Știință |
Raspunsul comportamental al pasarilor la inechitatea recompensei primite
S-a demonstrat capacitatea primatelor si cainilor de a avea un comportament sensibil la inechitatea rasplatei primite. Cercetatori de la Universitatea din Viena s-au ocupat acum de doua specii de pasari, ciori si corbi, pentru a vedea reactia lor la inechitatea recompensei.
Pasarile testate au fost din speciile Corvus corone corone si Corvus corax.
Au fost alese acestea, deoarece au un creier mare si s-a dovedit ca pot rivaliza cu primatele in ce priveste abilitatile cognitive, mai ales in mediul social. Ele se pot angaja in diverse forme de cooperare, isi aleg selectiv partenerul si se ajuta in rezolvarea unor probleme.
Testele au fost facute pe pasari captive, sase ciori si patru corbi. Ele au fost adapostite in perechi, in voliere mari in aer liber. Au fost facute 3 sesiuni de testare pe zi, cu cel putin 3 ore intre sesiuni. Pasarile si-au schimbat rolurile. Ele au fost instruite in prealabil sa schimbe un jeton pe hrana.
Ca recompensa s-au folosit struguri – ca recompensa inferioara, si branza – ca si recompensa de calitate. S-a aratat subiectului – pasarii, intr-o palma o piatra, iar in cealalta palma strugure, branza sau nimic. Piatra a fost oferita pentru 3 secunde.
Daca subiectul a luat piatra, a tinut-o in cioc cateva secunde pana la un minut, apoi i s-a cerut sa o dea inapoi in palma deschisa. Atunci i se dadea imediat o recompensa, pe care o putea manca imediat. Recompensa era de diferite calitati, sau lipsea.
S-au facut mai multe tipuri de sesiuni: ambii subiecti au primit acelasi fel de recompensa, un subiect a primit un fel de recompensa, celalalt alt fel de recompensa, un subiect a primit recompensa, celalalt nu, si un subiect a primit recompensa fara sa faca nimic, celalalt a trebuit sa faca schimb.
Rata de schimb piatra – hrana a fost mai mare in conditii de echitate decat in conditii de inechitate, iar efectul a fost mult mai mare in cazul recompensei calitativ superioare.
Daca subiectul nu a primit nici un fel de recompensa, performanta a scazut dramatic. In caz de inechitate, unii subiecti au refuzat sa faca schimbul, au dat piatra, dar au refuzat recompensa, deci au refuzat "oferta" neloiala.
S-au facut si teste pe un singur subiect si s-a constatat ca prezenta unui partener social a avut ca efect cresterea motivatiei de a face schimb.
Studiul a fost publicat de Plos One.
GH. MANOIU | 26 MARTIE 2013