Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயஸங்க³ஹ-அட்ட²கதா² • Vinayasaṅgaha-aṭṭhakathā

    31. சோத³னாதி³வினிச்ச²யகதா²

    31. Codanādivinicchayakathā

    230. சோத³னாதி³வினிச்ச²யோதி எத்த² (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.385-6) பன சோதே³துங் கோ லப⁴தி, கோ ந லப⁴தி? து³ப்³ப³லசோத³கவசனங் தாவ க³ஹெத்வா கோசி ந லப⁴தி. து³ப்³ப³லசோத³கோ நாம ஸம்ப³ஹுலேஸு கதா²ஸல்லாபேன நிஸின்னேஸு ஏகோ ஏகங் ஆரப்³ப⁴ அனோதி³ஸ்ஸகங் கத்வா பாராஜிகவத்து²ங் கதே²தி, அஞ்ஞோ தங் ஸுத்வா இதரஸ்ஸ க³ந்த்வா ஆரோசேதி, ஸோ தங் உபஸங்கமித்வா ‘‘த்வங் கிர மங் இத³ஞ்சித³ஞ்ச வத³ஸீ’’தி ப⁴ணதி, ஸோ ‘‘நாஹங் ஏவரூபங் ஜானாமி, கதா²பவத்தியங் பன மயா அனோதி³ஸ்ஸகங் கத்வா வுத்தமத்தி². ஸசே அஹங் தவ இமங் து³க்கு²ப்பத்திங் ஜானெய்யங், எத்தகம்பி ந கதெ²ய்ய’’ந்தி. அயங் து³ப்³ப³லசோத³கோ. தஸ்ஸேதங் கதா²ஸல்லாபங் க³ஹெத்வா தங் பி⁴க்கு²ங் கோசி சோதே³துங் ந லப⁴தி, ஏதங் பன அக்³க³ஹெத்வா ஸீலஸம்பன்னோ பி⁴க்கு² பி⁴க்கு²ங் வா பி⁴க்கு²னிங் வா, ஸீலஸம்பன்னா ச பி⁴க்கு²னீ பி⁴க்கு²னீமேவ சோதே³துங் லப⁴தீதி மஹாபது³மத்தே²ரோ ஆஹ. மஹாஸுமத்தே²ரோ பன ‘‘பஞ்சபி ஸஹத⁴ம்மிகா லப⁴ந்தீ’’தி ஆஹ. கோ³த³த்தத்தே²ரோ ‘‘ந கோசி ந லப⁴தீ’’தி வத்வா ‘‘பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ஸுத்வா சோதே³தி, பி⁴க்கு²னியா ஸுத்வா…பே॰… தித்தி²யஸாவகானங் ஸுத்வா சோதே³தீ’’தி இத³ங் ஸுத்தங் ஆஹரி. திண்ணம்பி தே²ரானங் வாதே³ சுதி³தகஸ்ஸேவ படிஞ்ஞாய காரேதப்³போ³.

    230.Codanādivinicchayoti ettha (pārā. aṭṭha. 2.385-6) pana codetuṃ ko labhati, ko na labhati? Dubbalacodakavacanaṃ tāva gahetvā koci na labhati. Dubbalacodako nāma sambahulesu kathāsallāpena nisinnesu eko ekaṃ ārabbha anodissakaṃ katvā pārājikavatthuṃ katheti, añño taṃ sutvā itarassa gantvā āroceti, so taṃ upasaṅkamitvā ‘‘tvaṃ kira maṃ idañcidañca vadasī’’ti bhaṇati, so ‘‘nāhaṃ evarūpaṃ jānāmi, kathāpavattiyaṃ pana mayā anodissakaṃ katvā vuttamatthi. Sace ahaṃ tava imaṃ dukkhuppattiṃ jāneyyaṃ, ettakampi na katheyya’’nti. Ayaṃ dubbalacodako. Tassetaṃ kathāsallāpaṃ gahetvā taṃ bhikkhuṃ koci codetuṃ na labhati, etaṃ pana aggahetvā sīlasampanno bhikkhu bhikkhuṃ vā bhikkhuniṃ vā, sīlasampannā ca bhikkhunī bhikkhunīmeva codetuṃ labhatīti mahāpadumatthero āha. Mahāsumatthero pana ‘‘pañcapi sahadhammikā labhantī’’ti āha. Godattatthero ‘‘na koci na labhatī’’ti vatvā ‘‘bhikkhussa sutvā codeti, bhikkhuniyā sutvā…pe… titthiyasāvakānaṃ sutvā codetī’’ti idaṃ suttaṃ āhari. Tiṇṇampi therānaṃ vāde cuditakasseva paṭiññāya kāretabbo.

    அயங் பன சோத³னா நாம தி³ட்ட²சோத³னா ஸுதசோத³னா பரிஸங்கிதசோத³னாதி திவிதா⁴ ஹோதி. அபராபி சதுப்³பி³தா⁴ ஹோதி ஸீலவிபத்திசோத³னா ஆசாரவிபத்திசோத³னா தி³ட்டி²விபத்திசோத³னா ஆஜீவவிபத்திசோத³னாதி. தத்த² க³ருகானங் த்³வின்னங் ஆபத்திக்க²ந்தா⁴னங் வஸேன ஸீலவிபத்திசோத³னா வேதி³தப்³பா³ , அவஸேஸானங் வஸேன ஆசாரவிபத்திசோத³னா, மிச்சா²தி³ட்டி²அந்தக்³கா³ஹிகதி³ட்டி²வஸேன தி³ட்டி²விபத்திசோத³னா, ஆஜீவஹேது பஞ்ஞத்தானங் ச²ன்னங் ஸிக்கா²பதா³னங் வஸேன ஆஜீவவிபத்திசோத³னா வேதி³தப்³பா³.

    Ayaṃ pana codanā nāma diṭṭhacodanā sutacodanā parisaṅkitacodanāti tividhā hoti. Aparāpi catubbidhā hoti sīlavipatticodanā ācāravipatticodanā diṭṭhivipatticodanā ājīvavipatticodanāti. Tattha garukānaṃ dvinnaṃ āpattikkhandhānaṃ vasena sīlavipatticodanā veditabbā , avasesānaṃ vasena ācāravipatticodanā, micchādiṭṭhiantaggāhikadiṭṭhivasena diṭṭhivipatticodanā, ājīvahetu paññattānaṃ channaṃ sikkhāpadānaṃ vasena ājīvavipatticodanā veditabbā.

    அபராபி சதுப்³பி³தா⁴ ஹோதி வத்து²ஸந்த³ஸ்ஸனா ஆபத்திஸந்த³ஸ்ஸனா ஸங்வாஸபடிக்கே²போ ஸாமீசிபடிக்கே²போதி. தத்த² வத்து²ஸந்த³ஸ்ஸனா நாம ‘‘த்வங் மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவி, அதி³ன்னங் ஆதி³யி, மனுஸ்ஸங் கா⁴தயித்த², அபூ⁴தங் ஆரோசயித்தா²’’தி ஏவங் பவத்தா. ஆபத்திஸந்த³ஸ்ஸனா நாம ‘‘த்வங் மேது²னத⁴ம்மபாராஜிகாபத்திங் ஆபன்னோ’’திஏவமாதி³னயப்பவத்தா. ஸங்வாஸபடிக்கே²போ நாம ‘‘நத்தி² தயா ஸத்³தி⁴ங் உபோஸதோ² வா பவாரணா வா ஸங்க⁴கம்மங் வா’’தி ஏவங் பவத்தோ. ஸாமீசிபடிக்கே²போ நாம அபி⁴வாத³னபச்சுட்டா²னஅஞ்ஜலீகம்மபீ³ஜனாதி³கம்மானங் அகரணங். தங் படிபாடியா வந்த³னாதீ³னி கரொந்தோ ஏகஸ்ஸ அகத்வா ஸேஸானங் கரணகாலே வேதி³தப்³ப³ங். எத்தாவதாபி சோத³னா நாம ஹோதி. யாகு³ப⁴த்தாதி³னா பன யங் இச்ச²தி, தங் ஆபுச்ச²தி, ந தாவதா சோத³னா ஹோதி.

    Aparāpi catubbidhā hoti vatthusandassanā āpattisandassanā saṃvāsapaṭikkhepo sāmīcipaṭikkhepoti. Tattha vatthusandassanā nāma ‘‘tvaṃ methunaṃ dhammaṃ paṭisevi, adinnaṃ ādiyi, manussaṃ ghātayittha, abhūtaṃ ārocayitthā’’ti evaṃ pavattā. Āpattisandassanā nāma ‘‘tvaṃ methunadhammapārājikāpattiṃ āpanno’’tievamādinayappavattā. Saṃvāsapaṭikkhepo nāma ‘‘natthi tayā saddhiṃ uposatho vā pavāraṇā vā saṅghakammaṃ vā’’ti evaṃ pavatto. Sāmīcipaṭikkhepo nāma abhivādanapaccuṭṭhānaañjalīkammabījanādikammānaṃ akaraṇaṃ. Taṃ paṭipāṭiyā vandanādīni karonto ekassa akatvā sesānaṃ karaṇakāle veditabbaṃ. Ettāvatāpi codanā nāma hoti. Yāgubhattādinā pana yaṃ icchati, taṃ āpucchati, na tāvatā codanā hoti.

    அபரா பாதிமொக்க²ட்ட²பனக்க²ந்த⁴கே (சூளவ॰ 387) ‘‘ஏகங், பி⁴க்க²வே, அத⁴ம்மிகங் பாதிமொக்க²ட்ட²பனங், ஏகங் த⁴ம்மிக’’ந்திஆதி³ங் கத்வா யாவ த³ஸ அத⁴ம்மிகானி பாதிமொக்க²ட்ட²பனானி, த³ஸ த⁴ம்மிகானீதி ஏவங் அத⁴ம்மிகா பஞ்சபஞ்ஞாஸ, த⁴ம்மிகா பஞ்சபஞ்ஞாஸாதி த³ஸுத்தரஸதங் சோத³னா வுத்தா. தா தி³ட்டே²ன சோதெ³ந்தஸ்ஸ த³ஸுத்தரஸதங், ஸுதேன சோதெ³ந்தஸ்ஸ த³ஸுத்தரஸதங், பரிஸங்காய சோதெ³ந்தஸ்ஸ த³ஸுத்தரஸதந்தி திங்ஸாதி⁴கானி தீணி ஸதானி ஹொந்தி. தானி காயேன சோதெ³ந்தஸ்ஸ, வாசாய சோதெ³ந்தஸ்ஸ, காயவாசாய சோதெ³ந்தஸ்ஸாதி திகு³ணானி கதானி நவுதாதி⁴கானி நவ ஸதானி ஹொந்தி. தானி அத்தனா சோதெ³ந்தஸ்ஸபி பரேன சோதா³பெந்தஸ்ஸபி தத்தகானேவாதி வீஸதிஊனானி த்³வே ஸஹஸ்ஸானி ஹொந்தி. புன தி³ட்டா²தி³பே⁴தே³ ஸமூலிகாமூலிகவஸேன அனேகஸஹஸ்ஸா சோத³னா ஹொந்தீதி வேதி³தப்³பா³.

    Aparā pātimokkhaṭṭhapanakkhandhake (cūḷava. 387) ‘‘ekaṃ, bhikkhave, adhammikaṃ pātimokkhaṭṭhapanaṃ, ekaṃ dhammika’’ntiādiṃ katvā yāva dasa adhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni, dasa dhammikānīti evaṃ adhammikā pañcapaññāsa, dhammikā pañcapaññāsāti dasuttarasataṃ codanā vuttā. Tā diṭṭhena codentassa dasuttarasataṃ, sutena codentassa dasuttarasataṃ, parisaṅkāya codentassa dasuttarasatanti tiṃsādhikāni tīṇi satāni honti. Tāni kāyena codentassa, vācāya codentassa, kāyavācāya codentassāti tiguṇāni katāni navutādhikāni nava satāni honti. Tāni attanā codentassapi parena codāpentassapi tattakānevāti vīsatiūnāni dve sahassāni honti. Puna diṭṭhādibhede samūlikāmūlikavasena anekasahassā codanā hontīti veditabbā.

    231. வுத்தப்பபே⁴தா³ஸு பன இமாஸு சோத³னாஸு யாய காயசி சோத³னாய வஸேன ஸங்க⁴மஜ்ஜே² ஓஸடே வத்து²ஸ்மிங் சுதி³தகசோத³கா வத்தப்³பா³ ‘‘தும்ஹே அம்ஹாகங் வினிச்ச²யேன துட்டா² ப⁴விஸ்ஸதா²’’தி. ஸசே ‘‘ப⁴விஸ்ஸாமா’’தி வத³ந்தி, ஸங்கே⁴ன தங் அதி⁴கரணங் ஸம்படிச்சி²தப்³ப³ங். அத² பன ‘‘வினிச்சி²னத² தாவ, ப⁴ந்தே, ஸசே அம்ஹாகங் க²மிஸ்ஸதி, க³ண்ஹிஸ்ஸாமா’’தி வத³ந்தி, ‘‘சேதியங் தாவ வந்த³தா²’’திஆதீ³னி வத்வா தீ³க⁴ஸுத்தங் கத்வா விஸ்ஸஜ்ஜிதப்³ப³ங். தே சே சிரரத்தங் கிலந்தா பக்கந்தபரிஸா உபச்சி²ன்னபக்கா² ஹுத்வா புன யாசந்தி, யாவததியங் படிக்கி²பித்வா யதா³ நிம்மதா³ ஹொந்தி, ததா³ நேஸங் அதி⁴கரணங் வினிச்சி²னிதப்³ப³ங். வினிச்சி²னந்தேஹி ச ஸசே அலஜ்ஜுஸ்ஸன்னா ஹோதி பரிஸா, உப்³பா³ஹிகாய தங் அதி⁴கரணங் வினிச்சி²னிதப்³ப³ங். ஸசே பா³லுஸ்ஸன்னா ஹோதி பரிஸா, ‘‘தும்ஹாகங் ஸபா⁴கே³ வினயத⁴ரே பரியேஸதா²’’தி வினயத⁴ரே பரியேஸாபெத்வா யேன த⁴ம்மேன யேன வினயேன யேன ஸத்து²ஸாஸனேன தங் அதி⁴கரணங் வூபஸம்மதி, ததா² தங் அதி⁴கரணங் வூபஸமேதப்³ப³ங்.

    231. Vuttappabhedāsu pana imāsu codanāsu yāya kāyaci codanāya vasena saṅghamajjhe osaṭe vatthusmiṃ cuditakacodakā vattabbā ‘‘tumhe amhākaṃ vinicchayena tuṭṭhā bhavissathā’’ti. Sace ‘‘bhavissāmā’’ti vadanti, saṅghena taṃ adhikaraṇaṃ sampaṭicchitabbaṃ. Atha pana ‘‘vinicchinatha tāva, bhante, sace amhākaṃ khamissati, gaṇhissāmā’’ti vadanti, ‘‘cetiyaṃ tāva vandathā’’tiādīni vatvā dīghasuttaṃ katvā vissajjitabbaṃ. Te ce cirarattaṃ kilantā pakkantaparisā upacchinnapakkhā hutvā puna yācanti, yāvatatiyaṃ paṭikkhipitvā yadā nimmadā honti, tadā nesaṃ adhikaraṇaṃ vinicchinitabbaṃ. Vinicchinantehi ca sace alajjussannā hoti parisā, ubbāhikāya taṃ adhikaraṇaṃ vinicchinitabbaṃ. Sace bālussannā hoti parisā, ‘‘tumhākaṃ sabhāge vinayadhare pariyesathā’’ti vinayadhare pariyesāpetvā yena dhammena yena vinayena yena satthusāsanena taṃ adhikaraṇaṃ vūpasammati, tathā taṃ adhikaraṇaṃ vūpasametabbaṃ.

