News / Mapamond |
Complexele megalitice de la Callanish şi Stenness erau observatoare astronomice
Complexele megalitice de la Callanish şi Stenness din Scoţia au fost utilizate ca observatoare astronomice afirmă un studiu al Universităţii din Adelaide, Australia.
Studiul Universităţii din Adelaide, Australia, a fost efectuat pe două dintre cele mai vechi cercuri megalitice scoţiene, cele de la Callanish, Isle of Lewis, şi Stenness, Insulele Orkney, ambele anterioare Stonehenge cu aproximativ 500 de ani.
Cu ajutorul unui software special, cercetătorii au comparat aranjamentul pietrelor şi configuraţia cerului de acum cinci milenii şi au descoperit că există corelaţii între poziţia pietrelor şi mișcările Lunii şi Soarelui.
3 SEPTEMBRIE 2016
TE-AR MAI PUTEA INTERESA
Oraşul Ribe din sud-vest Jutlandei, pe coasta de vest a Danemarcei, cel mai vechi oraş din Scandinavia, a fost un centru comercial vital în primii ani ai secolului al optulea, conform unui nou studiu. Aceasta aduce o nouă imagine asupra perioadei vikingilor.
Arheologii de la Universitatea Vrije din Amsterdam au reuşit să dovedească faptul că Iulius Cezar a pus piciorul pe pământul Olandei, unde trupele sale au purtat lupte cu triburile germanice.
Cercetătorii au readus la viaţă vechiul vin roman, replantând 15 dintre podgoriile dispărutului oraş Pompei.
Un mormânt "excepţional" din secolul al cincilea î.e.n, probabil al unui prinţ celt, a fost descoperit într-un mic oraş francez.
Deşi s-a crezut că în Danemarca nu au fost construite decât patru fortăreţe circulare ale vikingilor, după 60 de ani, cercetătorii au făcut o nouă descoperire care ar putea să aducă mai multă lumină asupra epocii regelui viking Harald Dinte Albastru.
Un mormânt şi o mumie veche de 5.600 de ani, înainte de prima dinastie de faraoni au fost descoperite în sudul Egiptului.