Sănătate |
Consumul de fibre alimentare solubile favorizează reînnoirea celulelor epiteliale intestinale
Se știe că o dietă bogată în fibre are multe beneficii pentru sănătate. Studiile științifice indică protecția împotriva unor boli precum cancerul și diabetul. Cu toate acestea, exact modul în care fibrele interacționează cu intestinele și cu microorganismele care le colonizează – microbiota intestinală – este puțin înțeles.
Un studiu realizat de cercetătorii brazilieni arată că o dietă care conține cantități adecvate de inulină, o fibră solubilă abundentă în rădăcinile de cicoare, de exemplu, poate influența lungimea și alte caracteristici macroscopice ale intestinelor.
Această acțiune benefică este însă posibilă numai în prezența bacteriilor care digeră fibra.
Descoperirile includ noi dovezi ale importanței fibrelor alimentare și contribuie la înțelegerea medicală a bolii inflamatorii intestinale.
Genele asociate cu metabolismul lipidelor și acizilor grași au fost mai puțin exprimate la animalele de laborator care au consumat inulină.
Această modulare a fost compatibilă cu efectele descrise de alte grupuri de cercetare în studii care arată că consumul de inulină scade nivelul lipidelor din sânge și reduce steatoza hepatică (boala ficatului gras).
Dieta bogată în inulină a crescut expresia genelor asociate cu diferențierea celulelor epiteliale intestinale, un proces esențial pentru creșterea organului și înlocuirea celulelor moarte.
Acest lucru a dus la o creștere a numărului de celule caliciforme, celule epiteliale specializate care secretă mucine, care sunt componente semnificative ale mucusului care protejează intestinul uman de bacteriile dăunătoare. Abundența lor arată că organul este într-o stare sănătoasă.