    தத்த² ச த⁴ம்மோதி பூ⁴தங் வத்து². வினயோதி சோத³னா சேவ ஸாரணா ச. ஸத்து²ஸாஸனந்தி ஞத்திஸம்பதா³ ச அனுஸ்ஸாவனஸம்பதா³ ச. தஸ்மா சோத³கேன வத்து²ஸ்மிங் ஆரோசிதே சுதி³தகோ புச்சி²தப்³போ³ ‘‘ஸந்தமேதங், நோ’’தி. ஏவங் வத்து²ங் உபபரிக்கி²த்வா பூ⁴தேன வத்து²னா சோதெ³த்வா ஸாரெத்வா ஞத்திஸம்பதா³ய ச அனுஸ்ஸாவனஸம்பதா³ய ச தங் அதி⁴கரணங் வூபஸமேதப்³ப³ங். தத்ர சே அலஜ்ஜீ லஜ்ஜிங் சோதே³தி, ஸோ ச அலஜ்ஜீ பா³லோ ஹோதி அப்³யத்தோ, நாஸ்ஸ நயோ தா³தப்³போ³, ஏவங் பன வத்தப்³போ³ ‘‘கிம்ஹி நங் சோதே³ஸீ’’தி. அத்³தா⁴ ஸோ வக்க²தி ‘‘கிமித³ங், ப⁴ந்தே, கிம்ஹி நங் நாமா’’தி. ‘‘த்வங் கிம்ஹி நம்பி ந ஜானாஸி, ந யுத்தங் தயா ஏவரூபேன பா³லேன பரங் சோதே³து’’ந்தி உய்யோஜேதப்³போ³, நாஸ்ஸ அனுயோகோ³ தா³தப்³போ³. ஸசே பன ஸோ அலஜ்ஜீ பண்டி³தோ ஹோதி ப்³யத்தோ, தி³ட்டே²ன வா ஸுதேன வா அஜ்ஜொ²த்த²ரித்வா ஸம்பாதே³துங் ஸக்கோதி, ஏதஸ்ஸ அனுயோக³ங் த³த்வா லஜ்ஜிஸ்ஸேவ படிஞ்ஞாய கம்மங் காதப்³ப³ங்.

    Tattha ca dhammoti bhūtaṃ vatthu. Vinayoti codanā ceva sāraṇā ca. Satthusāsananti ñattisampadā ca anussāvanasampadā ca. Tasmā codakena vatthusmiṃ ārocite cuditako pucchitabbo ‘‘santametaṃ, no’’ti. Evaṃ vatthuṃ upaparikkhitvā bhūtena vatthunā codetvā sāretvā ñattisampadāya ca anussāvanasampadāya ca taṃ adhikaraṇaṃ vūpasametabbaṃ. Tatra ce alajjī lajjiṃ codeti, so ca alajjī bālo hoti abyatto, nāssa nayo dātabbo, evaṃ pana vattabbo ‘‘kimhi naṃ codesī’’ti. Addhā so vakkhati ‘‘kimidaṃ, bhante, kimhi naṃ nāmā’’ti. ‘‘Tvaṃ kimhi nampi na jānāsi, na yuttaṃ tayā evarūpena bālena paraṃ codetu’’nti uyyojetabbo, nāssa anuyogo dātabbo. Sace pana so alajjī paṇḍito hoti byatto, diṭṭhena vā sutena vā ajjhottharitvā sampādetuṃ sakkoti, etassa anuyogaṃ datvā lajjisseva paṭiññāya kammaṃ kātabbaṃ.

    ஸசே லஜ்ஜீ அலஜ்ஜிங் சோதே³தி, ஸோ ச லஜ்ஜீ பா³லோ ஹோதி அப்³யத்தோ, ந ஸக்கோதி அனுயோக³ங் தா³துங், தஸ்ஸ நயோ தா³தப்³போ³ ‘‘கிம்ஹி நங் சோதே³ஸி ஸீலவிபத்தியா வா ஆசாரவிபத்திஆதீ³ஸு வா ஏகிஸ்ஸா’’தி. கஸ்மா பன இமஸ்ஸேவ ஏவங் நயோ தா³தப்³போ³, ந இதரஸ்ஸாதி, நனு ந யுத்தங் வினயத⁴ரானங் அக³திக³மனந்தி? ந யுத்தமேவ. இத³ங் பன அக³திக³மனங் ந ஹோதி, த⁴ம்மானுக்³க³ஹோ நாம ஏஸோ. அலஜ்ஜினிக்³க³ஹத்தா²ய ஹி லஜ்ஜிபக்³க³ஹத்தா²ய ச ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞத்தங். தத்ர அலஜ்ஜீ நயங் லபி⁴த்வா அஜ்ஜொ²த்த²ரந்தோ ஏஹிதி, லஜ்ஜீ பன நயங் லபி⁴த்வா தி³ட்டே² தி³ட்ட²ஸந்தானேன ஸுதே ஸுதஸந்தானேன பதிட்டா²ய கதெ²ஸ்ஸதி, தஸ்மா தஸ்ஸ த⁴ம்மானுக்³க³ஹோ வட்டதி. ஸசே பன ஸோ லஜ்ஜீ பண்டி³தோ ஹோதி ப்³யத்தோ, பதிட்டா²ய கதே²தி, அலஜ்ஜீ ச ‘‘ஏதம்பி நத்தி², ஏதம்பி நத்தீ²’’தி படிஞ்ஞங் ந தே³தி, அலஜ்ஜிஸ்ஸ படிஞ்ஞாய ஏவ காதப்³ப³ங்.

    Sace lajjī alajjiṃ codeti, so ca lajjī bālo hoti abyatto, na sakkoti anuyogaṃ dātuṃ, tassa nayo dātabbo ‘‘kimhi naṃ codesi sīlavipattiyā vā ācāravipattiādīsu vā ekissā’’ti. Kasmā pana imasseva evaṃ nayo dātabbo, na itarassāti, nanu na yuttaṃ vinayadharānaṃ agatigamananti? Na yuttameva. Idaṃ pana agatigamanaṃ na hoti, dhammānuggaho nāma eso. Alajjiniggahatthāya hi lajjipaggahatthāya ca sikkhāpadaṃ paññattaṃ. Tatra alajjī nayaṃ labhitvā ajjhottharanto ehiti, lajjī pana nayaṃ labhitvā diṭṭhe diṭṭhasantānena sute sutasantānena patiṭṭhāya kathessati, tasmā tassa dhammānuggaho vaṭṭati. Sace pana so lajjī paṇḍito hoti byatto, patiṭṭhāya katheti, alajjī ca ‘‘etampi natthi, etampi natthī’’ti paṭiññaṃ na deti, alajjissa paṭiññāya eva kātabbaṃ.

