O lume a cunoașterii
    Sănătate

    Consumul de fibre alimentare solubile favorizează reînnoirea celulelor epiteliale intestinale

    Se știe că o dietă bogată în fibre are multe beneficii pentru sănătate. Studiile științifice indică protecția împotriva unor boli precum cancerul și diabetul. Cu toate acestea, exact modul în care fibrele interacționează cu intestinele și cu microorganismele care le colonizează – microbiota intestinală – este puțin înțeles.



    Inulina este o fibră solubilă abundentă în rădăcinile de cicoare. Foto: Christopher Luther/Unsplash


    Un studiu realizat de cercetătorii brazilieni arată că o dietă care conține cantități adecvate de inulină, o fibră solubilă abundentă în rădăcinile de cicoare, de exemplu, poate influența lungimea și alte caracteristici macroscopice ale intestinelor.

    Această acțiune benefică este însă posibilă numai în prezența bacteriilor care digeră fibra.

    Descoperirile includ noi dovezi ale importanței fibrelor alimentare și contribuie la înțelegerea medicală a bolii inflamatorii intestinale.

    Genele asociate cu metabolismul lipidelor și acizilor grași au fost mai puțin exprimate la animalele de laborator care au consumat inulină.

    Această modulare a fost compatibilă cu efectele descrise de alte grupuri de cercetare în studii care arată că consumul de inulină scade nivelul lipidelor din sânge și reduce steatoza hepatică (boala ficatului gras).

    Dieta bogată în inulină a crescut expresia genelor asociate cu diferențierea celulelor epiteliale intestinale, un proces esențial pentru creșterea organului și înlocuirea celulelor moarte.

    Acest lucru a dus la o creștere a numărului de celule caliciforme, celule epiteliale specializate care secretă mucine, care sunt componente semnificative ale mucusului care protejează intestinul uman de bacteriile dăunătoare. Abundența lor arată că organul este într-o stare sănătoasă.

    9 IUNIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Ouăle crude și produsele din ouă pot transporta Salmonella și pot provoca boli și focare de origine alimentară și chiar deces, în anumite circumstanțe. O soluție simplă la agenții patogeni de origine alimentară din ouă ar fi pasteurizarea tuturor ouălor crude înainte de a fi consumate.
    Cercetătorii de National Institutes of Health, din Statele Unite, au dezvoltat un test de sânge pentru a diagnostica rapid și ieftin sarcoidoza, o boală inflamatorie cronică marcată de creșterea unor granuloame în plămâni și în alte organe din corpul uman.
    Un dispozitiv portabil care poate detecta prezenţa anumitor tipuri de cancer în respiraţia oamenilor, a fost dezvoltat de către cercetătorii de la Scoala Politehnică Federală din Lausanne, ca parte a unei colaborări internaţionale.
    Cercetătorii britanici de la University of the West of England şi University of Liverpool, au dezvoltat un instrument de diagnosticare non-invazivă, care poate "mirosi" cancerul de prostată în urina bărbaţilor.
    Un studiu realizat de neurologi de la University College din Londra, Marea Britanie, a confirmat că, cu cât minţi mai mult, cu atât e mai greu să te opreşti.
    O echipa de 70 de oameni de stiinta din SUA, China, Australia si Japonia au finalizat secventierea genomului lotusului sacru, care se crede ca are un sistem genetic puternic, ce repara defectele genetice si ar putea detine numeroase secrete despre longevitate.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact