News / Sănătate |
Componente ale mierii regleaza genele de imunitate si detoxifiere la albine
Cercetatori de la departamentul de entomologie al University of Illinois au stabilit ca se gasesc in miere componente ca acidul p-cumaric, eteruri care activeaza genele de detoxifiere la albine.
Acesti inductori sunt gasiti in primul rand in polen. Acidul p-cumaric este un derivat al unui component principal al peretilor celulei de polen.
Analizele ARN au aratat ca aceasta substanta regleaza toate categoriile de gene de detoxifiere si selectiv genele antimicrobiene.
Daca se adauga acid p-cumaric la o dieta de zaharoza, creste metabolismul intestinal al substantelor acaricide utilizate. Astfel, este de inteles, de ce utilizarea pe scara larga in apicultura a inlocuitorilor de miere, inclusiv sirop de porumb bogat in fructoza, compromite abilitatea albinelor de a face fata agentilor patogeni si pesticidelor, ceea ce duce la pierderi masive de colonii, proces inregistrat in ultimii ani.
Albinele aduna nectar din primavara pana in toamna si folosesc o diversitate de specii de plante. Cu toate ca aceasta duce la o expunere potentiala la multe substante chimice, ele au un numar mic de gene asociate cu detoxifierea, gene care comanda producerea de enzime necesare metabolizarii fitochimicalelor si insecticidelor.
Au fost identificate de asemenea alte trei componente ce actioneaza ca inductori eficienti ai enzimelor de detoxifiere: pinobanksin, pinobanksin 5-methyl ether, si pinocembrin, care insa nu se gasesc in polen ci in exudatul mugurilor de plop si alte plante din aceeasi familie.
Aceste secretii ale unor plante se regasesc printre rasinile adunate de albine pentru a produce propolisul.
Albinele sunt unul dintre principalii polenizatori. Prin declinul acestei specii de insecte ar fi periclitate nu numai o sursa de hrana pentru oameni, ci si productiile agricole.
GH. MANOIU | 1 IUNIE 2013