Nutriție |
Consumul de carne roșie și procesată asociat cu un risc mai mare de diabet de tip 2
Pentru a determina asocierea dintre consumul de carne procesată, carne roșie neprocesată, carne de păsări de curte și diabetul de tip 2, o echipă condusă de cercetători de la Universitatea din Cambridge a folosit proiectul global InterConnect pentru a analiza datele din 31 de cohorte de studiu din 20 de țări.
Analiza lor a luat în considerare factori precum vârsta, sexul, comportamentele legate de sănătate, aportul de energie și indicele de masă corporală.
Cercetătorii au descoperit că consumul obișnuit de 50 de grame de carne procesată pe zi - echivalentul a 2 felii de șuncă - este asociat cu un risc cu 15% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 în următorii 10 ani.
Consumul a 100 de grame de carne roșie neprocesată pe zi - echivalent cu o friptură mică - a fost asociat cu un risc cu 10% mai mare de diabet de tip 2.
Consumul obișnuit de 100 de grame de carne de pasăre pe zi a fost asociat cu un risc cu 8% mai mare.
Atunci când au fost efectuate analize suplimentare pentru a testa rezultatele în diferite scenarii, asocierea consumului de păsări de curte a devenit mai slabă, în timp ce asocierile cu diabetul de tip 2 pentru fiecare dintre produsele procesate. carnea și carnea neprocesată au persistat.
Proiectul global InterConnect folosește o abordare care permite cercetătorilor să analizeze datele individuale ale participanților din diverse studii, în loc să se limiteze la rezultatele publicate.
Acest lucru le-a permis autorilor să includă până la 31 de studii în această analiză, dintre care 18 nu au publicat anterior descoperiri privind legătura dintre consumul de carne și diabetul de tip 2.
Prin includerea acestor date de studiu nepublicate anterior, autorii au extins considerabil baza de dovezi și au redus potențialul de părtinire din excluderea cercetărilor existente.
Folosirea acestor date a însemnat, de asemenea, că se pot lua în considerare mai mulţi factori, cum ar fi stilul de viață sau comportamentele de sănătate, care pot afecta asocierea dintre consumul de carne și diabet.
InterConnect permite studierea factorilor de risc pentru obezitate și diabet de tip 2 la nivelul populațiilor din mai multe țări și din continente diferite, ajutând la includerea de populații care sunt subreprezentate în meta-analizele tradiționale.
Cele mai multe studii de cercetare privind carnea și diabetul de tip 2 au fost efectuate în SUA și Europa, iar unele în Asia de Est. Această cercetare a inclus studii suplimentare din Orientul Mijlociu, America Latină și Asia de Sud și a subliniat nevoia de cercetare în Africa.