Ediţia în limba română
    News / Sănătate

    Componente ale mierii regleaza genele de imunitate si detoxifiere la albine


    Cercetatori de la departamentul de entomologie al University of Illinois au stabilit ca se gasesc in miere componente ca acidul p-cumaric, eteruri care activeaza genele de detoxifiere la albine.



    Albina pe floare.


    Acesti inductori sunt gasiti in primul rand in polen. Acidul p-cumaric este un derivat al unui component principal al peretilor celulei de polen.

    Analizele ARN au aratat ca aceasta substanta regleaza toate categoriile de gene de detoxifiere si selectiv genele antimicrobiene.

    Daca se adauga acid p-cumaric la o dieta de zaharoza, creste metabolismul intestinal al substantelor acaricide utilizate. Astfel, este de inteles, de ce utilizarea pe scara larga in apicultura a inlocuitorilor de miere, inclusiv sirop de porumb bogat in fructoza, compromite abilitatea albinelor de a face fata agentilor patogeni si pesticidelor, ceea ce duce la pierderi masive de colonii, proces inregistrat in ultimii ani.

    Albinele aduna nectar din primavara pana in toamna si folosesc o diversitate de specii de plante. Cu toate ca aceasta duce la o expunere potentiala la multe substante chimice, ele au un numar mic de gene asociate cu detoxifierea, gene care comanda producerea de enzime necesare metabolizarii fitochimicalelor si insecticidelor.

    Au fost identificate de asemenea alte trei componente ce actioneaza ca inductori eficienti ai enzimelor de detoxifiere: pinobanksin, pinobanksin 5-methyl ether, si pinocembrin, care insa nu se gasesc in polen ci in exudatul mugurilor de plop si alte plante din aceeasi familie.

    Aceste secretii ale unor plante se regasesc printre rasinile adunate de albine pentru a produce propolisul.

    Albinele sunt unul dintre principalii polenizatori. Prin declinul acestei specii de insecte ar fi periclitate nu numai o sursa de hrana pentru oameni, ci si productiile agricole.

    GH. MANOIU | 1 IUNIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă de la Texas A&M Health Science Center College of Medicine au descoperit celulele creierului responsabile pentru incitarea la consumul de alcool.
    Cercetatori de la University College London au studiat si descris pentru prima data mecanismul prin care celulele se grupeaza si se deplaseaza prin corp, mecanism numit 'chase and run'. Studiul se concentreaza asupra procesului care apare atunci cand celulele canceroase interactioneaza cu celulele sanatoase, cu scopul de a migra in corp, la aparitia metastazei.
    Un studiu realizat la Institute of Neuroscience and Medicine in Julich, Germania, sugerează că un compus găsit în turmeric, componenta care dă culoarea galbenă cunoscutului condiment curry, ar putea încuraja dezvoltarea celulelor nervoase considerate a fi parte din kitul de reparare a creierului.
    O nouă terapie genică este capabilă să modifice celulele cancerului de prostată astfel încât corpul pacientului să le atace şi să le ucidă.
    Microorganismele care trăiesc în intestinele noastre ne ajută la menţinerea sănătăţii, dar cercetătorii americani de la University of Minnesota au identificat două tulpini virulente de bacterii care sunt legate de apariţia şi dezvoltarea cancerului de colon.
    Noi cercetări efectuate la Harvard Medical School sugerează că boala Alzheimer este de fapt declanşată de creier, în încercarea de a lupta împotriva invaziei unor microbi, cum ar fi bacteriile sau virusurile.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact