்தானி சேவ ப⁴ஸ்ஸானி ஜாயந்தி, ந சேகஸ்ஸ பா⁴ஸிதஸ்ஸ அத்தோ² விஞ்ஞாயதி . அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஏவரூபங் அதி⁴கரணங் உப்³பா³ஹிகாய வூபஸமேதுங். த³ஸஹங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தோ பி⁴க்கு² உப்³பா³ஹிகாய ஸம்மன்னிதப்³போ³, ஸீலவா ஹோதி, பாதிமொக்க²ஸங்வரஸங்வுதோ விஹரதி ஆசாரகோ³சரஸம்பன்னோ அணுமத்தேஸு வஜ்ஜேஸு ப⁴யத³ஸ்ஸாவீ ஸமாதா³ய ஸிக்க²தி ஸிக்கா²பதே³ஸு , ப³ஹுஸ்ஸுதோ ஹோதி ஸுதத⁴ரோ ஸுதஸன்னிசயோ, யே தே த⁴ம்மா ஆதி³கல்யாணா மஜ்ஜே²கல்யாணா பரியோஸானகல்யாணா ஸாத்த²ங் ஸப்³யஞ்ஜனங் கேவலபரிபுண்ணங் பரிஸுத்³த⁴ங் ப்³ரஹ்மசரியங் அபி⁴வத³ந்தி, ததா²ரூபஸ்ஸ த⁴ம்மா ப³ஹுஸ்ஸுதா ஹொந்தி தா⁴தா வசஸா பரிசிதா மனஸானுபெக்கி²தா தி³ட்டி²யா ஸுப்படிவித்³தா⁴, உப⁴யானி கோ² பனஸ்ஸ பாதிமொக்கா²னி வித்தா²ரேன ஸ்வாக³தானி ஹொந்தி ஸுவிப⁴த்தானி ஸுப்பவத்தீனி ஸுவினிச்சி²தானி ஸுத்தஸோ அனுப்³யஞ்ஜனஸோ, வினயே கோ² பன சே²கோ ஹோதி அஸங்ஹீரோ, படிப³லோ ஹோதி உபோ⁴ அத்த²பச்சத்தி²கே அஸ்ஸாஸேதுங் ஸஞ்ஞாபேதுங் நிஜ்ஜா²பேதுங் பெக்கே²துங் பஸ்ஸிதுங் பஸாதே³துங், அதி⁴கரணஸமுப்பாத³வூபஸமகுஸலோ ஹோதி, அதி⁴கரணங் ஜானாதி, அதி⁴கரணஸமுத³யங் ஜானாதி, அதி⁴கரணனிரோத⁴ங் ஜானாதி, அதி⁴கரணனிரோத⁴கா³மினிபடிபத³ங் ஜானாதி. அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, இமேஹி த³ஸஹங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தங் பி⁴க்கு²ங் உப்³பா³ஹிகாய ஸம்மன்னிதுங்.
‘‘Tehi ce, bhikkhave, bhikkhūhi tasmiṃ adhikaraṇe vinicchiyamāne anantāni ceva bhassāni jāyanti, na cekassa bhāsitassa attho viññāyati . Anujānāmi, bhikkhave, evarūpaṃ adhikaraṇaṃ ubbāhikāya vūpasametuṃ. Dasahaṅgehi samannāgato bhikkhu ubbāhikāya sammannitabbo, sīlavā hoti, pātimokkhasaṃvarasaṃvuto viharati ācāragocarasampanno aṇumattesu vajjesu bhayadassāvī samādāya sikkhati sikkhāpadesu , bahussuto hoti sutadharo sutasannicayo, ye te dhammā ādikalyāṇā majjhekalyāṇā pariyosānakalyāṇā sātthaṃ sabyañjanaṃ kevalaparipuṇṇaṃ parisuddhaṃ brahmacariyaṃ abhivadanti, tathārūpassa dhammā bahussutā honti dhātā vacasā paricitā manasānupekkhitā diṭṭhiyā suppaṭividdhā, ubhayāni kho panassa pātimokkhāni vitthārena svāgatāni honti suvibhattāni suppavattīni suvinicchitāni suttaso anubyañjanaso, vinaye kho pana cheko hoti asaṃhīro, paṭibalo hoti ubho atthapaccatthike assāsetuṃ saññāpetuṃ nijjhāpetuṃ pekkhetuṃ passituṃ pasādetuṃ, adhikaraṇasamuppādavūpasamakusalo hoti, adhikaraṇaṃ jānāti, adhikaraṇasamudayaṃ jānāti, adhikaraṇanirodhaṃ jānāti, adhikaraṇanirodhagāminipaṭipadaṃ jānāti. Anujānāmi, bhikkhave, imehi dasahaṅgehi samannāgataṃ bhikkhuṃ ubbāhikāya sammannituṃ.
‘‘ஏவஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, ஸம்மன்னிதப்³போ³. பட²மங் பி⁴க்கு² யாசிதப்³போ³, யாசித்வா ப்³யத்தேன பி⁴க்கு²னா படிப³லேன ஸங்கோ⁴ ஞாபேதப்³போ³ –
‘‘Evañca pana, bhikkhave, sammannitabbo. Paṭhamaṃ bhikkhu yācitabbo, yācitvā byattena bhikkhunā paṭibalena saṅgho ñāpetabbo –
‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴, அம்ஹாகங் இமஸ்மிங் அதி⁴கரணே வினிச்சி²யமானே அனந்தானி சேவ ப⁴ஸ்ஸானி ஜாயந்தி, ந சேகஸ்ஸ பா⁴ஸிதஸ்ஸ அத்தோ² விஞ்ஞாயதி. யதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தகல்லங், ஸங்கோ⁴ இத்த²ன்னாமஞ்ச இத்த²ன்னாமஞ்ச பி⁴க்கு²ங் ஸம்மன்னெய்ய உப்³பா³ஹிகாய இமங் அதி⁴கரணங் வூபஸமேதுங், ஏஸா ஞத்தி.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho, amhākaṃ imasmiṃ adhikaraṇe vinicchiyamāne anantāni ceva bhassāni jāyanti, na cekassa bhāsitassa attho viññāyati. Yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho itthannāmañca itthannāmañca bhikkhuṃ sammanneyya ubbāhikāya imaṃ adhikaraṇaṃ vūpasametuṃ, esā ñatti.
‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴, அம்ஹாகங் இமஸ்மிங் அதி⁴கரணே வினிச்சி²யமானே அனந்தானி சேவ ப⁴ஸ்ஸானி ஜாயந்தி, ந சேகஸ்ஸ பா⁴ஸிதஸ்ஸ அத்தோ² விஞ்ஞாயதி. ஸங்கோ⁴ இத்த²ன்னாமஞ்ச இத்த²ன்னாமஞ்ச பி⁴க்கு²ங் ஸம்மன்னதி உப்³பா³ஹிகாய இமங் அதி⁴கரணங் வூபஸமேதுங். யஸ்ஸாயஸ்மதோ க²மதி இத்த²ன்னாமஸ்ஸ ச இத்த²ன்னாமஸ்ஸ ச பி⁴க்கு²னோ ஸம்முதி உப்³பா³ஹிகாய இமங் அதி⁴கரணங் வூபஸமேதுங், ஸோ துண்ஹஸ்ஸ. யஸ்ஸ நக்க²மதி, ஸோ பா⁴ஸெய்ய.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho, amhākaṃ imasmiṃ adhikaraṇe vinicchiyamāne anantāni ceva bhassāni jāyanti, na cekassa bhāsitassa attho viññāyati. Saṅgho itthannāmañca itthannāmañca bhikkhuṃ sammannati ubbāhikāya imaṃ adhikaraṇaṃ vūpasametuṃ. Yassāyasmato khamati itthannāmassa ca itthannāmassa ca bhikkhuno sammuti ubbāhikāya imaṃ adhikaraṇaṃ vūpasametuṃ, so tuṇhassa. Yassa nakkhamati, so bhāseyya.
‘‘ஸம்மதோ ஸங்கே⁴ன இத்த²ன்னாமோ ச இத்த²ன்னாமோ ச பி⁴க்கு² உப்³பா³ஹிகாய இமங் அதி⁴கரணங் வூபஸமேதுங், க²மதி ஸங்க⁴ஸ்ஸ, தஸ்மா துண்ஹீ, ஏவமேதங் தா⁴ரயாமீ’’தி.
‘‘Sammato saṅghena itthannāmo ca itthannāmo ca bhikkhu ubbāhikāya imaṃ adhikaraṇaṃ vūpasametuṃ, khamati saṅghassa, tasmā tuṇhī, evametaṃ dhārayāmī’’ti.
தேஹி ச ஸம்மதேஹி விஸுங் வா நிஸீதி³த்வா தஸ்ஸா ஏவ வா பரிஸாய ‘‘அஞ்ஞேஹி ந கிஞ்சி கதே²தப்³ப³’’ந்தி ஸாவெத்வா தங் அதி⁴கரணங் வினிச்சி²தப்³ப³ங். தும்ஹாகந்தி சுதி³தகசோத³கே ஸந்தா⁴ய வுத்தங்.
Tehi ca sammatehi visuṃ vā nisīditvā tassā eva vā parisāya ‘‘aññehi na kiñci kathetabba’’nti sāvetvā taṃ adhikaraṇaṃ vinicchitabbaṃ. Tumhākanti cuditakacodake sandhāya vuttaṃ.
‘‘கிம்ஹீதி கிஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங். கிம்ஹி நம்பி ந ஜானாஸீதி கிம்ஹி நந்தி வசனம்பி ந ஜானாஸி. நாஸ்ஸ அனுயோகோ³ தா³தப்³போ³தி நாஸ்ஸ புச்சா² படிபுச்சா² தா³தப்³பா³’’தி ஸாரத்த²தீ³பனியங் (ஸாரத்த²॰ டீ॰ 2.385-386) வுத்தங், விமதிவினோத³னியங் (வி॰ வி॰ டீ॰ 1.386) பன – கிம்ஹீதி கிஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங், கதரவிபத்தியந்தி அத்தோ². கிம்ஹி நங் நாமாதி இத³ங் ‘‘கதராய விபத்தியா ஏதங் சோதே³ஸீ’’தி யாய காயசி விஞ்ஞாயமானாய பா⁴ஸாய வுத்தேபி சோத³கஸ்ஸ வினயே அபகதஞ்ஞுதாய ‘‘ஸீலாசாரதி³ட்டி²ஆஜீவவிபத்தீஸு கதராயாதி மங் புச்ச²தீ’’தி விஞ்ஞாதுங் அஸக்கொந்தஸ்ஸ புச்சா², ந பன ‘‘கிம்ஹீ’’திஆதி³பத³த்த²மத்தங் அஜானந்தஸ்ஸ. ந ஹி அனுவிஜ்ஜகோ சோத³கங் பா³லங் அபரிசிதபா⁴ஸாய ‘‘கிம்ஹி ந’’ந்தி புச்ச²தி. கிம்ஹி நம்பி ந ஜானாஸீதி இத³ம்பி வசனமத்தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ந ஹோதி. ‘‘கதரவிபத்தியா’’தி வுத்தே ‘‘அஸுகாய விபத்தியா’’தி வத்தும்பி ‘‘ந ஜானாஸீ’’தி வசனஸ்ஸ அதி⁴ப்பாயமேவ ஸந்தா⁴ய வுத்தந்தி க³ஹேதப்³ப³ங். தேனேவ வக்க²தி ‘‘நாஸ்ஸ அனுயோகோ³ தா³தப்³போ³’’தி.
‘‘Kimhīti kismiṃ vatthusmiṃ. Kimhi nampi na jānāsīti kimhi nanti vacanampi na jānāsi. Nāssa anuyogo dātabboti nāssa pucchā paṭipucchā dātabbā’’ti sāratthadīpaniyaṃ (sārattha. ṭī. 2.385-386) vuttaṃ, vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. 1.386) pana – kimhīti kismiṃ vatthusmiṃ, kataravipattiyanti attho. Kimhi naṃ nāmāti idaṃ ‘‘katarāya vipattiyā etaṃ codesī’’ti yāya kāyaci viññāyamānāya bhāsāya vuttepi codakassa vinaye apakataññutāya ‘‘sīlācāradiṭṭhiājīvavipattīsu katarāyāti maṃ pucchatī’’ti viññātuṃ asakkontassa pucchā, na pana ‘‘kimhī’’tiādipadatthamattaṃ ajānantassa. Na hi anuvijjako codakaṃ bālaṃ aparicitabhāsāya ‘‘kimhi na’’nti pucchati. Kimhi nampi na jānāsīti idampi vacanamattaṃ sandhāya vuttaṃ na hoti. ‘‘Kataravipattiyā’’ti vutte ‘‘asukāya vipattiyā’’ti vattumpi ‘‘na jānāsī’’ti vacanassa adhippāyameva sandhāya vuttanti gahetabbaṃ. Teneva vakkhati ‘‘nāssa anuyogo dātabbo’’ti.
‘‘தஸ்ஸ நயோ தா³தப்³போ³’’தி தஸ்ஸாதி பா³லஸ்ஸ லஜ்ஜிஸ்ஸ. ‘‘தஸ்ஸ நயோ தா³தப்³போ³’’தி வத்வா ச ‘‘கிம்ஹி நங் சோதே³ஸீதி ஸீலவிபத்தியா’’திஆதி³ அதி⁴ப்பாயப்பகாஸனமேவ நயதா³னங் வுத்தங், ந பன கிம்ஹி-நங்-பதா³னங்பரியாயமத்தத³ஸ்ஸனங். ந ஹி பா³லோ ‘‘கதரவிபத்தியங் நங் சோதே³ஸீ’’தி இமஸ்ஸ வசனஸ்ஸ அத்தே² ஞாதேபி விபத்திப்பபே⁴த³ங், அத்தனா சோதி³யமானங் விபத்திஸரூபஞ்ச ஜானிதுங் ஸக்கோதி, தஸ்மா தேனேவ அஜானநேன அலஜ்ஜீ அபஸாதே³தப்³போ³. கிம்ஹி நந்தி இத³ம்பி உபலக்க²ணமத்தங். அஞ்ஞேன வா யேன கேனசி ஆகாரேன அவிஞ்ஞுதங் பகாஸெத்வா விஸ்ஸஜ்ஜேதப்³போ³வ. ‘‘து³ம்மங்கூனங் புக்³க³லானங் நிக்³க³ஹாயா’’திஆதி³வசனதோ ‘‘அலஜ்ஜீனிக்³க³ஹத்தா²ய…பே॰… பஞ்ஞத்த’’ந்தி வுத்தங். ஏஹிதீதி ஏதி, ஹி-காரோ எத்த² ஆக³மோ த³ட்ட²ப்³போ³, ஆக³மிஸ்ஸதீதி அத்தோ². தி³ட்ட²ஸந்தானேனாதி தி³ட்ட²னியாமேன. அலஜ்ஜிஸ்ஸ படிஞ்ஞாய ஏவ காதப்³ப³ந்தி வசனபடிவசனக்கமேனேவ தோ³ஸே ஆவிபூ⁴தேபி அலஜ்ஜிஸ்ஸ ‘‘அஸுத்³தோ⁴ அஹ’’ந்தி தோ³ஸஸம்படிச்ச²னபடிஞ்ஞாய ஏவ ஆபத்தியா காதப்³ப³ந்தி அத்தோ². கேசி பன ‘‘அலஜ்ஜிஸ்ஸ ஏதங் நத்தீ²தி ஸுத்³த⁴படிஞ்ஞாய ஏவ அனாபத்தியா காதப்³ப³ந்தி அயமெத்த² அத்தோ² ஸங்க³ஹிதோ’’தி வத³ந்தி, தங் ந யுத்தங் அனுவிஜ்ஜகஸ்ஸேவ நிரத்த²கத்தாபத்திதோ, சோத³கேனேவ அலஜ்ஜிபடிஞ்ஞாய டா²தப்³ப³தோ. தோ³ஸோபக³மபடிஞ்ஞா ஏவ ஹி இத⁴ படிஞ்ஞாதி அதி⁴ப்பேதா, தேனேவ வக்க²தி ‘‘ஏதம்பி நத்தி², ஏதம்பி நத்தீ²தி படிஞ்ஞங் ந தே³தீ’’திஆதி³.
‘‘Tassa nayo dātabbo’’ti tassāti bālassa lajjissa. ‘‘Tassa nayo dātabbo’’ti vatvā ca ‘‘kimhi naṃ codesīti sīlavipattiyā’’tiādi adhippāyappakāsanameva nayadānaṃ vuttaṃ, na pana kimhi-naṃ-padānaṃpariyāyamattadassanaṃ. Na hi bālo ‘‘kataravipattiyaṃ naṃ codesī’’ti imassa vacanassa atthe ñātepi vipattippabhedaṃ, attanā codiyamānaṃ vipattisarūpañca jānituṃ sakkoti, tasmā teneva ajānanena alajjī apasādetabbo. Kimhi nanti idampi upalakkhaṇamattaṃ. Aññena vā yena kenaci ākārena aviññutaṃ pakāsetvā vissajjetabbova. ‘‘Dummaṅkūnaṃ puggalānaṃ niggahāyā’’tiādivacanato ‘‘alajjīniggahatthāya…pe… paññatta’’nti vuttaṃ. Ehitīti eti, hi-kāro ettha āgamo daṭṭhabbo, āgamissatīti attho. Diṭṭhasantānenāti diṭṭhaniyāmena. Alajjissa paṭiññāya eva kātabbanti vacanapaṭivacanakkameneva dose āvibhūtepi alajjissa ‘‘asuddho aha’’nti dosasampaṭicchanapaṭiññāya eva āpattiyā kātabbanti attho. Keci pana ‘‘alajjissa etaṃ natthīti suddhapaṭiññāya eva anāpattiyā kātabbanti ayamettha attho saṅgahito’’ti vadanti, taṃ na yuttaṃ anuvijjakasseva niratthakattāpattito, codakeneva alajjipaṭiññāya ṭhātabbato. Dosopagamapaṭiññā eva hi idha paṭiññāti adhippetā, teneva vakkhati ‘‘etampi natthi, etampi natthīti paṭiññaṃ na detī’’tiādi.
