Nutriție |
Consumul de alimente pe o perioadă limitată din zi ar putea ajuta la controlul greutăţii
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Institutul Salk din California, Statele Unite, atrage atenția asupra unei perioade prelungite de gustări, sugerând că limitând consumul caloric pentru o perioadă de 8 până la 12 ore ar fi suficient pentru a opri creşterea colesterolului, diabetului şi obezităţii.
Rezultatele oamenilor de ştiinţă aduc noi dovezi că nu este vorba doar despre ceea ce mâncăm, ci şi când mâncam. Restricţia de timp sincronizează funcţia a sute de gene din corpul nostru.
Cei care vor să slăbească trebuie să schimbe nutriţia şi să aibă o dieta sănătoasă, dar multe persoane nu au acces la diete sănătoase. Deci, problema este dacă, fără acces la o dietă sănătoasă, se poate să ai beneficii urmând o restricţie de timp.
În noul studiu, realizat în laborator pe 400 de animale de laborator, variind de la normali la obezi, cu diferite tipuri de diete şi lungimi de restricţii de timp, cercetătorii au descoperit că beneficiile limitării timpului de hrănire au apărut indiferent de greutatea subiecţilor, tipul de dietă şi lungimea limitării în timp (până la un anumit nivel).
Indiferent dacă dieta era bogată în grăsimi, grăsime şi zaharoză sau doar fructoză, animalele care au avut restricţii de timp de la 9 la 12 ore şi au consumat aceeaşi cantitate de calorii pe zi ca şi cele din lotul de control, au luat mai puţin în greutate.
Pentru un grup cu o fereastră de hrănire de 15 ore pe zi, beneficiile conferite de limitarea în timp au fost mai modeste.
Cercetătorii au permis unui lot să consume la sfârşit de săptămână, fără restricţii de timp. Acest lot a câştigat în greutate mai puţin decât lotul de control, sugerând că dieta poate rezista la unele întreruperi temporare.
În plus, lotul care a avut restricţie de timp la nouă ore, chiar dacă nu a pierdut în greutate, a schimbat compoziţia organismului, câştigând mai multă masă musculară.