Nutriție |
Consumul de carne legat de un risc mai mare de diabet
Consumul mare de carne roşie şi de carne de pasăre a fost asociat cu un risc semnificativ mai mare de apariţie a diabetului zaharat, ceea ce este parţial atribuit continutului ridicat de azotat de fier (hem) din această carne, se arată într-un studiu realizat la Duke-NUS Medical School, Singapore.
Deşi o dietă bazată pe plante este în general considerată mai sănătoasă decât o dietă pe bază de carne, nu toată carnea afectează în mod egal riscul de diabet. Consumul ridicat de carne roşie şi de păsări de curte este asociat cu un risc semnificativ crescut de apariţie a diabetului zaharat.
În comparaţie cu cei care au un consum scăzut de carne, cei care au consumat cea mai mare cantitate de carne roşie şi de păsări domestice au avut o creştere cu 23% şi respectiv cu 15% a riscului de diabet, în timp ce aportul de peşte sau crustacee nu a fost asociat riscului de diabet zaharat. Creşterea riscului asociat cu carnea roşie sau de păsări de curte a fost redusă prin înlocuirea lor cu peşti sau crustacee.
Studiul a investigat asocierea dintre conținutul de hem, compus extrem de important ce intră în structura hemoglobinei, din toate tipurile de carne şi riscul de diabet, şi a descoperit o asociere pozitivă dependentă de doză.
După ajustarea pentru conţinutul de hem din dietă, asocierea dintre carne roşie şi diabet a fost încă prezentă, sugerând că şi alte substanţe chimice prezente în carnea roşie ar putea fi responsabile pentru creşterea riscului de diabet.
Constatările sugerează necesitatea unui consum moderat de carne roşie, şi că o dietă sănătoasă şi echilibrată ar trebui să conţină suficiente şi variate surse de proteine, inclusiv alternative sănătoase la carnea roşie, cum ar fi peştele, tofu şi leguminoasele.