தத³த்த²தீ³பனத்த²ந்தி அலஜ்ஜிஸ்ஸ தோ³ஸே ஆவிபூ⁴தேபி தஸ்ஸ தோ³ஸோபக³மபடிஞ்ஞாய ஏவ காதப்³ப³தாதீ³பனத்த²ங். விவாத³வத்து²ஸங்கா²தே அத்தே² பச்சத்தி²கா அத்த²பச்சத்தி²கா. ஸஞ்ஞங் த³த்வாதி தேஸங் கதா²பச்சே²த³த்த²ங் அபி⁴முக²கரணத்த²ஞ்ச ஸத்³த³ங் கத்வா. வினிச்சி²னிதுங் அனநுச்ச²விகோதி அஸுத்³தோ⁴தி ஸஞ்ஞாய சோத³கபக்கே² பவிட்ட²த்தா அனுவிஜ்ஜகபா⁴வதோ ப³ஹிபூ⁴தத்தா அனுவிஜ்ஜிதுங் அஸக்குணெய்யத்தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ஸந்தே³ஹே ஏவ ஹி ஸதி அனுவிஜ்ஜிதுங் ஸக்கா, அஸுத்³த⁴லத்³தி⁴யா பன ஸதி சுதி³தகேன வுத்தங் ஸப்³ப³ங் அஸச்சதோபி படிபா⁴தி, கத²ங் தத்த² அனுவிஜ்ஜனா ஸியாதி.
Tadatthadīpanatthanti alajjissa dose āvibhūtepi tassa dosopagamapaṭiññāya eva kātabbatādīpanatthaṃ. Vivādavatthusaṅkhāte atthe paccatthikā atthapaccatthikā. Saññaṃ datvāti tesaṃ kathāpacchedatthaṃ abhimukhakaraṇatthañca saddaṃ katvā. Vinicchinituṃ ananucchavikoti asuddhoti saññāya codakapakkhe paviṭṭhattā anuvijjakabhāvato bahibhūtattā anuvijjituṃ asakkuṇeyyattaṃ sandhāya vuttaṃ. Sandehe eva hi sati anuvijjituṃ sakkā, asuddhaladdhiyā pana sati cuditakena vuttaṃ sabbaṃ asaccatopi paṭibhāti, kathaṃ tattha anuvijjanā siyāti.
ததா² நாஸிதகோவ ப⁴விஸ்ஸதீதி இமினா வினிச்ச²யம்பி அத³த்வா ஸங்க⁴தோ வியோஜனங் நாம லிங்க³னாஸனா விய அயம்பி ஏகோ நாஸனப்பகாரோதி த³ஸ்ஸேதி. ஏகஸம்போ⁴க³பரிபோ⁴கா³தி இத³ங் அத்தனோ ஸந்திகா தேஸங் விமோசனத்த²ங் வுத்தங், ந பன தேஸங் அஞ்ஞமஞ்ஞஸம்போ⁴கே³ யோஜனத்த²ங்.
Tathā nāsitakova bhavissatīti iminā vinicchayampi adatvā saṅghato viyojanaṃ nāma liṅganāsanā viya ayampi eko nāsanappakāroti dasseti. Ekasambhogaparibhogāti idaṃ attano santikā tesaṃ vimocanatthaṃ vuttaṃ, na pana tesaṃ aññamaññasambhoge yojanatthaṃ.
விரத்³த⁴ங் ஹோதீதி ஸஞ்சிச்ச ஆபத்திங் ஆபன்னோ ஹோதி. ஆதி³தோ பட்டா²ய அலஜ்ஜீ நாம நத்தீ²தி இத³ங் ‘‘பக்கா²னங் அனுரக்க²ணத்தா²ய படிஞ்ஞங் ந தே³தீ’’தி இமஸ்ஸ அலஜ்ஜீலக்க²ணஸம்ப⁴வஸ்ஸ கரணவசனங். படிச்சா²தி³தகாலதோ பட்டா²ய அலஜ்ஜீ நாம ஏவ, புரிமோ லஜ்ஜிபா⁴வோ ந ரக்க²தீதி அத்தோ². படிஞ்ஞங் ந தே³தீதி ‘‘ஸசே மயா கததோ³ஸங் வக்கா²மி, மய்ஹங் அனுவத்தகா பி⁴ஜ்ஜிஸ்ஸந்தீ’’தி படிஞ்ஞங் ந தே³தி. டா²னே ந திட்ட²தீதி லஜ்ஜிட்டா²னே ந திட்ட²தி, காயவாசாஸு வீதிக்கமோ ஹோதி ஏவாதி அதி⁴ப்பாயோ. தேனாஹ ‘‘வினிச்ச²யோ ந தா³தப்³போ³’’தி, புப்³பே³ பக்கி²கானங் படிஞ்ஞாய வூபஸமிதஸ்ஸபி அதி⁴கரணஸ்ஸ து³வூபஸந்ததாய அயம்பி ததா² நாஸிதகோவ ப⁴விஸ்ஸதீதி அதி⁴ப்பாயோ.
Viraddhaṃ hotīti sañcicca āpattiṃ āpanno hoti. Ādito paṭṭhāya alajjī nāma natthīti idaṃ ‘‘pakkhānaṃ anurakkhaṇatthāya paṭiññaṃ na detī’’ti imassa alajjīlakkhaṇasambhavassa karaṇavacanaṃ. Paṭicchāditakālato paṭṭhāya alajjī nāma eva, purimo lajjibhāvo na rakkhatīti attho. Paṭiññaṃ na detīti ‘‘sace mayā katadosaṃ vakkhāmi, mayhaṃ anuvattakā bhijjissantī’’ti paṭiññaṃ na deti. Ṭhāne na tiṭṭhatīti lajjiṭṭhāne na tiṭṭhati, kāyavācāsu vītikkamo hoti evāti adhippāyo. Tenāha ‘‘vinicchayo na dātabbo’’ti, pubbe pakkhikānaṃ paṭiññāya vūpasamitassapi adhikaraṇassa duvūpasantatāya ayampi tathā nāsitakova bhavissatīti adhippāyo.
232. அதி³ன்னாதா³னவத்து²ங் வினிச்சி²னந்தேன பஞ்சவீஸதி அவஹாரா ஸாது⁴கங் ஸல்லக்கே²தப்³பா³தி எத்த² பஞ்சவீஸதி அவஹாரா நாம பஞ்ச பஞ்சகானி, தத்த² பஞ்ச பஞ்சகானி நாம நானாப⁴ண்ட³பஞ்சகங் ஏகப⁴ண்ட³பஞ்சகங் ஸாஹத்தி²கபஞ்சகங் புப்³ப³பயோக³பஞ்சகங் தெ²ய்யாவஹாரபஞ்சகந்தி. ததா² ஹி வுத்தங் கங்கா²விதரணியங் (கங்கா²॰ அட்ட²॰ து³தியபாராஜிகவண்ணனா) ‘‘தே பன அவஹாரா பஞ்ச பஞ்சகானி ஸமோதா⁴னெத்வா ஸாது⁴கங் ஸல்லக்கே²தப்³பா³’’திஆதி³. தத்த² நானாப⁴ண்ட³பஞ்சகஏகப⁴ண்ட³பஞ்சகானி பத³பா⁴ஜனே (பாரா॰ 92) வுத்தானங் ‘‘ஆதி³யெய்ய, ஹரெய்ய, அவஹரெய்ய, இரியாபத²ங் விகோபெய்ய, டா²னா சாவெய்யா’’தி இமேஸங் பதா³னங் வஸேன லப்³ப⁴ந்தி. ததா² ஹி வுத்தங் போராணேஹி –
232.Adinnādānavatthuṃ vinicchinantena pañcavīsati avahārā sādhukaṃ sallakkhetabbāti ettha pañcavīsati avahārā nāma pañca pañcakāni, tattha pañca pañcakāni nāma nānābhaṇḍapañcakaṃ ekabhaṇḍapañcakaṃ sāhatthikapañcakaṃ pubbapayogapañcakaṃ theyyāvahārapañcakanti. Tathā hi vuttaṃ kaṅkhāvitaraṇiyaṃ (kaṅkhā. aṭṭha. dutiyapārājikavaṇṇanā) ‘‘te pana avahārā pañca pañcakāni samodhānetvā sādhukaṃ sallakkhetabbā’’tiādi. Tattha nānābhaṇḍapañcakaekabhaṇḍapañcakāni padabhājane (pārā. 92) vuttānaṃ ‘‘ādiyeyya, hareyya, avahareyya, iriyāpathaṃ vikopeyya, ṭhānā cāveyyā’’ti imesaṃ padānaṃ vasena labbhanti. Tathā hi vuttaṃ porāṇehi –
‘‘ஆதி³யந்தோ ஹரந்தோவ;
‘‘Ādiyanto harantova;
ஹரந்தோ இரியாபத²ங்;
Haranto iriyāpathaṃ;
விகோபெந்தோ ததா² டா²னா;
Vikopento tathā ṭhānā;
சாவெந்தோபி பராஜிகோ’’தி.
Cāventopi parājiko’’ti.
தத்த² நானாப⁴ண்ட³பஞ்சகங் ஸவிஞ்ஞாணகஅவிஞ்ஞாணகவஸேன த³ட்ட²ப்³ப³ங், இதரங் ஸவிஞ்ஞாணகவஸேனேவ. கத²ங்? ஆதி³யெய்யாதி ஆராமங் அபி⁴யுஞ்ஜதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. ஸாமிகஸ்ஸ விமதிங் உப்பாதே³தி, ஆபத்தி து²ல்லச்சயஸ்ஸ. ஸாமிகோ ‘‘ந மய்ஹங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி து⁴ரங் நிக்கி²பதி, ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸ. ஹரெய்யாதி அஞ்ஞஸ்ஸ ப⁴ண்ட³ங் ஹரந்தோ ஸீஸே பா⁴ரங் தெ²ய்யசித்தோ ஆமஸதி, து³க்கடங். ப²ந்தா³பேதி, து²ல்லச்சயங். க²ந்த⁴ங் ஓரோபேதி, பாராஜிகங். அவஹரெய்யாதி உபனிக்கி²த்தங் ப⁴ண்ட³ங் ‘‘தே³ஹி மே ப⁴ண்ட³’’ந்தி வுச்சமானோ ‘‘நாஹங் க³ண்ஹாமீ’’தி ப⁴ணதி, து³க்கடங். ஸாமிகஸ்ஸ விமதிங் உப்பாதே³தி, து²ல்லச்சயங். ஸாமிகோ ‘‘ந மய்ஹங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி து⁴ரங் நிக்கி²பதி, பாராஜிகங். இரியாபத²ங் விகோபெய்யாதி ‘‘ஸஹப⁴ண்ட³ஹாரகங் நெஸ்ஸாமீ’’தி பட²மங் பாத³ங் அதிக்காமேதி, து²ல்லச்சயங். து³தியங் பாத³ங் அதிக்காமேதி, பாராஜிகங். டா²னா சாவெய்யாதி த²லட்ட²ங் ப⁴ண்ட³ங் தெ²ய்யசித்தோ ஆமஸதி, து³க்கடங். ப²ந்தா³பேதி, து²ல்லச்சயங். டா²னா சாவேதி, பாராஜிகங். ஏவங் தாவ நானாப⁴ண்ட³பஞ்சகங் வேதி³தப்³ப³ங். ஸஸ்ஸாமிகஸ்ஸ பன தா³ஸஸ்ஸ வா திரச்சா²னக³தஸ்ஸ வா யதா²வுத்தேன அபி⁴யோகா³தி³னா நயேன ஆதி³யனஹரண அவஹரண இரியாபத²விகோபன டா²னாசாவனவஸேன ஏகப⁴ண்ட³பஞ்சகங் வேதி³தப்³ப³ங். தேனாஹு போராணா –
Tattha nānābhaṇḍapañcakaṃ saviññāṇakaaviññāṇakavasena daṭṭhabbaṃ, itaraṃ saviññāṇakavaseneva. Kathaṃ? Ādiyeyyāti ārāmaṃ abhiyuñjati, āpatti dukkaṭassa. Sāmikassa vimatiṃ uppādeti, āpatti thullaccayassa. Sāmiko ‘‘na mayhaṃ bhavissatī’’ti dhuraṃ nikkhipati, āpatti pārājikassa. Hareyyāti aññassa bhaṇḍaṃ haranto sīse bhāraṃ theyyacitto āmasati, dukkaṭaṃ. Phandāpeti, thullaccayaṃ. Khandhaṃ oropeti, pārājikaṃ. Avahareyyāti upanikkhittaṃ bhaṇḍaṃ ‘‘dehi me bhaṇḍa’’nti vuccamāno ‘‘nāhaṃ gaṇhāmī’’ti bhaṇati, dukkaṭaṃ. Sāmikassa vimatiṃ uppādeti, thullaccayaṃ. Sāmiko ‘‘na mayhaṃ bhavissatī’’ti dhuraṃ nikkhipati, pārājikaṃ. Iriyāpathaṃ vikopeyyāti ‘‘sahabhaṇḍahārakaṃ nessāmī’’ti paṭhamaṃ pādaṃ atikkāmeti, thullaccayaṃ. Dutiyaṃ pādaṃ atikkāmeti, pārājikaṃ. Ṭhānā cāveyyāti thalaṭṭhaṃ bhaṇḍaṃ theyyacitto āmasati, dukkaṭaṃ. Phandāpeti, thullaccayaṃ. Ṭhānā cāveti, pārājikaṃ. Evaṃ tāva nānābhaṇḍapañcakaṃ veditabbaṃ. Sassāmikassa pana dāsassa vā tiracchānagatassa vā yathāvuttena abhiyogādinā nayena ādiyanaharaṇa avaharaṇa iriyāpathavikopana ṭhānācāvanavasena ekabhaṇḍapañcakaṃ veditabbaṃ. Tenāhu porāṇā –
‘‘தத்த² நானேகப⁴ண்டா³னங், பஞ்சகானங் வஸா பன;
‘‘Tattha nānekabhaṇḍānaṃ, pañcakānaṃ vasā pana;
ஆதி³யனாதி³பஞ்சகா, து³விதா⁴தி உதீ³ரிதா’’தி.
Ādiyanādipañcakā, duvidhāti udīritā’’ti.
கதமங் ஸாஹத்தி²கபஞ்சகங்? ஸாஹத்தி²கோ ஆணத்திகோ நிஸ்ஸக்³கி³யோ அத்த²ஸாத⁴கோ து⁴ரனிக்கே²போதி. ததா² ஹி வுத்தங் –
Katamaṃ sāhatthikapañcakaṃ? Sāhatthiko āṇattiko nissaggiyo atthasādhako dhuranikkhepoti. Tathā hi vuttaṃ –
‘‘ஸாஹத்தா²ணத்திகோ சேவ, நிஸ்ஸக்³கி³யொத்த²ஸாத⁴கோ;
‘‘Sāhatthāṇattiko ceva, nissaggiyotthasādhako;
து⁴ரனிக்கே²பகோ சாதி, இத³ங் ஸாஹத்த²பஞ்சக’’ந்தி.
Dhuranikkhepako cāti, idaṃ sāhatthapañcaka’’nti.
தத்த² ஸாஹத்தி²கோ நாம பரஸ்ஸ ப⁴ண்ட³ங் ஸஹத்தா² அவஹரதி. ஆணத்திகோ நாம ‘‘அஸுகஸ்ஸ ப⁴ண்ட³ங் அவஹரா’’தி அஞ்ஞங் ஆணாபேதி. நிஸ்ஸக்³கி³யோ நாம ஸுங்ககா⁴தபரிகப்பிதோகாஸானங் அந்தோ ட²த்வா ப³ஹி பாதனங். அத்த²ஸாத⁴கோ நாம ‘‘அஸுகஸ்ஸ ப⁴ண்ட³ங் யதா³ ஸக்கோஸி, ததா³ தங் அவஹரா’’தி ஆணாபேதி. தத்த² ஸசே பரோ அனந்தராயிகோ ஹுத்வா தங் அவஹரதி, ஆணாபகஸ்ஸ ஆணத்திக்க²ணேயேவ பாராஜிகங். பரஸ்ஸ வா பன தேலகும்பி⁴யா பாத³க்³க⁴னகங் தேலங் அவஸ்ஸங் பிவனகானி உபாஹனாதீ³னி பக்கி²பதி , ஹத்த²தோ முத்தமத்தேயேவ பாராஜிகங். து⁴ரனிக்கே²போ பன ஆராமாபி⁴யோக³உபனிக்கி²த்தப⁴ண்ட³வஸேன வேதி³தப்³போ³. தாவகாலிகப⁴ண்ட³தெ³ய்யானி அதெ³ந்தஸ்ஸபி ஏஸேவ நயோதி இத³ங் ஸாஹத்தி²கபஞ்சகங்.