    தத³த்த²தீ³பனத்த²ஞ்ச இத³ங் வத்து² வேதி³தப்³ப³ங் – திபிடகசூளாப⁴யத்தே²ரோ கிர லோஹபாஸாத³ஸ்ஸ ஹெட்டா² பி⁴க்கூ²னங் வினயங் கதெ²த்வா ஸாயன்ஹஸமயே வுட்டா²தி, தஸ்ஸ வுட்டா²னஸமயே த்³வே அத்தபச்சத்தி²கா கத²ங் பவத்தேஸுங். ஏகோ ‘‘ஏதம்பி நத்தி², ஏதம்பி நத்தீ²’’தி படிஞ்ஞங் ந தே³தி, அத² அப்பாவஸேஸே பட²மயாமே தே²ரஸ்ஸ தஸ்மிங் புக்³க³லே ‘‘அயங் பதிட்டா²ய கதே²தி, அயங் பன படிஞ்ஞங் ந தே³தி, ப³ஹூனி ச வத்தூ²னி ஓஸடானி, அத்³தா⁴ ஏதங் கதங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி அஸுத்³த⁴லத்³தி⁴ உப்பன்னா. ததோ பீ³ஜனீத³ண்ட³கேன பாத³கத²லிகாய ஸஞ்ஞங் த³த்வா ‘‘அஹங், ஆவுஸோ, வினிச்சி²னிதுங் அனநுச்ச²விகோ, அஞ்ஞேன வினிச்சி²னாபேஹீ’’தி ஆஹ. ‘‘கஸ்மா, ப⁴ந்தே’’தி? தே²ரோ தமத்த²ங் ஆரோசேஸி. சுதி³தகபுக்³க³லஸ்ஸ காயே டா³ஹோ உட்டி²தோ, ததோ ஸோ தே²ரங் வந்தி³த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, வினிச்சி²னிதுங் அனுரூபேன வினயத⁴ரேன நாம தும்ஹாதி³ஸேனேவ ப⁴விதுங் வட்டதி, சோத³கேன ச ஈதி³ஸேனேவ ப⁴விதுங் வட்டதீ’’தி வத்வா ஸேதகானி நிவாஸெத்வா ‘‘சிரங் கிலமிதாத்த² மயா’’தி க²மாபெத்வா பக்காமி.

    Tadatthadīpanatthañca idaṃ vatthu veditabbaṃ – tipiṭakacūḷābhayatthero kira lohapāsādassa heṭṭhā bhikkhūnaṃ vinayaṃ kathetvā sāyanhasamaye vuṭṭhāti, tassa vuṭṭhānasamaye dve attapaccatthikā kathaṃ pavattesuṃ. Eko ‘‘etampi natthi, etampi natthī’’ti paṭiññaṃ na deti, atha appāvasese paṭhamayāme therassa tasmiṃ puggale ‘‘ayaṃ patiṭṭhāya katheti, ayaṃ pana paṭiññaṃ na deti, bahūni ca vatthūni osaṭāni, addhā etaṃ kataṃ bhavissatī’’ti asuddhaladdhi uppannā. Tato bījanīdaṇḍakena pādakathalikāya saññaṃ datvā ‘‘ahaṃ, āvuso, vinicchinituṃ ananucchaviko, aññena vinicchināpehī’’ti āha. ‘‘Kasmā, bhante’’ti? Thero tamatthaṃ ārocesi. Cuditakapuggalassa kāye ḍāho uṭṭhito, tato so theraṃ vanditvā ‘‘bhante, vinicchinituṃ anurūpena vinayadharena nāma tumhādiseneva bhavituṃ vaṭṭati, codakena ca īdiseneva bhavituṃ vaṭṭatī’’ti vatvā setakāni nivāsetvā ‘‘ciraṃ kilamitāttha mayā’’ti khamāpetvā pakkāmi.

    ஏவங் லஜ்ஜினா சோதி³யமானோ அலஜ்ஜீ ப³ஹூஸுபி வத்தூ²ஸு உப்பன்னேஸு படிஞ்ஞங் ந தே³தி, ஸோ நேவ ‘‘ஸுத்³தோ⁴’’தி வத்தப்³போ³, ந ‘‘அஸுத்³தோ⁴’’தி, ஜீவமதகோ நாம ஆமகபூதிகோ நாம சேஸ. ஸசே பனஸ்ஸ அஞ்ஞம்பி தாதி³ஸங் வத்து² உப்பஜ்ஜதி, ந வினிச்சி²னிதப்³ப³ங், ததா² நாஸிதகோ ப⁴விஸ்ஸதி . ஸசே பன அலஜ்ஜீயேவ அலஜ்ஜிங் சோதே³தி, ஸோ வத்தப்³போ³ ‘‘ஆவுஸோ, தவ வசனேனாயங் கிங் ஸக்கா வத்து’’ந்தி. இதரம்பி ததே²வ வத்வா ‘‘உபோ⁴பி ஏகஸம்போ⁴க³பரிபோ⁴கா³ ஹுத்வா ஜீவதா²’’தி உய்யோஜேதப்³பா³. ஸீலத்தா²ய நேஸங் வினிச்ச²யோ ந காதப்³போ³, பத்தசீவரபரிவேணாதி³அத்தா²ய பன பதிரூபங் ஸக்கி²ங் லபி⁴த்வா காதப்³போ³தி.

    Evaṃ lajjinā codiyamāno alajjī bahūsupi vatthūsu uppannesu paṭiññaṃ na deti, so neva ‘‘suddho’’ti vattabbo, na ‘‘asuddho’’ti, jīvamatako nāma āmakapūtiko nāma cesa. Sace panassa aññampi tādisaṃ vatthu uppajjati, na vinicchinitabbaṃ, tathā nāsitako bhavissati . Sace pana alajjīyeva alajjiṃ codeti, so vattabbo ‘‘āvuso, tava vacanenāyaṃ kiṃ sakkā vattu’’nti. Itarampi tatheva vatvā ‘‘ubhopi ekasambhogaparibhogā hutvā jīvathā’’ti uyyojetabbā. Sīlatthāya nesaṃ vinicchayo na kātabbo, pattacīvarapariveṇādiatthāya pana patirūpaṃ sakkhiṃ labhitvā kātabboti.

    அத² லஜ்ஜீ லஜ்ஜிங் சோதே³தி, விவாதோ³ ச நேஸங் கிஸ்மிஞ்சிதே³வ அப்பமத்தகோ ஹோதி, ஸஞ்ஞாபெத்வா ‘‘மா ஏவங் கரோதா²’’தி அச்சயங் தே³ஸாபெத்வா உய்யோஜேதப்³பா³ . அத² பனெத்த² சுதி³தகேன ஸஹஸா விரத்³த⁴ங் ஹோதி, ஆதி³தோ பட்டா²ய அலஜ்ஜீ நாம நத்தி². ஸோ ச பக்கா²னுரக்க²ணத்தா²ய படிஞ்ஞங் ந தே³தி, ‘‘மயங் ஸத்³த³ஹாம, மயங் ஸத்³த³ஹாமா’’தி ப³ஹூ உட்ட²ஹந்தி, ஸோ தேஸங் படிஞ்ஞாய ஏகவாரங் த்³வேவாரங் ஸுத்³தோ⁴ ஹோது, அத² பன விரத்³த⁴காலதோ பட்டா²ய டா²னே ந திட்ட²தி, வினிச்ச²யோ ந தா³தப்³போ³.

    Atha lajjī lajjiṃ codeti, vivādo ca nesaṃ kismiñcideva appamattako hoti, saññāpetvā ‘‘mā evaṃ karothā’’ti accayaṃ desāpetvā uyyojetabbā . Atha panettha cuditakena sahasā viraddhaṃ hoti, ādito paṭṭhāya alajjī nāma natthi. So ca pakkhānurakkhaṇatthāya paṭiññaṃ na deti, ‘‘mayaṃ saddahāma, mayaṃ saddahāmā’’ti bahū uṭṭhahanti, so tesaṃ paṭiññāya ekavāraṃ dvevāraṃ suddho hotu, atha pana viraddhakālato paṭṭhāya ṭhāne na tiṭṭhati, vinicchayo na dātabbo.

