O lume a cunoașterii
    Nutriție

    Curry ar putea stimula repararea creierului


    Un studiu realizat la Institute of Neuroscience and Medicine in Julich, Germania, sugerează că un compus găsit în turmeric, componenta care dă culoarea galbenă cunoscutului condiment curry, ar putea încuraja dezvoltarea celulelor nervoase considerate a fi parte din kitul de reparare a creierului.



    Turmeric (Curcuma longa). Foto: Simon A. Eugster/Wikipedia (CC BY-SA 3.0)


    Cercetătorii au studiat efectele compusului natural aromatic turmerone, găsit în turmeric. Studiile s-au făcut pe animale de laborator şi vor fi nevoie de mai multe teste pentru a vedea dacă acest fapt se aplică la oameni.

    Animalele au fost injectate cu compusul studiat şi creierele lor au fost apoi scanate. Părţi particulare ale creierului, cunoscute ca fiind implicate în creşterea celulelor nervoase, au devenit mai active după perfuzia cu turmerone. Oamenii de ştiinţă consideră că acest compus poate încuraja o proliferare a celulelor creierului.

    Într-o parte separată a studiului, cercetătorii au scăldat celule stem neurale (NSCs) în diferite concentraţii de extract de turmerone. NSCs au capacitatea de a se transforma în orice tip de celule ale creierului şi oamenii de ştiinţă sugerează că acestea ar putea avea un rol în reparaţii după deteriorare sau boli.

    Cercetătorii au găsit că cea mai mare concentraţie de turmerone, a dat cea mai mare creştere a NSCs. Iar celulele scăldate în compus păreau să se specializeze mai rapid în anumite tipuri de celule ale creierului.

    Nu este clar dacă rezultatele acestei cercetări s-ar aplica la oameni, sau dacă capacitatea de a genera noi celule ale creierului, în acest fel, ar putea folosi persoanelor cu boala Alzheimer.

    Studii anterioare sugerează că un alt compus, curcumina, ar putea reduce inflamaţia în organism şi ar avea beneficii anti-cancer.

    GH. MĂNOIU | 2 OCTOMBRIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătoarea Charlotte Erlanson–Albertsson de la Universitatea din Lund, Suedia, a descoperit că componentele naturale din celula vegetală a spanacului, numite tilacoide, previn poftele alimentare şi pot contribui la reducerea obezităţii.
    Specialiştii de la Royal Society for Public Health din Marea Britanie consideră că sfaturile de a mânca mai multe grăsimi sunt iresponsabile şi potenţial mortale.
    Cercetătorii de la Ohio State University au ajuns la concluzia că apigenina, un flavonoid ce se găseşte pătrunjel, ţelină şi ceaiul de muşetel, dar şi în mere, portocale, mentă şi oregano, blochează abilitatea celulelor canceroase de a se feri de moarte.
    Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, arată cum dieta mediteraneană şi consumul de ceai verde sunt de ajutor pentru persoanele care suferă de cancer de prostată.
    Conform unor noi cercetări, un anumit tip de dieta ar putea să înjumătăţească riscul de a dezvolta boala Alzheimer.
    Universităţile din Newcastle şi Glasgow vor începe un studiu comandat de Diabetes UK privind posibilitatea ca pierderea în greutate bazată pe o dietă cu lichide săracă în calorii şi menţinerea greutăţii printr-un program structurat personalizat, să fie un tratament viabil care să pună diabetul de tip 2 în remisie pe termen lung.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact