Sănătate |
Cofeina întrerupe ceasul intern
Cercetătorii de la Sleep and Chronobiology Laboratory al Universităţii Colorado Boulder din Statele Unite, au descoperit că cofeina poate întârzia perioada normală de somn cu mai mult de 40 de minute, dacă este consumată cu trei ore înainte de ora de culcare.
Cantitatea de cofeină care generează întreruperi de somn este echivalentă cu ceea din două porţii de espresso.
Cofeina perturbă procesele chimice din creier şi blochează substanţele chimice care favorizează somnul. Momentul de somn va fi împins mai târziu atât din cauza efectului asupra ceasului intern, cât şi din favorizarea în creier a produşilor chimici care comandă starea de veghe.
Acest lucru este important, deoarece procesul natural de ritm circadian afectează producţia de hormoni şi regenerarea celulelor din corpul uman. Un somn insuficient poate afecta starea de spirit şi poate genera boli, cum ar fi diabetul zaharat.
În cadrul experimentului, cofeina a fost mai dăunătoare decât lumina puternică în întreruperea ritmului circadian şi, prin urmare, a somnului. În plus, cofeina a întrerupt şi o componentă principală a somnului la nivel celular.