Tattha sāhatthiko nāma parassa bhaṇḍaṃ sahatthā avaharati. Āṇattiko nāma ‘‘asukassa bhaṇḍaṃ avaharā’’ti aññaṃ āṇāpeti. Nissaggiyo nāma suṅkaghātaparikappitokāsānaṃ anto ṭhatvā bahi pātanaṃ. Atthasādhako nāma ‘‘asukassa bhaṇḍaṃ yadā sakkosi, tadā taṃ avaharā’’ti āṇāpeti. Tattha sace paro anantarāyiko hutvā taṃ avaharati, āṇāpakassa āṇattikkhaṇeyeva pārājikaṃ. Parassa vā pana telakumbhiyā pādagghanakaṃ telaṃ avassaṃ pivanakāni upāhanādīni pakkhipati , hatthato muttamatteyeva pārājikaṃ. Dhuranikkhepo pana ārāmābhiyogaupanikkhittabhaṇḍavasena veditabbo. Tāvakālikabhaṇḍadeyyāni adentassapi eseva nayoti idaṃ sāhatthikapañcakaṃ.
கதமங் புப்³ப³பயோக³பஞ்சகங்? புப்³ப³பயோகோ³ ஸஹபயோகோ³ ஸங்விதா³வஹாரோ ஸங்கேதகம்மங் நிமித்தகம்மந்தி. தேன வுத்தங் –
Katamaṃ pubbapayogapañcakaṃ? Pubbapayogo sahapayogo saṃvidāvahāro saṅketakammaṃ nimittakammanti. Tena vuttaṃ –
‘‘புப்³ப³ஸஹபயோகோ³ ச, ஸங்விதா³ஹரணங் ததா²;
‘‘Pubbasahapayogo ca, saṃvidāharaṇaṃ tathā;
ஸங்கேதகம்மங் நிமித்தங், இத³ங் ஸாஹத்த²பஞ்சக’’ந்தி.
Saṅketakammaṃ nimittaṃ, idaṃ sāhatthapañcaka’’nti.
தத்த² ஆணத்திவஸேன புப்³ப³பயோகோ³ வேதி³தப்³போ³. டா²னாசாவனவஸேன, கி²லாதீ³னி ஸங்காமெத்வா கெ²த்தாதி³க்³க³ஹணவஸேன ச ஸஹபயோகோ³ வேதி³தப்³போ³. ஸங்விதா³வஹாரோ நாம ‘‘அஸுகங் நாம ப⁴ண்ட³ங் அவஹரிஸ்ஸாமா’’தி ஸங்வித³ஹித்வா ஸம்மந்தயித்வா அவஹரணங். ஏவங் ஸங்வித³ஹித்வா க³தேஸு ஹி ஏகேனபி தஸ்மிங் ப⁴ண்டே³ டா²னா சாவிதே ஸப்³பே³ஸங் அவஹாரோ ஹோதி. ஸங்கேதகம்மங் நாம ஸஞ்ஜானநகம்மங். ஸசே ஹி புரேப⁴த்தாதீ³ஸு யங் கிஞ்சி காலங் பரிச்சி²ந்தி³த்வா ‘‘அஸுகஸ்மிங் காலே இத்த²ன்னாமங் ப⁴ண்ட³ங் அவஹரா’’தி வுத்தோ ஸங்கேததோ அபச்சா² அபுரே தங் அவஹரதி, ஸங்கேதகாரகஸ்ஸ ஸங்கேதகரணக்க²ணேயேவ அவஹாரோ. நிமித்தகம்மங் நாம ஸஞ்ஞுப்பாத³னத்த²ங் அக்கி²னிக²ணனாதி³னிமித்தகரணங் . ஸசே ஹி ஏவங் கதனிமித்ததோ அபச்சா² அபுரே ‘‘யங் அவஹரா’’தி வுத்தோ, தங் அவஹரதி, நிமித்தகாரகஸ்ஸ நிமித்தக்க²ணேயேவ அவஹாரோதி இத³ங் புப்³ப³பயோக³பஞ்சகங்.
Tattha āṇattivasena pubbapayogo veditabbo. Ṭhānācāvanavasena, khilādīni saṅkāmetvā khettādiggahaṇavasena ca sahapayogo veditabbo. Saṃvidāvahāro nāma ‘‘asukaṃ nāma bhaṇḍaṃ avaharissāmā’’ti saṃvidahitvā sammantayitvā avaharaṇaṃ. Evaṃ saṃvidahitvā gatesu hi ekenapi tasmiṃ bhaṇḍe ṭhānā cāvite sabbesaṃ avahāro hoti. Saṅketakammaṃ nāma sañjānanakammaṃ. Sace hi purebhattādīsu yaṃ kiñci kālaṃ paricchinditvā ‘‘asukasmiṃ kāle itthannāmaṃ bhaṇḍaṃ avaharā’’ti vutto saṅketato apacchā apure taṃ avaharati, saṅketakārakassa saṅketakaraṇakkhaṇeyeva avahāro. Nimittakammaṃ nāma saññuppādanatthaṃ akkhinikhaṇanādinimittakaraṇaṃ . Sace hi evaṃ katanimittato apacchā apure ‘‘yaṃ avaharā’’ti vutto, taṃ avaharati, nimittakārakassa nimittakkhaṇeyeva avahāroti idaṃ pubbapayogapañcakaṃ.
கதமங் தெ²ய்யாவஹாரபஞ்சகங்? தெ²ய்யாவஹாரோ பஸய்ஹாவஹாரோ பரிகப்பாவஹாரோ படிச்ச²ன்னாவஹாரோ குஸாவஹாரோதி. தேன வுத்தங் –
Katamaṃ theyyāvahārapañcakaṃ? Theyyāvahāro pasayhāvahāro parikappāvahāro paṭicchannāvahāro kusāvahāroti. Tena vuttaṃ –
‘‘தெ²ய்யா பஸய்ஹா பரிகப்பா, படிச்ச²ன்னா குஸா ததா²;
‘‘Theyyā pasayhā parikappā, paṭicchannā kusā tathā;
அவஹாரா இமே பஞ்ச, தெ²ய்யாவஹாரபஞ்சக’’ந்தி.