    232. அதி³ன்னாதா³னவத்து²ங் வினிச்சி²னந்தேன (பாரா॰ அட்ட²॰ 1.92) பன பஞ்சவீஸதி அவஹாரா ஸாது⁴கங் ஸல்லக்கே²தப்³பா³. தேஸு ச குஸலேன வினயத⁴ரேன ஓதிண்ணங் வத்து²ங் ஸஹஸா அவினிச்சி²னித்வாவ பஞ்ச டா²னானி ஓலோகேதப்³பா³னி, யானி ஸந்தா⁴ய போராணா ஆஹு –

    232. Adinnādānavatthuṃ vinicchinantena (pārā. aṭṭha. 1.92) pana pañcavīsati avahārā sādhukaṃ sallakkhetabbā. Tesu ca kusalena vinayadharena otiṇṇaṃ vatthuṃ sahasā avinicchinitvāva pañca ṭhānāni oloketabbāni, yāni sandhāya porāṇā āhu –

    ‘‘வத்து²ங் காலஞ்ச தே³ஸஞ்ச, அக்³க⁴ங் பரிபோ⁴க³பஞ்சமங்;

    ‘‘Vatthuṃ kālañca desañca, agghaṃ paribhogapañcamaṃ;

    துலயித்வா பஞ்ச டா²னானி, தா⁴ரெய்யத்த²ங் விசக்க²ணோ’’தி. (பாரா॰ அட்ட²॰ 1.92);

    Tulayitvā pañca ṭhānāni, dhāreyyatthaṃ vicakkhaṇo’’ti. (pārā. aṭṭha. 1.92);

    தத்த² வத்து²ந்தி ப⁴ண்ட³ங். அவஹாரகேன ஹி ‘‘மயா இத³ங் நாம அவஹட’’ந்தி வுத்தேபி ஆபத்திங் அனாரோபெத்வாவ தங் ப⁴ண்ட³ங் ‘‘ஸஸாமிகங் வா அஸாமிகங் வா’’தி உபபரிக்கி²தப்³ப³ங். ஸஸாமிகேபி ஸாமிகானங் ஸாலயபா⁴வோ வா நிராலயபா⁴வோ வா உபபரிக்கி²தப்³போ³. ஸசே தேஸங் ஸாலயகாலே அவஹடங், ப⁴ண்ட³ங் அக்³கா⁴பெத்வா ஆபத்தி காதப்³பா³. ஸசே நிராலயகாலே, பாராஜிகேன ந காதப்³பா³. ப⁴ண்ட³ஸாமிகேஸு பன ப⁴ண்ட³ங் ஆஹராபெந்தேஸு ப⁴ண்ட³ங் தா³தப்³ப³ங். அயமெத்த² ஸாமீசி.

    Tattha vatthunti bhaṇḍaṃ. Avahārakena hi ‘‘mayā idaṃ nāma avahaṭa’’nti vuttepi āpattiṃ anāropetvāva taṃ bhaṇḍaṃ ‘‘sasāmikaṃ vā asāmikaṃ vā’’ti upaparikkhitabbaṃ. Sasāmikepi sāmikānaṃ sālayabhāvo vā nirālayabhāvo vā upaparikkhitabbo. Sace tesaṃ sālayakāle avahaṭaṃ, bhaṇḍaṃ agghāpetvā āpatti kātabbā. Sace nirālayakāle, pārājikena na kātabbā. Bhaṇḍasāmikesu pana bhaṇḍaṃ āharāpentesu bhaṇḍaṃ dātabbaṃ. Ayamettha sāmīci.

    இமஸ்ஸ பனத்த²ஸ்ஸ தீ³பனத்த²மித³ங் வத்து² – பா⁴தியராஜகாலே கிர மஹாசேதியபூஜாய த³க்கி²ணதி³ஸதோ ஏகோ பி⁴க்கு² ஸத்தஹத்த²ங் பண்டு³காஸாவங் அங்ஸே கரித்வா சேதியங்க³ணங் பாவிஸி. தங்க²ணமேவ ச ராஜாபி சேதியவந்த³னத்த²ங் ஆக³தோ. ததோ உஸ்ஸாரணாய வத்தமானாய மஹாஜனஸம்மத்³தோ³ அஹோஸி. அத² ஸோ பி⁴க்கு² ஜனஸம்மத்³த³பீளிதோ அங்ஸதோ பதந்தங் காஸாவங் அதி³ஸ்வாவ நிக்க²ந்தோ, நிக்க²மித்வா காஸாவங் அபஸ்ஸந்தோ ‘‘கோ ஈதி³ஸே ஜனஸம்மத்³தே³ காஸாவங் லச்ச²தி, ந தா³னி தங் மய்ஹ’’ந்தி து⁴ரனிக்கே²பங் கத்வா க³தோ. அத²ஞ்ஞோ பி⁴க்கு² பச்சா² ஆக³ச்ச²ந்தோ தங் காஸாவங் தி³ஸ்வா தெ²ய்யசித்தேன க³ஹெத்வா புன விப்படிஸாரீ ஹுத்வா ‘‘அஸ்ஸமணோ தா³னிம்ஹி, விப்³ப⁴மிஸ்ஸாமீ’’தி சித்தே உப்பன்னே ‘‘வினயத⁴ரே புச்சி²த்வா ஞஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தேஸி.

    Imassa panatthassa dīpanatthamidaṃ vatthu – bhātiyarājakāle kira mahācetiyapūjāya dakkhiṇadisato eko bhikkhu sattahatthaṃ paṇḍukāsāvaṃ aṃse karitvā cetiyaṅgaṇaṃ pāvisi. Taṅkhaṇameva ca rājāpi cetiyavandanatthaṃ āgato. Tato ussāraṇāya vattamānāya mahājanasammaddo ahosi. Atha so bhikkhu janasammaddapīḷito aṃsato patantaṃ kāsāvaṃ adisvāva nikkhanto, nikkhamitvā kāsāvaṃ apassanto ‘‘ko īdise janasammadde kāsāvaṃ lacchati, na dāni taṃ mayha’’nti dhuranikkhepaṃ katvā gato. Athañño bhikkhu pacchā āgacchanto taṃ kāsāvaṃ disvā theyyacittena gahetvā puna vippaṭisārī hutvā ‘‘assamaṇo dānimhi, vibbhamissāmī’’ti citte uppanne ‘‘vinayadhare pucchitvā ñassāmī’’ti cintesi.

    தேன ஸமயேன சூளஸுமனத்தே²ரோ நாம ஸப்³ப³பரியத்தித⁴ரோ வினயாசரியபாமொக்கோ² மஹாவிஹாரே படிவஸதி. ஸோ பி⁴க்கு² தே²ரங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா ஓகாஸங் காரெத்வா அத்தனோ குக்குச்சங் புச்சி². தே²ரோ தேன ப⁴ட்டே² ஜனகாயே பச்சா² ஆக³ந்த்வா க³ஹிதபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘அத்தி² தா³னி எத்த² ஓகாஸோ’’தி சிந்தெத்வா ஆஹ ‘‘ஸசே காஸாவஸாமிகங் பி⁴க்கு²ங் ஆனெய்யாஸி, ஸக்கா ப⁴வெய்ய தவ பதிட்டா² காது’’ந்தி. கதா²ஹங், ப⁴ந்தே, தங் த³க்கி²ஸ்ஸாமீதி. தஹிங் தஹிங் க³ந்த்வா ஓலோகேஹீதி. ஸோ பஞ்சபி மஹாவிஹாரே ஓலோகெத்வா நேவ அத்³த³க்கி². ததோ நங் தே²ரோ புச்சி² ‘‘கதராய தி³ஸாய ப³ஹூ பி⁴க்கூ² ஆக³ச்ச²ந்தீ’’தி? ‘‘த³க்கி²ணதி³ஸாய, ப⁴ந்தே’’தி. தேன ஹி காஸாவங் தீ³க⁴தோ ச திரியஞ்ச மினித்வா ட²பேஹி, ட²பெத்வா த³க்கி²ணதி³ஸாய விஹாரபடிபாடியா விசினித்வா தங் பி⁴க்கு²ங் ஆனேஹீதி. ஸோ ததா² கத்வா தங் பி⁴க்கு²ங் தி³ஸ்வா தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகங் ஆனேஸி. தே²ரோ புச்சி² ‘‘தவேத³ங் காஸாவ’’ந்தி? ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே’’தி. குஹிங் தே பாதிதந்தி? ஸோ ஸப்³ப³ங் ஆசிக்கி². தே²ரோ தேன கதங் து⁴ரனிக்கே²பங் ஸுத்வா இதரங் புச்சி² ‘‘தயா இத³ங் குஹிங் தி³ஸ்வா க³ஹித’’ந்தி? ஸோபி ஸப்³ப³ங் ஆரோசேஸி. ததோ தங் தே²ரோ ஆஹ ‘‘ஸசே தே ஸுத்³த⁴சித்தேன க³ஹிதங் அப⁴விஸ்ஸ, அனாபத்தியேவ தே அஸ்ஸ, தெ²ய்யசித்தேன பன க³ஹிதத்தா து³க்கடங் ஆபன்னோஸி, தங் தே³ஸெத்வா அனாபத்திகோ ஹோதி, இத³ஞ்ச காஸாவங் அத்தனோ ஸந்தகங் கத்வா ஏதஸ்ஸேவ பி⁴க்கு²னோ தே³ஹீ’’தி. ஸோ பி⁴க்கு² அமதேனேவ அபி⁴ஸித்தோ வரமஸ்ஸாஸப்பத்தோ அஹோஸி. ஏவங் வத்து² ஓலோகேதப்³ப³ங்.

    Tena samayena cūḷasumanatthero nāma sabbapariyattidharo vinayācariyapāmokkho mahāvihāre paṭivasati. So bhikkhu theraṃ upasaṅkamitvā vanditvā okāsaṃ kāretvā attano kukkuccaṃ pucchi. Thero tena bhaṭṭhe janakāye pacchā āgantvā gahitabhāvaṃ ñatvā ‘‘atthi dāni ettha okāso’’ti cintetvā āha ‘‘sace kāsāvasāmikaṃ bhikkhuṃ āneyyāsi, sakkā bhaveyya tava patiṭṭhā kātu’’nti. Kathāhaṃ, bhante, taṃ dakkhissāmīti. Tahiṃ tahiṃ gantvā olokehīti. So pañcapi mahāvihāre oloketvā neva addakkhi. Tato naṃ thero pucchi ‘‘katarāya disāya bahū bhikkhū āgacchantī’’ti? ‘‘Dakkhiṇadisāya, bhante’’ti. Tena hi kāsāvaṃ dīghato ca tiriyañca minitvā ṭhapehi, ṭhapetvā dakkhiṇadisāya vihārapaṭipāṭiyā vicinitvā taṃ bhikkhuṃ ānehīti. So tathā katvā taṃ bhikkhuṃ disvā therassa santikaṃ ānesi. Thero pucchi ‘‘tavedaṃ kāsāva’’nti? ‘‘Āma, bhante’’ti. Kuhiṃ te pātitanti? So sabbaṃ ācikkhi. Thero tena kataṃ dhuranikkhepaṃ sutvā itaraṃ pucchi ‘‘tayā idaṃ kuhiṃ disvā gahita’’nti? Sopi sabbaṃ ārocesi. Tato taṃ thero āha ‘‘sace te suddhacittena gahitaṃ abhavissa, anāpattiyeva te assa, theyyacittena pana gahitattā dukkaṭaṃ āpannosi, taṃ desetvā anāpattiko hoti, idañca kāsāvaṃ attano santakaṃ katvā etasseva bhikkhuno dehī’’ti. So bhikkhu amateneva abhisitto varamassāsappatto ahosi. Evaṃ vatthu oloketabbaṃ.

    காலோதி அவஹாரகாலோ. ததே³வ ஹி ப⁴ண்ட³ங் கதா³சி அப்பக்³க⁴ங் ஹோதி, கதா³சி மஹக்³க⁴ங். தஸ்மா தங் ப⁴ண்ட³ங் யஸ்மிங் காலே அவஹடங், தஸ்மிங்யேவ காலே யோ தஸ்ஸ அக்³கோ⁴ ஹோதி, தேன அக்³கே⁴ன ஆபத்தி காரேதப்³பா³. ஏவங் காலோ ஓலோகேதப்³போ³.

    Kāloti avahārakālo. Tadeva hi bhaṇḍaṃ kadāci appagghaṃ hoti, kadāci mahagghaṃ. Tasmā taṃ bhaṇḍaṃ yasmiṃ kāle avahaṭaṃ, tasmiṃyeva kāle yo tassa aggho hoti, tena agghena āpatti kāretabbā. Evaṃ kālo oloketabbo.

    தே³ஸோதி அவஹாரதே³ஸோ. தஞ்ஹி ப⁴ண்ட³ங் யஸ்மிங் தே³ஸே அவஹடங், தஸ்மிங்யேவ தே³ஸே யோ தஸ்ஸ அக்³கோ⁴ ஹோதி, தேன அக்³கே⁴ன ஆபத்தி காரேதப்³பா³. ப⁴ண்டு³ட்டா²னதே³ஸே ஹி ப⁴ண்ட³ங் அப்பக்³க⁴ங் ஹோதி, அஞ்ஞத்த² மஹக்³க⁴ங்.

    Desoti avahāradeso. Tañhi bhaṇḍaṃ yasmiṃ dese avahaṭaṃ, tasmiṃyeva dese yo tassa aggho hoti, tena agghena āpatti kāretabbā. Bhaṇḍuṭṭhānadese hi bhaṇḍaṃ appagghaṃ hoti, aññattha mahagghaṃ.

    இமஸ்ஸபி ச அத்த²ஸ்ஸ தீ³பனத்த²மித³ங் வத்து² – அந்தரஸமுத்³தே³ கிர ஏகோ பி⁴க்கு² ஸுஸண்டா²னங் நாளிகேரங் லபி⁴த்வா ப⁴மங் ஆரோபெத்வா ஸங்க²தா²லகஸதி³ஸங் மனோரமங் பானீயதா²லகங் கத்வா தத்தே²வ ட²பெத்வா சேதியகி³ரிங் அக³மாஸி . அஞ்ஞோ பி⁴க்கு² அந்தரஸமுத்³த³ங் க³ந்த்வா தஸ்மிங் விஹாரே படிவஸந்தோ தங் தா²லகங் தி³ஸ்வா தெ²ய்யசித்தேன க³ஹெத்வா சேதியகி³ரிமேவ ஆக³தோ. தஸ்ஸ தத்த² யாகு³ங் பிவந்தஸ்ஸ தங் தா²லகங் தி³ஸ்வா தா²லகஸாமிகோ பி⁴க்கு² ஆஹ ‘‘குதோ தே இத³ங் லத்³த⁴’’ந்தி. அந்தரஸமுத்³த³தோ மே ஆனீதந்தி. ஸோ தங் ‘‘நேதங் தவ ஸந்தகங், தெ²ய்யாய தே க³ஹித’’ந்தி ஸங்க⁴மஜ்ஜ²ங் ஆகட்³டி⁴. தத்த² ச வினிச்ச²யங் அலபி⁴த்வா மஹாவிஹாரங் அக³மிங்ஸு, தத்த² ச பே⁴ரிங் பஹராபெத்வா மஹாசேதியஸமீபே ஸன்னிபாதங் கத்வா வினிச்ச²யங் ஆரபி⁴ங்ஸு. வினயத⁴ரத்தே²ரா அவஹாரங் ஸஞ்ஞாபேஸுங்.