Avahārā ime pañca, theyyāvahārapañcaka’’nti.
தத்த² யோ ஸந்தி⁴ச்சே²தா³தீ³னி கத்வா அதி³ஸ்ஸமானோ அவஹரதி, கூடதுலாகூடமானகூடகஹாபணாதீ³ஹி வா வஞ்செத்வா க³ண்ஹாதி, தஸ்ஸேவங் க³ண்ஹதோ அவஹாரோ தெ²ய்யாவஹாரோதி வேதி³தப்³போ³. யோ பன பஸய்ஹ ப³லக்காரேன பரேஸங் ஸந்தகங் க³ண்ஹாதி கா³மகா⁴தகாத³யோ விய, அத்தனோ பத்தப³லிதோ வா வுத்தனயேனேவ அதி⁴கங் க³ண்ஹாதி ராஜப⁴டாத³யோ விய, தஸ்ஸேவங் க³ண்ஹதோ அவஹாரோ பஸய்ஹாவஹாரோதி வேதி³தப்³போ³. பரிகப்பெத்வா க³ஹணங் பன பரிகப்பாவஹாரோ நாம.
Tattha yo sandhicchedādīni katvā adissamāno avaharati, kūṭatulākūṭamānakūṭakahāpaṇādīhi vā vañcetvā gaṇhāti, tassevaṃ gaṇhato avahāro theyyāvahāroti veditabbo. Yo pana pasayha balakkārena paresaṃ santakaṃ gaṇhāti gāmaghātakādayo viya, attano pattabalito vā vuttanayeneva adhikaṃ gaṇhāti rājabhaṭādayo viya, tassevaṃ gaṇhato avahāro pasayhāvahāroti veditabbo. Parikappetvā gahaṇaṃ pana parikappāvahāro nāma.
ஸோ ப⁴ண்டோ³காஸஸ்ஸ வஸேன து³விதோ⁴. தத்ராயங் ப⁴ண்ட³பரிகப்போ – ஸாடகத்தி²கோ அந்தோக³ப்³ப⁴ங் பவிஸித்வா ‘‘ஸசே ஸாடகோ ப⁴விஸ்ஸதி, க³ண்ஹிஸ்ஸாமி. ஸசே ஸுத்தங், ந க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி பரிகப்பெத்வா அந்த⁴காரே பஸிப்³ப³கங் க³ண்ஹாதி. தத்ர சே ஸாடகோ ஹோதி, உத்³தா⁴ரேயேவ பாராஜிகங். ஸுத்தஞ்சே ஹோதி, ரக்க²தி. ப³ஹி நீஹரித்வா முஞ்சித்வா ‘‘ஸுத்த’’ந்தி ஞத்வா புன ஆஹரித்வா ட²பேதி, ரக்க²தியேவ. ‘‘ஸுத்த’’ந்தி ஞத்வாபி யங் லத்³த⁴ங், தங் க³ஹேதப்³ப³ந்தி க³ச்ச²தி, பத³வாரேன காரேதப்³போ³. பூ⁴மியங் ட²பெத்வா க³ண்ஹாதி, உத்³தா⁴ரே பாராஜிகங். ‘‘சோரோ சோரோ’’தி அனுப³ந்தோ⁴ ச²ட்³டெ³த்வா பலாயதி, ரக்க²தி. ஸாமிகா தி³ஸ்வா க³ண்ஹந்தி, ரக்க²தியேவ. அஞ்ஞோ சே க³ண்ஹாதி, ப⁴ண்ட³தெ³ய்யங். ஸாமிகேஸு நிவத்தந்தேஸு ஸயங் தி³ஸ்வா பங்ஸுகூலஸஞ்ஞாய ‘‘பகே³வேதங் மயா க³ஹிதங், மம தா³னி ஸந்தக’’ந்தி க³ண்ஹந்தஸ்ஸபி ப⁴ண்ட³தெ³ய்யமேவ. தத்த² ய்வாயங் ‘‘ஸசே ஸாடகோ ப⁴விஸ்ஸதி, க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’திஆதி³னா நயேன பவத்தோ பரிகப்போ, அயங் ப⁴ண்ட³பரிகப்போ நாம. ஓகாஸபரிகப்போ பன ஏவங் வேதி³தப்³போ³ – ஏகச்சோ பன பரபரிவேணாதீ³னி பவிட்டோ² கிஞ்சி லோப⁴னெய்யப⁴ண்ட³ங் தி³ஸ்வா க³ப்³ப⁴த்³வாரபமுக²ஹெட்டா² பாஸாத³த்³வாரகொட்ட²கருக்க²மூலாதி³வஸேன பரிச்சே²த³ங் கத்வா ‘‘ஸசே மங் எத்த²ந்தரே பஸ்ஸிஸ்ஸந்தி, த³ட்டு²காமதாய க³ஹெத்வா விசரந்தோ விய த³ஸ்ஸாமி. நோ சே பஸ்ஸிஸ்ஸந்தி , ஹரிஸ்ஸாமீ’’தி பரிகப்பேதி, தஸ்ஸ தங் ஆதா³ய பரிகப்பிதபரிச்சே²த³ங் அதிக்கந்தமத்தே அவஹாரோ ஹோதி. இதி ய்வாயங் வுத்தனயேனேவ பவத்தோ பரிகப்போ, அயங் ஓகாஸபரிகப்போ நாம. ஏவமிமேஸங் த்³வின்னங் பரிகப்பானங் வஸேன பரிகப்பெத்வா க³ண்ஹதோ அவஹாரோ பரிகப்பாவஹாரோதி வேதி³தப்³போ³.