    Imassapi ca atthassa dīpanatthamidaṃ vatthu – antarasamudde kira eko bhikkhu susaṇṭhānaṃ nāḷikeraṃ labhitvā bhamaṃ āropetvā saṅkhathālakasadisaṃ manoramaṃ pānīyathālakaṃ katvā tattheva ṭhapetvā cetiyagiriṃ agamāsi . Añño bhikkhu antarasamuddaṃ gantvā tasmiṃ vihāre paṭivasanto taṃ thālakaṃ disvā theyyacittena gahetvā cetiyagirimeva āgato. Tassa tattha yāguṃ pivantassa taṃ thālakaṃ disvā thālakasāmiko bhikkhu āha ‘‘kuto te idaṃ laddha’’nti. Antarasamuddato me ānītanti. So taṃ ‘‘netaṃ tava santakaṃ, theyyāya te gahita’’nti saṅghamajjhaṃ ākaḍḍhi. Tattha ca vinicchayaṃ alabhitvā mahāvihāraṃ agamiṃsu, tattha ca bheriṃ paharāpetvā mahācetiyasamīpe sannipātaṃ katvā vinicchayaṃ ārabhiṃsu. Vinayadharattherā avahāraṃ saññāpesuṃ.

    தஸ்மிஞ்ச ஸன்னிபாதே ஆபி⁴த⁴ம்மிககோ³த³த்தத்தே²ரோ நாம வினயகுஸலோ ஹோதி, ஸோ ஏவமாஹ ‘‘இமினா இத³ங் தா²லகங் குஹிங் அவஹட’’ந்தி? ‘‘அந்தரஸமுத்³தே³ அவஹட’’ந்தி. தத்த² தங் கிங் அக்³க⁴தீதி. ந கிஞ்சி அக்³க⁴தி. தத்ர ஹி நாளிகேரங் பி⁴ந்தி³த்வா மிஞ்ஜங் கா²தி³த்வா கபாலங் ச²ட்³டே³தி, தா³ருஅத்த²ங் பன ப²ரதீதி. இமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ எத்த² ஹத்த²கம்மங் கிங் அக்³க⁴தீதி? மாஸகங் வா ஊனமாஸகங் வாதி. அத்தி² பன கத்த²சி ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன மாஸகே வா ஊனமாஸகே வா பாராஜிகங் பஞ்ஞத்தந்தி. ஏவங் வுத்தே ‘‘ஸாது⁴ ஸாது⁴, ஸுகதி²தங் ஸுவினிச்சி²த’’ந்தி ஏகஸாது⁴காரோ அஹோஸி. தேன ச ஸமயேன பா⁴தியராஜாபி சேதியவந்த³னத்த²ங் நக³ரதோ நிக்க²ந்தோ தங் ஸத்³த³ங் ஸுத்வா ‘‘கிங் இத³’’ந்தி புச்சி²த்வா ஸப்³ப³ங் படிபாடியா ஸுத்வா நக³ரே பே⁴ரிங் சராபேஸி ‘‘மயி ஸந்தே பி⁴க்கூ²னம்பி பி⁴க்கு²னீனம்பி கி³ஹீனம்பி அதி⁴கரணங் ஆபி⁴த⁴ம்மிககோ³த³த்தத்தே²ரேன வினிச்சி²தங் ஸுவினிச்சி²தங், தஸ்ஸ வினிச்ச²யே அதிட்ட²மானங் ராஜாணாய ட²பேமீ’’தி. ஏவங் தே³ஸோ ஓலோகேதப்³போ³.

    Tasmiñca sannipāte ābhidhammikagodattatthero nāma vinayakusalo hoti, so evamāha ‘‘iminā idaṃ thālakaṃ kuhiṃ avahaṭa’’nti? ‘‘Antarasamudde avahaṭa’’nti. Tattha taṃ kiṃ agghatīti. Na kiñci agghati. Tatra hi nāḷikeraṃ bhinditvā miñjaṃ khāditvā kapālaṃ chaḍḍeti, dāruatthaṃ pana pharatīti. Imassa bhikkhuno ettha hatthakammaṃ kiṃ agghatīti? Māsakaṃ vā ūnamāsakaṃ vāti. Atthi pana katthaci sammāsambuddhena māsake vā ūnamāsake vā pārājikaṃ paññattanti. Evaṃ vutte ‘‘sādhu sādhu, sukathitaṃ suvinicchita’’nti ekasādhukāro ahosi. Tena ca samayena bhātiyarājāpi cetiyavandanatthaṃ nagarato nikkhanto taṃ saddaṃ sutvā ‘‘kiṃ ida’’nti pucchitvā sabbaṃ paṭipāṭiyā sutvā nagare bheriṃ carāpesi ‘‘mayi sante bhikkhūnampi bhikkhunīnampi gihīnampi adhikaraṇaṃ ābhidhammikagodattattherena vinicchitaṃ suvinicchitaṃ, tassa vinicchaye atiṭṭhamānaṃ rājāṇāya ṭhapemī’’ti. Evaṃ deso oloketabbo.

    அக்³கோ⁴தி ப⁴ண்ட³க்³கோ⁴. நவப⁴ண்ட³ஸ்ஸ ஹி யோ அக்³கோ⁴ ஹோதி, ஸோ பச்சா² பரிஹாயதி. யதா² நவதோ⁴தோ பத்தோ அட்ட² வா த³ஸ வா அக்³க⁴தி, ஸோ பச்சா² பி⁴ன்னோ வா சி²த்³தோ³ வா ஆணிக³ண்டி²காஹதோ வா அப்பக்³கோ⁴ ஹோதி, தஸ்மா ந ஸப்³ப³தா³ ப⁴ண்ட³ங் பகதிஅக்³கே⁴னேவ காதப்³ப³ந்தி. ஏவங் அக்³கோ⁴ ஓலோகேதப்³போ³.

    Agghoti bhaṇḍaggho. Navabhaṇḍassa hi yo aggho hoti, so pacchā parihāyati. Yathā navadhoto patto aṭṭha vā dasa vā agghati, so pacchā bhinno vā chiddo vā āṇigaṇṭhikāhato vā appaggho hoti, tasmā na sabbadā bhaṇḍaṃ pakatiaggheneva kātabbanti. Evaṃ aggho oloketabbo.

    பரிபோ⁴கோ³தி ப⁴ண்ட³பரிபோ⁴கோ³. பரிபோ⁴கே³னபி ஹி வாஸிஆதி³ப⁴ண்ட³ஸ்ஸ அக்³கோ⁴ பரிஹாயதி. தஸ்மா ஏவங் உபபரிக்கி²தப்³ப³ங் – ஸசே கோசி கஸ்ஸசி பாத³க்³க⁴னகங் வாஸிங் ஹரதி, தத்ர வாஸிஸாமிகோ புச்சி²தப்³போ³ ‘‘தயா அயங் வாஸி கித்தகேன கீதா’’தி? ‘‘பாதே³ன, ப⁴ந்தே’’தி. கிங் பன தே கிணித்வாவ ட²பிதா, உதா³ஹு நங் வளஞ்ஜேஸீதி? ஸசே வத³தி ‘‘ஏகதி³வஸங் மே த³ந்தகட்ட²ங் வா ரஜனச²ல்லி வா பத்தபசனகதா³ரு வா சி²ன்னங், க⁴ங்ஸித்வா வா நிஸிதா’’தி, அத²ஸ்ஸ போராணகோ அக்³கோ⁴ ப⁴ட்டோ²தி வேதி³தப்³போ³. யதா² ச வாஸியா, ஏவங் அஞ்ஜனியா வா அஞ்ஜனிஸலாகாய வா குஞ்சிகாய வா பலாலேன வா து²ஸேஹி வா இட்ட²கசுண்ணேன வா ஏகவாரங் க⁴ங்ஸித்வா தோ⁴விதமத்தேனபி அக்³கோ⁴ ப⁴ஸ்ஸதி. திபுமண்ட³லஸ்ஸ மகரத³ந்தச்சே²த³னேனபி பரிமஜ்ஜனமத்தேனபி, உத³கஸாடகஸ்ஸ ஸகிங் நிவாஸனபாருபனேனபி பரிபோ⁴க³ஸீஸேன அங்ஸே வா ஸீஸே வா ட²பனமத்தேனபி, தண்டு³லாதீ³னங் பப்போ²டனேனபி ததோ ஏகங் வா த்³வே வா அபனயனேனபி அந்தமஸோ ஏகங் பாஸாணஸக்க²ரங் உத்³த⁴ரித்வா ச²ட்³டி³தமத்தேனபி, ஸப்பிதேலாதீ³னங் பா⁴ஜனந்தரபஅவத்தனேனபி அந்தமஸோ ததோ மக்கி²கங் வா கிபில்லிகங் வா உத்³த⁴ரித்வா ச²ட்³டி³தமத்தேனபி, கு³ளபிண்ட³கஸ்ஸ மது⁴ரபா⁴வஜானநத்த²ங் நகே²ன விஜ்ஜி²த்வா அணுமத்தங் க³ஹிதமத்தேனபி அக்³கோ⁴ ப⁴ஸ்ஸதி. தஸ்மா யங் கிஞ்சி பாத³க்³க⁴னகங் வுத்தனயேனேவ ஸாமிகேஹி பரிபோ⁴கே³ன ஊனங் கதங் ஹோதி, ந தங் அவஹடோ பி⁴க்கு² பாராஜிகேன காதப்³போ³தி. ஏவங் அக்³கோ⁴ ஓலோகேதப்³போ³.

    Paribhogoti bhaṇḍaparibhogo. Paribhogenapi hi vāsiādibhaṇḍassa aggho parihāyati. Tasmā evaṃ upaparikkhitabbaṃ – sace koci kassaci pādagghanakaṃ vāsiṃ harati, tatra vāsisāmiko pucchitabbo ‘‘tayā ayaṃ vāsi kittakena kītā’’ti? ‘‘Pādena, bhante’’ti. Kiṃ pana te kiṇitvāva ṭhapitā, udāhu naṃ vaḷañjesīti? Sace vadati ‘‘ekadivasaṃ me dantakaṭṭhaṃ vā rajanachalli vā pattapacanakadāru vā chinnaṃ, ghaṃsitvā vā nisitā’’ti, athassa porāṇako aggho bhaṭṭhoti veditabbo. Yathā ca vāsiyā, evaṃ añjaniyā vā añjanisalākāya vā kuñcikāya vā palālena vā thusehi vā iṭṭhakacuṇṇena vā ekavāraṃ ghaṃsitvā dhovitamattenapi aggho bhassati. Tipumaṇḍalassa makaradantacchedanenapi parimajjanamattenapi, udakasāṭakassa sakiṃ nivāsanapārupanenapi paribhogasīsena aṃse vā sīse vā ṭhapanamattenapi, taṇḍulādīnaṃ papphoṭanenapi tato ekaṃ vā dve vā apanayanenapi antamaso ekaṃ pāsāṇasakkharaṃ uddharitvā chaḍḍitamattenapi, sappitelādīnaṃ bhājanantarapaavattanenapi antamaso tato makkhikaṃ vā kipillikaṃ vā uddharitvā chaḍḍitamattenapi, guḷapiṇḍakassa madhurabhāvajānanatthaṃ nakhena vijjhitvā aṇumattaṃ gahitamattenapi aggho bhassati. Tasmā yaṃ kiñci pādagghanakaṃ vuttanayeneva sāmikehi paribhogena ūnaṃ kataṃ hoti, na taṃ avahaṭo bhikkhu pārājikena kātabboti. Evaṃ aggho oloketabbo.

    ஏவங் இமானி துலயித்வா பஞ்ச டா²னானி தா⁴ரெய்ய அத்த²ங் விசக்க²ணோ, ஆபத்திங் வா அனாபத்திங் வா க³ருகங் வா லஹுகங் வா ஆபத்திங் யதா²டா²னே ட²பெய்யாதி. தேனாஹு அட்ட²கதா²சரியா –

    Evaṃ imāni tulayitvā pañca ṭhānāni dhāreyya atthaṃ vicakkhaṇo, āpattiṃ vā anāpattiṃ vā garukaṃ vā lahukaṃ vā āpattiṃ yathāṭhāne ṭhapeyyāti. Tenāhu aṭṭhakathācariyā –

    ‘‘ஸிக்கா²பத³ங் ஸமங் தேன, அஞ்ஞங் கிஞ்சி ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘Sikkhāpadaṃ samaṃ tena, aññaṃ kiñci na vijjati;

    அனேகனயவோகிண்ணங், க³ம்பீ⁴ரத்த²வினிச்ச²யங்.

    Anekanayavokiṇṇaṃ, gambhīratthavinicchayaṃ.

    ‘‘தஸ்மா வத்து²ம்ஹி ஓதிண்ணே, பி⁴க்கு²னா வினயஞ்ஞுனா;

    ‘‘Tasmā vatthumhi otiṇṇe, bhikkhunā vinayaññunā;

    வினயானுக்³க³ஹேனெத்த², கரொந்தேன வினிச்ச²யங்.

    Vinayānuggahenettha, karontena vinicchayaṃ.

    ‘‘பாளிங் அட்ட²கத²ஞ்சேவ, ஸாதி⁴ப்பாயமஸேஸதோ;

    ‘‘Pāḷiṃ aṭṭhakathañceva, sādhippāyamasesato;

    ஓக³ய்ஹ அப்பமத்தேன, கரணீயோ வினிச்ச²யோ.

    Ogayha appamattena, karaṇīyo vinicchayo.

    ‘‘ஆபத்தித³ஸ்ஸனுஸ்ஸாஹோ, ந கத்தப்³போ³ குதா³சனங்;

    ‘‘Āpattidassanussāho, na kattabbo kudācanaṃ;

    பஸ்ஸிஸ்ஸாமி அனாபத்தி-மிதி கயிராத² மானஸங்.

    Passissāmi anāpatti-miti kayirātha mānasaṃ.

    ‘‘பஸ்ஸித்வாபி ச ஆபத்திங், அவத்வாவ புனப்புனங்;

    ‘‘Passitvāpi ca āpattiṃ, avatvāva punappunaṃ;

    வீமங்ஸித்வாத² விஞ்ஞூஹி, ஸங்ஸந்தி³த்வா ச தங் வதே³.

    Vīmaṃsitvātha viññūhi, saṃsanditvā ca taṃ vade.

    ‘‘கப்பியேபி ச வத்து²ஸ்மிங், சித்தஸ்ஸ லஹுவத்தினோ;

    ‘‘Kappiyepi ca vatthusmiṃ, cittassa lahuvattino;

    வஸேன ஸாமஞ்ஞகு³ணா, சவந்தீத⁴ புது²ஜ்ஜனா.

    Vasena sāmaññaguṇā, cavantīdha puthujjanā.

    ‘‘தஸ்மா பரபரிக்கா²ரங், ஆஸீவிஸமிவோரக³ங்;

    ‘‘Tasmā paraparikkhāraṃ, āsīvisamivoragaṃ;

    அக்³கி³ங் விய ச ஸம்பஸ்ஸங், நாமஸெய்ய விசக்க²ணோ’’தி. (பாரா॰ அட்ட²॰ 1.160-1 தத்ராயங் அனுஸாஸனீ);

    Aggiṃ viya ca sampassaṃ, nāmaseyya vicakkhaṇo’’ti. (pārā. aṭṭha. 1.160-1 tatrāyaṃ anusāsanī);
